Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Apua fysiikan tehtäviin. Ei ymmärrä.

rillit ei huurussa

Miten nämä ratkaistaan?

1. Pallo A pudotetaan rakennuksen katolta. Sekuntia myöhemmin pallo B pudotetaan samasta kohdasta. Kuvaile pallojen välimatkaa putoamisen aikana.

2. Kilpaveneen nopeus on 4,0 m/s sen ohittaessa lähtölinjan. Jos veneen kiihtyvyys a=1,0 m/s^2 6,0 s aikana niin kuinka pitkän matkan vene on edennyt tässä ajassa?

3. Auto ajaa vaakasuoralla tiellä. Autoon vaikuttavat mm. painovoima 12 kN, auton renkaiden ja tien välillä länteen osoittava voima 7 kN sekä idän suuntainen ilmanvastusvoima 5 kN.

a) Mikä muu voima ainakin vaikuttaa autoon?
Määritä
b) auton massa
c) autoon vaikuttava kokonaisvoima
d) auton kiihtyvyys

4. Esitä seuraavat hajoamisreaktiot

a) Cu -ytimen b- hajoaminen
b) Ra -ytimen alfahajoaminen
c) Al -ytimen b hajoaminen

5) Radioaktiivisen hiilen puoliintumisaika on 5730 vuotta. Kuinka paljon 30 mg:stä tätä hiili-isotooppia on jäljellä 34380 vuoden päästä?

6) Kattotiili jonka massa on 1,0 kg irtoaa katon reunasta ja osuu kadulle 2,2 s kuluttua.

a) Kuinka korkealta tiili putosi?
b) Kuinka suuri potentiaalienergia tiilellä oli ennen putoamista?
c) Kuinka suuri liike-energia tiilellä oli juuri ennen maahan osumista?
d) Kuinka suuro nopeus tiilellä oli juuri ennen maahan osumista?

Sydämelliset kiitokset kaikille auttajille!

15

497

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hempp@

      En mistään mitään tiedä mutta tehtävä 1, pallot.
      Tehtävänkuvauksessa ei anneta juuri muuta kuin vain kappaleiden aikaero 1s ja oletuksena kappaleisiin vaikuttava voima g = 9,81 m/s^2.
      Jo sen perusteella voidaan laskea kuinka pitkän matkan kappale a ehtii pudota ennenkuin kappale b lähtee matkaan. Ja kappale a ei taida jäädä odottelemaan että kappale b saa sen kiinni.

      • piguy

        Molemmista käppyrä ajan ja etäisyyden funktiona.


      • piguy kirjoitti:

        Molemmista käppyrä ajan ja etäisyyden funktiona.

        Levosta lähtenyt ja tasaisella kiihdytyksellä a kiihdytettävä kappale on hetkellä t kulkenut matkan s = 0.5 * a * t^2. Muodostetaan molemmille palloille niiden putoamismatkaa kuvaava funktio ajan suhteen. Siis pallo A on hetkellä t pudonnut matkan s1 = 0.5 * 9.81 * t^2 ja pallo B on hetkellä t (> 1) kulkenut matkan s2 = 0.5 * 9.81 * (t - 1)^2 ja näiden erotus on kysytty pallojen välinen etäisyys ds = 0.5 * 9.81 * t^2 - 0.5 * 9.81 * (t - 1)^2 = -0.5 * 9.81 * (2t 1)


      • 1 + 1
        pkeckman kirjoitti:

        Levosta lähtenyt ja tasaisella kiihdytyksellä a kiihdytettävä kappale on hetkellä t kulkenut matkan s = 0.5 * a * t^2. Muodostetaan molemmille palloille niiden putoamismatkaa kuvaava funktio ajan suhteen. Siis pallo A on hetkellä t pudonnut matkan s1 = 0.5 * 9.81 * t^2 ja pallo B on hetkellä t (> 1) kulkenut matkan s2 = 0.5 * 9.81 * (t - 1)^2 ja näiden erotus on kysytty pallojen välinen etäisyys ds = 0.5 * 9.81 * t^2 - 0.5 * 9.81 * (t - 1)^2 = -0.5 * 9.81 * (2t 1)

        ds = 0.5 * 9.81 * t^2 - 0.5 * 9.81 * (t - 1)^2 = -0.5 * 9.81 * (2t 1)
        Yhtälösi on identtisesti epätosi.
        Jos ds = 0.5 * 9.81 * t^2 - 0.5 * 9.81 * (t - 1)^2
        niin silloin ds = -0.5 * 9.81 * (-2t 1) = 0,5 * 9.81 * (2t - 1)


    • Hempp@

      2. Kilpavene.
      Ensinnäkin tasainen nopeus on eri asia kuin kiihtyvyys.
      Tasaisessa nopeussa ollaan sekunnin päästä 4m päässä, kolme sekuntia tästä ollaan jo 4m (3 sekuntia * 4m) = 16m.

      Eli tasaisessa nopeudessa mennään aina v = aika (sekunti) * nopeus (metriä / sekunnissa)

      Tasaisesti kiihtyvä nopeus taas on toinen juttu, se ei toimi kuten tasainen nopeus. Tasaisesti kiihtyvässä nopeudessa voidaan vaikka ensimmäisen sekunnin aikana edetä vaikka 3m, toisen sekunnin aikana 4m, kolmannen vaikka 6m jne.

      matka (s) taidettiin saada kaavalla
      s = 1/2 * (a * t^2)
      eli matka = 1/2 * (kiihtyvyys * kulutettu aika potenssiin 2)

      Korjatkaa jos meni persiilleen. Viime fysiikanluvuista on 15 vuotta...

      • 1 + 1

        Menihän se, kuten arvelitkin.
        Kilpaveneen nopeus on 4,0 m/s sen ohittaessa lähtölinjan. Jos veneen kiihtyvyys a=1,0 m/s^2 6,0 s aikana niin kuinka pitkän matkan vene on edennyt tässä ajassa?
        Jos ja vai jos kiihtyvyys on nopeuden suuntaista niin:
        s = 4,0 m/s * 6,0 s 0,5 * 1,0 m/s^2 * (6,0 s)^2
        s = 24 m 18 m = 42 metriä.


    • 6) kohdassa tarvitset kaavoja:

      a) h=0.5*g*t^2, missä t=2.2 s ja g=9.81 m/s^2
      b) E=mgh, missä m=1.0 kg
      c) Liike-energia on sama kuin mitä tiilellä oli potentiaalienergia, tätä ei tarvitse b) kohdan jälkeen laskea
      d) E=0.5*m*v^2, mistä ratkaiset v:n.

    • rillit ei huurussa

      kiitos avuista! Osaisiko joku vielä auttaa tehtävässä 3?

      • 123654

        3. Auto ajaa vaakasuoralla tiellä. Autoon vaikuttavat mm. painovoima 12 kN, auton renkaiden ja tien välillä länteen osoittava voima 7 kN sekä idän suuntainen ilmanvastusvoima 5 kN.

        a) Mikä muu voima ainakin vaikuttaa autoon?
        Määritä
        b) auton massa
        c) autoon vaikuttava kokonaisvoima
        d) auton kiihtyvyys
        a) Koska auto ei kiihdy alaspäin tienpinnan läpi, on siihen vaikuttavien voimien summan pystysuora komponentti nolla, siispä autoon vaikuttaa lisäksi tienpinnan tukivoima suoraan ylöspäin.
        b) Fg = m * g => m = painovoima 12 kN / g = 12000 N / 9,81 m/s^2 =
        c) vaakasuora voima länteenpäin suuruudeltaan:
        (länteen osoittava voima 7 kN - idän suuntainen ilmanvastusvoima 5 kN) = 2 kN
        d) Fx = m * a >= a = Fx / m = 2 kN / m =
        massan m arvon laskit kohdassa b) jonka sijoitat yhtälöön d) ja syötät arvot laskimeesi.


