Suomen vesiväylät "motissa" - venäläisfirma osti maat

Sinisilmäinen suomi

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015011919044524_uu.shtml

Asiantuntijan mukaan maakaupoilla on selvä strateginen päämäärä: Suomen valvonta.

Venäläistaustainen, Suomeen rekisteröity Airiston Helmi Oy on hankkinut järjestelmällisesti merenranta- ja saarikiinteistöjä Turun saaristosta vajaan kymmenen viime vuoden aikana.

Hankintojen seurauksena venäläistaustainen yritys on saattanut valvontaansa Turun ja Naantalin satamiin johtavat syvävesiväylät. Kyseessä on viisi Suomen puolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta keskeistä saaristomeren väylää.

Kaakosta maata on hankittu Hangosta Turkuun johtavan Pensarin väylän varrelta. Etelästä Utön syväväylän varrelta ja Ahvenanmaan suuntaan Kihdin Väylän varrelta. Rahtiliikenteen käyttämä Uudenkaupungin väylä ja Högön kiertoväylä ovat olleet niin ikään maanhankinnan kohteina.

Asemansa vuoksi nimettömänä pysyttelevän sotilaslähteen mukaan kartoilta paljastuva maanhankinta on kiistatta strategista. Järjestelmälliset hankinnat ovat motittaneet Turun ja Naantalin satamat.

- Tavoitteena on ollut kaikkien merkittävien syvävesiväylien visuaalinen valvonta ja tarpeen tullen myös sulkeminen.

Asiantuntijan mukaan kyse on venäläisen etupiiriajattelun mukaisesta kohdemaan varaamisesta ja haltuun ottamisesta. Rauhan aikana varaudutaan tulevaan ja rakennetaan tukikohtia.

Lue kattava raportti oudoista maakaupoista päivän Iltalehdestä

12

121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihmettelevä asukas

      http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288742578384.html?utm_campaign=tf-IS&utm_medium=tf-desktop&utm_term=10&utm_source=tf-other

      Turun edustalla saaria omistava venäläistaustainen yritys huolettaa kansanedustajaa.
      Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) kertoo olevansa huolissaan venäläistaustaisen yrityksen Airiston Helmi Oy:n omistamista alueista Turun saaristossa.

      Airiston Helmi ja sen hallituksen puheenjohtaja omistavat lukuisia saaria ja merenrantatontteja merkittävän kauppamerenkulun pääväylän lähistöllä.
      Se on ainoa siinä saaristossa oleva syväväyläreitti, joten se on huoltovarmuusreitti. Eihän tällaisia asioita pohdita rauhan aikaan. Jos tilanteet kriisiytyvät, on asia sitten erilainen. Nämä ovat asioita, jotka olisi syytä ottaa huomioon, Kymäläinen sanoo.

      -Naantalin syväväylää pitkin kulkee laivoissa muun muassa Suomen huoltovarmuuden kannalta tärkeää raakaöljyä Naantaliin Neste Oilin jalostamoon.

      Naantalin satama on tietenkin yksi asia, mutta kriisin sattuessa puhutaan jo monesta muustakin asiasta huoltovarmuuden kannalta.

      Vuonna 2007 perustetun Airiston Helmen toimialaksi on määritelty matkailu- ja majoituspalvelut sekä kiinteistöjen omistaminen ja vuokraus. Yhtiö on tehnyt vuoden 2008 tilikaudesta lähtien vuosittain tuntuvaa tappiota. Velkaa on yhtiölle kertynyt tuoreimman tilinpäätöksen mukaan miljoonien eurojen edestä. Vaikka voittoa ei ole tullut, se on pystynyt hankkimaan omistukseensa lukuisia saaria ja ranta-alueita Turun saaristosta.

      Vaikka yrityksen toimintaan ei tiedetä liittyvän mitään laitonta, herättää se Kymäläisen mukaan kysymyksiä ja epäilyksiä.

      -Tehdään vuosia tappiota ja pystytään siitä huolimatta hankkimaan mittavia omistuksia. Mistä se raha löytyy?

      Tiedot Airiston Helmen omistuksista Turun saaristossa pohjautuvat venäläisten kiinteistökauppoja Suomessa vuosien ajan tutkineen, eläkkeelle olevan insinöörin Oiva Miettisen ja tämän yhteistyökumppaneiden selvityksiin. Myös Maanmittauslaitoksen lainhuutotodistukset antavat vastaavat tiedot Airiston Helmeen liittyvistä omistuksista.



