Suositelkaa sopivia suksia naiselle!

qelly1

Kysymyksiä viisaille vauhtihirmuille. Pitää vaihtaa varmaan 15 v. sukset. En tiedä oikeastaan mitään suksista ja mitä pitäisi katsoa. Olen 179 cm pitkä, paino 75 kg. Tyylini on nopea laskettelu, vetäen tiukkia mutkia, sivulta sivulle. Muistutaa luikkivaa käärmettä. Mustat rinteet eivät pelota. Nautin kovasta vauhdista. Laskennut jo about 18 v. Sukset on rinnekäyttöön Suomessa ja alppirinteisiin. Ei ulkopuolelle. Mietityttää, mitkä sukset ovat laatu-hinta suhteelta hyviä ja täyttää vaatimuksia? Sellaiset jolla on helppo kääntää ja leikkaa jäätä todella hyvin (tuo ominaisuus on minulle tärkeä). Vanhojen kanssa on ollut pelottavia kokemuksia jään kanssa mustissa rinteissä. Aloittaisin tyylistä- carver, race? En tiedä niiden eroja. Kestävyys? Vyötärönmitat? Miten vaikuttaa ajoon? Leikkaus- vaikutus ajoon? Ym. Pistäkää tietonne tänne ja olisin todella kiitollinen!

4

173

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 13+15

      Vastaan nyt omien kokemusteni pohjalta mieslaskijana, joten ihan kaikki tuskin pätee aivan sellaisenaan naislaskijoille, mutta itse olen laskija juuri samassa kategoriassa ap:n kanssa.

      Ensi alkuun pitää miettiä minkälaisesta laskusta pitää - tiukkaa pujotelua, pitkää kaartelua, rinteiden ulkopuolisia off-pisteitä vai temppuilua ja hyppimistä. Kuvauksesi sopii selvästi näistä parhaiten ensimmäiseen, eli puhutaan pujottelu/slalom-suksista eikä suurpujottelu/giant slalom-suksista.

      Toiseksi pitää miettiä omaa laskettelutyyliä ja taitotasoa, haluaako nauttia helposta ja rauhallisesta kruisailusta vai saako parhaat kicksit siitä, kun mustaankin rinteeseen otetaan syöksyllä vauhtia ja selvitetään se hornetmaisilla nopeuksilla. Kuvauksesi perusteella on taas helppo tehdä johtopäätöksiä, eli lerput perussukset voidaan unohtaa ja kannattaa ottaa tutkintaan eri valmistajilta muutama vaihtoehto malliston kärkipäästä (eli monella valmistajalla tämän tason sukset ovat ns. Race-sarjaa). Tosin - pitää pitää mielessä, että jos edelliset sukset ovat olleet käytössä jo 15 vuotta, suora hyppäys uusimpiin huippusuksiin voi olla melkoinen muutos, jota ei ihan kylmiltään kannata tehdä.

      Kun nämä tiedetään, suksen pituuden voi sanoa olevan mallista riippuen joko 170 tai 165 cm (tämä siis pujottelusuksien pituus, suurpujottelusukset olisivat 180 cm luokkaa).

      Nykysukset ovat ovat valmistajasta riippumatta laatutavaraa (jos emme puhu muutaman sadan euron market-suksista) kestävyyden osalta, mutta kantin purevuus jäähän ja muut ominaisuudet voivat vaihdella suurestikin. Laskijilla ei edes riitä, että kantti pitää jäällä vaan siihen on myös uskottava 110%, muuten alitajunta alkaa jarrutella ja homma menee hissutteluksi. Suksien vyötärönmittoja yms. senttitietoja ei kannata liian tarkkaan tutkia ainakaan ennen kuin on useista nykyaikaisista suksista rinnetuntumaa, sentti pari sinne tänne ei ole ratkaisevaa.

      Tämän lyhyen johdannon jälkeen suosittelen suuntamaan osoitteeseen http://www.winter-sports.com/ josta voi lukea puolueettomia arvioita tämän ja viime kausien parhaista suksista jaoteltuna eri kategorioihin (mm. slamon, naiset edistynyt/keskitaso, jne). Jotkut ominaisuudet (esim. pito jäällä / grip) ovat aika lailla kaikille hyviä asioita, jotkut asiat taas (esim. mukavuus / comfort) riippuvat siitä, kuin aggressiivisesta laskutyylistä pitää (lasku voi olla hyvinkin vauhdikasta vaikkei se olekaan kovin aggressiivista ja päinvastoin - moni äärimmäisen aggressiivinen laskija jää vauhdissa monelle muulle laskijalle, mutta sukset saavat yhdessä laskussa enempää kyytiä kuin joillakin koko päivänä). Netin ulkopuolella suomeksi päteviä vertailuja löytyy yleensä alkutalvesta Skimbaajasta ja Tekniikan maailmasta.

