Voiko olla burn out?

burnouttiako

Tyttärelläni on nyt viimeinen vuosi peruskoulua menossa, syksyllä vikoina kuukausina selvästi panosti liikaa --> kokeissa lunttaamista ja koulusta lintsaamista koska yksinkertaisesti oli niin väsynyt ettei kyennyt suorittamaan koulua, nukkui helposti 10-11h ja silti oli väsynyt ja muutenkin uupunut, ei enää lähtenyt pois kotoa vaan makasi vain sohvalla kun ennen ulkoili ja urheili 2h päivittäin.
Joululoma helpotti vähän, jaksoi loppulomasta jopa lenkittää koiran päivittäin.
Nyt tilanne on taas toivoton, tyttö ei vain jaksa. Eka viikko meni ilman lintsauksia mutta eilen taas jäi kotiin koska kouluun meno tuntui niin ylivoimaiselta. Illan makasi sohvalla torkkuen. Öisin kuulemma saa nukahdettua aikaisintaan yhdeltä, mutta koulun jälkeen kyllä nukahtaa pariksi tunniksi. Viimeviikolla jaksoi 7h päivästä 2 ekaa tuntia ja oli meinannut jo ekan jälkeen lähteä...

Mitä teen? Jos menee lääkäriin tms saako 16 vuotias jotain sairasloman tapaista tai lyhennetyt koulupäivät tms? Tälläisenä tämä ei kyllä voi jatkua, vuosi sitten urheili 5päivää viikosta ja kahtena muunakin vähintään tunnin kävelylenkin teki ja näki lähes päivittäin kavereita, nyt makaa väsyneenä sohvalla ja on kokoajan kiukkuinen ja saattaa hermostua siitä jos vedän vessan kun hän katsoo telkkaria koska se kuulemma häiritsee... Nykyään siis on joko koulussa tai omassa huoneessa sohvalla.

5

95

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei!

      Ymmärrän hyvin, että tyttäresi tilanne tuntuu huolestuttavalta. Uupumus, lisääntynyt nukkuminen, harrastusten jääminen ja nukahtamisongelmat ovat kaikki pitkittyessään merkkejä, joihin pitää tarttua.

      Nuorten kohdalla harvemmin puhutaan työuupumuksesta eli burn-outista (http://klinik.fi/terveysinfo/tyouupumus), sen sijaan vastaavaa ilmiötä kutsutaan koulu-uupumukseksi. Sille on omat merkkinsä, josta mahdollisen koulu-uupumuksen voi yrittää tunnistaa. Aiheesta voi tarkemmin lukea esim. osoitteesta: http://www.nuortenlinkki.fi/tietopiste/tietoartikkelit/koulutus-tyo-ja-raha/koulu-uupumus

      Mainitsemasi oireet voivat joskus viitata myös masennukseen (http://klinik.fi/terveysinfo/masennus) - varsinkin, jos ne pitkittyvät. Tämän vuoksi on tärkeää, että pyrit hakemaan tyttäresi tilanteeseen apua. Luontevin väylä on yleensä oman koulun kouluterveydenhuolto, jonka kautta on mahdollista kartoittaa tilannetta lisää.

      Voimia ja jaksamista toivotellen:

      -Klinikin lääkäritiimi

      Klinik - terveyspalvelusi netissä
      www.klinik.fi

    • Tärkeä huomio

      Lähde vain hakemaan apua. Kiinnitin huomiota tuohon, että joululomalla vointi oli parempi. Silloin hän oli poissa koulusta pitemmän aikaa. Älä unohda ottaa puheeksi sitä, että tyttö voi kärsiä koulun huonosta sisäilmasta, joka saattaa lamaanuttaa juuri kuvaamallasi tavalla. Luultavasti saat vastauksen että ei meillä ole mitään ongelmaa sisäilmassa, muista että se on AINA ensimmäinen reaktio epäilyyn.