      Tehdään vuosia tappiota ja pystytään siitä huolimatta hankkimaan mittavia omistuksia. Mistä se raha löytyy?

      Yhtiön toimitusjohtaja ja sen hallituksen jäsenet ovat Venäjän kansalaisia. Kaupparekisterin tietojen mukaan toimitusjohtajan ja hallituksen varsinaisen jäsenen asuinpaikka on Venäjä ja hallituksen puheenjohtajan Latvia. Hallituksen varajäsenen asuinpaikkaa ei kerrota.

      Ilta-Sanomat yritti ottaa yhteyttä Airiston Helmeen soittamalla lukuisiin puhelinnumeroihin, joita sen nimissä on, mutta yhdessäkään ei vastattu. Yhtiön yhteystiedoksi ilmoitetaan kaupparekisterissä Paraisilla sijaitsevan katuosoitteen lisäksi sähköpostiosoite, mutta siihen lähetetty viesti ei myöskään tuonut vastausta. Yhtiöllä ei vaikuta olevan verkkosivuja.

      Yhtiön Paraisten Ybbernäsissä sijaitsevassa kiinteistössä on helikopterin laskeutumispaikka. Helikopterin aiheuttaman meteli on johtanut naapureiden valituksiin.

      -Heillä on helikopteri ja laskeutumispaikka, ja niille on lupa, Paraisten kaupunginlakimies Monica Avellan kertoo.

    • reviirialueella asuv

      Tyhjillään olevat ja hyvin vähäisessä käytössä olevat miljoonakiinteistöt epäilyttää kun venäläisten tavoitteet eivät ole läpinäkyviä tai ainakaan avoimia ja mittavia rakenteita tehdään mutta ei käytetä, arveluttavaa

    • Paraisilta löytyy

      Kysynpä vaan :

      Minkälaisissa lomamökeissä tarvitaan tällaista sähkövarustuksia 250A- yli 300A ?!

      Onko se ihan tavallista loma-asunnoissa ?!

    • fgajjdkk

      Suomen sotilastiedustelu ja Supo ovat nukkuneet. Epäilyttävät maakaupat olisi voitu torjua käyttämällä kuntien etuosto-oikeutta valtion rahoin.

      Nyt nämä organisaatiot vaativat oikeutta salakuunnella tietoliikennettä, vaikka eivät pysty hoitamaan edes tavanomaista tiedustelua. Näitä firmoja pitäisi kyllä nyt vähän myllätä.

      • Tutkiva asukas.

        Paraisten kaupungin pöytäkirjoja sekä esityslistoja lukiessa rakennuslautakunnan ja ympäristölautakunnan asioissa on mainittu "Salainen" ja nämä ovat juuri venäläisten rakennushankkeita! Eikä tuosta suomen suurimmasta kelluvasta betonilaituristakaan ole koskaan kerrottu mihin se vietiin...sekin on salainen paikka eikä sille lupaakaan ole haettu julkisesti. Normaalisti kesämökin edessä pitää säästää kasvavia puita eikä mökki saisi erottua rantamaisemasta mutta noissa palatseissa on puolikilometriä avonaista rantaa ja nupukivetystä aivan kuin senaatintorilla Helsingissä.Näin täällä Paraisten Pölhölässä.


      • Hys Hys Hys
        Tutkiva asukas. kirjoitti:

        Paraisten kaupungin pöytäkirjoja sekä esityslistoja lukiessa rakennuslautakunnan ja ympäristölautakunnan asioissa on mainittu "Salainen" ja nämä ovat juuri venäläisten rakennushankkeita! Eikä tuosta suomen suurimmasta kelluvasta betonilaituristakaan ole koskaan kerrottu mihin se vietiin...sekin on salainen paikka eikä sille lupaakaan ole haettu julkisesti. Normaalisti kesämökin edessä pitää säästää kasvavia puita eikä mökki saisi erottua rantamaisemasta mutta noissa palatseissa on puolikilometriä avonaista rantaa ja nupukivetystä aivan kuin senaatintorilla Helsingissä.Näin täällä Paraisten Pölhölässä.

        Salattavaa löytyy varmasti, ja kaupunkimme avustuksella.

        Ja uusi kaupunginjohtaja oli takuuvarmasti sisäpiirihomma !


    • Sinisilmäsiä juu

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/12599630 Lainauksia kirjoituksista: Skinnarvikin aluelle oikein annettu avainkin että pääsee Portista sisään.No eihän siellä nyt mitään pahaa kukaan tekisi....enkä uskoisi..........Näillä sanoin puolustusvoimien komentaja varmaan kommentoisi asiaa jo kysyttäisiin!

