Ohjeet paniikkikohtauksen varalle

Pandix

OHJEET PANIIKKIKOHTAUKSEN LYHENTÄMISEKSI JA JOPA EROON PÄÄSEMISEKSI:

Kun kohtaus tulee, niin kannattaa ajoissa laittaa joku tiivis koppa tai helpommin, molemmat kädette kupiksi nenän ja suun eteen ja niin tiiviiksi, ettette hengitä muuta kuin sitä kouraan menevää samaa ilmaa. Voitte myös kävellä edestakaisin, jos se tuntuu hyvältä, mutta älkää kävelkö, jos ei tunnu.

Kannattaa ajatella esim., että kaikki on hyvin, ei mitään hätää, kohta voin paremmin. Tai keksikää joku hyvä itsenne rauhoittava lause.

Jos istutte tai makaatte, niin on erittäin tärkeää, että hengitätte palleahengitystä. Jos siihen ei ole tottunut, se voi ensin olla vähän hankalaa kohtauksen aikana, mutta silti vain keskitätte ajatuksenne pallehengitykseen.

Laitan ohjeet, eli voitte harjoitella palleahengityksen etukäteen, niin se sujuu helpommin mahdollisen kohtauksen aikana. Palleahengitys on hyvin rauhoittava ja sitä kannattaa tehdä muutenkin joka päivä istuessa, seisoessa, maatessa selällään tai kyljellään.
Pallean läpi kulkee kiertäjä- eli vagushermo, joka vaikuttaa autonomiseen hermostoon myönteisesti, ja myös koko terveyteen myönteisesti.

PALLEAHENGITYSOHJE:

Asetu istumaan tai selinmakuulle, niin että niska ja hartia ovat suorassa linjassa. Rentouta hartiat. Laita toinen käsi alavatsan tai pallean päälle ja toinen vaikka rintakehän päälle. Sulje silmät ja tunnustele vatsan liikettä, kun hengität sisään ja ulos rauhallisesti ja kevyesti. Pidä vatsa rentona ja kohdista hengitys vatsaan alas asti. Tunne sisäänhengityksellä, miten vatsa nousee käden alla. Hengitä ulos ja huomaa, miten vatsa laskee käden alla. Rintakehän yläosa ei liiku kuin hivenen korkeintaan.

Joskus paniikkikohtauksessa tuntuu, että happi tai ilma loppuu ja silloin helposti alkaa haukkoa ilmaa tai menee ulos tai ikkunaan hengittämään ulkoilmaa, MUTTA ÄLKÄÄ tehkö niin, silloin saatte vain liikaa happea elimistöönne ja tilanne pahenee, eli siksi on tärkeää hengittää joko paperipussiiin tai helpommin saatavilla oleviin käsistänne tehtyyn kuppiin, jolloin hengitätte hiilidioksihengitystä ja vähitellen saatte kehonne happi- ja hiilidioksidimäärän taas normaalille tasolle ja paniikkikohtaus päättyy.

Tässä tärkeä linkki, miksi elämässä kannattaa mahdollisimman usein ja varsinkin stressaavissa tilanteissa ja ahdistuksen vallassa aina hengittää palleahengitystä. Kannattaa lukea, vaikka siinä selkäkivuista ja joulustressistä puhutaankin

http://www.studio55.fi/hyvinvointi/article/selata-selkakivut-ja-joulustressi-palleahengityksella/4615998

Kun opitte kohtauksen tullessa toimimaan noin, kuten ylempänä kerroin, saatte itsevarmuutta kun huomaatte, että voitte hallita ja lyhentää paniikkikohtauksen kestoa ja vähitellen paniikkikohtaukset saattavat jäädä pois kokonaan.

Jos saatte kohtauksen kaupassa tms., ettekä kehtaa laittaa kumpaakin kättä suunne eteen, niiin voitte laittaa esim kaulaliinan, nenäliinan tai toisen käden. Pitäkää suunne kiinni, älkää haukkoko ilmaa ja hengittäkää kevyesti nenän kautta palleahengitystä ja ajatelkaa sitä rauhoittavaa lausetta.

Omalla kohdallani kävi niin, että noilla ohjeilla paniikkikohtaukset loppuivat. Toivottavasti loppuvat kaikilta muiltakin noilla tai muilla keinoin.

