Uskotko, että Suomeen tulee joskus vielä sota?

fnfnfn

Eli siis, uskotko, että Suomeen tulee sota vielä sinun elinaikanasi? Otsikko voi antaa harhaanjohtavan vaikutelman siitä, että kysyisin asiasta Ukrainan kriisiin littyen, mutta ei. Kyllä siitäkin saa tietenkin puhua, ihan mielenkiintoista se olisi oikeestaan.

Hyökättäisiinkö Suomeen suoraan, vai joutuisko Suomi eri osapuolten sotatantereeksi? Pystyisikö Suomi pysymään ulkopuolella siitä? Entäpä jos kyseessä olisikin sota vaikkapa puhtaasta vedestä?

Minun on jotenkin vaikea kuvitella, että Suomeen koskaan syttyisi minun elinaikanani sotaa. En usko, että Venäjä hyökkäisi Suomeen. Nykyään valtioiden väliset totaaliset sodat on myös paljon harvinaisempia kuin ennen ja uusia sodankäynnin muotoja on esimerkiksi vaikkapa sissityyppinen terrori, joka kohdistuu yleensä siviiliväestöön.

Mutta en osaa kuvitella, millainen maailma on sitten kun olen 80-vuotias köpöttävä mummo. Onko maailma kehittynyt huimasti vai onko länsimaiden ylivalta romahtanut? Millaiset ovat luonnonolosuhteet? Ei voi tietää.

Mutta jotenkin minulla on sellainen tutina, että tulen vielä jonain päivänä sodan kokemaan. Toisaalta, minusta myös tuntuu, että lapseni tulee kuolemaan, että kuolen syöpään, että kuolen 26-vuotiaana, että en saa koskaan lapsia...

- Fnfn

11

129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tijttkjh

      En usko. Ainoa mahdollinen sodan toinen osapuoli on Venäjä, jolla ei todellakaan ole mitään järkevää syytä hyökätä Suomeen. Suomi on kulttuurillisesti täysin erkaantunut Venäjästä, eikä täällä ole venäläisenemmistöistä aluetta kuten Ukrainassa Krim. Myöskään strategisesta näkökulmasta Suomessa ei ole merkittäviä resursseja tai alueita.

      • eiseVenäjähyökkää

        Tuo on aivan totta ei Venäjällä ole järkevää syytä hyökätä Suomeen. Venäjä ei voittaisi sillä mitään koska jos Venäjä hyökkäisi Suomi varmaan liittyisi Natoon.
        Minä ainakin uskon näin:)


      • Pineeh

        No itseasiassa, kyllä syitä löytyy. Paljon puutavaraa, asuintilaa, loistavassa kunnossa olevat tiet (verrattuna Venajään), ei suurimmalta osin välittömiä rajanaapureita, loistavia tehdas alueita, semi vauras yhteiskunta yms


    • Sitä on vaikea ennustaa. Emme voi lainkaan tietää, millainen tilanne on vaikka 20 vuoden kuluttua puhumattakaan tilanteesta 50 vuoden kuluttua. Saattaahan se sota joskus tulla, mutta sitten todetaan vain, että voihan helvetti ja lähdetään rintamalle sotimaan. Isänmaata on puollustettava viimeiseen asti.

    • itsenäisyys

      uskon että tulee , toivon että suomi pysyisi erossa natosta ja yhteisistä sotaharjoituksista heidän kanssa , täällä päättäjien korva on liian herkkä lännen aatteille.

    • PUTIN

      Luultavasti tulee, ei siinä kauaa kestä. Ja aloittaja nyt on selvä...

