Simulaattoriharjoittelu

simula

CAP-autokoulu on tuomassa simulaattoriharjoittelua ajo-opetukseen. Yle Uutisten mukaan "Turussa, Hämeenlinnassa, Helsingissä ja Espoossa ajo-oppilas voi jo istua täysin oikean auton sisällä ja harjoitella pimeässä ajoa." Onhan simulaattoreita kuitenkin ollut jo ajo-opetuskäytössä? Ei tosin ollut vielä vuonna 2002, kun viimeksi olin autokoulussa.

Simulaattoriharjoittelu olisi kuitenkin erittäin tärkeää, koska siinä voidaan harjoitella vaarallisia tilanteita, jotka ovat todellisuudessa harvinaisia ja joita ei edes voi turvallisesti harjoitella:
- näkyvyyden äkillinen heikkeneminen
- peräänajo
- hirvi

Tavallisia liikennetilanteita voidaan harjoitella oppimisen kannalta tehokkaasti. Sama tilanne voidaan toistaa ja kuljettajalle voidaan antaa palaute muutaman sekunnin kuluttua. Kuljettajan toimintaa voidaan myös tarkastella muiden tienkäyttäjien näkökulmasta. Kuljettajalle voidaan näyttää miten hänen toimintansa vaikuttaa muihin tienkäyttäjiin. Esimerkiksi liittymisteiden käyttö on tilanne, johon kuljettaja joutuu usein, mutta ajo-opetuksessa senkin toistaminen on hidasta.

Moniko kuljettaja on mitannut ja laskenut, paljonko aikaa on väistää näkemäesteen takaa tulevaa suojatielle astuvaa jalankulkijaa? Kuinka kauan jalankulkija näkyy kuljettajalle ja kuinka pitkän matkan jalankulkija ehtii kulkea? Kuinka pitkän matkan auto ehtii kulkea ja mistä nopeudesta sen pystyy pysäyttämään turvallisesti? Näihin perusasioihin ei minun kuljettajaopetuksessani kiinnitetty huomiota. Simulaattorissa tällaisenkin törmäyskurssitilanteen pystyy toistamaan täsmälleen samanlaisena tai parametreja hallitusti varioiden.

11

1459

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • SinnoFimms

   http://areena.yle.fi/tv/2550957/#/play
   Linkissä uutinen em. aiheesta. Aivan kehittämiskelpoinen ajatus, toki kannattaa muistaa ettei tämäkään ilmaista ole.
   CAP-autokoulu erottuu muista alan toimijoista edukseen.

  • livenä on parempi

   Olen käynyt kokeilemassa ko. simulaattorin, ja voin rehellisesti sanoa, että vielä menee vuosia ja paljon euroja, ennenkun tällaisesta simulaattorista on mitään hyötyä.

   Se, että CAP-autokoulun väki käy täällä itse kehumassa laitettaan, ei tätä tosiasiaa muuta.

   • veio

    Tässä on sama ongelma kuin liikenteessä muutenkin, todellisiin ongelmiin ei puututa. Päättäjät eivät uskalla tai sitten ovat ymmärtämättömiä tai sokeita.

    Ei ongelmat parane sillä että uudelle kuskille annetaan lisää ymmärrystä. Vanhat, sairaan ajotyylin omaavat kyllä painostavat ja opettavat tavoilleen vaikka olisi ymmärrystä simuista kuinka paljon.

    Niiden poisto liikenteestä jotka ei sinne sovellu on AINUT konsti saada liikenneasiat kuntoon. Sorry vaan mutta on turha hurskastella. Päättäjät toivovat sokeutta kansalle jotta ei tarvisi tehdä oikeita päätöksiä.


  • käppi
   • hiul

    > 61000 euroa turpaan. Pistää kirjoittamaan palstalle.

    Meinaatko että joku luulee tältä palstalta löytyvän rahoittajia vai mitä tarkoitit pistämisellä?


  • KuisOn

   Mitä mieltä ollaan lähes kaksi vuotta myöhemmin. Vastaako simulaattorilla ajatut tilanteet lähellekään aitoja ajoja?

  • mukahyväkuski

   Simulaattoriharjoittelu menee tietysti hyvänä lisänä muulle ajotuntiopetukselle, mutta sillä ei pitäisi korvata liikenteessä tapahtuvaa koulutusta. Vaikka simulaattoriin saisi kuinka hyvän grafiikan ja ympäristön, puuttuu siitä aina aidon tilanteen jännitys, g-voimat ja suurimpana ne muut liikenteenkäyttäjät.

  • KuisOn

   Olen samaa mieltä kanssasi "mukahyväkuski".

  • Anonyymi

   Nyt kommentoimatta erikseen minkään autokoulun toimintaa:
   Jokaisella autokoululla on nykyään paha ongelma ja sen ongelman tuottaa uusi laki. Opetusta on pakko voida antaa simulaattorilla mahdollisimman paljon, että saa kilpailukykyisen hinnaston.
   Todellisuudessa käykin niin, että halvimmaksi kurssihinnaksi ilmoitettu kurssi tuleekin kalleimmaksi. Tämä ei ole autokoulujen vika, vaan niiden, jotka sen valitsee.
   Nykyinen minimi ajomäärä on useimmille ihan liian vähän. Silti suurinosa haluaa mennä kokeilemaan "ajokokeeseen" osaamistaan.
   Ajokokeisiin on tällä hetkellä pitkät jonot, jotka johtuvat osittain suurista hylkäys määristä.
   Helppoa on sanoa, että palkkaisivat lisää työntekijöitä. No mistä saadaan vain kesäksi työntekijöitä? Talvisinhan ei ruuhkia juurikaan ole.
   Olette siis missä autokoulussa hyvänsä, niin ajakaa riittävästi. Jutelkaa opettajan kanssa, mikä olisi hyvä määrä juuri sinulle. Välttäkää simulaattorilla ajoa mahdollisimman paljon.
   Terveisin: "Ex-opettaja"

   • Anonyymi

    Etkö tiedä uuden lain periaatetta: Kyllä asiakas tietää mitä tarvitsee, ei siihen ammattilaisia tarvita.
    Vanha systeemi oli liian raskas, mutta edellisen hallituksen tuoma kirous vei asiat täysin metsään, kun päättämässä on ihmisiä joita ohjaa väärät asiat.


  • Anonyymi

   ei niitä vaarallisia tilanteita voi harjoitella ne tulee eteen ja silloin on myöhäistä.
   Eikä ne hirvet ym. kulje aina samoin kun simulaattoriin joku nörtti on ne sinne laittanut.

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Halla-ahon pää petti

   Halla-aho toistaiseksi sairauslomalla. Taisi pää pettää lopullisesti.
   Maailman menoa
   292
   3808
  2. Martina avautuu

   Gekkoselle. Tosi hyvin sanottu: https://gekkonen.net/martina-aitolehti-hannu-pikkarainen-18921/ Näen nyt ekaa kertaa videolla. Aika paljon muistutt
   Kotimaiset julkkisjuorut
   156
   1991
  3. Mikä on kaivattusi etunimen alkukirjain?

   Jos ei tule kirjaintani, aion poistua palstalta vähin äänin. Siksi en voi sanoa omaani.
   Ikävä
   172
   1963
  4. Jos haluan sut (tai kun)

   ja sinä mut, niin kyllä meidän pitäisi se jotenkin jo toiselle saada varmistettua, ettei kumpikaan luule muuta. Haluan sut.
   Ikävä
   54
   994
  5. Suojatie tappaja iski Karhulassa

   Auton yliajama pyöräilijä kuoli suojatiellä .Tapausta tutkitaan tällä hetkellä törkeänä rattijuopumuksena ja kuolemantuottamuksena.
   Kotka
   20
   930
  6. Koska Martina myöntää, että elämä päin peetä

   Tän naisen elämässä ei huonoja päiviä ole. Miten jollain ihmisellä voi olla kaikki aina hyvin... Yö unetkin on täydellisiä😄. Ei ole muijasta myöntämä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   79
   920
  7. Tohtori Jussi Halla-aho sairaslomalla

   Viikon ikävin uutinen oli Suomen suosituimman poliitikon, äänikuningas tohtori Halla-ahon joutuminen sairaslomalle. Peukut pystyyn, että Suomen ykkösp
   Maailman menoa
   22
   918
  8. 48
   906
  9. Martinan tapa ylpeillä kaikella mahdollisella.

   On se kova nainen kehumaan itseään. Jos ei muuta löydy niin ainakin uni on hänellä täydellinen😉 Kaikki on ihanaa, huikeaa, mahtavaa ja onnellinen ja
   Kotimaiset julkkisjuorut
   87
   808
  10. Immuunikato luodaan rokotteella

   injektio sotkee elimistön luonnollisen puolustuksen. Kuka tarvitsee 3n rokotteen? NE MYY NIITÄ KOSKA NIILLÄ ON YLIMÄÄRÄISTÄ VARASTOSSA. Ja eläkeläise
   Maailman menoa
   281
   773
  Aihe