      Jos ei löydy nopeasti selvää syytä esim.kaverisuhteiden ongelmista, kiusaamisesta tai opettaja-oppilassuhteesta, koeta selvittää mikä muu ongelma on KOULUSSA, koska pahoinvointi näkyy nimenomaan siellä ja ongelma on alkanut koulussa. Koulu uupumista aletaan tutkia usein aivan väärästä paikasta, lapsen pään sisältä tai kotoa tai vanhemmista mutta ei kouluympäristöstä ja koulun vuorovaikussuhteista missä se on ilmentynyt.
      Kokemuksesta tiedä.

      • burnouttiako

        Alle 10v vanha koulu, ilmastointi oletettavasti kunnossa kun tyttö aina valittaa kun koulussa on niin kylmä..
        On kavereita, ei kiusata, ei kiusaa, opettajat pääsääntöisesti mukavia. Tyttö aina sanoo että haluaisi olla tunneilla ja opiskella mutta voimat ei riitä.
        Mä oon vahvasti sitä mieltä että tyttö teki liikaa töitä koulun eteen (numerot oli aina ysiä tai kymppi) loppu syksystä kun piti saada hyvä tokari, yht äkkiä numerot tippu 6 tasolle, tuli pari nelostakin kun ei osannut vastata mihinkään tai jäi kiinni lunttaamisesta.
        Se tässä onkin että koulussa olisi pakko jaksaa käydä, se voisi toimia että menisi joka pvä vaikka 10/11 kouluun niin sais nukkua vähän kauemmin ja ois lyhyemmät päivät, 4h päivinä lähtee nytkin paljon mielummin yrittämään kuin 7h päivinä. Mutta miten tälläisen järjestelyn saisi?
        Tyttö ollut ekan kerran kuraattorilla ennen lomaa, sanoi sillon että katotaan jos lomalla paranis, nyt kun oli loman jälkeen kuraattori oli vaan sanonut että taitaa laiskottaa loman jäljiltä... Tunnen lapseni ja näen että nyt on joku muu kuin laiskuus ongelmana.


    • ei yksi oppilas

      voi saada erivapauksia noin vain. Miten hän aikoo suoriutua niistä tunneista joilta olisi poissa lyhyemmällä koulupäivällä? Rehtori on sitä paitsi se jolle tällaisista asioista pitää kysyä ei netti, ellei äiti sitten hae vinkkejä mitä ehdottaa kouluun.

      Kuraattori tuntuu olevan yhtä tyhjän kanssa tässä ongelmassa, kuten yleensä he ovat. Kuraattori on opettajien työtoveri joka on yleensä aina koulun puolella, eli katselee oppilaiden ongelmia koulun sisäpiiiristä käsin eli samasta kuin opettajatkin. On todennäköisesti sokea koulun ongelmille. En halua mollata tätä henkilöä, puhun kokemuksesta ja yleistäen tätä ammattikuntaa. Tiedoksi vain. Toki poikkeuksiakin on.

      Äidin oma näkemys on oikea lapsestaan. Koeta olla siinä vahva hakiessasi apua varsinkin jos koulu lähtee omalle linjalleen kuulematta vanhempien kysymyksiä ja näkemyksiä.

    • goakljfkaöjf

      mun neuvo on se että PUHU lapsesi kanssa ja itse olet avoimelle miellä niin että lapsesi voi kertoa sinulle kaiken. Mun vanhempani eivät koskaan kiinnittäneet huomiota siihen olinko koulussa vai en,,, si nä tosin tunnut olevan hyvinkin selvillä. Olet se aikuinen jonka pitäisi ensin puhua lapsen kanssa ja sitten tehdä ne omat johta päätökset siitä riittävätkö sinun ohjeesi vai tarvitaanko ulkopuolista apua. Itse en koskaan saanut ja vasta aikuisena itse joutunut hakemaan kun koko elämä kaatunut päälle-

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 191
      2343
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      54
      2134
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      179
      2007
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      172
      1702
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1267
    7. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      5
      1209
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1205
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      16
      1198
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1080
    Aihe