Karjalan kuningas

sampo

Turunen on siinä omalaatuinen kirjailija, että kirjoitti parhaimpansa heti ensimmäiseen kirjaan. Nyt ilmestynet Simpauttajan jatko-osakaan, ei ykkösosaa pese. Silti se on hyvä kirja ja taustoittaa myös Simpauttajan tapahtumia.
Korpifilosofia jota Turunen viljelee, on kouluja käymättömänkin ymmärrettävissä. Turusen olisi vain pitänyt uskaltautua uloskirjoittamaan kyseinen ”seksiopus” vuosikymmeniä sitten, jolloin sen helpotusta tuova vaikutus olisi ollut tuhatkertainen. Nyt hautaankaatuville / kaatuneille se tulee myöhään.
Nuorempipolvi saa samaa oppia omalla kielellä naamakirjoista. Silti heillekin Turusen kirjat antaisivat, jos ei muuta niin, näkökulmaa vaarivainaan ajan olemisen ihanuuteen.

Olen aina pitänyt Turusen kirjoista. Mielestäni hän on paras. Päätaloa, Kiantoa, Haanpäätä, Lehtosta ja Huovistakin, parempi korveneläjiä/eloa kuvaava kirjailija.

19

1571

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ihastuksella vain

      Se punainen setä jäi ikuisesti mieleeni hänen kirjoistaan. Mikä ihminen!

    • Simpautuksen uhri

      Turusen kirjoissa on vain se heikkous, että niissä on sivukaupalla sitä humalaisten filosofointia, siis suoraan sanottuna pa*kan jauhantaa. Ei se ole hauskaa luettavaa, eikä sisällä mitään mainittavia oivalluksia. Minä ainakin hyppään ne nykyään yli. Eniten tätä löysää tekstiä oli siinä "Maalainen"-teoksessa. Olisi saanut jäädä kirjoittamatta, tai ainakin aivan suppeana versiona, jos piti aiheesta välttämättä jotain saada aikaan.

      Kuinka hyvä kirjailija Turunen olisikaan, jos kustannustoimittajat olisivat raakanneet nämä tyhjän jauhamiset pois. Hänen lahjoistaan antaa viitteen ne Saarelaisen yrittäjäsuvusta kertovat teokset, joihin Turunen ei ole pystynyt tätä suosimaansa humalaisten pa*kan jauhantaa tekstin sekaan paljonkaan ujuttamaan.

      • sampo

        Se on Turuselle aivan tarkoituksellista. Hän upottaa korpifilosofiansa humalikkaiden jorinaan. Sananpartta lainatakseni. Lasten ja humalaisten suusta totuus kuullaan. Turunen ei halua asettua oppimestariksi, lehtoriksi kateederille, vaan käyttää apuna juuri humalikkaita.

        Siinä olen samaa mieltä, että kustannustoimittajat voisivat toistoja karsia kovallakin kädellä. Päätalon tuotantokin olisi pudonnut neljäsosaan jos samoja asioita ei olisi toistettu joka kirjassa uudelleen ja uudelleen...


      • Simpautuksen uhri
        sampo kirjoitti:

        Se on Turuselle aivan tarkoituksellista. Hän upottaa korpifilosofiansa humalikkaiden jorinaan. Sananpartta lainatakseni. Lasten ja humalaisten suusta totuus kuullaan. Turunen ei halua asettua oppimestariksi, lehtoriksi kateederille, vaan käyttää apuna juuri humalikkaita.

        Siinä olen samaa mieltä, että kustannustoimittajat voisivat toistoja karsia kovallakin kädellä. Päätalon tuotantokin olisi pudonnut neljäsosaan jos samoja asioita ei olisi toistettu joka kirjassa uudelleen ja uudelleen...

        "Hän upottaa korpifilosofiansa humalikkaiden jorinaan."


