Episodi IV: Mokia ja kummallisuuksia 1

BigBoomers

Olemme vihdoin edenneet alkuperäiseen Tähtien Sotaan so episodi IV:ään, joka aloitti sen kaiken. Kummallisuuksia löytyi niin paljon, että ne eivät mahtune yhteen avaukseen. Upea elokuva kaikkinensa silti. Katsotaanpa:

1. Alkutaistelu Tatoiinen yllä.

Logiikka Obi1:n asumiseen tällä planeetalla kusee. Vaikka Vader vierastaisi planeettaa, vaikuttaa kummalliselta että hän ei olisi kuullut siellä hengaavasta hemmosta nimeltä Skywalker.

2. Iskusotilaat tunkeutuvat sisään vain yhdestä kohdasta alukseen.
3. Droidit hortoilevat käytävällä vapaaksi. Eikö kenellekään imppaajista tullut mieleen, että ne voisivat olla tärkeitä.
4. Iskusotilaskomentaja antaa Leian yllättää itsensä laserpyssyn kanssa.
5. Leian tyrmännyt tainnutussäde ei näytä laser-säteeltä
6. Vader roikottaa aluksen kapteenia kaulasta vasemmalla kädellä.
7. Kuollut kapteeni suojaa kasvonsa Vaderin paiskatessa tämän seinää vasten
8. Kuka Vaderin seurassa hengaava upseeri oikeastaan on? Hän kälättää yllättävän paljon politiikasta tavalliseksi upseeriksi.
9. Toinen upseeri puhuttelee Vaderia nimellä "Darth Vader". Ainut kerta kun yksikään imperiumin henkilöstöstä käyttää tuota nimeä.
10. Owenin ostama, hajonnut robotti näkyy myöhemmässä kohtauksessa osana rivistöä ehjänä.
11. Luke ei näytä syövän mitään lounaalla.
12. Miksi luken asu muistuttaa niin paljon judogia.
13. Berun huutaessa Lukelle rinteen pensaiden määrä vaihtelee.
14. Miten R2 muka pääsee rullaamaan eteenpäin epätasaisessa kivimaastossa?
15. Luken kiiturin tukijalusta on näkyvissä kohtauksessa, jossa tuskenit raahaavat hänet sen luo.
16. Miten Obi saa aikaan peloteäänen?
17. Imperiumilla on jo jonkin aikaa ollut tukikohta Tatoiinella. Miten he eivät ole kuulleet, että erämaassa asuu Kenobi niminen hemmo, joka ei ole aivan tarkalleen ottaen väleissä keisarin ja Vaderin kanssa?
18. Obin kodin seinällä olevat esineet katoavat kun Luke heiluttaa valomiekkaa.
19. Epäjohdonmukaisuus juonessa: Viestissä Leia sanoo Obin palvelleen hänen isäänsä kloonisodissa. Kuitenkin Obi palveli tasavaltaa ja jedejä eikä Bail Organaa.
20. Leian kampaus. Carrie Fisher sanoi, että ei pitänyt kampauksesta mutta ei halunnut suututtaa Lucasia ja piti sen elokuvan ajan.
21. Toinen epäjohdonmukaisuus: Obi sanoo Darth Vaderin esiintyneen nimellä Darth Vader alusta saakka. Siten hän ei vain kerro "totuutta tietystä näkökulmasta" vaan valehtelee.
22. Miksi iskusotilaat muka olisivat tappaneet Owenin ja Berun ja vielä polttaneet heidät karrelle ja raahanneet ulos savuamaan? Eikö olisi ollut kätevämpää vangita nämä kuulusteltaviksi?
23. Miten iskusotilaat eivät saaneet eteenpäin (tai ulos) tietoa, että hemmo nimeltä Skywalker oli jossain droidien kanssa?
24. Typerä "Robotti tyrmää robotin" kohtaus Mos Eisleyssa.
25. Typerä "Jawa leikkii Tarzania" kohtaus Mos Eisleyssa.
26. Miksi iskusotilaat eivät pysäytä Lukea ja Obia? Ok Obi käytti jedivoimia yhteen. Entäs loput
27. Iskusotilaat etsivät ensiarvoisen tärkeitä tietoja, mutta eivät tarkasta taloja sisältä.
28. Miksi baarin olio muka ärtyi Lukelle?
29. Paskaa haukanneen näköinen baarimikko.
30. Miksi Obi käyttää valomiekkaa rähiseviä alieneja vastaan? Eikö joku voimatönäisy olisi huomaamattomampi?
31. Miten irtileikatusta kädestä valuu niin paljon verta, kun valomiekka polttaa haavat umpeen?

19

113

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • BigBoomers

      Jatketaankin listaa tähän:

      32. Humanoidi Creedo ei onnistu listimään Hania lähietäisyydeltä.
      33. Paskaa haukannut baarimikko anekauppiaana. Mos Eisleyn kapakassa voi näemmä teurastaa väkeä pikkurahalla. Viranomaiset eivät piittaa.
      34. Motti soittaa poskea keisarin kakkosmiehelle, Vaderille.
      35. Vader kuristaa Voiman avulla korkea-arvoista upseeria, vain koska tämä on eri mieltä. Itkupotkuraivari saa hänet vaikuttamaan hieman lapselliselta.
      36. Hankkiiko Vader tiedon kapinallisten tukikohdan sijainnista seisoskelemalla kaiket päivät koristeena Tarkinin työhuoneessa?
      37. Jabba Hutt kätyreineen hangaarissa.
      38. Tatoiinen raskas tähtiristeilijäpäivystys. Montako tähtiristeilijää tuolla oikeastaan päivystää? Alussa näytetään kaksi ja sitten Han puhuu kahdesta muusta. Yhdessä Victory-tähtiristeilijässä olisi ollut ihan riittävästi ainesta kaappaamaan mahdollinen pakoalus.
      39. Tarkin määrää Leian teloitettavaksi välittömästi. Tämä kuitenkin on elossa paljon myöhäisemmissä kohtauksissa.
      40. Vader sanoo, että Leia ei pettäisi kapinallisia, vaikka tämä antoi ilmi Dantoiinen tukikohdan
      41. Kuolemantähti hengaa Alderaanin paikkeilla planeetan tuhouduttua, mutta muut alukset kuin Millennium Falcon tule järjestelmään.
      42. Millennium Falcon: Lucas sanoo saaneensa idean siihen katsoessaan hampurilaista lautasellaan. Joka tapauksessa romualus joka suoriutuu upealla tavalla vastuksista.
      43. Falconin rampin juurella olevat iskusotilaat jättävät vartiopaikan ilmoittamatta esimiehelleen.
      44. Luke tai Han liikkuu ilmiömäisen nopeasti rampin juurelta komentohuoneeseen.
      45. Miten tällä matkalla kukaan ei kiinnitä huomiota valtavaan Chevieen?
      46. Luken ja Hanin mennessä tyrmäosastolle ohikulkevien upseerien univormujen väri vaihtuu itsekseen.
      47. Miksi Han ei vastaa tarjoukseen lähettää partio yksinkertaisesti, että ei ole tarpeen tai jos toisessa päässä ollaan kuitenkin lujana, niin että ok sitten. Hänellä ja Lukella olisi yllätysetu. Sitä paitsi kauanko yhden prinsessan onkiminen sellistä muka kestää?
      48. Nelikon versio roskisdyykkauksesta.
      49. Hirviö jätekuilussa. Miten sellainen muka sinne on päätynyt? Vahingossako?
      50. Obi liikkuu jedikuteissaan huomiota herättämättä Kuolemantähden käytävillä.
      51. Vetosädegeneraattori on tehty paikallisohjattavaksi, niin että kuka tahansa pääsee vääntelemään vipuja katseilta suojassa.
      52. Han ryntää huoneeseen joka on täynnä iskusotilaita, mutta yksikään näistä ei osu häneen tai Chewieen.
      53. Liukuovet menevät kiinni juuri iskusotilaiden nenän edestä pelastaen Hanin ja Chewien. Paras ajoitus ikinä.
      54. Vaderin rinnassa oleva kojetaulu vaihtuu peilikuvakseen kohtauksesta toiseen.
      55. Vaderin valomiekkaillessa Obin kanssa yhdessä kohtauksessa Obi pitelee punaista valomiekkaa. Helppo havaita jos katselee hidastettuna.
      56. Luke leikkii Tarzania Leian kanssa.
      57. SW-universumissa ovet avautuvat ja sulkeutuvat kun niiden hallintalaitteistot rikotaan.
      58. Imppaajat uhraavat turhaan neljä TIE-hävittäjää, vaikka Millennium Falcon on tarkoitus päästää alun perinkin karkuun. Miksi ei vain odottaa että alus on hieman liian kaukana saavutettavaksi ja laukaista sitten 100 hävittäjää, jotka kaikki palaavat ok.
      59. Miksi Han ei varmuuden vuoksi lennä toiseen laitaan galaksia, sitten Yaviniin? Tämä antaisi lisää aikaa kapinallisille valmistautua Kuolemantähteä vastaan.
      60. Kapinalliset saavat muutamassa tunnissa selville heikon kohdan monimutkaisessa taisteluasemassa. Imppaajat eivät kuitenkaan ole 20 vuoden aikana huomanneet tuota heikkoutta.
      61. Miksi imppaajat eivät muka ole rakentaneet torjuntapattereita hävittäjien varalle? Itse asiassa osassa otoksia näkyy niin kevyen näköisiä tykkejä, että niillä voisi ampua hävittjiä.
      62. Imperiumi on säästeliäs TIE-hävittäjien kanssa. Ensin niitä näytetään kuusi hyökkäämässä kapinallisten kimppuun, sitten Vader plus kaksi. Miksi moinen?
      63. Miksi TIE-lentäjillä on niin raskaat iskusotilaskypärät? Niiden näkyvyys ei liene paras mahdollinen.
      64. Luke tuhoaa Kuolemantähden toteuttamalla "Sankari tekee läpimurron kun laitteistot ovat poissa toiminnasta" kliseen.
      65. Wedge pelastuu saatuaan "vain" moottorivian. Toisaalta häntä tarvittaneen jatko-osissa.
      66. Lentäjä varoittaa Vaderia ja kuolee itse lento-onnettomuudessa.
      67. Vader lennähtää törmäyksen jälkeen juuri oikeaan suuntaan kapeasta kanjonista ja pelastuu. Sopiva sattuma on sopiva.
      68. Han pelastaa päivän. "Kusipää esittää lähtevänsä käpälämäkeen kun 90 prosenttia katsojista tietää tämän taistelevan" klisee.
      69. Luke kutsuu Leiaa "Carrieksi" laskeutuessaan.
      70. Chewie jää ilman mitalia. Rasistista?

    • Elsa-Pekka

      17. Epäilemättä kyseisellä aavikkoplaneetalla asuu kaikenlaisia erakoita. Varmasti Kenobi myös vältteli muita planeetan asukkaita mahdollisimman paljon, joten ei tullut turhan usein esiteltyä itseään. Lisäksi useimmat planeetan asukkaista välttelevät imperiumin sotilaita.

      58. Imperiumi siis yrittää antaa ymmärtää, että he yrittävät estää pakomatkan. Siksi he lähettivät mahdollisimman pian ne hävittäjät matkaan. Imperiumi tietenkin lähetti matkaan liian vähän hävittäjiä, jotta ne eivät olisi onnistuneet tehtävässään.

    • scumm rebel

      Johan on pitkä lista nipotusta. Ellet olisi alussa ilmaissut pitäväsi tästä elokuvasta voisi luulla, että inhoat sitä sydämesi pohjasta. :)

      Tietysti tässäkin klassikossa on omat virheensä, kuten missä tahansa muussakin elokuvassa, mutta miten mistään filmistä voi ylipäänsä nauttia, jos on noin pikkutarkka arvostelemaan joka ikistä triviaalia yksityiskohtaa...

      Opettelisit eläytymään enemmän ja vähentäisit analyysiä. Kyllä se siitä!
      Noh, katsotaan nyt kuitenkin josko näistä huomioista löytyisi jotain itua.

      1. ????
      2. Sanoisin, että on dramaattisempaa ja tunnelmallisesti tehokkaampaa kun keskitytään vain yhteen räjähtävään oveen. Jos samaan aikaan kuvattaisiin sotilaiden tunkeutumista alukseen montaa eri kautta, se olisi hyvin vaikea toteuttaa sen olematta kaoottista ja sekavaa katsojille.
      3. Minkä vuoksi iskusotilaat olettaisivat juuri näiden kahden droidin olevan tärkeitä? SW-universumissa droidit ovat pelkkää käyttötavaraa, jolla ei ole minkäänlaisia oikeuksia eikä imperiumi tässä vaiheessa osaa olettaa muuta kuin, että siepatut tiedot ovat joko aluksen kapteenilla tai keskustietokoneessa.
      4. No tuo on tietysti hyvä huomio, mutta kaikkihan tietävät kuinka legendaarisen kehnoja sotilaita stormtrooperit ovat.
      5. Ei tietenkään näytä, koska se ei ole sellainen. Siksi sitä kutsutaankin tainnutussäteeksi :)
      6. Mitähän mahdat tarkoittaa? Jos meinaat kenties sitä, että kyseisen käden pitäisi olla Vaderin alkuperäinen ei-mekaaninen käsi, niin uskaltaisin väittää, että tähän mennessä Vaderin toinenkin käsi on korvattu koneellisella, koska se tekee hänestä yksinkertaisesti tehokkaamman. Ei siis mitään erikoista tässä.
      7. Pikku moka kenties, myönnetään, mutta tämä on juuri niitä hetkiä jolloin pitäisi ottaa rennommin eikä olla niin pirun pikkutarkka. Sama koskee sitä kohtausta, jossa imperiumin sotilas lyö päänsä oviaukkoon Kuolemantähdellä. Tämä sotilas kun on kohtauksessa niin taka-alalla, ettei koko asiaa todennäköisesti edes huomaa ellei joku siitä erikseen huomauta. Tai ellei satu olemaan pikkutarkka virheiden metsästäjä. =)
      8. Mitä vikaa tässä on?
      9. Uskoisin, että tämän nimeltä puhuttelun tarkoituksena on vain antaa katsojien tietää, mikä tämän tummanpuhuvan pahishahmon nimi on. Tämän jälkeenhän ke nenkään upseerin ei enää ole tarpeen mainita nimeä Darth Vader, koska se on jo katsojien tiedossa. Hahmon ensiesittely niinsanotusti, joka voi toki hyvinkin mennä täysin ohi nykypäivän keskittymiskyvyttömiltä katsojilta.
      10. Galaksi on täynnään R4-droideja. Mikä saa sinut uskomaan, että tämä olisi juuri se sama? Ehkä Owenilla oli jo ennestään yksi R4, jonka hän oli todennut luotettavaksi ja ajatteli hankkia myös toisen sellaisen... heikoin tuloksin tietty.
      11. Ehkä söikin, mutta sitä ei yksityiskohtaisesti näytetty, koska se ei ole olennaista. :)
      12. Miks ei?? =)
      13. Katso kohta #7.
      14. Kyseessähän on fantasia-elokuva. Realismia voinee siis hieman venyttää. Ja sitä paitsi mistä tiedät millainen liikelaitteisto R2:lla on? Ei ole mitenkään mahdotonta, että R-2:lla olisi jossain lokerossa jonkinlaiset telaketjut hankalan maaston varalle. R2-D2 on täynnä yllätyksiä ;)
      15. Jälleen kohta #7
      16. Ei varmuutta, mutta jälleen kerran: onko se olennaista? Ehkä Obi-Wanilla oli jonkinlainen laite, tai ehkä koko Krayt-käärmeen ääni oli pelkkää mielenlumetta, joka tepsii yksinkertaisiin tai sellaisiin, jotka eivät ole vielä oppineet hallitsemaan Voimaa (Luke).
      17. Elsa-Pekka jo näemmä vastasikin tähän varsin tyhjentävästi, mutta edelleen kysyisin, että miten niin Imperiumilla on jo jonkin aikaa ollu Tatooinella tukikohta?
      18. Kohta #7
      19. Tässä tapauksessa kyseinen epäjohdonmukaisuus ei johdu siitä, että Episodi IV olisi tehty huolimattomasti vaan siitä, ettei jatko-osia tehtäessä otettu tarpeeksi huolellisesti huomioon sitä miten asiat esitettiin alkuperäisessä trilogiassa. Siitä ristiriita.
      20. En ymmärrä miten tämä elokuvan kannalta on moka tai paha asia? Miksi Leialla ei voisi olla mielikuvituksellinen donitsi-kampaus? Ajattele asiaa niin, että voisi olla pahemminkin. Leialla voisi esim. olla jokin täysin räjähtäneen näköinen afrokampaus...
      Jatkuu---->>

      • scumm rebel

        21. Tietysti valehtelee, mutta tekee sen vain siksi, ettei Luke ole vielä lähimainkaan valmis tietämään totuutta, kuten Imperiumin Vastaiskun tapahtumatkin myöhemmin osoittavat,
        22. Erittäin hyvä huomio. Olen itsekin pohtinut tätä kohtausta siitä asti kun ensimmäisen kerran näin sen, kauan kauan sitten. Kaikkein eniten sitä, että miten pelkkä läjäytin muka voisi saada aikaan noin pahaa jälkeä. Pikemminkin vaikuttaa siltä, että koko Larsien asumus olisi kauttaaltaan käristetty jollain liekinheittimen tapaisella, mikä on toki brutaalia ja järjetöntä, mutta toisaalta tekee kyseisestä kohtauksesta niin sydäntäraastavan tehokkaan.
        23. Myönnetään. Tämän voisi kyllä nähdä ihan oikeana mokana, mutta toisaalta tarinan kannalta ei olisi järkevää jos Vader/Anakin saisi tietää poikansa olevan elossa jo tässä vaiheessa.
        24. Tässä on otettava huomioon, että kyseinen kohtaus ei kuulunut elokuvan alkuperäiseen teatteriversioon, vaan se lisättiin vasta myöhemmin enemmän tai vähemmän idioottimaisessa Uuden Toivon uudelleenjulkaisussa vuonna 1997.
        25. Sama koskee myös tätä kohtaa. Molemmat kohtaukset ovat typeriä ja turhia lisäyksiä, mutta ne voi laittaa täysin surutta Lucasin alkuperäistä trilogiaa koskevan obsessiivisen uudelleenmuokkausvimman piikkiin. Turha siis syyttää kaikkia muita elokuvan alkuperäisiä tekijöitä näistä.
        26. Jospa Obi-Wan käytti Voimaa kaikkii sotilaisiin?:)
        27. Todennäköisesti iskusotilaat kokeilevat systemaattisesti ovia selvittääkseen, onko jokin niistä murrettu auki?? Luulisi Mos Eisleyn kaltaisessa paikassa asuntojen ovien olevan normaalisti visusti lukossa.
        28. Eiköhän jokaiseen hämärähemmojen kapakkaan mahdu ainakin yksi erityisen hankala/päästään vialla oleva asiakas. Miksei myös tähänkin?
        29. Edelleen ollaan hämäräheebojen (enimmäkseen rikollisten) asioimassa baarissa. Miltä baarimikon pitäisi näyttää???
        30. Valomiekka on tehokas ja yksiselitteinen tapa lähettää viesti myös kaikille muille asiakkaille, että tässä on mies, jolle ei helvett! vie ryppyillä.
        31. Erittäin hyvä huomio! Täysin epäloogista. Tämän olisi saanut tosiaankin korjata A New Hopen uudelleenjulkaisuihin...

        Jatkaisin vielä kommentointia uudessa viestissä, mutta alkaa olla jo myöhä, joten palaan asiaan päivemmällä! :-)


      • BigBoomers

        Kiitoksia sinulle ja muille kommenteista. :) Tarkoitus ei ollut "nipottaa" vaan muuten hieman käydä läpi elokuvaa sen toteutuksen osalta. Kommenteista:

        "6. Mitähän mahdat tarkoittaa? Jos meinaat kenties sitä, että kyseisen käden pitäisi olla Vaderin alkuperäinen ei-mekaaninen käsi"

        Itse asiassa en tarkoittanut tuota, vaan sitä, että tuo roikotuskohtaus muuten on aika lailla tarpeeton. Onhan se dramaattinen ja osoittaa että Vader on badass jolle ei ryppyillä mutta silti...

        "8. Mitä vikaa tässä on?"

        Jos tuo upseeri on tavallinen laivaston upseeri, niin hän menee aika lailla normaalin toimialueen ulkopuolelle. Hänen rooliaan ei mitenkään ole selvennetty kuitenkaan.

        "9. Uskoisin, että tämän nimeltä puhuttelun tarkoituksena on vain antaa katsojien tietää, mikä tämän tummanpuhuvan pahishahmon nimi on. Tämän jälkeenhän ke nenkään upseerin ei enää ole tarpeen mainita nimeä Darth Vader, koska se on jo katsojien tiedossa. Hahmon ensiesittely niinsanotusti, joka voi toki hyvinkin mennä täysin ohi nykypäivän keskittymiskyvyttömiltä katsojilta."

        Itse asiassa Leia puhuttelee Vaderia jo hieman aiemmin Darth Vaderiksi, joten sen puoleen tuo nimen mainitseminen ei enää ole tarpeen tuon upseerin suusta. Muuten kun ottaa huomioon miten Vaderia puhutellaan myöhemmin elokuvissa niin tämä tapa vaikuttaa hieman kömpelöltä. Käsikirjoittaja tainnut vähän laiskotella.

        "12. Miksi luken asu muistuttaa niin paljon judogia"

        Niin miksipä ei. On mielenkiintoista kuitenkin, että Lukella on asu jonka katsoja saman tien samastaa jonkinlaiseen ottelemiseen.

        "17. Elsa-Pekka jo näemmä vastasikin tähän varsin tyhjentävästi, mutta edelleen kysyisin, että miten niin Imperiumilla on jo jonkin aikaa ollu Tatooinella tukikohta?"

        Kirjassa "Kenobi" Obi pian Tatoiinelle muuttamisensa jälkeen huomaa Imperiumin joukkoja paikalla. Siten voi päätellä, että Imperiumi alkoi osoittaa mielenkiintoa Tatoiinea kohtaan heti syntymänsä jälkeen

        "20. En ymmärrä miten tämä elokuvan kannalta on moka tai paha asia? "

        Ei se olekaan, muuten kuin että näyttelijätär itse ei pahemmin nauttinut siitä ja muuten on mukava huomauttaa tuosta epätavanomaisesta kampauksesta. :)

        Yksi mielenkiintoinen huomio vielä. Kun uudessa versiossa Episodi IV:stä Tarkin saa tiedon kahnauksesta selliosastolla, ääni sanoo yhteyskanavalta:

        "Tarkins number, we have an emergency alert..."

        Uudessa versiossa tuo "Tarkins number" on poistettu. Mielestäni se oli parempi versio enkä tajua miksi se piti ottaa pois. Lucas voisi joskus lanseerata tuon alkuperäisen version faneille ilman näitä kikkailujaan.


      • BigBoomers
        scumm rebel kirjoitti:

        21. Tietysti valehtelee, mutta tekee sen vain siksi, ettei Luke ole vielä lähimainkaan valmis tietämään totuutta, kuten Imperiumin Vastaiskun tapahtumatkin myöhemmin osoittavat,
        22. Erittäin hyvä huomio. Olen itsekin pohtinut tätä kohtausta siitä asti kun ensimmäisen kerran näin sen, kauan kauan sitten. Kaikkein eniten sitä, että miten pelkkä läjäytin muka voisi saada aikaan noin pahaa jälkeä. Pikemminkin vaikuttaa siltä, että koko Larsien asumus olisi kauttaaltaan käristetty jollain liekinheittimen tapaisella, mikä on toki brutaalia ja järjetöntä, mutta toisaalta tekee kyseisestä kohtauksesta niin sydäntäraastavan tehokkaan.
        23. Myönnetään. Tämän voisi kyllä nähdä ihan oikeana mokana, mutta toisaalta tarinan kannalta ei olisi järkevää jos Vader/Anakin saisi tietää poikansa olevan elossa jo tässä vaiheessa.
        24. Tässä on otettava huomioon, että kyseinen kohtaus ei kuulunut elokuvan alkuperäiseen teatteriversioon, vaan se lisättiin vasta myöhemmin enemmän tai vähemmän idioottimaisessa Uuden Toivon uudelleenjulkaisussa vuonna 1997.
        25. Sama koskee myös tätä kohtaa. Molemmat kohtaukset ovat typeriä ja turhia lisäyksiä, mutta ne voi laittaa täysin surutta Lucasin alkuperäistä trilogiaa koskevan obsessiivisen uudelleenmuokkausvimman piikkiin. Turha siis syyttää kaikkia muita elokuvan alkuperäisiä tekijöitä näistä.
        26. Jospa Obi-Wan käytti Voimaa kaikkii sotilaisiin?:)
        27. Todennäköisesti iskusotilaat kokeilevat systemaattisesti ovia selvittääkseen, onko jokin niistä murrettu auki?? Luulisi Mos Eisleyn kaltaisessa paikassa asuntojen ovien olevan normaalisti visusti lukossa.
        28. Eiköhän jokaiseen hämärähemmojen kapakkaan mahdu ainakin yksi erityisen hankala/päästään vialla oleva asiakas. Miksei myös tähänkin?
        29. Edelleen ollaan hämäräheebojen (enimmäkseen rikollisten) asioimassa baarissa. Miltä baarimikon pitäisi näyttää???
        30. Valomiekka on tehokas ja yksiselitteinen tapa lähettää viesti myös kaikille muille asiakkaille, että tässä on mies, jolle ei helvett! vie ryppyillä.
        31. Erittäin hyvä huomio! Täysin epäloogista. Tämän olisi saanut tosiaankin korjata A New Hopen uudelleenjulkaisuihin...

        Jatkaisin vielä kommentointia uudessa viestissä, mutta alkaa olla jo myöhä, joten palaan asiaan päivemmällä! :-)

        Mainioita kommentteja ja alan menemään vähän sekaisin mihin olen jo vastannut ja mihin en. Näistä:

        "22. Erittäin hyvä huomio. Olen itsekin pohtinut tätä kohtausta siitä asti kun ensimmäisen kerran näin sen, kauan kauan sitten. Kaikkein eniten sitä, että miten pelkkä läjäytin muka voisi saada aikaan noin pahaa jälkeä. Pikemminkin vaikuttaa siltä, että koko Larsien asumus olisi kauttaaltaan käristetty jollain liekinheittimen tapaisella, mikä on toki brutaalia ja järjetöntä, mutta toisaalta tekee kyseisestä kohtauksesta niin sydäntäraastavan tehokkaan."

        Ehkä Lucasilla on tosiaan jokin historiafiksaatio. Ensimmäisessä maailmansodassa saksalaiset (Huom Vaderin saksalaismallinen kypärä) iskusotilasryhmät käyttivät liekinheittimiä aseinaan.

        Sydäntäraastavuus tosiaan lienee ollut merkittävä motivoija. Oikeastaan iskusotilaille olisi varmaan riittänyt Larsien ampuminen, jos nämä nyt oikeasti piti tappaa.

        "23. Myönnetään. Tämän voisi kyllä nähdä ihan oikeana mokana, mutta toisaalta tarinan kannalta ei olisi järkevää jos Vader/Anakin saisi tietää poikansa olevan elossa jo tässä vaiheessa."

        Tai sitten tieto viivästyi. Tähän voisi viitata se kummallisuus, että alkutekstit Imperiumin vastaiskussa kertovat Vaderin olevan pakkomielteinen Luken löytymisen suhteen. Tieto tullut hänelle vasta Yavinin jälkeen.

        "24. Tässä on otettava huomioon, että kyseinen kohtaus ei kuulunut elokuvan alkuperäiseen teatteriversioon"

        Joo muistankin, että alkuperäinen leffa ei sisältänyt tätä, ei myöskään Jawa leikkii Tarzania kohtausta.

        "29. Edelleen ollaan hämäräheebojen (enimmäkseen rikollisten) asioimassa baarissa. Miltä baarimikon pitäisi näyttää???"

        Ehkä tämä kyseinen baarimikko on turhan "virkaintoinen".

        "30. Valomiekka on tehokas ja yksiselitteinen tapa lähettää viesti myös kaikille muille asiakkaille, että tässä on mies, jolle ei helvett! vie ryppyillä."

        Paitsi että muut asiakkaat eivät olleet rähinöimässä. Jokin Voimamanipulaatio olisi ehkä ajanut saman asian tehokkaasti ja huomaamattomasti.

        Pistää muuten miettimään, että miksi iskusotilaat jotka tulevat tarkastamaan tilannetta eivät ota Hania ja Chevietä kuulusteltavaksi vaikka nämä olivat Obi1:n seurassa.

        Muuten eräs kummallisuus on myös se, että Lucas on muuttanut niin monet baarissa alun perin oleilleista alieneista. Eräskin näistä, kun tarkasti katsoo, tuo mieleen karikatyyrin Barbra Streisandista.


    • scumm rebel

      No niin, jatketaan hauskuutta! En jaksanutkaan odottaa ihan päivään... :)

      32. Tässä kohdassa on jälleen huomautettava jälkeenpäin muokatusta kohtauksesta v.97 sekä myöhemmin 2004 jne. Greedohan ei aivan alunperin ampunut ensin eikä varsinkaan samaan aikaan kuin Han, vaan Han ampui ensin eikä Greedo ehtinyt reagoida mitenkään, mutta Lucas hourupäissään ajatteli jälkeenpäin, että Han Solon pitäisi alusta asti olla jokin kirkasotsainen sankari, joka herrasmiesmäisesti antaa Greedon yrittää ensin ja vasta sitten ampuu tämän. Ei. Han Solo on alkuun kovaksikeitetty salakuljettaja, joka ei epäröi toimia tiukassa paikassa vaan posauttaa kylmästi Greedon päiviltä ennen kuin tämä ehtii tehdä saman hänelle. Koko tämän homman jujuna oli alunperin kuvata Hanin henkilöhahmon kehitystä alkuun kovanaamaisesta ja itsekkäästä antisankarista Jedin Paluun vastuuta ottavaksi, ystävistään välittäväksi oikeaksi sankariksi, koska toisin kuin etko-osissa, alkuperäisessä trilogiassa oikeasti tapahtui hahmokehitystä.
      33. Koko Tatooine on käytännössä yksi jättimäinen rikollisten turvasatama, jossa eivät päde minkään valtakunnan lait. Eivät päteneet Vanhan Tasavallan aikaan sen enempää kuin nyt Imperiuminkaan hallitessa. Sitä paitsi Imperiumilla ei ole planeetalla edes mitään virallista jalansijaa, ja vaikka Tatooine olisikin Imperiumin hallinnoima planeetta, tuskin sen viranomaiset välittäisivät pätkääkään, jos paikallinen roskaväki listii toinen toisiaan.
      34. Entä sitten? Motti saa maksaa siitä, ja katsojat tajuavat yhden asian lisää Voimasta :)
      35. Ehkä niinkin, mutta kohtaus on silti mainio. En näe mitään nipottamisen aihetta tässä-kään.
      36. Miten niin Vader vain seisoskelee? Juurihan tämä oli ollut Tatooinella. Ja myöhemmin Vaderin nähdään kiduttavan Leiaa, jotta tämä kertoisi kapinallisten tukikohdasta.
      37. Tämä kohtaus on minusta aika yhdentekevä, ja on muuten myöskin myöhemmin lisätty, vaikkakin alkujaan kuvattu jo vuoden 77-versiota varten. Tässä vaiheessa ei ole vielä mitenkään tarpeellista esitellä myöhempien episodien pahiksia Boba Fettiä saatikka Jabbaa, mutta tämän mukanaolo ei silti häiritse minua. Toisin kuin se kaikki mitä Vaderille tehtiin Jedin Paluun lopussa.
      38. Imperiumi pelaa varman päälle?:)
      39. Tämä on kieltämättä outoa ja ristiriitaista. Selvä kömmähdys käsikirjoituksessa.
      40. Leia paljasti Dantooinen tukikohdan, koska tiesi sen jo hylätyksi. Hän ei siis pettänyt kapinallisia vaan harhautti Imperiumia ja osti hieman lisää aikaa itselleen ja tovereilleen,
      41. ??
      42. Falcon on käynyt läpi huomattavan määrän virittelyä alkuperäisestä tehdaskokoonpanostaan ja on paljon enemmän kuin miltä päällepäin näyttää. Jopa Han sanoo, ettei se ehkä näytä kummoiselta, mutta ei pidä antaa ulkonäön hämätä.
      43. Ei pidä paikkaansa. Luken ja Hanin kolkattua alusta vartioineet sotilaat, näiden esimies tiedustelee pian miksei TK-421 ole vartiopaikallaan.
      44. Ehkä hieman omituista, mutta jälleen on hyvä muistaa kohta #7 :)
      45. Kuten myös tässä...
      46. Ja tässä.
      47. Ehkä Han menee paniikkiin ja sekoaa ajatuksissaan. Mikä on kyllä toisaalta melko luonteenvastaista Hanille. Onhan tämä vähän outoa, myönnetään.
      48. ??
      49. Kyseinen otus on nimeltään dianoga, ja sellaisten tiedetään varhaisessa pikkuruisessa toukkamuodossaan piiloutuvan salamatkustajiksi muunmuassa rahtialuksille. Sitä kautta tämäkin yksilö todennäköisesti on päätynyt Kuolemantähdelle.
      50. Obi-Wan on Jedi, joten ehkä hän taitaa huomaamatta liikkumisen jalon taidon? Toisaalta onhan Kenobilla aina Force Mindtrick, jos kaikki muu pettää... :)

      Jatkuu seuraavassa viestissä-->>

      • scumm rebel

        51. Tällä haavaa lienee täysin mahdoton ajatus, että kukaan ulkopuolinen pääsisi soluttautumaan Kuolemantähdelle vahinkoa aiheuttaakseen, joten rakennelman suunnittelijat taikka sen johtajat eivät osaa ajatellakaan tätä minään turvallisuuspuutteena.
        52. Noh, stormtroopereilla on legendaarisen kehno sihti. Onneksi. :)
        53. Aivan! Ei lisättävää.
        54. #7
        55. Tällainen on kieltämättä outoa ja selvä moka. Luulisi, että tämäkin oltaisiin korjattu myöhemmissä versioissa.
        56. ??
        57. Kätevää, eikö vain?
        58. Katso Elsa-Pekan vastaus.
        59. Tuo on kyllä oikein hyvä huomio.
        60. Kapinalliset ovat epätoivoisia eivätkä oikeastaan tiedä varmuudella, että suunnitelma onnistuu, mutta se on paras keino minkä he lyhyessä ajassa keksivät. Suunnitelma tosin olisikin epäonnistunut ilman Lukea ja tämän kykyä käyttää Voimaa apunaan.
        61. Kuolemantähdellä saattaa olla raskaita ja kevyehköjä pattereita yhtälailla, mutta se ei silti muuta sitä, että X-Wing hävittäjät ovat liian nopeita niiden tähtäysjärjestelmille.
        62. Uusi Toivohan tehtiin siihenkin aikaan aika vaatimattomalla 5 miljoonan dollarin budjetilla, joten syy niukkoihin tie-hävittäjä määriin lienee puhtaasti tässä pienessä budjetissa.
        63. Jospa kypärissä on edistynyttä tietokonetekniikkaa, joka itse asiassa auttaa lentäjiä näkemään paremmin kuin paljaalla silmällä. Onhan X-Wingeissäkin eräänlainen tietokone-avusteinen tähtäysjärjestelmä, joka lienee kenties kömpelömpi versio imperium-pilottien kypärästä.
        64. Voipi olla, mutta ehkä se ei ollut silloin vielä niin klisee... vaan pikemminkin mahtavaa. :)
        65. Aivan niin.
        66. Näin tosiaan kävi.
        67. Niinpä.
        68. Kliseistä nykyään, mutta entäs silloin??
        69. Ei nyt sentään. Missä versiossa muka??
        70. Kieltämättä.

        Käyn vielä myöhemmin Imperiumin Vastaiskua koskevan ketjun kimppuun, mutta tältä erää tämä oli nyt tässä. =)


      • Xizor
        scumm rebel kirjoitti:

        51. Tällä haavaa lienee täysin mahdoton ajatus, että kukaan ulkopuolinen pääsisi soluttautumaan Kuolemantähdelle vahinkoa aiheuttaakseen, joten rakennelman suunnittelijat taikka sen johtajat eivät osaa ajatellakaan tätä minään turvallisuuspuutteena.
        52. Noh, stormtroopereilla on legendaarisen kehno sihti. Onneksi. :)
        53. Aivan! Ei lisättävää.
        54. #7
        55. Tällainen on kieltämättä outoa ja selvä moka. Luulisi, että tämäkin oltaisiin korjattu myöhemmissä versioissa.
        56. ??
        57. Kätevää, eikö vain?
        58. Katso Elsa-Pekan vastaus.
        59. Tuo on kyllä oikein hyvä huomio.
        60. Kapinalliset ovat epätoivoisia eivätkä oikeastaan tiedä varmuudella, että suunnitelma onnistuu, mutta se on paras keino minkä he lyhyessä ajassa keksivät. Suunnitelma tosin olisikin epäonnistunut ilman Lukea ja tämän kykyä käyttää Voimaa apunaan.
        61. Kuolemantähdellä saattaa olla raskaita ja kevyehköjä pattereita yhtälailla, mutta se ei silti muuta sitä, että X-Wing hävittäjät ovat liian nopeita niiden tähtäysjärjestelmille.
        62. Uusi Toivohan tehtiin siihenkin aikaan aika vaatimattomalla 5 miljoonan dollarin budjetilla, joten syy niukkoihin tie-hävittäjä määriin lienee puhtaasti tässä pienessä budjetissa.
        63. Jospa kypärissä on edistynyttä tietokonetekniikkaa, joka itse asiassa auttaa lentäjiä näkemään paremmin kuin paljaalla silmällä. Onhan X-Wingeissäkin eräänlainen tietokone-avusteinen tähtäysjärjestelmä, joka lienee kenties kömpelömpi versio imperium-pilottien kypärästä.
        64. Voipi olla, mutta ehkä se ei ollut silloin vielä niin klisee... vaan pikemminkin mahtavaa. :)
        65. Aivan niin.
        66. Näin tosiaan kävi.
        67. Niinpä.
        68. Kliseistä nykyään, mutta entäs silloin??
        69. Ei nyt sentään. Missä versiossa muka??
        70. Kieltämättä.

        Käyn vielä myöhemmin Imperiumin Vastaiskua koskevan ketjun kimppuun, mutta tältä erää tämä oli nyt tässä. =)

        "69. Luke kutsuu Leiaa "Carrieksi" laskeutuessaan."

        "69. Ei nyt sentään. Missä versiossa muka??"

        Kyllä. Tunnettu vanha moka. Kun Luke hyppää hävittäjästä ja kaikki ryntäävät onnittelemaan Leian tullessa etunenässä halaamaan, tämä tapahtuu. Sitä ei välttämättä huomaa jos ei kuuntele tarkasti.


      • BigBoomers
        scumm rebel kirjoitti:

        51. Tällä haavaa lienee täysin mahdoton ajatus, että kukaan ulkopuolinen pääsisi soluttautumaan Kuolemantähdelle vahinkoa aiheuttaakseen, joten rakennelman suunnittelijat taikka sen johtajat eivät osaa ajatellakaan tätä minään turvallisuuspuutteena.
        52. Noh, stormtroopereilla on legendaarisen kehno sihti. Onneksi. :)
        53. Aivan! Ei lisättävää.
        54. #7
        55. Tällainen on kieltämättä outoa ja selvä moka. Luulisi, että tämäkin oltaisiin korjattu myöhemmissä versioissa.
        56. ??
        57. Kätevää, eikö vain?
        58. Katso Elsa-Pekan vastaus.
        59. Tuo on kyllä oikein hyvä huomio.
        60. Kapinalliset ovat epätoivoisia eivätkä oikeastaan tiedä varmuudella, että suunnitelma onnistuu, mutta se on paras keino minkä he lyhyessä ajassa keksivät. Suunnitelma tosin olisikin epäonnistunut ilman Lukea ja tämän kykyä käyttää Voimaa apunaan.
        61. Kuolemantähdellä saattaa olla raskaita ja kevyehköjä pattereita yhtälailla, mutta se ei silti muuta sitä, että X-Wing hävittäjät ovat liian nopeita niiden tähtäysjärjestelmille.
        62. Uusi Toivohan tehtiin siihenkin aikaan aika vaatimattomalla 5 miljoonan dollarin budjetilla, joten syy niukkoihin tie-hävittäjä määriin lienee puhtaasti tässä pienessä budjetissa.
        63. Jospa kypärissä on edistynyttä tietokonetekniikkaa, joka itse asiassa auttaa lentäjiä näkemään paremmin kuin paljaalla silmällä. Onhan X-Wingeissäkin eräänlainen tietokone-avusteinen tähtäysjärjestelmä, joka lienee kenties kömpelömpi versio imperium-pilottien kypärästä.
        64. Voipi olla, mutta ehkä se ei ollut silloin vielä niin klisee... vaan pikemminkin mahtavaa. :)
        65. Aivan niin.
        66. Näin tosiaan kävi.
        67. Niinpä.
        68. Kliseistä nykyään, mutta entäs silloin??
        69. Ei nyt sentään. Missä versiossa muka??
        70. Kieltämättä.

        Käyn vielä myöhemmin Imperiumin Vastaiskua koskevan ketjun kimppuun, mutta tältä erää tämä oli nyt tässä. =)

        Hyviä kommentteja kuten tavallista. :) Katsotaan lähemmin:

        "51. Tällä haavaa lienee täysin mahdoton ajatus, että kukaan ulkopuolinen pääsisi soluttautumaan Kuolemantähdelle vahinkoa aiheuttaakseen, joten rakennelman suunnittelijat taikka sen johtajat eivät osaa ajatellakaan tätä minään turvallisuuspuutteena."

        Mutta on erinomaisen sopiva sattuma, että tuon ohjain on tuollaisessa tyhjässä tilassa eikä jossain henkilöstöä kihisevässä keskuksessa.

        "56. ??"

        Kohtauksessa, jossa hänen varusteistaan (varsin sopivasti muuten) löytyy entrauskoukku ja köysi, jolla hän pääsee Leian kanssa kuilun yli.

        Mielenkiintoista muuten havaita, että kaikissa kolmessa alkuperäisepisodissa on vähintään yksi Tarzan-kohtaus.

        "60. Kapinalliset ovat epätoivoisia eivätkä oikeastaan tiedä varmuudella, että suunnitelma onnistuu, mutta se on paras keino minkä he lyhyessä ajassa keksivät. Suunnitelma tosin olisikin epäonnistunut ilman Lukea ja tämän kykyä käyttää Voimaa apunaan."

        Varmuudella ei tiedä ennen kuin kokeilee. Silti tosi nopeaa toimintaa.

        "61. Kuolemantähdellä saattaa olla raskaita ja kevyehköjä pattereita yhtälailla, mutta se ei silti muuta sitä, että X-Wing hävittäjät ovat liian nopeita niiden tähtäysjärjestelmille."

        Ja olisihan se noloa juonen kannalta jos ihmistä nopeampi tähtäysjärjestelmä (Joka varmaan meillä maassakin nykypäivänä jo osataan rakentaa) ampuisi kapinalliset alas heti kättelyssä.

        "62. Uusi Toivohan tehtiin siihenkin aikaan aika vaatimattomalla 5 miljoonan dollarin budjetilla, joten syy niukkoihin tie-hävittäjä määriin lienee puhtaasti tässä pienessä budjetissa."

        Ja nykyään teknologia on sen verran mennyt eteenpäin, että leffoissa esim joukkotaistelut voidaan toteuttaa tietokone-efekteillä.
        . tosiaan kävi."

        Tuli mieleen, että tuo on läheistä sukua "Liikenneonnettomuus sattuu kesken saarnan liikenneturvallisuudesta" kliseelle.

        "67. Niinpä."

        Tuo hävittäjälentojuttu oli oikeastaan ainoa järkevä tapa saada Vader pois Kuolemantähdeltä sen tuhoutuessa. Harmi, että Tarkin jäi sinne. Episodi IV:n Daultey Dofine?

        "68. Kliseistä nykyään, mutta entäs silloin??"

        Sanoisin, että tuo on ollut jo tuolloin aika lailla sama juttu.

        "69. Ei nyt sentään. Missä versiossa muka??"

        Sitä saa aika tarkkaan kuunnella siinä laskeutumisen jälkeisessä humussa, mutta kyllä se siellä selvästi on. Vähän kuten se kun Dallasissakin on kohtaus jossa Sue Ellen Ewing kutsuu Cliff Barnesia nimellä "Ken". (Ken Kercheval näyttelee Cliff Barnesia.)


    • Xizor

      Tuo scumm rebel on ollut aika tyhjentävä, mutta lisään omia huomioita.

      1. Riippuu kai siitä, kuinka yleinen tuo nimi on.
      2. Tai vain tuo yksi kohta näytetään katsojille. Ties vaikka niitä oli enemmänkin.
      5. Oikeastaan mitä nuo läjäyttimet ampuvat eivät näytä säteiltä vaan jonkinlaisilta ammuksilta. Ja tosiaan, miksi sen pitäisi näyttää samalta kuin normilaukausten?
      7. Klassikko, kuten ne iskusotilaiden törmäilytkin. Samoin 69 ja 70.
      8. Wookipedian mukaan ekan tyypin nimi on Daine Jir, mutta oikeastaan voimme kutsua häntä nimellä Commander Exposition. http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/MrExposition Vähän kömpelöä, mutta ei paha moka. Katso myös #34.
      9. Olen muuten hämärästi muistavinani, että alkuperäisessä versiossa tämä kohtaus oli jätetty pois. Ilmeisesti se lisättiin takaisin myöhempiin versioihin vastauksena kritiikkiin vaikeaselkoisuudesta. Leffan ensikertaan nähneet valittivat, että se etenee liian nopeasti, vaikka se on oikeastaan aika hidaskin, mutta kun se on täynnä uusia käsitteitä, yleisö tarvitsee aikaa sisäistää ne.
      11. Koska mietti, miten saa suostuteltua saamaan setänstä päästämään pois planeetalta ja sitten lähti suutuspäissään kaiken kesken pois.
      19. Kuten scumm rebel sanoi. Lisäksi Leialla voi yksinkertaisesti olla väärä kuva tapahtumista.
      20. Hyvä että pidettiin. Se on ikoninen.
      21. Valehtelee niin, mutta kyllä se on silti "totuus tietystä näkökulmasta". Vaderin alkuperä ei sitä muuta.
      22. Joo. Iskusotilaat innoistuivat liikaa, tai jotain.
      24 ja 25. Joo, lisätty kohtaus, mutta siinä vilahtaa sentään Dash Rendarin Outrider, joten se ei ole kokonaan paha. Tarkoitus oli varmaan vähän laajentaa Mos Eisleyta, mutta eivät sitten malttaneet olla lisäämättä CGI-vipinää joka paikkaan.
      26. Käytti kaikkiin, tai sitten kova sotilaskuri tappaa aloitteellisuuden. Jos ryhmänjohtaja sanoo droidien olevan okei, niin sitten ne ovat okei.
      28. Ei naama miellyttänyt ja huvitti tapella. Tilanteen eskaloituessa tekosyy tuntui myös olevan "tuo ei kunnioita meitä tarpeeksi". Kyllä aina baarin oliot jonkun syyn keksii.
      32. Alkuperäisessä versiossahan Greedo ei ampunut ollenkaan ja syyllistyi vain tyhmyyteen. Lucasin "korjaamassa" versiossa Greedo on myös äärimmäisen kömpelö ja ampuu ohi, vaikka on sihdannut Hania metrin päästä jo yli minuutin. Alkuperäinen versio parempi.
      34. Vaderin rooli Galaksin kakkosmiehenä ei ole vielä vakiintunut tässä leffassa. Tarkin vaikuttaa olevan johdossa. Katso myös 35.
      35. Aika riitaahaastavasti eri mieltä. Hyvä kohtaus.
      37. Vähän turha kohtaus, jota ei ollut alkuperäisessä (lähinnä siksi, koska efektit eivät olleet tarpeeksi hyviä vuonna 77). Tietenkin ihan OK esitellä Jabba jatkoa ajatelle jo tässä vaiheessa, mutta mitä hittoa Boba Fett siellä teki?
      38. Jos ne vaikka olivat siellä Vaderin operaation jälkimainingeissa. Tietenkin todellinen syy on se, että sankarit ovat universumin keskipiste.
      39. Joo, Imperiumin byrokratia on ilmeisesti varsinainen sokkelo.
      40. Joka oli hylätty. Ei ehkä ihan koko vale, mutta vähemmän kuin puolitotuus.

      Loput myöhemmin

      • Xizor

        41. Mitä turhaa sieltä lähteä minnekään ennen kuin on syytä liikkua johonkin suuntaan? Muista aluksista ei meille kerrota, mutta se ei välttämättä tarkoita ettei niitä ole.
        42. "She may not look like much, but she's got it where it counts, kid. I've made a lot of special modifications myself. "
        43. No kuvittelivat jättävänsä sen vain muutamaksi sekunniksi ja se huomattiin aika nopeasti.
        47. Helppoahan sieltä kotisohvalta olisi miettiä paras asia sanoa tuossa tilanteessa.
        49. Miten rotat päätyvät laivaan?
        50. Voima.
        51. Oli se kumminkin vartioitu. Enemmän ihmetyttää se, että päästäkseen niihin ohjaimiin käsiksi pitää keikkua ohuella luiskalla pohjattoman kuilun yläpuolella. Imperiumi ei piittaa työturvallisuudesta.
        52. Muuten taas yksi tarpeettomasti muutettu kohtaus. Alkuperäisessä Han ajaa stormyt umpikujaan, jossa nämä eivät voi muuta kuin kääntyä ja taistella.
        53 ja 56. Loistava kohtaus.
        58. Imperiumi tuskin suree muutamaa lentäjää. Saa sankarit enemmän paniikkiin, jos he ottavat vähän osumaakin, mutta ei niin paljon että pääsevät pakoon. Josta pääsemme kohtaan 59.
        59. Kohtalainen pointti. Tietenkin täytyy miettiä, minkälaiset keinot välittää viesti kapinallisille olisi käytössä, mutta oletettavasti jonkinlainen.
        60. Epätoivo motivoi hyvin ja paljon tuuria mukana, kuten leffojen hyviksillä yleensä.
        63. Ajattelin, että Imperiumi on niin supersäästeliäs hävittäjiensä kanssa, ettei niissä ole edes hengitettävää ilmaa.
        64. Tässä täytyy olla scumm rebelin kanssa vähän samaa mieltä.
        65. Hyvä. Wedge on mahtava EU:ssa.


      • BigBoomers

        Varsin hyviä kommentteja. Katsotaan lähemmin:

        "1. Riippuu kai siitä, kuinka yleinen tuo nimi on."

        Silti... se cocktailkutsuefekti...

        "5. Oikeastaan mitä nuo läjäyttimet ampuvat eivät näytä säteiltä vaan jonkinlaisilta ammuksilta. Ja tosiaan, miksi sen pitäisi näyttää samalta kuin normilaukausten?"

        Toisaalta... miksi ei.

        "8. Wookipedian mukaan ekan tyypin nimi on Daine Jir, mutta oikeastaan voimme kutsua häntä nimellä Commander Exposition. http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/MrExposition Vähän kömpelöä, mutta ei paha moka."

        Tämä tuli itselle uutena tietona. Googletin hieman tätä Jiria ja häntä näyttelevän miehen nimi on Al Lampert. Ilmeisesti hänelle tarjottiin samanaikaisesti myös roolia leffasta "Yksi silta liikaa", mutta hän valitsi SW:n koska siinä ei ollut mudassa kykkimistä.

        Tuon Jirin olisi varmaan voinut ottaa merkittävämmäksikin hahmoksi useampaan kohtaukseen.

        Muuten Lucasin tyyli tuoda juoni katsojan tietoon (Mukaanlukien ne alun hitaat lukuhetket juonesta) on hieman mämmikourainen.

        "9. Olen muuten hämärästi muistavinani, että alkuperäisessä versiossa tämä kohtaus oli jätetty pois. Ilmeisesti se lisättiin takaisin myöhempiin versioihin vastauksena kritiikkiin vaikeaselkoisuudesta. Leffan ensikertaan nähneet valittivat, että se etenee liian nopeasti, vaikka se on oikeastaan aika hidaskin, mutta kun se on täynnä uusia käsitteitä, yleisö tarvitsee aikaa sisäistää ne."

        Näin itse Tähtien Sodan ensimmäistä kertaa joskus puolivälissä -80 lukua ja muistelen tuon kohtauksen ainakin silloin olleen mukana. Tosin tempo vaikuttaa omasta mielestäni ihan hyvältä.

        "19. Kuten scumm rebel sanoi. Lisäksi Leialla voi yksinkertaisesti olla väärä kuva tapahtumista."

        Mahdollista, mutta aikamoinen asiamoka kuitenkin, kun hän on kasvanut Bail Organan hovissa ja tuntenee kloonisotien historian.

        "22. Joo. Iskusotilaat innoistuivat liikaa, tai jotain."

        Niin "hieman" liikaa. Myös tapa Larsien tappamiseen on kummallinen. Jos he olisivat vain innostuneet liikaa niin luulisi heidän ampuneen nämä.

        "CGI-vipinää joka paikkaan."

        Joo se vaikuttaa vähän liialliselta näissä leffoissa.

        "26. Käytti kaikkiin, tai sitten kova sotilaskuri tappaa aloitteellisuuden. Jos ryhmänjohtaja sanoo droidien olevan okei, niin sitten ne ovat okei."

        Voi tosiaan olla, että eivät viitsineet siinä paikan päällä kyseenalaistaa esimiestä.

        "32. Alkuperäisessä versiossahan Greedo ei ampunut ollenkaan ja syyllistyi vain tyhmyyteen. Lucasin "korjaamassa" versiossa Greedo on myös äärimmäisen kömpelö ja ampuu ohi, vaikka on sihdannut Hania metrin päästä jo yli minuutin. Alkuperäinen versio parempi."

        Totta, alkuperäinen oli parempi.

        "34. Vaderin rooli Galaksin kakkosmiehenä ei ole vielä vakiintunut tässä leffassa. Tarkin vaikuttaa olevan johdossa. Katso myös 35."

        Vader on kakkosmies siinä mielessä, että hän on Sidiouksen oppipoika. Tarkin tosin täydentää hänen osaamistaan politiikassa joten hän näyttäisi kuuntelevan tätä.

        Muuten vaikuttaa kummalliselta tuo kohta 35 kun sotilaallisesti jäykässä Imperiumissa käydään tuollaisia julkisia kukkotappeluita.

        "37. Vähän turha kohtaus, jota ei ollut alkuperäisessä (lähinnä siksi, koska efektit eivät olleet tarpeeksi hyviä vuonna 77). Tietenkin ihan OK esitellä Jabba jatkoa ajatelle jo tässä vaiheessa, mutta mitä hittoa Boba Fett siellä teki?"

        Itse en näe kovin paljoa lisäarvoa Jabban esittelylle jo tässä vaiheessa. Se sitä paitsi tekee turhaksi kohtauksen Greedon kanssa baarissa, mutta itse en ikinä sanottavasti ole pitänyt Jabbasta tuollaisena hyllyväksi toteutettuna ihraläjänä. Lisää hänestä kun ehdin kommentoida Jedin Paluuta.

        Boba Fett on paljon coolimpi kuin Jabba ja hänen cooliutensa vähän kärsii tässä kohtauksessa kun hän profiloituu Jabban kätyrinä.

        "38. Jos ne vaikka olivat siellä Vaderin operaation jälkimainingeissa. Tietenkin todellinen syy on se, että sankarit ovat universumin keskipiste."

        Tuohon operaatioon näytti osallistuvan vain yksi tähtiristeilijä. Epäilemättä Vader oli komentanut sota-aluksen vahtiin sen varalta, että tiedot pyrittäisiin viemään planeetalta, mutta tarvitsisiko sellaiseen tosiaan sitoa kaksi-neljä keisarillista tähtiristeilijää. Tatoiine ei tainnut olla mikään tähtiristeilijöiden telakkaplaneettakaan.

        "39. Joo, Imperiumin byrokratia on ilmeisesti varsinainen sokkelo."

        Tai ehkä Tarkin otti Vaderin puheet prinsessan mahdollisesta hyödyllisyydestä tosissaan. Falcon ilmestyi aika pian määräyksen jälkeen.

        "40. Joka oli hylätty. Ei ehkä ihan koko vale, mutta vähemmän kuin puolitotuus."

        Oliko Dantoiine tosiaan hylätty siten, että Leian olisi pitänyt se tietää? Itselle on jäänyt tämä seikka epäselväksi.


      • BigBoomers
        Xizor kirjoitti:

        41. Mitä turhaa sieltä lähteä minnekään ennen kuin on syytä liikkua johonkin suuntaan? Muista aluksista ei meille kerrota, mutta se ei välttämättä tarkoita ettei niitä ole.
        42. "She may not look like much, but she's got it where it counts, kid. I've made a lot of special modifications myself. "
        43. No kuvittelivat jättävänsä sen vain muutamaksi sekunniksi ja se huomattiin aika nopeasti.
        47. Helppoahan sieltä kotisohvalta olisi miettiä paras asia sanoa tuossa tilanteessa.
        49. Miten rotat päätyvät laivaan?
        50. Voima.
        51. Oli se kumminkin vartioitu. Enemmän ihmetyttää se, että päästäkseen niihin ohjaimiin käsiksi pitää keikkua ohuella luiskalla pohjattoman kuilun yläpuolella. Imperiumi ei piittaa työturvallisuudesta.
        52. Muuten taas yksi tarpeettomasti muutettu kohtaus. Alkuperäisessä Han ajaa stormyt umpikujaan, jossa nämä eivät voi muuta kuin kääntyä ja taistella.
        53 ja 56. Loistava kohtaus.
        58. Imperiumi tuskin suree muutamaa lentäjää. Saa sankarit enemmän paniikkiin, jos he ottavat vähän osumaakin, mutta ei niin paljon että pääsevät pakoon. Josta pääsemme kohtaan 59.
        59. Kohtalainen pointti. Tietenkin täytyy miettiä, minkälaiset keinot välittää viesti kapinallisille olisi käytössä, mutta oletettavasti jonkinlainen.
        60. Epätoivo motivoi hyvin ja paljon tuuria mukana, kuten leffojen hyviksillä yleensä.
        63. Ajattelin, että Imperiumi on niin supersäästeliäs hävittäjiensä kanssa, ettei niissä ole edes hengitettävää ilmaa.
        64. Tässä täytyy olla scumm rebelin kanssa vähän samaa mieltä.
        65. Hyvä. Wedge on mahtava EU:ssa.

        Katsotaanpa vielä näitäkin:

        "41. Mitä turhaa sieltä lähteä minnekään ennen kuin on syytä liikkua johonkin suuntaan? Muista aluksista ei meille kerrota, mutta se ei välttämättä tarkoita ettei niitä ole"

        Totta, sinne voi hyvin jäädä hengaamaankin. Tosin jos liikennettä olisi ollut paljon, MF:n tunnistaminen olisi voinut viivästyä.

        "43. No kuvittelivat jättävänsä sen vain muutamaksi sekunniksi ja se huomattiin aika nopeasti."

        Silti luulisi heidän ilmoittavan esimiehelle

        "7. Helppoahan sieltä kotisohvalta olisi miettiä paras asia sanoa tuossa tilanteessa."

        Totta sinänsä, vaikea sanoa mitä itse tekisi paikan päällä. Tosin jos Han olisi halunnut herättää varta vasten imppaajien epäluuloa hän tuskin olisi voinut tehdä parempaa työtä.

        "50. Voima."

        Tosin ainakin selliosastolla oli valvontakameroita, ilmeisesti vain sopivasti eivät tallentavia sellaisia. Eikö Obi näy sellaisissa?

        "52. Muuten taas yksi tarpeettomasti muutettu kohtaus. Alkuperäisessä Han ajaa stormyt umpikujaan, jossa nämä eivät voi muuta kuin kääntyä ja taistella."

        Nyt kun mainitset, asia tosiaan taisi olla näin.

        "59. Kohtalainen pointti. Tietenkin täytyy miettiä, minkälaiset keinot välittää viesti kapinallisille olisi käytössä, mutta oletettavasti jonkinlainen"

        Ideahan oli, että Falconilla oli vaikka miten paljon aikaa. Imppaajathan eivät tienneet tukikohdan sijaintia, joten laskenta alkaa vasta kun MF tulee sinne.

        Jos Han olisi lentänyt johonkin kauaksi ihan eri suunnalle kuin tukikohta, he olisivat voineet etsiä jäljittimen ja pistää sen vaikka toiseen alukseen joka on lähdössä johonkin kaukaisen galaksin versioon huitsin Nevadasta. Tai vaikka he vain olisivat houkutelleet ensin taisteluaseman väärään suuntaan niin aikaa olisi jäänyt enemmän.

        "60. Epätoivo motivoi hyvin ja paljon tuuria mukana,"

        Paremmin kuin hyvin ja superpaljon.

        "63. Ajattelin, että Imperiumi on niin supersäästeliäs hävittäjiensä kanssa, ettei niissä ole edes hengitettävää ilmaa."

        Ihan mahdollista

        "64. Tässä täytyy olla scumm rebelin kanssa vähän samaa mieltä."

        On tuo parempi kuin Episodi I jossa Anakin tuhoaa Kauppaliiton aluksen vahingossa.


      • Xizor
        BigBoomers kirjoitti:

        Varsin hyviä kommentteja. Katsotaan lähemmin:

        "1. Riippuu kai siitä, kuinka yleinen tuo nimi on."