      Kun aikanaan olin maarakennushommissa alueella tarkistettiin rikosrekisteri ja annettiin henkilökohtainen kirjallinen kulkulupa ja silti vartiomies oli koko ajan lähistöllä kun töitä teimme ulkolaiset on tietenkin eri juttu vai kuinka

      • VOI MEITÄ UUNOJA

        Tässä lisää keskusteluista:

        Paraisten saarilla on mahtavasti sähkökapasiteettia, kaikenlaiseen toimintaan mm. tietokoneilla.

        http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1420701078764.html
        Web of Trust











        Verkkovakoilu CosmicDukeksi kutsuttu haittaohjelma on samaan aikaan ulkomaantiedustelun työkalu ja kotimaassa rikollisten seurantaan käytettävä ohjelma, uskoo suomalaisyhtiö.
        Tietoturvayhtiö F-Secure kertoo blogissaan epäilevänsä jonkin Venäjän hallintoon kuuluvan laitoksen olevan syyllinen EU:hun ja ainakin yhteen eurooppalaiseen ulkoministeriöön kohdistuneeseen vakoiluun.

        Hyökkäykset toteutettiin levittämällä sähköpostitse viruksen sisältäviä Word-asiakirjoja. Asiakirjan avaaminen johti tietoja keräävän vakoiluohjelman asentamiseen koneelle.

        Vakoilun mahdollistanut takaportti löytyi helmikuussa 2013. Vakoilun sitä edeltäneestä kestosta ei ole tietoa.

        F-Secure kertoo löytäneensä todisteita siitä, että CosmicDukeksi nimetty vakoiluohjelma kohdistaa toimintansa sekä rikoksista epäiltyihin että hallitusten virastoihin ja laitoksiin.

        F-Secure kertoo havaintojensa tukevan tietoturvayhtiö Kasperskyn teoriaa, jonka mukaan kyseessä on samaan aikaan vakoiluohjelma että "laillinen vakoiluohjelma", eli viranomaisten käyttämä seurantatyökalu.

        Tämän puolesta puhuu se, että ohjelmaa on käytetty Venäjän sisällä rikosryhmien tarkkailuun, mutta ulkomailla sen kohteeksi on valikoitunut valtiollisia korkean profiilin kohteita. Nämä ovat lisäksi valikoituneet maista, joiden "intressit eivät ole yhteisiä Venäjän kanssa".

        Yhtiö löysi ohjelmasta kytköksiä myös OnionDukeksi kutsuttuun haitakkeeseen, jolla on aiemmin pyritty saastuttamaan ja mahdollisesti seuraamaan salatun Tor-verkon käyttäjiä.

        – Koska viranomaisten tarkkailemat rikolliset ovat olleet Venäjältä, eikä kukaan korkean profiilin kohteista ole Venäjä-myönteinen, uskomme Venäjän hallintoon kuuluvan viraston olevan näiden operaatioiden takana, päättelee F-Secure.

        Syytös on poikkeuksellisen voimakas, sillä tietoturva-asioissa puhutaan yleensä vain todennäköisyyksistä. Usein alkuperäisen hyökkääjän taustoja on vaikea selvittää. Usein myös murtoja tekevien ryhmien kytkyt valtioihin ovat melko löyhiä.

        Länsieurooppalaisista maista ainakin Britannia on myös iskenyt länsieurooppalaisiin järjestelmiin. Syyskuussa 2013 paljastuneessa vakoilussa Britannian tiedustelupalvelu GCHQ tunkeutui belgialaisoperaattori Belgacomin verkkoihin. Verkkoihin pääsy mahdollisti muun muassa EU:n puhelin- ja verkkoviestinnän seuraamisen.


    • Salaista hys hys

      http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015012319074583_uu.shtml

      Venäläisfirman maakauppa blokkasi Suomen vesiväylät

      Asiantuntijan mukaan maakaupoilla on selvä strateginen päämäärä: Suomen valvonta.

      Merivoimien kalustohuutokaupasta hankitut alukset kuvattuina Airiston Helmen maatukikohdassa Paraisten Ybbernäsissä.

      Juttu on julkaistu alun perin painetussa Iltalehdessä maanantaina 19.1.2015.

      Venäläistaustainen, Suomeen rekisteröity Airiston Helmi Oy on hankkinut järjestelmällisesti merenranta- ja saarikiinteistöjä Turun saaristosta vajaan kymmenen viime vuoden aikana.

      Hankintojen seurauksena venäläistaustainen yritys on saattanut valvontaansa Turun ja Naantalin satamiin johtavat syvävesiväylät. Kyseessä on viisi Suomen puolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta keskeistä saaristomeren väylää.

      Kaakosta maata on hankittu Hangosta Turkuun johtavan Pensarin väylän varrelta. Etelästä Utön syväväylän varrelta ja Ahvenanmaan suuntaan Kihdin Väylän varrelta. Rahtiliikenteen käyttämä Uudenkaupungin väylä ja Högön kiertoväylä ovat olleet niin ikään maanhankinnan kohteina.


      Selvä motiivi

      Asemansa vuoksi nimettömänä pysyttelevän sotilaslähteen mukaan kartoilta paljastuva maanhankinta on kiistatta strategista. Järjestelmälliset hankinnat ovat motittaneet Turun ja Naantalin satamat.

      - Tavoitteena on ollut kaikkien merkittävien syvävesiväylien visuaalinen valvonta ja tarpeen tullen myös sulkeminen.

      Asiantuntijan mukaan kyse on venäläisen etupiiriajattelun mukaisesta kohdemaan varaamisesta ja haltuun ottamisesta. Rauhan aikana varaudutaan tulevaan ja rakennetaan tukikohtia.

      - Syvän rauhan tilassa aluehankintoja hyödynnetään tiedustelussa. Mahdollisessa konfliktissa tukikohdat aktivoidaan. Ei ole epäilystäkään, etteikö hankintoja olisi jo hyödynnetty tiedustelussa.

      Iltalehti haastatteli myös toista, merivoimien reservin päällystöön kuuluvaa saaristomeren asiantuntijaa. Hänkään ei halunnut nimeään julkisuuteen, koska faktoihin perustuva keskustelu poliittisesti vaikuttuneista, tarkoitushakuisista maa-aluehankinnoista leimataan välittömästi Nato-propagandan levittämiseksi.

      - Viimeistään nyt Suomessa olisi kyettävä avoimeen ja asialliseen keskusteluun hankintojen tarkoitusperästä ja seurauksista. Merikartat paljastavat toiminnan motiivit. On tehty älykäs suunnitelma ja toteutettu se.

      - Saarilta käsin on äärimmäisen helppo valvoa väyliä. Väyläliikenteen valvonta voidaan toteuttaa joko konkreettisesti paikalla ollen tai elektronisesti, esimerkiksi videokuvan välityksellä.


      Kalusto Suomesta

      Syvävesiväylien varrella toteutetun järjestelmällisen maanhankinnan lomassa Airiston Helmi on hankkinut omistukseensa myös merivoimien aluskalustoa puolustusvoimien poistomyynnistä. Toinen yhtiön hallussa olevista aluksista on satelliiteilla ja miinanpudotustekniikalla varustettu Kampela-luokan alus. Toinen rannikkotykistön linnakealus.

      Hankinnat on tehty kalustohuutokaupasta muutama vuosi sitten. Molemmat alukset liikennöivät saaristossa yhä edelleen Suomen puolustusvoimien väreissä.

      - Aluksilla on voitu liikkua saaristossa kenenkään ulkopuolisen kyseenalaistamatta. Mistään ulospäin näkyvästä merkistä ei voi ymmärtää, että Suomen puolustusvoimien sijaan liikkeellä ovatkin venäläiset, sanoo Iltalehden tapaama reservin upseeri ja saaristomeren asiantuntija.

      Asiantuntijan mukaan armeijan aluskaluston ansiosta venäläiset ovat voineet laskea mereen kenenkään ulkopuolisen häiritsemättä väylien liikenteestä tietoa välittäviä anturoita.
      - Visuaalisen valvonnan ja merenpohjiin laskettujen anturoiden välittämiä tietoja yhdistämällä saadaan täsmällistä tiedustelutietoa väylien tapahtumista.
      Miinoitusta?
      Myös miinojen laskeminen on mahdollista.
      - Miinojen tiputtaminen on yksinkertaista. Ne voivat odottaa väylien pohjassa laukaisuvalmiudessa vuosikausia.
      Sotilaslähteen mukaan yhdenkin väylällä liikennöivän aluksen upottamisella olisi merkittävät psykologiset vaikutukset.
      - Jo yhden aluksen upottamisella voidaan luoda psykologinen uhka, jonka jälkeen yksikään varustamo ei enää lähetä aluksiaan kyseisille väylille. Taloudelliset riskit olisivat liian suuret. Energiatoimitukset ja muu välttämätön rahtiliikenne Suomeen hidastuisi tai jäisi kokonaan saapumatta.

