Interstellarin plotholet ja epäuskottavuudet

scifinörtti

Varoitus! Sisältää spoilereita, älä lue jos et ole leffaa vielä nähnyt.

a) Miten se madonreikä voi muka olla siellä Saturnuksen liepeillä jos tulevaisuuden ihmiset ovat sen sinne rakentaneet jos ihmiskunta kerran kuoli jo ennen kuin kukaan sinne avaruuteen ja mustaan aukkoon meni matkustamaan ajassa joka oli fyysinen ulottuvuus.

b) Se vanhemman prof.brandin ja kumppaneiden suunnittlema arvaruusasema, joka piti saada ilmaan kun painovoimayhtälö ratkaistaan, ei todellakaan pelasta kuin kourallisen ihmisiä maapallolta ja miljardit jäävät edelleen kuolemaan varsinkaan kun aikaa ei ollut jäljellä juuri yhtään kun se alus saatiin ilmaan eli sillä ei olisi keretty tehdä useaa evakuointireissua ja vaikka olisikin niin koko ihmiskunnan siirtäminen olisi vienyt vuosisatoja koska jo pelkkä matka madonreijälle oli lähes kaksi vuotta. Näin ollen plan B eli ihmisten kasvattaminen ei olisi ollut yhtään huonompi vaihoehto, jopa parempi.

c) Mihin se Dr Mann meinasi sieltä planeetaltaan karata? Takaisin maahan vai? Vai sille toiselle elinkelpoiseksi arvioidulle planeetalle jonne menosta aikaisemmin väännettiin kättä retkikunnan kesken? Ja jos näin niin miksi hän ei halunnut muita mukaan? pelkäsikö hän, että muut suuttuvat koska hän huijasi nämä tulemaan planeetalleen lähettämällä valheellista dataa? Ja miksi hän ei halunnut Cooperin lähtevän planeetalta sinne mustaan aukkoon tai toiselle planeetalle? Kai hänkin halusi pelastaa ihmiskunnan kun kerran oli alunperin koko homman ryhtynyt ja siihenhän hänen viimeiset toimet tähtäsivätkin. Ja miten on mahdollista, että kokenut avaruusmatkaaja ei tiedä mitä ilmalukon avaamisesta seuraa jos ei ole kunnolla telakoitunut(jota hän sitäpaitsi oli vaikka lukon salvat eivät menneetkään kiinni)

d) Morseaakkosilla ei ensinnäkään todellakaan pysty viestittämään kilometrin pituista kvanttifysiikan kaavaa, jota Cooper ei edes mistään lukenut, robotti sen tiedon sieltä imuutti, telepatiallako se cooperille sen toimitti? Ja vaikka pystyisikin niin se veisi erittäin pitkän ajan ja Murphyn pitäisi kirjoittaa samalla kaavaa ylös vai pystyikö hän muka sen muistamaan ulkoa?

Ja sieltä käsittääkseni tuli pelkkä kaava ei suinkaan valmiita ratkaisuja yhtälöön, jota oli yritetty ratkoa jo vuosikymmeniä ja sitäpaitsi koko homma oli vain pelkkää oletettua teoriaa koska mustan aukon horisontin takana oleva oli puhdas mysteeri. Eli kaava olisi edelleen pitänyt ratkaista joka olisi vienyt aikaa vaikka oletus puuttuvista palasista olisikin pitänyt paikkansa.

e) Miten Cooper onnistui ensin pääsemään pois mustasta aukosta ja tämän jälkeen vielä madonreijän kautta takaisin Saturnuksen liepeille ollessaan tiedottomassa tilassa. Ja kun hän tuli pois mustasta aukosta niin hän oli takaisin maan ajassa, joten miten Murphy kerkesi vanheta noin 60 vuotta siinä ajassa kun Cooper tuli takaisin ja löysi itsensä avaruusasemalta? Ja mistä Murphy tuotiin vanhanaikaisella menetelmällä avaruusasemalle, tuhoutuneesta Maastako vai madonreijän toisesta päästä, joka oli siis tuhannen vuoden päässä? Ja miksi se Brand oli yksinään siellä toisella paleetalla, joka arvioitiin elinkelpoiseksi, eikö se siirtokunta pitänyt perustaa sinne? Eivätkö ne olleet saaneet sitä aikaiseksi 60 vuodessa? Miksi oli vain avaruusasema Saturnuksen liepeillä, jossa kourallinen ihmisiä eikä koko siirtokuntaa missään ja ihmiskunta oli edelleen jätetty maahan kuolemaan?

18

492

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Scifinörtti

      P.S. Eikö avaruudessa ja toisilla planeetoilla tarvitse koskaan käydä vessassa tai syödä/juoda mitään?

    • ei ihan osunu

      juu ja ne jotka menee kattomaan odottaen jotain mahtavaa scifi spektaakkelia, ni tulette pettymään rankasti :D.. eli ei lähellekkään vastaa etukäteis hypetystä ja mainontaa

    • kaalimaako

      Leffassa oli lukuisia paljon pahempia/omituisempia mokia, kuin mitä yllä listattiin, mutta en nyt jaksa ryhtyä valittamaan. Sen sijaan hieman positiivista asennetta: leffalla oli hetkensä.

    • Samuliii

      Pitäkää mielessä, että Interstellar on elokuva. Ja vieläpä scifi sellainen. Itse en kauheasti jaksanut jäädä miettimään elokuvan epäuskottavuuksia. Mieluummin muistelen elokuvan mahtavaa visuaalisuutta ja elämystä, jonka siitä sain. Ps. kyseessähän on Christopher Nolanin elokuva, joten kaikki asiat eivät välttämättä avaudu heti ensimmäisellä katselukerralla ;)

    • fottopottopollo

      Eikä ollut edes mikään hyvä elokuva! efektitkin/visuaalisuus oli ihan peruskauraa ei siis mitään "mahtavaa elämystä" vaikka niin arvosteluissa annetaan ymmärtää, ei lähelläkään esim gravityn luokkaa johon sitä yritetään verrata, lähempänä ns suoraan videolle eli b luokan elokuvien efektejä.. miksi elokuvaa sit ylistetään? ei harmainta aavistustakaan.. näyttelijä suoritukset oli alle keskiverron sai kuvan et ei heitä oikein ois kiinnostanut olla mukana siinä :D

    • Veteranfan

      Scifi-tieteiselokuvia on tehty paljon,mutta moniko niistä on ollut todella hyvä ???

      Kubrickin 2001. Avaruusseikkailu

      Scottin Blade Runner

      Zemeckisin Contact

      Cameronin Avatar

      Ei todellakaan tule mieleen montaa hyvää scifi leffaa elokuvahistorian aikana,kahden käden laskettuna niitä löytyy ja siihen se jää.

      Scifi- tieteiselokuvissa on aina ollut ongelma:
      paikka ja aika täytyy olla tiedossa,kaikki muu onkin ollut teknologian ja mielikuvituksen tuotteita.
      Kaikista tärkein,eli idea on ollut aina hukassa scifi-tieteiselokuvissa.

      Chris Nolanin elokuvaa on täten turha mennä kritisoimaan idean puutteesta,sillä elokuvassa on selkeä sanoma,mitä ei välttämättä löydy perus scifileffoista.
      Tulevaisuus nähdään aina scifileffoissa synkkänä paikkana,kuten myös Nolanin elokuvassa.

      Ainoa puute Nolanin elokuvassa tuntuu olevan toiminta,onneksi sitä ei ole,sillä sehän olisi tuolloin täysin erinlainen elokuva räiskyttelyineen jollaisia ollaan nähty kyllästymiseen asti valkokankaalla jo tusinoittain.

      Interstellar ei kerro teknologian hienouksista koska sillä ei ole saatu mitään hyvää aikaan maailmassa.

      Elokuva keskittyy ihmisen todelliseen ongelmaan,eli ihmiseen itseensä,mikä mielestäni on hienoin teema mitä scifi elokuvissa on tähän asti nähty.
      Interstellar on älykkäimpiä ja humanistisempia scifielokuvia.

    • hartbeat

      Kaikkea ei pidä ottaa niin kirjaimellisesti.Intersteller sopii niin isälle kuin tyttärelle.Elokuvassa oli leppoisa tempo ,siis se oli hyvä.

    • heilläeri

      "ei todellakaan pelasta kuin kourallisen ihmisiä maapallolta ja miljardit jäävät edelleen kuolemaan"

      pitää muistaa että amerikkalaisille maapallo ja maailma tarkoittaa ainostaan usaa, muu maat on heille vain jotain ylyjäämää joka on amerikan ulkopuolella

    • Xizor

      Keskivaiheilla hyväkin elokuva, mutta arvasin heti että ennen pitkää tehtäisiin jotain minua ärsyttävää heti kun se musta aukko näytettiin, ja sitten heti mentiinkin sinne planeetalle joka oli sen läheisyydessä. Harvinaisen tyhmää minun mielestäni. Samoin kuin se, että se musta aukko jotenkin imemään niitä melkein sen toisen planeetan kiertoradalta ja tietysti vielä se klisee että sinne sitten piti mennäkin. Onneksi sentään ei tarkoituksella. Mutta aloituspostaukseen:

      a) Klassinen scifileffan aikaparadoksi. Noita on nähty ennenkin.

      b) No ilmeisesti tarkoitus olisi, että rakennettaisiin paljon enemmän niitä aluksia. Tietenkään ei voisisiltikään pelastaa lähes kaikkia, mutta kulttuurin voisi säilyttää.

      c) Toiselle planeetalle. Se, että Endurance olikin jo käyttänyt suurimman osan polttoaineestaan korotti panoksia. Muuten olisi ehkä saattanut myöntää valehdelleensa. Cooperista ehkä ajatteli että tämä saattaisi painua takaisin Maahan tai jotain. Ilmalukon suhteen ehkä oli epätoivoinen halutessaan ehtiä ensin.

      d) Jotain dataa se ilmeisesti oli olevinaan. Tars jotenkin havainnoi sen ja saneli sen morsekoodilla Cooperille. Täytyy olettaa että se viisari jatkoi vispaamista kauan sen jälkeenkin kun se oli viety pois sieltä huoneesta. Muuten tuo homma ei voi toimia.

      e) Joo, tämä on aika tarpeeton osuus. Se on niiden tulevaisuuden ihmisten aikamatkustusta. Ilmeisesti eivät laittaneet Cooperia ilmestymään madonreiästä aikaisemmin, koska se olisi sotkenut tapahtumien kulkua ja kukaan ei olisi ollut siellä noutamassa. Vähän ihmettelin minäkin että miksi eivät ollet saaneet aikaiseksi sitä siirtokunnan perustamista, mutta ehkä jäivät odottamaan dataa. Ja avaruusasemasta sain sellaisen käsityksen, että niitä on enemmän. Mahdollisesti hyvin paljon enemmän.

    • Missä se oli

      näytti siltä että elokuvassa oli käytetty vanhanikaisesti malleja ja pienoismalleja? eli se visuaalisuus kyllä löisti poissaolollaan mitä mone mainostaa ja hehkuttaa.. eli missä kohtaa se eeppinen visuaalisuus ois niiku ollu kun en huomannut?

    • jhfhfdhgf

      SPOILER ALERT



      No esim. siinä ku ne menee madonreijän läpi, tai ku ne on siel vesiplaneetalla ja se helevetin iso aalto tulee, tai kun loppupuolella tää kaveri menee sen hullun 2001: Avaruusseikkailu-tyylisen reissun sinne ihmeen 5 ulotteiseen paikkaan. Eikös nuo muka ollut visuaalisesti hienoja?



      SPOILER ALERT ENDS

    • skifilasse

      ööhh huono skifileffa. Ei ammuttu sädepyssyllä yhtään eikä avaruushirviöt tyäntäny imukärsää ihmiseen. plääh.

    • Vähän oli pöljä

      d) TARS sen tarvittavan datan tuota kaavaa varten bonjasi niistä rakenteista, ja ilmeisesti sitten kaavatkin pyöräytti, koodasi giffiksi ja luetteli vaikkapa heksana morsetettavaksi.

      Muutenhan tuossa oli niin monia loogisia bugeja, että listasta tulisi ennätyspitkä, ja fysiikan tunnit oli jätetty koulussa kokonaan väliin, mikä on aina harmi näissä epäonnistuneissa hard scifi -genren yrityksissä. Gravitaatiolingon käyttö ei pelastanut.

      Olisivat nyt käyttäneet sen Kip Thornen apua juonen saamiseksi vähän järkevämmäksi. (Se mustan aukon punasiirtymän pois jättäminen oli tosin tarkotuksellista, koska harva katsoja ymmärtäisi mistä on kysymys.)

      Aika siirappista sotkua, kohderyhmänä ne joille tunne on tärkeintä ja faktoista viis. 6.7/10 IMDB:n Hollywood-elokuvamittarilla, koska jotain hyvääkin oli. En panis.

      Ja Gravity oli parempi. Miinusta lyhyestä Hitler-tukasta.

      • asdfghjk9876

        Itse asiassa Gravityssä on enemmän virheitä ja niitä on vaikeampi antaa anteeksi, koska sen pitäisi perustua nykyfysiikkaan.


    • AnanasZ

      No joo, aukkoja juonessa oli huomasin itsekin. Lopetus tuli niin ryminällä ja puskista että tämä onnellinen loppu sisälsi niin paljon avoimeksi jääneitä kysymyksiä kuinka kaikki tapahtui niin nopeasti, muutokset siis. Leffassa oli kauniita kohtia kuten matkustus madonreiästä. Talvisen kylmän jäisen planeetan asukki joka herätettiin, en ymmärtänyt hänen mielialan ailahtelujaan ollenkaan. Ensin vaikutti olevansa tyytyväinen että näkee muita ihmisiä, sitten on jo yrittämässä tappamista. Hyvä leffa kokonaisuutena, ehkä tarkoitus ei ole viilata pilkkua.

    • bfgecvdfvsd

      Ainoa suurempi ongelma leffassa oli se, että mustaa aukkoa kiertävä planeetta olisi muka ollut elinkelpoinen. Toisaalta kun varsinaista kovaa dataa elinkelpoisuudesta ei vielä ole, leffa ei ainakaan vielä ollut kovin pahasti ristiriidassa nykyarvioiden kanssa.
      Suurin osa ihmisistä ei ole tajunnut leffasta hölkäsen pöläystä; ne jotka tajuavat jotain fysiikasta, ovat menettäneet psykologiapuolen ja päinvastoin. Ne kaikki astronauttien häröilyt olivat tulosta psyyken pettämisistä avaruudessa, mikä tuntuu menneenä lähes kaikilta ohi.

    • fyfyfyfyyysikko

      - avaruusaluksen tarkoitus oli pelastaa Maan kuolevat kasvilajit, ei koko ihmiskuntaa vaan tarkoituksena lajin säilyminen. Tajuat kai ettei avaruuteen voi payloadin takia koskaan lähettää koko ihmiskuntaa? Planeettojen asuttaminen oli eri suunnitelma, mutta lopussa molemmat onnistuivat.
      -Mann halusi takaisin Maahan, koti-ikävä oli tehnyt hänet hulluksi.
      -Mustan aukon painovoimaa tutkimalla saatiin data kvanttigravitaatioyhtälön ratkaisemiseksi, jonka Cooper koodasi kellon viisarin toistuvaan jaksolliseen liikkeeseen. Cooper oli tesseraktissa tilassa, jossa hän saattoi operoida Maassa monessa hetkessä ja paikassa yhtä aikaa siten, että ne olivat ikään kuin eri huoneita. Kun koodaus oli tehty, alienit palauttivat Cooperin avaruusasemalle aikaan, jossa hän saattoi juuri tavata tyttärensä ennen tämän poismenoa.

    • Murphy6421

      Edellisen kirjoittajan väittämät "alienit" eivät tehneet yhtään mitään, kun Cooper oli lähettänyt tyttärelleen tarvittavat tiedot kellon avulla, sen hetkinen tilanne muutti muotoaan ja Cooper pääsi pois kirjahylly/huonetiloista takaisin avaruuteen (jossa hän muutenkin olisi lojunut aluksesta pelastautumisen jälkeen) ja Saturnuksen läheltä avaruudesta hänet noukittiin ihmisten ilmoille. Sitä voi ihmetellä, miksi ja kuinka Cooper joutui siihen välitilaan, josta hän saattoi kommunikoida muihin aikoihin. Ihmiset olivat kuitenkin aina kaiken takana. Hassua oli se, että matkan aikana musta aukko NÄHTIIN mustana pyöreänä pallona avaruudessa. Oikeastihan mustaa aukkoa ei voi nähdä.

      Ihmiset olivat siis siirtyneet Saturnuksen alueille, koska ne mustat aukot toisiin galakseihin olivat niin lähellä? Mitä Maapallolle tapahtui, jäikö se ihmiskunnalle asumiskelvottomaksi? Kuinka Amelia Brand jäi eloon? Cooper hylkäsi hänet, jätti jälkeen. Ohjasiko Amelia itsensä lähimmälle planeetalle omin päin? Leffan lopussa oleva planeetta ei ollut enää se jääplaneetta, olisiko se vaikkapa Edmundsin planeetta, se jota ei aiemmin ehditty tutkia? Täytyy vielä sanoa että loistoleffa, toisen katsomiskerran jälkeen pienet juoniaukot ei haittaa yhtään ja onnellinen loppukin maistuu paremmin. Matthew McConaughey on loistava vakavassa roolissa ja Anne Hathaway on vähemmän ärsyttävä/turha naiskaunistus leffan naiskiintiöön. Ja se (minkä niminen astronautti lähti sinne ja sai surmansa nyt en muista?) meriplaneetta oli huikean ihana... upea.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1887
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1574
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1296
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1234
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1222
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1186
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1170
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1161
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1150
    Aihe