    • venäjä.on.pahis

      Venäjä on uhkaillu suomea

    • Sota Suomen maaperällä on mahdollinen, mutta ei todennäköinen. Huolestuttavaa nykytilanteessa on kuitenkin se, että sekä Yhdysvallat ja Venäjä ovat alkaneet kiinnittää Euroopan alueen etupiireihinsä enemmän huomiota. Suomi on nyt yhdessä Ruotsin kanssa vähän samanlaisessa liitoskohdassa, kuin 1939-44, kun N-liitto ja Saksa kilpailivat vaikutusvallasta maahamme. Yhdysvallat nimittäin varmasti toivoisivat Suomen liittyvän Natoon ja Venäjä puolestaan pysymään sen ulkopuolella. Tämä asetelma voi hyvin olla tulevan konfliktin sytyke.

      Venäjän nykyinen sotilasvoiman kasvattaminen Suomen rajojen lähellä on tietysti huolestuttavaa. On selvää, että lisääntyneellä harjoittelulla ja joukkojen keskittämisellä voi olla ei-puolustuksellisia päämääriä. Venäjän toimet Ukrainassa oikeuttavat myös huoleen Suomen asemasta. Kokonaisuutena Venäjän kehityksestä tulee mieleen N-liiton ja Saksan kehitys ennen II Maailmansotaa. Militaristisiin tarkoituksiin käytetään mielettömästi rahaa ja kotirintaman vastustus hiljennetään propagandan ja vankeustuomioiden avulla.
      Venäjän aggressio voisi käynnistyä esimerkiksi öljyn loppuessa tai sen hinnan romahtaessa, kun Venäjän talous joutuu jyrkkään alamäkeen. Hyökkäys voi syntyä myös, jos Venäjän sisäpolitiikka on sekaisin, kun vaikka palatsivallankaappaus uhkaa Putinia.

      Myös Yhdysvallat ja Nato haluaa sitoa Suomen tiiviimmin vaikutuspiiriinsä. Syksyllä solmittu isäntämaasopimus, uudet keihäänkärkijoukot, huhut Ukrainan aseistamisesta ja sotaharjoitukset esim. Ukrainassa ja Virossa palvelevat nekin sotilaallisia tarkoitusperiä.

      Myös islamilainen militarismi voi pahimmassa tapauksessa johtaa - jos ei sotaan -
      niin konfliktiin. Näin ollen olisi tärkeää estää Syyriassa ja Irakissa taistelleilta suomalaisilta pääsy kotimaahan ainakin, jos rikoksiin on syyllistytty. Konflikti voisi tarkoittaa terrori-iskuja ja panttivanki"draamoja".

      Niin kuin aloittaja toi esille, voi sodan alkuun olla monia muitakin syitä, kuten juuri tuo makea vesi. Ebolan leviäminen Suomeen voisi myös aiheuttaa levottomuuksia ihan kuten mikä tahansa muu tapahtuma, joka loukkaa kansalaistemme tarvehierarkian perustavanlaatuisimpia tarpeita. Kriisin uhatessa tai ollessa päällä syntyy tarve varastaa muilta näitä oman hierarkiansa välttämättömyyksiä, kuten lämpöä ja ravintoa.

      Kuitenkin uskon, että konflikti on vielä pienen matkan päässä. Venäjällä on kädet täynnä Ukrainassa, EU suunnittelee toimenpiteitä kotimaihin palaavia ja täältä lähteviä taistelijoita vastaan. Myös ebola on vähitellen rauhoitumassa. Uskon myös, että suurvallat pelkäävät sotaa ja välttävät sitä viimeiseen saakka. Tarkoittaisihan suursota myös jossain määrin ydinsotaa, jossa ei ole voittajia.

    • MMZGames

      Uskon että tulee mutta ei lähi vuosina , ainoa pieni uhka on venäjä.

    • Anonyymi

      Uskon että tulee. Viimeistään 2023.

      • Anonyymi

        2030 Nato ja Venäjä kahakoi viron ja Puolan rajoilla. Toivottavasti on ydinsota, niin saadaan paska loppumaan!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      7909
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4502
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      27
      2198
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2099
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1925
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1775
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1726
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1679
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1623
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe