Exodus: Gods and kings

Exodus salista ulos

Aluksi sellainen varoituksen sana, että tämä arvostelu sisältää spoilereita. Kannattaa huomioida jos haluat lukea eteenpäin.

Tämä elokuva oli kai tarkoitettu samanlaiseksi kuin Cecil B. DeMillen elokuva "Kymmenen Käskyä", jossa Charlton Heston näyttelee Moosesta. Mielestäni tämä Exodus kuitenkin jää kirkkaasti KK:lle.

Eniten ihmettelen sitä, että Ridley Scott on lähtenyt elokuvassa naurettavasta premissistä, että israelilaiset poispäästänyt faarao olisi ollut Ramses II. Nykyään alkaa olemaan aika lailla tiedossa, että Ramses ei ollut tuo faarao, jonka aikaan exodus ajoittui. Siten iso osa leffaa meneekin tämän suuren soturifaaraon demonisointiin ja tästä saa kuvan aika lailla murhamiehenä. Tämä faarao, joka olisi pitänyt esittää tuossa leffassa oli nimeltään Amenofis III.

Toisaalta leffa esittää Mooseksen yhdessä vaiheessaan jonkinlaisena vandaalina, joka käy gerillasotaa Ramsesta vastaan. Muita absurdeja piirteitä ovat mm viisasteleva papisto sekä Mooseksen sisarusten huono profilointi leffassa. Mooseksen äidistäkään ei näy jälkeä.

Mielestäni juonen kulku on todella kökköä. Mooses ei tässä leffassa aluksi palattuaan Siinailta pääse edes faaraon puheille. Elokuvassa ei esitetä häntä varoittamassa faaraota useimmista vitsauksista, vaan vitsaukset esitetään karmeana sillisalaattina.

Mooseksen vaimo Sippora puolestaan esitetään typerän näköiset tatuoinnit naamallaan. Mitäköhän varten? Jumala puolestaan on kymmenen vanha (noin) poika, mikä vie leffan idiotismin uusiin sfääreihin. Jotenkin älyttömältä vaikuttaa myös Mooseksen "mutakylpy" Siinain vuorella.

Juutalaisetkin on kuvattu hieman epärealistisesti. Heillä on aikaa harjoitella terroritekoja ja sodankäyntiä ja he ovat aseissa faaraon tultua käymään Pitomissa, heidän siirtokunnassaan. Leffa ei yleensä ole realismilla pilattu. Esimerkiksi Mooseksen ja Ramseksen hautaama vesimassa varmastikin hukuttaisi ja tappaisi kenet tahansa. Kuitenkin molemmat säilyvät hengissä.

Jumala ei myöskään kulje "Päivällä savun ja yöllä tulen patsaassa" israelin kansan edellä erämaassa. Lisäksi Mooses joutuu itse taltalla kaivertamaan laintaulut Siinaivuorella.

Sigourney Weaverin läsnäolo osoittaa lähinnä, että Scott ei ole vieläkään päässyt irti Ellen Ripleystään. Muuta funktiota naisella ei tässä leffassa oikein näytä olevankaan.

Kaiken kaikkiaan olen sitä mieltä, että Scottin olisi kannattanut tehdä tämän leffan sijaan Prometheuksen kakkososa valmiiksi. Tämä Exodus pitäisi olla suoraan dvd:lle leffa.

7

100

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Veteranfan

      Ridley Scottin ohjaama Exodus elokuvaa on lyhennetty 4.tunnista kahteen ja puoleen tuntiin,joten saamme nähdä videolta alkuperäisen version luultavasti ensi syksynä.

      Exodus elokuva tuntuu olevan Scottin henkilökohtaisin elokuva.
      Autenttisuus puuttuu lähes tyystin,mutta elokuva toimii raamatun kertomuksena,jossa jumala on pitkään ollut kärsivällinen orjuuttaja
      Faaraota kohtaan.

      3D elokuva toimii parhaiten faaraon kansaa kohdistuvissa vitsaus kohtauksissa,jossa vitsausten kolmiulotteisuus on lähes kouriintuntuvaa.

      • Exodus salista ulos

        "Exodus elokuva tuntuu olevan Scottin henkilökohtaisin elokuva."

        Joo siinä oli teksti että hän omisti sen veljelleen Tonylle.

        "elokuva toimii raamatun kertomuksena,jossa jumala on pitkään ollut kärsivällinen orjuuttaja
        Faaraota kohtaan."

        Mutta tuo faarao ilmeisesti ei ollut Ramses II vaan Amenofis III (Kutsutaan myös Amenhotep III:ksi). Aika käsittämätöntä että Scott muka ei tuntisi asiantuntijoita jotka pystyisivät kyseenalaistavan tuon Ramseksen leimaamisen orjuuttajafaaraoksi. Esimerkiksi Simon Sebag Montefiore sanoo kirjassaan jossa esittelee ihmiskunnan sata parasta ihmistä että Ramses II ei ollut ilmeisesti tuo orjuuttajafaarao.

        En osaa kommentoida tuota 3D juttua kun katsoin itse leffan 2D:nä.

        Leffassa esitetään muuten Mooseksen nimi kuin vihjailtaisiin että se olisi juutalainen. Se ilmeisesti kuitenkin oli egyptiläinen. Ajatellaan joidenkin faaraoiden nimiä:

        Thotmes -> Thot mes (Thot on syntynyt)
        Ramses -> Ra mses (Ra on syntynyt)

        Ja sitten Mooses (Katkoviiva kuvaa tyhjää)

        --------- Mses (-------- on syntynyt)

        Toisin sanoen Mooseksen nimi osoittaa, että hän oli nimettömän jumalan palvelija.


    • Gandalf ite

      Kannattaa kuitenkin muistaa, että Moosekset sun muut raamatun hihhulit ovat satuolentoja samalla lailla kuin esim. örkit ja haltiat

      • 7kymmnetäx7

        Tuohon satuun uskoo ken tahtoo helvettiin. Minä menen taivaaseen js uskon kolmiyhteiseen Jumalaan.


      • Arvo_Tornipöllö

        Jesse ja Mosse on molemmat olleet eläviä ihmisiä, ihankuin Muhammettikin. Se muu siinä ympärillä on sellaista puutaheinää joka on tehty vaan jotta papit sun muut sais rahnukkaa. Jumalasta en sano mitään kun ei oo tarpeeks todisteita. Ja jos joku muka logiikallaan päättelee ettei jumalaa voi olla niin onpas siinä sitten tyyppi jonka arvostelukyky pettää omien kykyjensä suhteen.


      • Apologeetikko1977

        "muu siinä ympärillä on sellaista puutaheinää joka on tehty vaan jotta papit sun muut sais rahnukkaa"

        Jeesuksen opetuslapset kuolivat tuon "puutaheinää" tähden. Kun he julistivat ylösnoussutta Kristusta. Kysymys kuuluukin, jos olet elänyt tämän Henkilön kanssa 3 vuotta, nähnyt hänen kuolevan ja haudattavan..miksi alatkin yhtä äkkiä julistamaan että Hän on ylösnoussut ja elääkin tietäen että näin tekemällä saat itsekin siitä varman kuolemantuomion? Moniko julistaa kuolemantuomion uhalla asiaa jonka tietää valheeksi? En usko, että kukaan. Opetuslapset TIESIVÄT, että Jeesus nousi kuolleista ja siten vahvisti kaiken mitä Hän puhui. He alkoivat julistamaan tätä totuutta. Kristinusko on olemassa. Sitä on siis alettu julistamaan.

        Toinen asia. Raamattu kertoo naisien löytäneen tyhjän haudan. Eli he ovat ensimmäiset ylösnousemuksen todistajat. Tämä pieni fakta saa suurimman osan raamatuntutkijoista uskomaan tyhjän haudan autenttisuuteen. Miksi? Koska jos vähänkin tunnet juutalaista yhteiskuntaa tuolta ajalta, naisilla ei ollut todistajan arvoa. Jos siis tarina olisi keksitty, siihen olisi laitettu arvostettu ja hurskas juutalainen MIES löytämään tyhjän haudan. Mutta halusitpa tai et, naiset löysivät haudan ensin ja siksi se on kirjotettu Raamatun Uuten Testamenttiin evankeliumeihin.

        Uusi Testamentti on historiallista faktaa ja Jeesuksen ylösnousemus on myös historiallinen fakta.


      • Exodus_salista_ulos

        No ei sinulla kovin kummoiset tiedot historiasta ole, jos pidät Moosesta ja muita Raamatussa kuvailtuja henkilöitä "satuolentoina". Nykyään alkaa olla hyvin tiedossa paitsi se, että he ovat olleet todellisia ihmisiä, myös se, milloin he ovat eläneet.

        En oikein tajua mitä keskustelu Jeesuksesta kuuluu tähän, kun se aihe on mainittu toisessa puheenvuorossa, mutta mainittakoon, että hän oli myös todellinen historian henkilö. Ei ole syytä epäillä nykyään, etteikö myös Mooses olisi ollut aito.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8216
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2529
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2243
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1909
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1644
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1479
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1442
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1262
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1173
    Aihe