Joku kirjoitti, että panikoijat ovat negatiivisia ihmisiä - se ei pidä paikkaansa - toki jotkut voivat olla, mutta ei kannattaisi yleistää. Ehkä he ovat vain uupuneita opinnoista, työstä tai muusta elämäntilanteesta johtuen tms. Monia syitä on - myös niitä erilaisten aineiden vaikutuksista johtuvia. Ei kantsi tupakoida, ei valvoa, ei ryypätä, ei käyttää huumeita, piristeitä eikä kannata syödä kovin epäterveellistä ruokaa tai esim. vahvasti lisäainekyllästettyjä herkkuja/karkkeja jne.

Tsemppiä kaikille! Kyllä te vielä pääsette eroon panikkikohtauksista :)

16

713

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Laihduttanut

      Laihduta, voi olla sopiva ohje. Aikaisemmin jännitin ( oireet) mennä paikkoihin ja tilanteisiin jossa oli paljon ihmisiä. Olen laihduttanut 10 kg. Olen lähempänä normaalipainoani ja nyt olen kuin toinen ihminen. En jännitä enää, tunnen itseni itsevarmaksi ja vahvaksi ( kuntosali) paikoissa joissa on paljon ihmisiä. Suosittelen laihduttamista ja kuntosalia.

    • 12922

      Ehkäpä kohtauksen estolääkkeeksi sopii jollekin laihdutuskin, mutta kaikilla ei ole ylipainoa.

      Kohtaustilanteeseen nuo yllä olevat ovat hyviä ohjeita.

    • Laihduttanut

      Oma kokemukseni oli, että huono fyysinen kuntoni oli syynä oireisiin. Oireet poistuivat kun laihdutin ja aloin kuntoilla enemmän.

    • gds

      Kiitos. Toivottavasti nämä toimii. Yritän tästä lähtien harjoitella ainakin 10 palleahengitystä päivittäin. Tuon käsistä kuppi -jutun olin itse vahingossa keksinyt kohtauksen aikana, aika mielenkiintoista että kehoni pyrki tekemään oikein automaattisesti. Ehkä kehoon voi vähän luottaakin ;)

      • pa.katauti

        25v sairastaneena mulla ei tehoa nuo lääke auttaa ei aina sekään ellei ota liikaa suhteessa reseptiin tänään lähdin hammaslekurista pois ilman hampaan poistoa
        sovittiin 3kk päähän uusi aika ja syödään antibioottia ja panadol fortea särkyyn,Hammaslekurit mulle pahapaikka moni muu myös.


    • Artsi7

      Palleahengitysharjoituksilla ja venytyksillä voi päästä eroon paniikista. Kaikki mikä rauhoittaa ovat hyviä. Touhuaminen ulkoilmassa, keskustelut ihmisten kanssa, mukavat harrastukset, välimeren ruokavalio...kaikki kiihdyttävät aineet minimiin ja rennompi elämäntyyli. Tuumata onko paniikkiin joku syy ja koettaa säätää sitä kuntoon. Tässä perusvarmat konstit paniikin helpottamiseksi.

      • nytvetelöin

        Ei touhuaminen rauhoita, vaan virkistää. Juuri siksi se on hyväksi.

        Ihmisellä pitäisi olla sopivassa suhteessa tekemistä ja sopivassa suhteessa velttoilua. Ja jos ihminen viihtyy yksin, niin ei mitään pakkososiaalisuutta, vaan riittävästi yksinoloa.

        Elämässä saisi olla myös jotain tavoitteita. Jos elämä on jo ehtoopuolella eikä tavoitteita enää voi oikein asettaa, niin se voi aika ajoin tuottaa paniikkikohtauksen.


      • pa.katauti

        Sanoisin pitkään sairastaneena,että tavoitteet loppui kun tauti tuli joten näillä mennään loppuun asti,mutta on niitä pahempiakin tauteja tämä ei vie henkeä ellei liikaa masennu.


    • artsi7

      Ulkona touhuamisen jälkeen tulee rauhallinen ja rentoutunut olo. Jokaisella on oma balanssi elämässä ja sitä kannattaa etsiä.