      • Salaista Hys Hys 2.

        Jatkuu;

        Röyhkeä hanke

        Toisin kuin Ruotsin rannikolle, Suomen saaristoon on lähes mahdotonta tulla sukellusveneellä tiedustelutarkoituksessa. Maanhankinta tarjoaa asiantuntijan mukaan kätevän kiertotien.

        - On hyödynnetty tilaisuus, jonka Suomi tarjosi. Avasimme maanhankinnan vapauttaneella lainsäädännöllä selustamme tällaiselle etujemme vastaiselle toiminnalle.

        - Hanke on niin yllättävä, ovela ja röyhkeä, ettei tällaiseen ole osattu varautua. Kokonaistilanteen kannalta mahdollisilla lisähankinnoilla ei ole enää merkitystä.


        Yhtiö ei kommentoi

        Iltalehti yritti tavoittaa Airiston Helmen edustajia haastatteluun.

        Halusimme kuulla, miksei yhtiö ole käynnistänyt lainkaan kaavailemaansa saaristomatkailuliiketoimintaa. Olisimme kysyneet myös maa- ja kalustohankintojen motiiveista sekä rahoituslähteestä.

        Julkiseen rekisteriin ilmoitetut puhelinnumerot eivät olleet toiminnassa. Yksi oli kiinni ja toinen suljettu. Yhtiön asioita hoitavasta tilitoimistosta vastattiin. Paraisilla toimivan tilitoimiston edustaja välitti haastattelupyynnön hallituksen puheenjohtajalle Pavel Melnikoville sekä muille hallituksen jäsenille.

        Tilitoimisto lupasi palata asiaan vielä saman päivän aikana. Soittoa ei kuitenkaan kuulunut. Toimistosta ei vastattu myöskään Iltalehden lähettämään tekstiviestitiedusteluun.


    • Kiinteistökaupat

      http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015012319074537_uu.shtml

      Niinistö aikoo kysellä kiinteistökaupoista

      Presidentti Sauli Niinistö kiinnostui Iltalehden uutisesta venäläistaustaisen Airiston Helmen maakaupoista, jotka motittavat keskeisiä vesiväyliä Suomessa.
      Iltalehti kertoi maanantaina venäläistaustaisen, Suomeen rekisteröidyn Airiston Helmi Oy:n tekemistä kiinteistökaupoista, joiden myötä viisi puolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta keskeistä Saaristomeren vesiväylää ovat "motissa".

      Politiikan toimittajat ry:n vieraana perjantaina ravintola Sunnissa Helsingissä ollut tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi kiinnittäneensä artikkeliin huomiota.

      - Kyllä tuo uutinen silmään pisti. Tulen asiasta ehkä vähän kyselemään, Niinistö sanoi.

      Venäläistaustaisen yrityksen kiinteistökaupoista on ollut aiemmin huolissaan kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd).


      Otti etäisyyttä kutsusoppaan

      Tilaisuudessa käsiteltiin odotetusti koko viikon puhuttanutta ilmaharjoitussoppaa.

      Niinistön mukaan häntä ei "kovin paljon kiinnosta", missä muodossa Suomi on Yhdysvalloilta ilmasotakutsun saanut.

      - En viiden metrin kepilläkään haluaisi koskettaa kutsuasioita, Niinistö sanoi.
      Niinistö tähdensi, että jupakan ydin on Virossa Yhdysvaltojen johdolla maalis-huhtikuussa suoritettavan harjoituksen sisällössä. Suomi odottaa Yhdysvalloilta lisätietoja harjoituksesta piakkoin.

      Niinistöltä kysyttiin myös Venäjän näkemyksestä, jonka mukaan sen sotilaallisesta toiminnasta Itä-Ukrainassa ei ole todisteita.

      Niinistön mukaan "varsinaisia sotilaita on ilmeisen vaikea havaita".

      Niinistö viittasi kuitenkin tietyistä kolonnoista otettuihin satelliittikuviin, joilla on voitu nähdä yhteys separatistijoukkojen vahvistumisen kanssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      141
      10295
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2954
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      205
      2794
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2107
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1858
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1679
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1586
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1358
    Aihe