Kohtuotsus Soome juristidest

ei usuks

Etusivu » Yhteystiedot » Helsingin hovioikeus » Hovioikeuden ratkaisut » HelHO:2014:9
HelHO:2014:9
Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja
Ne bis in idem

Diaarinumero: H 14/956
Antopäivä: 30.9.2014
Ratkaisunumero: 1826
OIKEUDENKÄYNTIAVUSTAJALAUTAKUNNAN RATKAISU

HOVIOIKEUSKÄSITTELY

RATKAISUN KESKEINEN SISÄLTÖ

OIKEUDENKÄYNTIAVUSTAJALAUTAKUNNAN PÄÄTÖS 20.2.2014
Oikeudenkäyntiavustajalautakunnan ratkaisu


Luvan saaneista oikeudenkäyntiavustajista annetun lain 2 §:n mukaan luvan saaminen edellyttää ylemmän oikeustieteellisen tutkinnon suorittamista, riittä­vää perehtyneisyyttä ja sitä, ettei henkilö ole konkurssissa eikä hänen toiminta­kelpoisuuttaan ole rajoitettu. A täyttää nämä luvan myöntämisen edelly­tykset.

Lupaa hakevalta henkilöltä edellytetään lisäksi 2 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaan, että hän on rehellinen ja että hän ei ole ilmeisen sopimaton oikeudenkäyntiasiamiehen ja -avustajan tehtävään. Pykälän 3 momentin mukaan rehel­linen ei muun muassa ole henkilö, joka on tuomittu lainvoiman saaneella tuo­miolla viiden viimeisen vuoden aikana vankeusrangaistukseen rikoksesta, joka osoittaa henkilön olevan sopimaton toimimaan oikeudenkäyntiasiamiehenä ja -avustajana.

Hallituksen esityksessä 318/2010 vp, s, 28 todetaan, että tällaisia tekoja olisi­vat lähinnä rikokset, joissa on menetelty epärehellisesti tai muuten tahallaan loukattu toisen oikeutta.

Luvan saaneista oikeudenkäyntiavustajista annetun lain 2 §;n 4 momentin mu­kaan henkilölle, joka on kurinpidollisena seuraamuksena erotettu asianajajista annetun lain 1 §:n 1 momentissa tarkoitetusta maan yleisestä asianajajayhdis­tyksestä, ei voida myöntää tässä laissa tarkoitettua lupaa ennen kuin kolme vuotta on kulunut erottamisesta. Hallituksen esityksessä 318/2010 vp, s. 29 to­detaan, että kolmen vuoden odotusaika koskee myös tilanteita, joissa asianaja­jista annetun lain 7 §:n 8 momentin nojalla asianajajayhdistyksen valvontalau­takunta on todennut, että asianajaja olisi menettelystään ansainnut erottamisen asianajajayhdistyksestä.

A on tuomittu Helsingin hovioikeuden 23.12.2010 antamalla tuomiolla 2 vuoden ja 8 kuukauden vankeusrangaistukseen viidestä törkeästä kavalluk­sesta, kahdesta törkeästä veropetoksesta sekä rikoksesta, joka käsittää kirjanpi­torikoksen ja törkeän kirjanpitorikoksen. Tuomio on lainvoimainen.

A on syyllistynyt törkeisiin kavalluksiin konkurssipesien toimitsijamiehenä. Sekä käräjäoikeus että hovioikeus ovat mainittujen tuomioiden perusteluis­sa katsoneet, että A on syyllistynyt näihin tekoihin käyttäen hyväkseen tätä vastuullista asemaa. Kavallusten kohteena on ollut erittäin suuri määrä va­roja. Edelleen A:n on katsottu syyllistyneen kahteen törkeään veropetok­seen antamalla verotusta varten väärät tiedot verojen määräämiseen vaikutta­vista seikoista ja siten aiheuttaneen verojen määräämisen liian alhaisina. Vielä A:n on katsottu syyllistyneen rikokseen, joka käsittää kirjanpitorikoksen ja törkeän kirjanpitorikoksen hänen laiminlyötyään tahallaan liiketapahtumien kirjaamisen ja siten olennaisesti vaikeutettuaan oikean ja riittävän kuvan saa­mista kirjanpitovelvollisen taloudellisesta tuloksesta ja taloudellisesta asemas­ta.

Suomen Asianajajaliiton valvontalautakunta on 16.12.2011 tekemällään ratkai­sulla katsonut, että A olisi kurinpidollisena seuraamuksena ansainnut tulla erotetuksi, mikäli hän olisi vielä ollut Suomen Asianajajaliiton jäsen. Ratkaisu on perustunut edellä kerrottuun Helsingin hovioikeuden 23.12.2010 antamaan tuomioon. Koska mainitusta Suomen Asianajajaliiton valvontalautakunnan rat­kaisusta on kulunut alle kolme vuotta, oikeudenkäyntiavustajalautakunta kat­soo, että A:lle ei voida myöntää lupaa toimia oikeudenkäyntiasiamiehenä tai -avustajana.

Lisäksi oikeudenkäyntiavustajalautakunta toteaa, että A:n syyksi on luettu useita törkeitä rikoksia, jotka on tehty oikeudenkäyntiasiamiehen toimintaan rinnastettavissa tehtävissä. Luonteeltaan ja vakavuudeltaan rikokset ilmentävät A:ssa sellaista epärehellisyyttä, että hänet on katsottava sopimattomaksi toimimaan oikeudenkäyntiasiamiehenä ja -avustajana.

Koska A:lle on näistä rikoksista tuomittu lainvoiman saaneella tuomiolla vankeusrangaistus 18.05.2011 eli viiden viimeisen vuoden aikana, A:lle ei voida myöntää lupaa.

2

69

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -----0------0-------

      Miksi kerrot elämäntarinasi täällä? Viron keskustelupalstalla? Menikö nuppisi lopullisesti pimeäksi, myytinmurtaja?

    • luottaisitko?

      Kannattaisi ensin miettiä, keneltä menet ostamaan lakineuvoja!:)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4603
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2249
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1443
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe