Ärtynyt suoli (IBS)?

LauraH30

Olen kolmekymppinen nainen ja kärsinyt jo muutaman vuoden eri asteisista vatsakivuista; välillä lieviä pistoksia oikealla puolella kylkeä (saattaa tuntua myös selän puolella) ja välillä tuntuu, että sisuskaluja revittäisiin väkisin irti.

Kipukohtaukset alkavat useimmiten varoittamatta ja kestävät 1-8 tuntia. Ulostamisen tunne on silloin yleensä kova, mutta mitään ei tule. Useimmiten tulee myös oksettava olo ja jos saa oksennettua, kipu alkaa lieventyä.

Tämän hetkinen stressitila on kova ja saan kivun oikeastaan tulemaan pelkällä ajatuksen voimalla, mikä ei sitten olekaan mikään mukava homma.. useimmiten sitä päivän aikana tulee mietittyä, että "kunpa ei tänään" ja TADAA - kipu on palannut! Tälläkin hetkellä pyörin tuskissani sängyssä ja odotan kohtauksen menevän ohi!

Ai niin.. miesystäväni on huomioinut, että henkeni alkaa haiskahtaa yleensä hieman ennen kohtausta, mistähän voisi johtua ja onko muilla samoja kokemuksia?

Kauanko kipukohtauksenne yleensä kestää ja saako apteekista apua ilman reseptiä?

Olisin kiitollinen vastauksistanne :)

4

4077

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • IBSpotilas

      Voih, tuo IBS on kyllä niin kamala sairaus, ettei sitä toivoisi edes pahimmalle vihamiehelleen. Olen kärsinyt siitä jo noin 10 vuotta, mutta IBS oireet ovat helpottaneet pienen elämäntapa remontin jälkeen.

      Oletkin jo varmaan huomannut, että tavalliset kipulääkkeet eivät auta ollenkaan. Esimerkiksi Burana ja Panadol. Minulla kuitenkin auttaa Imodium, jota saa apteekista ihan ilman reseptiä. Minulla yksi ärsyttävimmistä IBS oireista on se, kun mahaan alkaa sattua niin menee vatsa sekasin kokonaan. Eli vessaan pitää päästä ja äkkiä!

      Kuten sanoin jo, pieni elämäntapa remontti auttoi minua todella paljon. IBS, eli siis ärtyneen paksusuolen oireyhtymä, reagoi voimakkaasti erilaisiin ruokiin, mausteisiin ja mihin vielä. Nykyään seuraan IBS potilaille tarkoitettua FODMAP "kaaviota", jossa on listattu ruoat ja ainekset joita tulisi välttää mahdollisimman paljon. Minulla jotkut aineista on sellaisia, ettei vatsani siedä niitä ollenkaan, esimerkiksi valkosipuli (harmillista, sillä pidän valkosipulista valtavasti!) FODMAPissa on myös tietenkin listaus sellaisista aineksista jotka ovat "vaarattomia", tietenkin siellä saattaa olla myös niitä mihin sinun vatsasi reagoi huonolla tavalla.

      Olen myös huomannut sen, että stressi lisää IBS oireita. Onko se sitten jo ihan korvien välissä, en tiedä. Yritänkin välttää stressiä mahdollisimman paljon, jos se on siis edes mahdollista :D

      Toivottavasti tästä oli sinulle edes jotain apua! :)

      • pikkuhiljaa onneton

        Hei tietäisittekö mitä minulla voisi olla? Oireena on yli vuoden kestäny pahoinvointi/kuvotus. Aluksi se oli todella kovaa vain aamuisin. Antibiootin jälkeen ollut kokoaikaista,tosin pahoinvointi tai kuvotus on carsin lievää. Lääkäreillä käyty närästyslääkkeitä syöty testeissä käyty tähystyksessäkin ei mitään kaikki huipputuloksia. Minulla on myös pientä limaisuuden ja palan tunnetta kurkussa pitkälti tähystyksen jälkeen ja sitten kaulallani yksi turvonnut imusolmuke jonka epäilen johtuvan kouluni homeisuudesta.Olen vasta 17v ja tämä haittaa elämääni. Kaikki oireilu alkoi yhden alkohollilisen illan jälkeen kun aamulla oksensin krapulassa. Tuntuukuin se olisi jäänyt päälle. Lääkäri alkaa jo epäillä että kyse olisi psyykkistä ja pikkuhiljaa alan olla jo luulotautinen. Helpottaisin vain jos saisin edes tiedon mitä tänä on ettei olisi mitään vakavaa,tosin positiivisesti ajateltuna jos olisi vakavaa nii luulisin että oireet olisivat lisääntyneet tai voimistuneet. Siltikin pystyttekö auttamaan;(


    • kokeile.

      Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasvirasvat (margariinit, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.

      Viljojen ja/tai maidon karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tapa parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään.


      Mutta jos ruokavalion muutos parempaan ei auta, niin VAADI ehdottomasti tutkimuksia, koska voit sairastaa jotain vakavaa sairautta, joka vaatii hoitoa ja hakeudu välittömästi hoitoon, jos sinulla on esimerkiksi näitä oireita: jatkuva oksentelu, jatkuva kipu, laihtuminen, jatkuva sairastelu, veriripuli, pitkittynyt ripuli, nielemisvaivat, ruuan takertumisen tunne tai jatkuvaa kuumetta.


      Viljat ja/tai maitotuotteet pois 2-4 viikoksi. Kokeile kumpi oireet aiheuttaa. Voi olla, että kumpikaan ei sovi. Jo 1-2 viikossa huomaa eron entiseen, jos jokin ruoka-aine ei sovi.


      Jos jopa kolmasosa suomalaisista kärsii vatsa- ja suolisto-oireista tai muista ongelmista joissa viljojen välttäminen auttaa, niin sinä voit olla niistä yksi. Lisäksi viljojen gluteeni (vehnä, ruis ja ohra), viljojen tärkkelys sekä maito tuottavat limaa ja tulehdusta elimistöön, joka pahentaa allergioita, astmaa, infektioita, lasten korvatulehduksia ja reuman oireita.
      http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm


      Maitotuotteet ovat monella yksi keskeisistä syistä suolisto-oireisiin, allergioihin, astmaoireisiin sekä erilaisiin iho-ongelmiin. Maitotuotteiden eliminointi helpottaa usein näitä oireita, ja moni vuosia oireista kärsinyt pääsee pysyvästi eroon sekä ongelmasta että lääkityksestä. Lisäksi maitotuotteet keräävät limaa ja ovat usein merkittävänä tekijänä kroonisissa ylähengitystieinfektioissa.
      http://personal.inet.fi/koti/remeli/kalsium.htm


      Kannattaa huomioida, että mitään koetta ei ole olemassa, joka näyttäisin yliherkkyyden viljoille ja/tai prosessoidulle suomalaiselle lehmänmaidolle.

      Näiden diagnoosi perustuu aina välttämisaltistuskokeeseen.

    • Anonyymi

      Nyt tulee vanhaan postaukseen kommenttia, mutta olen itse kärsinyt IBS:ästä vuodesta 2013 (ennenkin, mutta vasta tällöin sain diagnoosini). Kärsin siitä niin pahasti, että olin kirjaimellisesti valmis tappamaan itseni. Olin kuitenkin jo silloin hyvinvointialan ammattilainen, joten päätin pistää kampoihin. Nykyään olen miltei oireeton.

      Vaikka IBS:ää ei voida tällä hetkellä "parantaa", tilannettasi voi todellakin parantaa!

      Olen tehnyt tästä myös, tiettävästi, suomen ainoan täysin ärtyneeseen suoleen erikoistuneen sivun:

      www.artynytsuoli.fi, jossa on mm. ilmaista infoa tästä ja tieteestä asiaan liittyen.

      Tsemppiä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      3880
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      596
      3644
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3632
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2291
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      56
      2255
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      322
      1972
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      123
      1947
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      187
      1776
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      27
      1443
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1362
    Aihe