        Niinhän se upottaa, ja sen takia hänen tuotantonsa laatu laskee huomattavasti. Huumoria kai siinä tavoitellaan, mutta se hukkuu sen älyttömiin mittasuhteisiin yltävän rönsyilyn sekaan.

        Turunenhan olisi, niin uskomattomalta kuin se saattaa kuulostaa, parhaimmillaan asiatekstin tuottajana. Pystyy synnynnäisten lahojensa ja toimittajataustansa takia kirjoittamaan sitä laadukkaasti.


    • Ma(i)steri

      Heikki Turusessa on se vika, että hän kirjoitti parhaimman teoksensa ensimmäisenä. Hän ei koskaan tule yltämään Simpauttajan tasolle. Tämän tietäenkin Karjlan kuningas oli suuri pettymys. Se oli homoseksuaalisuutta korostanut, anakronistinen, näennäisfilosofinen ja tekosyvällinen.

      Miten jokaisella päähenkilöllä on homoseksuaalisia kokemuksia? Turunen korostaa niitä, mutta kuitenkin tavallaan selitellen kuvaa kokemukset negatiivisiksi. Oliko 1970-luvun alussa Pohjois-Karjalassa poikkeuksellisen paljon homoseksuaaleja nuorten miesten ja lasten hyväksikäyttäjiä? Tietenkin kylän mahtitalon juoppo isäntä on sellainen. Osa tietenkin kuuluu Oton taudinkuvaan ollen houreita.

      Alibi-lehti ei ilmestynyt 1970-luvun alussa eikä paniikkihäiriöstä taidettu vielä tuolloin paljoa puhua.

      Asetelma Jelena ja Imppa on epäuskottava. Talinnassa asti tehdään sopimus, jossa järjestetään pohjoiskarjalaiselle nuorukaiselle nainen, joka "pelastaa" tämän ikuiselta naimattomuudelta ja poikuudelta luoden uskoa tulevaisuuteen.

      Sodan jälkeistä asutustoimintaa kritisoidaan, mutta mikä olisi ollut tuossa vaiheessa parempi vaihtoehto rintamamiesten sijoittamiseksi takaisin yhteiskuntaan?

      Loppupuolen sovintotilaisuus Simpauttajineen ja Juuleineen on myös epäuskottava. Kaikki on taas hyvin ja Hilppalan tilan toiminta jatkuu menestyksekkäästi vielä EU-aikana jopa laajmepana kuin ökytalo Pirtamon.
      Simpauttajan kuoleman Turunen on vitsinä kertonut jo aikoja sitten. Olisiko hänen kaltaiselleen ovelalle sutkille edes käynyt niin.

      Ikävä kyllä Heikki Turunen kirjoitti Simpauttajalle jatkoa.

      • Anonyymi

        Simpauttajalle ei kukaan mahtanut aiemmin mitään.Hän nakkeli muita ukkoja miten tahtoi, ja sai myös tehtyä monelle sen niskaotteen, luuli olevansa voittamaton.Sitten vanhenmalla iällä erehtyi soittamaan suuta sille saksalaiselle nuorisoryhmälle, luullen varmaan, että vieläkin pystyy tekemään muille mitä haluaa ja hänelle ei kukaan mahda mitään. Mutta huonosti kävi Simpauttajalle, köniin tuli niin että henki lähti.


    • ei jännitettä

      liian laajaa jatinaa

    • sampo

      On näköjään monta tapaa lukea kirja. Turunen kuvaa kokemuksensa kautta homoseksuaalien hyväksikäyttämiä hetero-ihmisiä ja heidän avuttomuuttaan käsitellä asiaa 70-luvun Pohjois-Karjalassa. Mikä minussa on vikana tyyliin. Sanoin jo aiemmin että kirja olisi tuonut helpotusta uhreille jos se olisi julkaistu 70-luvulla. On selvää ettei tietoa tuolloin homoseksuaalisuudesta ollut nykypäivän malliin. Turusella itselläänkin meni häpeätunteen käsittelyssä vuosikymmeniä.

      Paniikkihäiriöt ovat ilmiönä vanha, ja tunnettu jo 1800-luvun loppupuolella. Kyllä kansan keskuudessakin shokki ja paniikkitila tunnistettiin 70-luvulla.

      Simpauttajan tapaisen viurun voi hyvin kuvitella pestaamassa maksettua naista Impalle. Juonenkulku naisen asumisesta korvessa Manen kotona vainko Imppaa odottamassa jätetään avoimeksi. Kuuluiko toimenkuvaan muutakin? Missä tarkoituksessa muutoinkin näitä ”Tatjaanoita ilmoja haistelemassa” rajan yli kulki?

      En ole huomannut Turusen kritisoivan yhdessäkään kirjassa sodanjälkeistä asutustoimintaa sinänsä. Hän kuvaa vain ansioituneesti kuinka viisivuotta rautasateessa olleet ressukat jäivät ilman minkäänlaista jälkihuoltoa. Kuinka se jätti jäljet heidän lapsiinsa ja kuinka se näkyy aina näihin päiviin asti. Armoton raadanta korven keskellä vie leikinlaskun halun terveeltäkin, saati sodassa fyysisesti ja/tai psyykkisesti invalidisoituneelta. Emon osa on yrittää suojella penikoitaan ja itseään hankovarrella työhön usuttavalta perheenpäältä.

      Kovin tosikkomaisesti kaunokirjallistatekstiä luetaan jos loppukevennystä ei sallita. Vedetään tavallaan yhteen Impan ja Simpauttajan kohtalot. Mikään kummajainen yrittävän nuorenparin menestyvä maitotila ei Pohjos-Karjalassa ole. Hylättyjä raivattuja peltoja on saanut ostaa ja vuokrata sen minkä maitokiintiöt myöden antavat.

    • Vääräpää Armas

      Karjalan kuningas oli valtava pettymys. Toki sen aavistinkin, ettei se Simpauttajan tasoa ole, ja onhan Simpauttaja muutenkin Turusen paras teos, mutta silti.

      Siinä vaiheessa kun se venäläinen muija ilmestyi kuvioihin, meinasin lopettaa lukemisen kokonaan mutta jaksoin silti loppuun saakka. Ei ehkä olisi kannattanut lukea, mutta se on varma että Turusen ei olisi kannattanut tätä kirjaa tehdä.

    • eipä kestä

      tulipa luettua, ...................... huoh.

      • Kenopää Sulo

        Oletteko huomanneet, että Heikki Turusen tuotantoa rasittaa ns. Uuno Turhapuro syndrooma.

        Näissä Turhapuro- elokuvissahan on hyviä oivalluksia ja näyttelijäsuorituksia. Tämän kaiken kuitenkin pilaa ne pitkät hyökkäävällä intensiteetillä esitetyt filosofoinnit, joissa ei ole päätä eikä häntää.

        Tähän samaan Heikki Turunen sortuu, kun kirjoittaa tekstinsä sekaan niitä puuduttavan pitkiä ja ylipitkiä virkkeitä sisältäviä humalaisten filosofointeja.


    • Maalinka

      Turusen parhaat kirjat ovat Simpauttaja, Kivenpyörittäjän kylä, ja sitten se teos, jonka nimeä en nyt muista, mutta joka kertoi hänen äitinsä tarinan tämän kuolemaan asti.

      Kaikki muut kirjat on hemmetin vaikeita lukea. Olen yrittänyt ja monet luin loppuunkin asti, mutta ei jäänyt kuin pettynyt olo. Jo Joensuun Elli oli vaikeasti seurattava ja epäuskottava. Hupelissa oli jo väkisin väännettyä mystiikkaa ja seksuaalisuutta ja sitä vääntöä alkoi olla täynnä sitten jo jokainen kirja. Olen kutakuinkin samaa ikäpolvea ja maalla kasvanut minäkin, mutta en minä muista lasten elämän tuolloin olleen niin paljon kaikenlaisen tirkistelyn ja pissipyllyilyn korostamaa.

      Miksi sitten Simpauttaja ja Kivenpyörittäjän kylä oli niin hyviä? Ne on suhteellisen uskottavia, henkilökuvat selkeitä. Seksuaalisuudella ja mielenterveysongelmilla ei mässäillä, vaikka Kivenpyörittäjän lopussa yksi pamauttaakin päänsä hajalle. Samassa kirjassa on herkullisia yksityiskohtia, paras varmaan se, missä Jalmari keskustelee kuoleman kanssa. Myös naisten huussikohtaus on riemastuttavaa luettavaa. Molemman kirjat on filmatisoitu, Simpauttaja onnistuneesti, Kivenpyörittäjän kylä taas onnistuttiin lähinnä pilaamaan.

      • HelepompiHeekki

        "Kaikki muut kirjat on hemmetin vaikeita lukea."

        Niin, miksihän ne kustannustoimittajat eivät puuttuneet näihin Simpauttajan jälkeen kirjoitettuihin teksteihin? Tuntuu se älyttömältä, että näin kuuluisalta kirjailijalta päästettiin toistuvasti läpi niitä "saksankielisiin" mittoihin yltäviä virkekokonaisuuksia. Nehän ovat niin vaikeaselkoisia ja täynnä harhaanjohtavia lauseenvastikkeita, että virkkeet pitää monen kertaan käydä läpi, jotta selviää, onko esim. tekstissä esiintyvä henkilö jonkin asian puolesta vai sitä vastaan.

        Olen samaa mieltä noista lasten alapääjutuista. Kyllä kai ne jokaisella entisajan maaseudun lapsella jossakin vaiheessa kiinnostusta herättivät, mutta eipä kyllä mielestäni oman sisarussarjan edustajiin suuntautuneena.


      • sampooo

        Et/ette sitten osannut ensimmäistäkään virkekokonaisuutta jota et/ette ymmärtänyt tuoda tänne ruodittavaksi? itselläni ei ole pienintäkään vaikeutta lukea tai ymmärtää Turusen tekstiä. Ehkäpä se on niin, että kun kaikki on mediasta tuleva on valmiiksi pureskeltua, kirjanlukeminen ei onnistu lainkaan. Turunen pakottaa tahallaan ihmisen miettimään ottamaan kantaa. Hyvä Heikki.


      • HelepompiHeekki

        No, ei tämä nyt niin tärkeä palsta ole, että sen takia lähtisin kirjastoon aineistoa hakemaan. Niitä helkutin pitkiä ja epäselviä virkkeitä on niissä teoksissa, joihin on ympätty niitä omituisia, aihealueen ulkopuolisia kappaleita. Ovat ilmeisesti kirjoitettu muistiin jonkin inspiraation tuloksena ja sitten yritetty romaanitekstin jatkeeksi huonolla menestyksellä istuttaa. Olisivat saaneet jäädä kokonaan pois.


      • sampooo

        Kirjoitettu muistiin inspiraation tuloksena. Se varmasti on totta kaikkien taiteilijoiden ei vain kirjailijoiden kohdalla. Sekin, että näitä säkenöintejä upotetaan kirjoihin. Itse en koe näitä häiriötekijänä vaan mietin mitä halutaan sanoa. Eikähän se mikään yksin Turusen ominaisuus ole. Toisekseen kustannustoimittajan tehtävä on karsia epäolennainen. Näin ei tapahdu siksi, että jokainen kirjailija on oman tyylin edustaja. Turusen tekstiin tämä "vilosovointi" on kuulunut aina Simpauttajasta asti. (Kauniin Jomppa) Jos kaikki pakotetaan konekielitekstintuottajiksi, loppuu se vähäkin kirjanlukeminen mitä nuoret vielä vähin harrastavat. Ei niin, että Turunen olisi nuorten, vaan varttuneempien suosiossa.