    • NoMorePanic

      Paras lääke kohtausta vastaan on asenteesi. Eli miten suhtaudut kohtaukseen. Virhe tapahtuu siinä, kun jäät "kuuntelemaan" ja seuraamaan kun kohtaus alkaa ja vie sut epätodellisuuksien ja kauhujen "maailmaan". Yksinkertainen ohje: älä jää paikallesi odottamaan... kuin seisomaan ajokaistalle ja tuijottamaan kohti kiitävää rekkaa. Pysy liikkeessä ja sano vaikka ääneen... "paniikki... minäkö? hehehehe!" Se ei välttämättä onnistu ensimmäisellä kerralla, mutta vähitellen kyllä, ehkä jopa todella nopeasti. Se on oikeaa asennetta jonka kautta vahvistut. Kaikenlaiset rituaalit ja hätäpaskalääkkeet yms. kannattaa unohtaa saman tien, koska sinä olet se joka kohtauksen selättää. Pointtihan on päästä eroon kohtauksista, eikä tyytyä niiden lievittämiseen ja siirtämiseen. Get it? Asenne! Vastaus monilla tähän lienee "helpommin sanottu kuin tehty". Mutta hölmökin tajuaa, että tässäkin tapauksessa on kyse asenteesta. Antautuvasta ja heikosta sellaisesta. Tuon "helpommin sanottu kuin tehty" tilalle siis jämäkämmällä asenteella "minun ei tarvitse panikoida". Ja siitä onkin kyse. Sun ei tarvitse. Seuraavaksi alat sitten miettimään, että mikä elämääsi kuormittaa niin paljon, että se johtaa ajoittain paniikkihäiriökohtaukseen. Työ? Raha? Sosiaaliset ongelmat? Melu? Lapset? Tylsä elämä? Huono unirytmi ja ravinnonsaanti? jne jne jne vai monet noista yhdessä? Lääketeollisuuden tuotteet ei korjaa sosiaalisia suhteitasi. Ei rahahuoliasi. Ei tee susta parempaa vanhempaa. Eikä paranna elämääsi. Lääkkeet vain yrittää torjua kuormituksen aiheuttamia epätasapainoja yms. toimintavirheitä aivoissasi. Mutta, onko järkeä antaa näiden kuormittavien tekijöiden pilata elämääsi? Sinä ja järjenkäyttösi on tietenkin se paras lääke. Ongelmana on se, että et usko itseesi. Annat itsesi olla heikko näiden ongelmien edessä, ja samalla haet kemiallisista puuroista apua elämääsi. Millaista asennetta tämä edustaa? HUONOA, HEIKKOA! On tietenkin jokaisen oma asia, mitä elämälleen tekee.

      Kärsin itse paniikkihäiriöistä useita kuukausia. Olin yrittäjä. Pitkät työpäivät. Vähän unta. Pikaruokaa. Stressiä. Avioliitto kärsi. Olin huono isä. Ja monenlaista muuta. Tämä kuormitus johti siihen, että aloin saamaan pahoja kohtauksia ja olin varma, että kuolen. Joka kerta. Sitten vain kerran pysähdyin miettimään, että mikä on homman nimi. Miksi alan panikoimaan. Miksi olen tässä jamassa. Seuraava kohtaus kun ilmoitteli tulostaan sillä ikävällä mustalla pelkoaallolla, niin pomppasin ylös, menin raittiiseen ilmaan ja ajattelin, että mitä ihmettä mä touhuan. Kohtaus loppui lyhyeen. Silloin tajusin, mikä merkitys asenteella ja suhtautumisella on mielenterveyteensä. Ja pienellä työllä myös hahmotin elämäntyylini rasittavuuden. Kun korjasin nämä asiat, loppui myös paniikkihäiriöt. Eli se paniikkihäiriökohtausten varsinainen syy/aiheuttaja. Se todellakin on näin yksinkertaista. Mutta on toinen juttu, annatko itsellesi luvan kohdata sen todellisuuden vai jatkatko panikointia, lievitysrituaaleja ja nappien popsimista. Muista, että tällaisilla nykyajan mielenterveysongelmilla on usein taipumus pahentua. Jos annat niille tilaa. Jos minä pystyin selättämään tämän sairauden ilman mitään lääkkeitä, pelkällä ajatustyöllä, niin kyllä pystyt sinäkin. Ei sulla ja mulla ole tässä tapauksessa mitään eroa. Eli sun paniikkihäiriösi ei ole mitenkään erilainen tai erikoinen. Asennetta ja järjenkäyttöä. Tee siitä yksinkertainen. Koska sä pystyt siihen.

      • pa.katauti

        Hyvät on aiheesi voipi toimia jollain mulle jo asian tajunnut neurologikin sanoi,että tuo vaiva seuraa loppuunasti no on seurannut nyt 25v joten hyvin arvasi tai tiesi itse olen siis varsinainen monifoopikko.Uskon,että niitä fopioita ei oole monellakaan samaa määrää kuin minulla.Lääke auttaa parhaiten terapiat käyty uusia ei saa eikä ne auttaneet omaa rahaa en rupea yksityiseen terapiaan tuhlaamaan.Onneksi ei ole kuitenkaan harhoja eli kyseessä ei ole frenia laaja-alainen ahdistushäiriö jossa paniikkihäiriö pääosassa.


    • artsi7

      Mun tarina on täysin samanlainen! Työpaineet oli pääsyy. Olen myös selvinnyt ja jäljellä on enää ajoittainen epätodellinen olo.

      Mut ei se ihan noin yksinkertainen kuvio kaikilla ole. Itse jouduin käyttämään 7 kk Venlafaxia, jonka lopetin kesän aikana. Mulle tuo lääke oli hyvä ratkaisu. Pääsin sitä kautta pahimman yli.

    • apuaa

      En ihan ymmärtänyt... Jos rekka olisi tulossa kohti, voi kääntää rattia ja väistää. Paniikkikohtaus kun on tulossa, sen huomaa usein liian myöhään kun on muutenkin 247 ahdistunut. Voiko siinä vielä tehdä jotain kun tuntee kuolevansa?

    • ssaan.pantsukohtauksia

      Voisiko joku neuvoa jonkun helpon hengitysharjoituksen, jonka voi tehdä esimerkiksi ruuhkajunassa, työpaikalla tai missä vain.

      Jota voisi sitten vaikka toistaa tarvittaessa.

      Ei pitkiä eikä vaikeita harjoituksia eikä kirjojen lukemista eikä muuta, mikä menee yli hilseen.

    • osaisoaisas

      kilpirauhaslääke auttoi minua vajis oli ilmeisesti syy siihen.

      joillakin auttaa syvähengitys hengitä sisään laskien 7:n ja uslos laskien 4:n.

    • voieipaniikki

      paniikkihäiriötäkö,miten tästä eteenpäin?
      Talvella pyörryin hammaslääkärissä, heti seuraavana päivänä kaupassa alkoi pyörryttää,oli päästävä äkkiä ulos kaupasta. Keväällä elin normaalia rankempaa elämäntilannetta ja kaikki meni hyvin. Kesän aikana vein poikaa hammaslääkäriin ja tuli niin pyörryttävä olo. Pari viikkoa sitten jännitin yhtä ryhmätilannetta. Tajusin, että minullahan on joko paniikkihäiriö tai sosiaalisten tilanteiden pelko. Ensimmäisessä ryhmätilanteessa meinasi jalat mennä alta, kolmas tuntui jo ihan luonnolliselta. Tällä viikolla auton ratissa iski pelko jonka ohitin pian. Tänää sain kaupassa sellaisen tunteen että pakko päästä ulos, mitähän tapahtuu jos alkaa pyörryttää ja silloin tunsin kuinka "kohtaus" taas tuli. Se meni kuitenkin ohi mutta ekaa kertaa googletin paniikkihäiriön. Ja tajusin että tåmähän taitaa olla sitä. Miten minun pitäisi edetä? Soitanko lääkärille ja sanon että minulla on paniikkihäiriö?vai neuvolaan? Vai etsiäkö joku terapeutti? En tiwdä yhtään mikä on syynä. En ole masentunut, elän suht sosiaalista elämää. Onkohan ollut liikaa stressiä vai mistä tämä nyt oikein on syntynyt? Taidan pelätä ainoastaan sitä että saan kohtauksen, miten pääsen tilanteesta ulos. Tuo mitä joku kirjoitti että pelko on selätettävä. Voi kumpa saisin "kiinni* tästä aiheesta jotenkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2072
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1624
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1481
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      23
      1462
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1387
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1321
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe