Koneellinen ilmanvaihto ja astma

24h/vrk vai 4h/vrk

Olisiko tästä apua suunnittelijalle,alan tutkijoille, henkilöstölle sekä astmasta työllistyneille/kärsiville itselleen?

Itselleni tuli mieleen, omista kokemuksista lähtöisin seuraavaa koneellisesta ilmanvaihdosta:

Tarkoitan alla taloyhtiöitä, jossa on 24 h vuorokaudessa jatkuva koneellinen ilmanvaihto päällä.

Positiivista:

a) Taukoamattoman koneellisen ilmanvaihdon ollessa kytkettynä voidaan olla varmoja siitä, että asunnot ovat hyvässä kunnossa aina seuraaville asukkaille.
Kosteus poistunee varmasti tehokkaasti.

Negatiivista:

a) Voi olla, että koneellinen jatkuvasti päällä oleva ilmanvaihto ei olekaan optimaalisin kaikille hengityssairaille tai kaikille astmasta kärsiville, vaan voihan olla että jatkuvasti päällä oleva koneellinne ilmanvaihto voi olla jopa jossain määrin tai jopa merkittävässä määrin astman/hengitysoireiden aiheuttaja.

a2) Perustelut tälle oletukselle syntyi siitä kun huomasin kuinka nopeasti ohuet lakanat, jotka olivat aivan hitusen kosteita kuivuvat asunnossa verrattuna asuntoon jossa konellista ilmanvaihtoa ei ole.

Toinen havainto osui silmään kun onnekaasti sivouksen jälkeen kaapin oven alareunan oli jäänyt roikkumaan hius kuormituneena muulla paikalla olevalla pölyllä.
Normaaliolosuhteissa tuo hiuspölypallo olisi pysynyt paikoillaan. Koneellisen ilamnvaihdon ollessa kytkettynä tuo hiuspallo pyöri ja leijui edestakaisin omalaatusia reittejjään.

Mitein miten omat keuhkovärekarvani ehkä tekivät paraikaan samaa kuin lakanat ja pölypallo.

-> jos ohut kangas kuivuu normaalia nopeammin niin miten mahtaa käydä esim. sellaisen astmaatikkosegmentin keuhkovärekarvat keuhkoputkissa, jotka ovat tavallista herkempiä juuri sellaiselle ärystykselle, jota koneellinen ilmanvaihto teettää?

-> edelleen tuli mieleen,että koneellinen ilmanvaihto joka on jatkuvasti 24 h päällä on ilmiö on keinotekoinen ja epäluonnollinen ilmiö. Meidän geeniperim ei ole vastaavaa ilmiötä vielä histriansa aikan kohdannut. Yleensä tsätä seuraa, että vasta useamman kymmenen vuoden viiveellä asiohin saadaan riittävä koehenkilökanta, josta voidaan
asioita varmemmin päätellä.

Mielestäni jo nyt pelkän loogikan vuoksi voi pitää todennköisenä, että ilmiö voi aiheuttaa esim. ainakin jo valmiiksi tulehtuneiden keuhkojen kuivumista tai ärtymistä.
Ei ainakaan tulisi olla vasta-argumentteja, jotka osioittaisivat selvästi että näin ei varmastikaan voi käydä.

* muita varovaisia oletuksia tuli mieleen, että jatkuva koneellinen ilmanvaihto voinee nostattaa
hyvinkin hienon pölyn lattialta ja materiaaleista ilmaan, jonka vuoksi se ei olekaan vakaasti
pois keuhkoista normaaleilla huonepinnoilla vaan se on jatkuvasti keuhkojen tasolla.
Astmahna puolestaan teoriansa mukaan aiheutuu usein juuri pienistä. Ei suurista pölypartikkeleista.
Jos olisi olemassa ns. “pölykamera” joka taltioisi pölyn määrän asunnosta jossa ei ole ilmanvaihto päällä sitten toinen jossa koneellinen ilmanvaihto päällä, veikkaan että jälkimäisessä olisi pölypilvi jatkuvasti ilmassa.

----------------

Mikäli nämä oletukset ovat riittäviä tutkimaan asiaa enemmän (elämäähän kannattaa aina tukea myönteisesti) ja on syytä olettaa että näin asia voi olla, olisi hyvä mikäli joissakin taloyhtiössä voitaisiin kokeilla esim. seuraavanlaista mallia. (Tämä on tietysti vain karkea ehdotus tässä vaiheessa)

Prinsiipit:

1. Luottamusta lisätään asukkaaseen päin.

Tarkoittaa, että kuvaannollisesti “hierarkiat käännetään nurin” eli asukkaan hyvinvointi asetetaan etusijalle ja talon hallinnointi on vasta tämän jälkeen seuraava tukitoimenpide. Kun tämä perusasetelma on tehty niin voidaan käytännössä saavuttaa esim. alla oleva kokeiluperiodin kautta.

Käytännön toimenpiteet:

A. Koneellinen ilmanvaihto säädetään taloyhtiössä toimimaan esim. vain kaksi kertaa vuorokaudessa.

Näin asukkaalle jää mahdollisuus valita pitääkö hän muina aikoina koneellista ilmnavaihtoa omavalinteisesti käytössä vai ei.

Ajankohdat jolloin koneellinen ilmanvaihto oliis yleisesti päällä lienee makuasioita, joista voi jokaisessa taloyhtiössä asukastoiminnalla äänestää.

Jos ajatellaan, että koneellinen ilmanvaihto olisi koko talossa päällä esim. kello 11-13 ja sitten uudelleen kello 18-20 olisi se riittävä varmastikin pitämään kiinteistöä hyvässä kunnossa ja voisi lisäksi asettua tyypillisimpään ruoanlaitto ja aktiiviaikaan, jolloin perheissä on paljon sellaista toimintaa, jolloin muutenkin “pölyää” ja “käryää”.

Tämän lisäksi kukin voi sitten itse päättää asunnossaan kuinka paljon muuten koneellista ilmanvaihtoa haluaa käyttää. Varmastikin sähkölaskutkin asiasta voidaan osoittaa suoraan asuntokohtaisiksi.


*Minulla ei ole kokemusta, mutta jos tällä hetkellä monessa taloyhtiössä ei ole koneellista ilmanvaihtoa ollenkaan niin äkkiseltään tuntuisi siltä että koneellisen ilmanvaihdon käyttö 24 h/vrk on hätävarjelun liioittelua. Sillä siinähän hoidetaan silloin betonin ja rakenteiden hyvinvointia,joka tuskin on kansanedustuslaitoksemmekaan
tavoitteita vaan sen sijaan hyvä yksilöiden terveyshän on kaiken yhteisöllisenkin menestyksen perusta.

Otaksun, että 24h/vrk päällä oleva koneellinen ilmanvaihto perustuu ajankohtaan
kiinteistönhuoltohistoriassamme, jolloin olemme siirtymässä kohti terveempiä taloratkaisuja, mutta jossa todellista tukimustietoa ei ole saatavilla ja tämän vuoksi
enisaskeleet ovat varsin epävarmoja. Koneellisen ilmanvaihdon osalta hyöty/haitta suhteet voidaan saada oikeaksi vain ripeän ja aktiivisen toiminnan ja kokeilujen kautta. Kokeilut eivät kuitenkaan saa varantaa ja heikentää ihmisten elinmahdollisuuksia ja vitaalisia resursseja. Tälläisellä kokeilulla viittaan taukomattomaan 24h/vrk toimivaan koneelliseen ilmanvaihtoon, joka ei anna myöskään tietoa erilaisten yksilöiden tarpeista eikä mustavalkoisena ilmiönä palvele näin tiedon ja kokemuksen kasvun tarpeita.



Mielellään kuulisin miltä nämä ajatukset tuntuivat

Kiitokset,


T: astmaatikko

3

2910

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pöhjö

      En jaksanut lukea kokonaan selontekoasi, mutta olen samoilla linjoilla koneellisen ilmanvaihdon suhteen. Varsinkin kesällä meillä laitteisto työntää hienoa hiekkapölyä sisään. Jos vuosia tuollaista ilmaa hengittää, tuskin on terveellistä (kivipöly). Aion asentaa ilmantuloaukkoon mikrosuodattimen (jotain samaa kuin pölynimureissa), jos edes osa hiukkasista jäisi tulematta huoneistoon. Kansanterveyslaitokselta voi tilata tietääkseni jonkinlaisen "mittarin" joka kerää tietyn ajan hiukkasia jonka KTL sitten analysoi.

    • AssiAsukas

      Aiemmin asuin talossa, jossa oli koneellinen poisto, jonka sai laittaa päälle tarvittaessa, kuten suihkussa käyntien jälkeen, ruoan laitossa jne. Olin terve.

      Nykyään asun kolmatta vuotta talossa, jossa on pakollinen 24 h koneellinen ilmanvaihto päällä ja on kaikki allergiat pahentuneet. Tuli jopa kaksi uutta siitepölyallergiaakin. Nenän limakalvot aina kuivat ja silmiä kutittaa ja antihistamiinit väsyttää.

      Haussa onkin talo, jos olisi koneellinen poisto vapaasti valittuun aikaan ja ikkunoiden yläpuolella "räppänät" puhtaalle tuloilmalle (niihin laitan tosin suodatinkankaan siitepölyaikana, ellei nämä allergiat parane, kun täältä pääsen parempaan kotiin).

      • Leeee

        Lähes samanlainen kokemus minulla kuin AssiAsukas -nimimerkillä. Etsinnässä koti, jossa olisi vain koneellinen poisto ja tuloilma esim. tuuletusikkunoihin asennettujen suodatinlaitteiden kautta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 104
      1939
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      54
      1867
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1855
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1573
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1360
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1310
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1306
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1291
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1242
    Aihe