      Jos ylläolevan perusteella löytyy jotkut sukset mitkä erityisesti miellyttävät, niin siitä huolimatta ei pidä mennä vielä ostamaan yhtikäs mitään ennen testipäivää tai kahta rinteissä. Eli joko Lappiin tai Alpeille ja sukset vuokralle päiväksi tai pariksi (tai esim. koko pitkän viikonloppureissun ajaksi). Jos vertailuissa kerrotaan esimerkiksi, että jotkut sukset vaativat kovaa vauhtia toimiakseen ja huomattavaa lihasvoimaa totellakseen, näitä varoituksia ei yleensä turhaan mainita ja on tärkeää testata, onko itsellä valmiuksia sellaisia suksia turvallisesti ohjastaa.

      Parin testipäivän jälkeen onkin sitten paljon viisaampi ja jäljellä on todennäköisesti enää muutama pari suksia, jotka miellyttävät eniten. Siinä vaiheessa onkin sitten kyse enää lähinnä makuasioista ja sillä saralla sinä oletkin paras asiantuntija, joten muut eivät voi enää siinä vaiheessa hirveästi neuvoa.

      Eli ei muuta kuin hieman teorian opiskelua pohjille ja sitten soveltamaan opittua käytäntöön muutaman testipäivän muodossa, jonka jälkeen valinta pitäisikin olla jo melko helppoa.

      • OlliL1

        Ei suksen valinta mitään tähtitiedettä ole. Jos ei itellä ole aikaa tutkia ja vertailla niin marssii asiantuntija liikkeeseen niin se on siinä. Aloittaja tuntee tarpeensa jo niin hyvin että asiantuntija liikkessä valinta ei voi mennä pieleen.

        Mutta jos mä nyt oman 40 vuotisen kokemukseni perusteella vähän analysoin.
        - Aloittaja on naiseksi kookas ja laskeekin ilmeisen kovaa, joten hän voi valita myös miesten suksimalleista.
        - Hänen laskunsa muistuttaa "luikkivaa käärmettä" :) oletan että hänelle sopii paremmin suksityyppi joka on kääntösäteeltään ja ominaisuuksiltaan lähempänä erikoispuikkaria kuin suurpuikkaria. Radius 13 vois olla sopiva. Em. tyyppi on myös kanttipidoltaan hyvä.

        Yhteenvetona suosittelen uuden teknologian carving suksea jossa on ns. rockeri ainakin kärkiosassa, se tekee suksesta monikäyttöisen eikä pane vastaan sohjoisessa ja kumpareisessa rinteessä laskiessa. Keskileveys vois olla noin 80mm. Esimerkiksi Dynastar Outland 80 vois olla sopiva https://www.suksikauppa.com/sukset/vapaalasku/all-mountain/905-dynastar-outland-80-pro-fluid-sukset-dynastar-px-12-fluid-siteet . Pituus noin 170cm käy hyvin.


    • Kärmemäki

      Salomon X-Race 165 tai 170 cm pituisena. Olen mies 177 cm 80 kg ja mulla on 165 cm pituiset X-Racet. Noilla pärjää vielä 100 km/h nopeudssa mutta ovat todella ketterät pienemmissä vauhdeissa.

      Jos haluaa vaan tykitellä niin Atomicin Redster Doubledeck sarjan suksista löytynee vastinetta.

      Mainitsemasi "luikkiva käärme" tyyli ja kova vauhti eivät oikein sovi samaan laskuun. Luikkivaa käärmettä lasketellaan puikkasuksilla ja kovaa päästellään paljon vähemmin leikatuilla sivakoilla.

      Suosittelen kokeilemaan useita erilaisia suksia ennen ostopäätöstä jos se suinkin on mahdollista.

    • MONOKO?

      Hei, Jos kysyt asiasta, mielestäni pärjäät samoilla suksilla jos ei muuta kuin rinne on mielessä. Uusilla kyllä on uusi kuvio päällä. Jos on rahaa suksiin, vaikka kuinka vaihtoehtoa. En silti ostaisi upouudet, Kunnon kamat n. 1000. Huippukäytetyt saat ehkä 1-300e. Ei suksi muutunut paljon 9000vuodessa. Monot on eri asia. Ota tiukemmmimmatt mihin mahdut. Ja laita 15v vanhat roskikseen (vaikka nekin toimii hyvin tarvittaessa)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5195
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3257
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1847
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1675
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1521
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1385
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1306
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1287
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1277
    Aihe