        Silti... se cocktailkutsuefekti...

        "5. Oikeastaan mitä nuo läjäyttimet ampuvat eivät näytä säteiltä vaan jonkinlaisilta ammuksilta. Ja tosiaan, miksi sen pitäisi näyttää samalta kuin normilaukausten?"

        Toisaalta... miksi ei.

        "8. Wookipedian mukaan ekan tyypin nimi on Daine Jir, mutta oikeastaan voimme kutsua häntä nimellä Commander Exposition. http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/MrExposition Vähän kömpelöä, mutta ei paha moka."

        Tämä tuli itselle uutena tietona. Googletin hieman tätä Jiria ja häntä näyttelevän miehen nimi on Al Lampert. Ilmeisesti hänelle tarjottiin samanaikaisesti myös roolia leffasta "Yksi silta liikaa", mutta hän valitsi SW:n koska siinä ei ollut mudassa kykkimistä.

        Tuon Jirin olisi varmaan voinut ottaa merkittävämmäksikin hahmoksi useampaan kohtaukseen.

        Muuten Lucasin tyyli tuoda juoni katsojan tietoon (Mukaanlukien ne alun hitaat lukuhetket juonesta) on hieman mämmikourainen.

        "9. Olen muuten hämärästi muistavinani, että alkuperäisessä versiossa tämä kohtaus oli jätetty pois. Ilmeisesti se lisättiin takaisin myöhempiin versioihin vastauksena kritiikkiin vaikeaselkoisuudesta. Leffan ensikertaan nähneet valittivat, että se etenee liian nopeasti, vaikka se on oikeastaan aika hidaskin, mutta kun se on täynnä uusia käsitteitä, yleisö tarvitsee aikaa sisäistää ne."

        Näin itse Tähtien Sodan ensimmäistä kertaa joskus puolivälissä -80 lukua ja muistelen tuon kohtauksen ainakin silloin olleen mukana. Tosin tempo vaikuttaa omasta mielestäni ihan hyvältä.

        "19. Kuten scumm rebel sanoi. Lisäksi Leialla voi yksinkertaisesti olla väärä kuva tapahtumista."

        Mahdollista, mutta aikamoinen asiamoka kuitenkin, kun hän on kasvanut Bail Organan hovissa ja tuntenee kloonisotien historian.

        "22. Joo. Iskusotilaat innoistuivat liikaa, tai jotain."

        Niin "hieman" liikaa. Myös tapa Larsien tappamiseen on kummallinen. Jos he olisivat vain innostuneet liikaa niin luulisi heidän ampuneen nämä.

        "CGI-vipinää joka paikkaan."

        Joo se vaikuttaa vähän liialliselta näissä leffoissa.

        "26. Käytti kaikkiin, tai sitten kova sotilaskuri tappaa aloitteellisuuden. Jos ryhmänjohtaja sanoo droidien olevan okei, niin sitten ne ovat okei."

        Voi tosiaan olla, että eivät viitsineet siinä paikan päällä kyseenalaistaa esimiestä.

        "32. Alkuperäisessä versiossahan Greedo ei ampunut ollenkaan ja syyllistyi vain tyhmyyteen. Lucasin "korjaamassa" versiossa Greedo on myös äärimmäisen kömpelö ja ampuu ohi, vaikka on sihdannut Hania metrin päästä jo yli minuutin. Alkuperäinen versio parempi."

        Totta, alkuperäinen oli parempi.

        "34. Vaderin rooli Galaksin kakkosmiehenä ei ole vielä vakiintunut tässä leffassa. Tarkin vaikuttaa olevan johdossa. Katso myös 35."

        Vader on kakkosmies siinä mielessä, että hän on Sidiouksen oppipoika. Tarkin tosin täydentää hänen osaamistaan politiikassa joten hän näyttäisi kuuntelevan tätä.

        Muuten vaikuttaa kummalliselta tuo kohta 35 kun sotilaallisesti jäykässä Imperiumissa käydään tuollaisia julkisia kukkotappeluita.

        "37. Vähän turha kohtaus, jota ei ollut alkuperäisessä (lähinnä siksi, koska efektit eivät olleet tarpeeksi hyviä vuonna 77). Tietenkin ihan OK esitellä Jabba jatkoa ajatelle jo tässä vaiheessa, mutta mitä hittoa Boba Fett siellä teki?"

        Itse en näe kovin paljoa lisäarvoa Jabban esittelylle jo tässä vaiheessa. Se sitä paitsi tekee turhaksi kohtauksen Greedon kanssa baarissa, mutta itse en ikinä sanottavasti ole pitänyt Jabbasta tuollaisena hyllyväksi toteutettuna ihraläjänä. Lisää hänestä kun ehdin kommentoida Jedin Paluuta.

        Boba Fett on paljon coolimpi kuin Jabba ja hänen cooliutensa vähän kärsii tässä kohtauksessa kun hän profiloituu Jabban kätyrinä.

        "38. Jos ne vaikka olivat siellä Vaderin operaation jälkimainingeissa. Tietenkin todellinen syy on se, että sankarit ovat universumin keskipiste."

        Tuohon operaatioon näytti osallistuvan vain yksi tähtiristeilijä. Epäilemättä Vader oli komentanut sota-aluksen vahtiin sen varalta, että tiedot pyrittäisiin viemään planeetalta, mutta tarvitsisiko sellaiseen tosiaan sitoa kaksi-neljä keisarillista tähtiristeilijää. Tatoiine ei tainnut olla mikään tähtiristeilijöiden telakkaplaneettakaan.

        "39. Joo, Imperiumin byrokratia on ilmeisesti varsinainen sokkelo."

        Tai ehkä Tarkin otti Vaderin puheet prinsessan mahdollisesta hyödyllisyydestä tosissaan. Falcon ilmestyi aika pian määräyksen jälkeen.

        "40. Joka oli hylätty. Ei ehkä ihan koko vale, mutta vähemmän kuin puolitotuus."

        Oliko Dantoiine tosiaan hylätty siten, että Leian olisi pitänyt se tietää? Itselle on jäänyt tämä seikka epäselväksi.

        ""19. Kuten scumm rebel sanoi. Lisäksi Leialla voi yksinkertaisesti olla väärä kuva tapahtumista."

        Mahdollista, mutta aikamoinen asiamoka kuitenkin, kun hän on kasvanut Bail Organan hovissa ja tuntenee kloonisotien historian."
        Toisaalta ehkä juuri Organan hoviväki liioitteli Bailin osuutta tapahtumiin. Leia on saattanut lukea historian, mutta hoviväen puheet jäivät mieleen paremmin. Onhan se sitäpaitsi totta "tietystä näkökulmasta" jos ajattelee jedien palvelevan Tasavaltaa ja senaattorien edustavan sitä.

        "Muuten vaikuttaa kummalliselta tuo kohta 35 kun sotilaallisesti jäykässä Imperiumissa käydään tuollaisia julkisia kukkotappeluita."

        Jos ylemmillä tasoilla on kunnianhimoisempaa porukkaa.

        ""40. Joka oli hylätty. Ei ehkä ihan koko vale, mutta vähemmän kuin puolitotuus."

        Oliko Dantoiine tosiaan hylätty siten, että Leian olisi pitänyt se tietää? Itselle on jäänyt tämä seikka epäselväksi. "
        Dantooine oli ilmeisesti se kapinallisten päätukikohta ennen Yavinia. Jos Leia tietää Yavinin tukikohdan sijainnin, hän tiesi, että se siirrettiin Dantooinelta. Tukikohdan hylkääminen kokonaan lienee standarditoimenpide kun se sirretään. Tietenkin voi olla, ettei Leia tiennyt tätä varmasti vaan otti riskin.


    • TheAppleKings

      "26. Miksi iskusotilaat eivät pysäytä Lukea ja Obia? Ok Obi käytti jedivoimia yhteen. Entäs loput"

      Kyseessä oli komentaja?



      "28. Miksi baarin olio muka ärtyi Lukelle?"

      Luke istui hänen vakiopaikalla?

    • Avaruudessa

      Minua ihmetyttää Kuolemantähden taistelun outo logiikka. Kun Luke ampuu TIE-hävittäjää, kuuluu kahden sarjan ääni. Kuitenkin näytetään vain yksi laukaus joka tuhoaa TIEn.

      Vader käskee TIE-lentäjien seurata itseään kun hän ampuu kapinalliset alas. Kuitenkin nämä ampuvat kapinallisia.

      Vaderin hävittäjän tähtäys on aina aluksi pielessä ja etsiytyy automaattisesti sivulle vihollisen alukseen. Miten Vader muuten ohjaa jos joutuu käyttämään molempia käsiä tulittamiseen?

    • KivaTeippi

      Vaderin kypärässä on silmien välissä jotain teippiä ainakin alkupuolella leffaa. Näkyy parhaiten lähikuvassa kun puhuu Leian kanssa.

    • BigBoomers

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      170
      4649
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      124
      4260
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2790
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1679
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1670
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      94
      1625
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1583
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1531
    Aihe