    • ope2

      Tervehdys arvon opiskelija, kuka oletkin. Voihan näitä tehtäviä ratkaista näinkin, mutta mielstäni tämä ei ole hyvän maun mukaista tehtävien tekemistä. Voit olla suoraan yhteydessä minuun, niin voimme yhdessä ratkaista tehtävät. Mikäli esität tehtävien ratkaisut täältöä kopioituina ominasi, niin se on plagiointia jos et käytä lähdeviitteenä tätä palstaa. Tsemppiä opiskeluun.

      Opettaja

      • rillit ei huurussa

        Ope2,

        Tiedän kyllä mitä plagiointi on. Ketjuun vastanneet henkilöt ovat selvästi kyvykkäämpiä tällä aihealueella kuin minä joten käytän heidän ratkaisemiaan tehtäviä apuna omassa oppimisessani. Heidän ratkaisujensa avulla ymmärrän helpommin mistä tehtävässä on kyse ja mitä on tehtävä sen ratkaisemiseksi. Tehtävän lopputulokseen pääsen kuitenkin omin neuvoin.

        Kiitos huolenpidostasi ja hyvää alkanutta vuotta.


      • CCCCC_IPA

        No eihän nuo vastaukset oikein sinällään ole kunnollisia/riittäviä ratkaisuja. Lisäksi kannattaa laittaa käytettyjä kaavoja/teoriaa. Nuo ovat lähinnä vinkkejä kuinka ongelmat tulisi ratkaista. Tuossa tehtäväsarjassa olisi voinut kiinnittää vähän huomiota tehtävien järjestykseen. Ensimmäinen tehtävä on kieliopillisesti ja matemaattisesti haastava, mielestäni sopivampi loppupäähän.


    • Älytön tekosyy

      Voi luoja, lopeta lukion opiskelu, jos et muulla tavoin pysty oppimaan. Tällä teet hallaa myös myös muille opiskelijoille. Kirja käteen ja oppimaan. Ei niitä opita sillä, että joku laskee ne sinun puolesta.

    • Kohdat_4_ja_5

      Kohtiin 3 ja 4 ei kukaan ole vastannut vielä mitään. Siltä varalta, että kysyjä ei vieläkään olisi kyennyt niihin vastaamaan, tässä selitys.
      Ne kysymyksethän olivat:
      "4. Esitä seuraavat hajoamisreaktiot

      a) Cu -ytimen b- hajoaminen

      b) Ra -ytimen alfahajoaminen

      c) Al -ytimen b hajoaminen

      5) Radioaktiivisen hiilen puoliintumisaika on 5730 vuotta. Kuinka paljon 30 mg:stä tätä hiili-isotooppia on jäljellä 34380 vuoden päästä?"

      Alfahajoamisessahan atomiytimestä lohkeaa niin sanottu alfahiukkanen eli aivan heliumytimen kaltainen kahden protonin ja kahden neutronin yhdistelmä. Tämä merkitsee, että ytimen varaus pienenee kahdella yksiköllä (koska protonilla on yhden alkeisvarauksen suuruinen varaus, neutronilla ei), ja samalla sen massaluku pienenee neljä yksikköä. Ja ytimen varaushan on sama kuin vastaavan alkuaineen järjestysluku alkuaineiden jaksollisessa järjestelmässä. Kohdassa 4b on siis selvitettävä, minkä alkuaineen järjestysluku on kahta pienempi kuin radiumin.
      Luultavasti tenteissä ei oletetakaan, että opiskelijoiden olisi osattava eri alkuaineiden järjestysluvut ulkoa. Ehkä ne saa katsoa taulukkokirjoista. (Vai edellytetäänkö opiskelijoiden kuitenkin tietävän, että radiumin hajotessa syntyy radonia?)
      Joka tapauksessa radiumin järjestysluku on 88, radonin 86. Ja radiumin tavallisimman isotoopin järjestysluku on 226. Kohdan 4b vastaus on siis:
      (226, 88)Ra => (222, 86) Rn (4,2) He.
      Näistä suluissa olevista lukupareista ensimmäinen (massaluku) pitäisi kirjoittaa alkuaineen merkin vasemmalle puolelle sitä ylemmäksi, jälkimmäinen (järjestysluku) alemmaksi. Mutta täällä niin ei voi tehdä, joten kehittelin tuon merkinnän.
      Reaktioyhtälöä siis ei oikeastaan voi kirjoittaakaan, ellei tiedetä, mistä isotoopista on kysymys. Kohdista a ja c on todettava, etteivät ainakaan kuparin ja alumiinin tavalliset isotoopit ole radioaktiivisia, eli ne eivät hajoa sen enempää beeta-plus- kuin beeta-miinus -hajoamisellakaan. Mutta ehkäpä niilläkin on olemassa myös radioaktiivisia isotooppeja, joita syntyy pieniä määriä joissakin ydinreaktoreissa tai -kokeissa.
      Joka tapauksessa beeta-miinus -hajoamisessa yksi ytimessä olevista neutroneista hajoaa protoniksi, elektroniksi ja antineutriinoksi, joista protoni pysyy ytimessä, muut poistuvat. Koska protonien lukumäärä kasvaa yhdellä, kasvaa myös ytimen järjestysluku yhdellä. Kuparin järjestysluku on 29, ja seuraava alkuaine nro 30 on sinkki. Massaluku taas pysyy ennallaan Kohdan 4a vastaus on siis:
      (29) Cu => (30) Zn e- v´
      missä sulkujen kohdalle pitäisi järjestyslukujen 29 ja 30 lisäksi merkitä myös massaluku, mikä se sitten onkin.
      Beeta-plus-hajoamisessa taas yksi protoni hajoaa neutroniksi, positroniksi ja neutriinoksi, joista neutroni pysyy ytimessä, muut poistuvat. Koska protonien lukumäärä pienenee yhdellä, pienenee myös ytimen järjestysluku yhdellä. Alumiinin järjestysluku on 13, ja edellinen alkuaine nro 12 on magnesium. Massaluku pysyy tässäkin ennallaan. Kohdan 4c vastaus on siis
      (13) Al => (12) Mg e v
      mitä koskee sama huomautus kuin edellisessäkin kohdassa.

      Tehtävässä 5 tuo aikaväli, 34380 vuotta, oli epäilemättä tarkoituksella valittu niin, että se on tasan kuusi kertaa puoliintumisajan pituinen. Tämä luonnollisesti helpottaa tehtävän suorittamista. Kahden puoliintumisajan kuluttua alkuperäisestä määrästä on jäljellä neljäsosa, kolmen puoliintumisajan kuluttua kahdeksasosa ja niin edelleen. Kuuden puoliintumisajan jälkeen on jäljellä (2 potenssiin 6):s osa eli 1/64 alkuperäisestä määrästä. Eli 30 / 64 = 0,47 mg.

    • Anonyymi

      Moi, olisko mahdollista saada apua ja vinkkiä tehtävään.
      Johdepallon pinta varataan siten, että pinnan kokonaisvaraus on 1,0 mikro C. Kuinka suuri pitää pallon säteen vähintään olla, jotta ei tapahtuisi ympäröivän ilman ioinisoitumista.

      Ilman läpilyöntilujuus = 3MV/m
      Q=1,0 mikro C

      Miten lähden liikkeelle? Miten lasken sähkökentän voimakkuuden kun tiedän vain nämä annetut arvot?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1995
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1753
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1624
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1410
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      60
      1317
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1273
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1272
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1221
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1201
    Aihe