      • HelepompiHeekki
        sampooo kirjoitti:

        Kirjoitettu muistiin inspiraation tuloksena. Se varmasti on totta kaikkien taiteilijoiden ei vain kirjailijoiden kohdalla. Sekin, että näitä säkenöintejä upotetaan kirjoihin. Itse en koe näitä häiriötekijänä vaan mietin mitä halutaan sanoa. Eikähän se mikään yksin Turusen ominaisuus ole. Toisekseen kustannustoimittajan tehtävä on karsia epäolennainen. Näin ei tapahdu siksi, että jokainen kirjailija on oman tyylin edustaja. Turusen tekstiin tämä "vilosovointi" on kuulunut aina Simpauttajasta asti. (Kauniin Jomppa) Jos kaikki pakotetaan konekielitekstintuottajiksi, loppuu se vähäkin kirjanlukeminen mitä nuoret vielä vähin harrastavat. Ei niin, että Turunen olisi nuorten, vaan varttuneempien suosiossa.

        Eksyit aiheesta. Kritisoin sitä, että niissä asiayhteydestä sivuun hyppäävissä "säkenöinneissä" on niitä tolkuttoman pitkiä virkkeitä, joita joutuu moneen kertaan läpikäymään, jos aikoo päästä selville, mitä niissä yritetään sanoa. Näinhän itsekin myönnät joutuneesi tekemään. Samoin niissä on sitä tyhjänpäiväistä humalaisten henkevöintiä.

        Kun otit esimerkin Simpauttajasta, se on melko huono, sillä kyseisessä teoksessahan ei juuri näitä kritisoimiani katkelmia esiinny. Eikä esikoiskirja menisikään kustantajien seulan läpi, jos niitä kuvatun kaltaisia sekavia jaarituksia yrittäisi tekstin sekaan ujuttaa.


    • turusfani

      ...juuri näin ei mitään mihin voisi tarttua kirjailija tai tosiarvostelija?? heittoja,heittoja kuka tahansa kykenee tähän!
      kuollut on kirjallisuuspalsta, kirjat, nettiin pillunkuviakatslemaan, siinä on kulttuuria ylenängeten sanoisi Turunen

    • Anonyymi

      Olen tietoinen kirjallisuudesta, joka on sukua Joel Lehtosen Putkinotkolle. Se kirjallisuus on kuten novelli Kuolleet lehdet täysin kuollutta. Tulee kesä, talvi, kevät mikään ei muutu kunnes taas tulee syksy. Oletko koskaan lukenut Raamattua, jokainen asia on samanlaista "Mikään ei muutu auringon alla." Ihmiset eivät ymmärrä mitään kovin hyvin. Voisimme löytää, jotain aivan uutta, jolle voisi rakentaa uuden perustan. Vanhoja totuttuja kaavoja ja tapoja toistetaan noissa romaaneissa. Se seksi on vanhanaikaista mitä noissa romaaneissa viljellään, eikä sieltä löydy muuta kuin vanhaa aikaa, mutta nämä ovat vanhojen miesten kuvaamaa aikaa, joka on kirjoitettu nykyaikana. Lukekaa mielummin historiallisia romaaneja kuten Välskärin kertomuksia Z. Topeliukselta. Niissä on vielä paljon enemmän aikaa, jota Suomi kaipaisi nyt.
      Uudelta ajalta Simo Puupposelta alias Aapelilta voisi löytyä jotain mieltä nostattavaa kirjallisuutta. Tälläinen on esimerkiksi tunnettu kirja klassikko
      Meidän Herramme muurahaisia: Kavalkadi pienestä kaupungista (1954).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      194
      4538
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      254
      2550
    3. 133
      1677
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1381
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      201
      1259
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      83
      1110
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1094
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1047
    9. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    10. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1037
    Aihe