näätä

jyty

mikä on mielestänne paras syötti näydän rautoihin?

kannattaako rautakotelo laittaa maahan vai puuhun?

Näädän paras pyyntiaika alkutalvi vai kevättalvi?

minkälaiseen maastoon pyydykset kannattaa sijoittaa; kuusikko, järvenranta vai kallion seinämän alaosaan?

t. markku

7

6728

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • E-jorma

      rautoihin suosittelen suolistus jätteitä. puuhun ei ole niin säiden armoilla ja kannatta katella elukan jäkiä missä on liikkunu... itse pyydän kevät talvella. Näätä suosii korpikuusikoita ja jos on vielä keloja pesä paikaksi niin varmaa näätä maastoa.

      • jyty

        kiitos tiedoista.


    • metsastaja

      on helpompi pyytää alkusyksystä, jolloin jäljittäminen on helpompaa. Riippuu tietenkin siitä, onko lunta niin, että jäljet näkyy. Alkusyksyllä näätä ei laukkaa kovin pitkiä matkoja, joten päivän aikana voi hyvinkin ehtiä jäljittämään kaksikin näätää, vaikka päivä alkaa olla lyhyt. Vuoden vaihteen aikaan päivän pituus alkaa olla jo sitten sitä luokkaa, että saa olla tyytyväinen, jos yhden ehtii ampua.

      Kevättalvella näädät alkavat pidemtämään lenkkiä varsinkin kiima-ajan lähestyessä. Eräänäkin metsästyspäivänä näätää seurattiin noin 25 kilometriä ja päivä loppui kesken ja jäljet olivat edelleen yölliset.

      Raudat kannattaa käsitellä niin, että niissä ei ole ihmisen hajua. Jokin luonnollinen haju kannatta lisätä. Kokeile esimerkiksi rautojen keittämistä havujen kanssa. Syöttinä voi käyttää esimerkiksi pilaantunutta lihaa (esimerkiksi lintujen nahkomisesta jääneet jätteet). Liha kannattaa olla vähän pilaantunutta, että se haisee voimakkaammin.

      Hyvä sijoituspaikka on yleensä kaatuneen puun päällä ja mahdollisimman korkealla maasta. Sijoituspaikkoja kannatttaa kuitenkin kokeilla. Maahan sijoitetut raudat tukkeutuvat helposti sataneen lumen ansioista, joten ne pitää suojata erityisen huolella. Laitoitpa raudat mihin tahansa, muista suojata raudat niin, ettei niihin pääse koirat eikä muutkaan isommat eläimet!

      Hyviä maastokohteita ovat yleensä kuusikkopainanteet, ts. notkelmat. Rinteiden reunukset yms. Näätä yleensä kiertelee kaikki kuusikkopuskat taimikoiden keskellä, mutta suurien aukkojen yli se lähtee harvoin menemään. Toki poikkeuksiakin löytyy. Parhaita rautojen sijoituspaikkoja ovat olleet yleensä ympäristöstään erottuvat kuusikkopusikot. Pinta-alaa niissä on yli hehtaarin. Pusikoiden ympärillä pitää olla jonkin esimerkiksi nuorempaa metsää. Myös purojen varret ovat joskus hyviä paikkoja. Suurien soiden keskellä kulkevat metsäiset kannaat ja niiden päät voivat olla hyviä paikkoja.

      • Koskikara

        aloitin pyynnin heti kauden alkaessa.Nyt on kumminkin noita nahkoja jo senverran että tänä vuonna aion aloittaa vasta joulun tienoissa,tai ainakin kun on jo hyvin lunta ja pakkasia.

        Itse olen kokeillut syöttinä erilaisia riistan jätteitä sekä ihan sian maksaa,munuaisia,sydäntä.Nyt on yleensä vain rasvaista sian lihaa.Toimii erittäin hyvin.

        Joo,kuusikot,etenkin jotain jyrkän kallion seinää vasten on mahtavia paikkoja,etenkin jos vielä puro menee lähellä.Parijälkiä voi useinkin nähdä keväällä.Syytä niihin ei taideta tuntea.Näädän parittelu tapahtuu kumminkin vasta heinä-elokuussa.

        Näätä on melko helppo metsästettävä hetitappavilla raudoilla.Omat on asetettu noin 1.5 metrin korkeudelle kuusen runkoon reikä alaspäin.Jos jäljet yleensä näkee parisataa metriä raudoista,on syytä jo vetää hymyä huuleen.Näädän nimittäin silloin yleensä löytää raudoista.

        Oma käsitys on ettei näädältä jää pienikään lihapala huomaamatta parinsadan metrin etäisyydeltä.Jos se ei sitä hae,ei se sillähetkellä sitä tarvitse.


    • Varjo

      Näädänraudat sijoitetaan puuhun. Lisäksi kannattaa askaroida rautalaatikko, jossa sisäänmenoaukko on sellaisen 9cm halkaisijaltaan. Rautalaatikon suuaukolle kun laittaa vielä havuja jonkun verran, ettei linnut mene syöttiä yrittämään, on jo pitkällä. Rautojen jälkeen sijoitetaan syötti, sen jälkeen on laitettava verkkoa, että näätä menee rautojen puolelta sisään. Katiskaverkko on OK.

      Syöttinä olen käyttänyt rasvaista kalaa, eli lohta (kirjolohta). Kirjolohella olen saanut useampana vuonna näätiä, samoin olen saanut näätiä hirven "perkuujätteillä".

      Raudat olen hangannut kuusen oksilla siten, että hanskat kädessä olen käynyt raudat läpi, sen jälkeen jättänyt havupuun oksaan roikkumaan 2 viikoksi.

      Viime vuonna tuli sellainen 4 näätää, edellisvuonna 2kpl. Siis raudoista.

      Rautalaatikko kannattaa tehdä sellainen, että sinne "just" raudat mahtuu, eli 220-2 conibearit sopii juur sisään. Vielä kun peittää laukaisuviiksen pienellä havulla niin rupeaa pyydöt olemaan hyvät.

      • Teppo

        Näädän metsästyskausi alkaa vasta 1.11. eikä sitä kannata aikaisemmin pyytääkään.


      • JYTY
        Teppo kirjoitti:

        Näädän metsästyskausi alkaa vasta 1.11. eikä sitä kannata aikaisemmin pyytääkään.

        haloo nythän on 9.11.04!!!!!!!!!!!!!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      2612
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      334
      2444
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      94
      2136
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      61
      1828
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1743
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1714
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1573
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      122
      1462
    9. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      61
      1458
    10. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1389
    Aihe