Hartauksiin ja jumalanpalveluksiin ei tarvitse ...

Humanisti-vapari

16

78

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Humanisti-vaparilta

      Tätä voisi aloitella jo nyt:

      Työryhmä esittää, että uskonnolliset hartaudet ja jumalanpalvelukset olisivat vapaaehtoista toimintaa siten, että ne merkittäisiin palvelusohjelmiin samalla tavalla kuin muu vapaaehtoinen ohjelma, kuten esimerkiksi liikuntakerhotoiminta. Ampuma- ja taisteluharjoituksiin liittyneiden hartauksien tilalle tehtäisiin harjoitusten ohjelmaan sisältyviä, kaikille tarkoitettuja uskonnottomia ja tunnustuksettomia tilaisuuksia.

      Jälkimmäisen osalta järjestelyvastuu kuitenkin säilyisi sotilaspapeilla. Lisäksi todetaan epäselvästi, että ”tilaisuudet voivat päättyä vapaaehtoiseen uskonnolliseen hetkeen, kuten rukoukseen tai kenttäehtoolliseen”. Tällä tarkoitettaneen, että vapaaehtoinen rukous tai kenttäehtoollinen voisi olla yhteisen tilaisuuden päätyttyä, koska uskonnottoman tilaisuuden loppuunkaan ei voi sisältyä rukousta tai kenttäehtoollista.

    • AtteAteisti

      Jo oli aikakin.

      Tähän asti ateistit, muslimit ja juutalaiset sekä ei-uskonnolliset ev.lut. rivijäsenet ovat kaikki saaneet alistua uskonnolliseen painostukseen palveluohjesäännön velvoittamina.

      "LAKKI! PÄÄSTÄ! RUKOILKAAMME!"

    • Humanisti-vapari

      Jääkö käännös oikeaan päin puolitiehen armeijassa?
      kysyvät Vapaa-ajattelijat:

      Uskonnon ja vakaumuksen vapauden tilanne kohenee, mutta parannus uhkaa jäädä puolitiehen, kommentoi Vapaa-ajattelijain liitto ”Puolustusvoimien eettinen opetus ja sotilasparaatit” -työryhmän raporttia antamassaan lausunnossa. Eduskunnan oikeusasiamiehen päätöstä joulukuulta 2013 on tarkoitus panna toimeen kesällä 2015.

      Liiton mielestä kenttähartautta ei tule enää järjestää julkisen sotilasparaatin kiinteänä osana.
      – Joukkoa ei tule hajottaa kahtia kesken paraatin pakottamalla varusmies uskontoon tai vakaumukseen liittyvään valintaan julkisessa tilanteessa, paraatiyleisön ja televisioinnin edessä, sanoo Vapaa-ajattelijain pääsihteeri Esa Ylikoski.
      – Vanhasta 1600-luvulla syntyneestä perinteestä yhdistää hartaus ja julkinen paraati voidaan 2000-luvulla luopua. Mahdollinen kenttähartaus voisi vapaaehtoisena olla erikseen, ennen paraatia ja ohimarssia.
      Joukkoa ei Vapaa-ajattelijain mielestä tule jakaa kahtia myöskään pakottamalla valintaan uskonnollisen sotilasvalan tai uskontoneutraalin sotilasvakuutuksen välillä.
      – Kun puolustusvoimain ylipäällikkökin on antanut juhlallisesti uskontojen suhteen neutraalin vakuutuksen, sellainen sopisi hyvin myös joukoille, huomauttaa pääsihteeri Esa Ylikoski

      Liiton mielestä varusmiehille eettisen ja henkisen toimintakyvyn opetusta antavilta henkilöiltä ei tarvitse edellyttää teologista koulutusta ja pappisvihkimystä. Tarvitaan uusia uskonnollisesti neutraaleja virkoja ammatillisesti pätevän henkisen tuen henkilöstön palkkaukseen.

      Liitto on antanut lausuntonsa Puolustusministeriön työryhmän esityksestä.

      Euroopan neuvoston yleiskokouksen suosituksen mukaan Euroopan yhteisiä arvoja on valtion ja kirkon erottaminen toisistaan. Vapaa-ajattelijoiden mielestä Suomen valtion on kohdeltava kaikkia ihmisiä yhdenvertaisesti heidän uskonnostaan tai vakaumuksestaan riippumatta. Suomen valtion pitää olla neutraali ja puolueeton suhteessa uskontoihin ja vakaumuksiin. Uskonto ja vakaumus on saatava halutessaan pitää yksityisasiana.

    • Humanisti-vapari

      Puolustusministeriön työryhmä teki alkuvuodesta 2015 vihdoin esityksen, ja siihen ovat nyt antaneet lausuntonsa niin ev.lut. Kirkko kuin Vapaa-ajattelijatkin:
      http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2015/02/24/puolustusministeriolle-asia-puolustusvoimien-eettinen-opetus-ja-sotilasparaatit-tyoryhmaraportti/

      Asia on Puolustusministeriössä harkinnassa ja jatkokehittelyssä. Toteutustahan tapahtuu Puolustusvoimissa eli Intissä, joka on inttipäisesti venkoillut asian kanssa ja mm. pitkittänyt eduskunnan oikeusasiamiehen tekemien linjausten (mm. jo 2010) toteuttamista. Eli ei ole toteuttanut...

      Sikäli hyvä, että tuo sotilaspappien dominoima intti-instituutio saa poliittista ohjausta valtiovallan taholta. Toivottavasti hyvää eli ihmisoikeuksiin nojaavaa.

      • Huhhahheijaaa

        Haglundilta odotetaan päätöstä ohjeeksi Puolustusvoimille, joka sitten toteuttaa asian.

        Olisi omituista, jos osa porukasta pantaisiin poistumaan tilaisuudesta keksen kaiken niin että omaiset jäisivät ihmettelemään - ja kuuntelemaan virsiä sen poistumisen jälkeen. Ei hyvä idea.


      • Hyhhyhhuijaaa
        Huhhahheijaaa kirjoitti:

        Haglundilta odotetaan päätöstä ohjeeksi Puolustusvoimille, joka sitten toteuttaa asian.

        Olisi omituista, jos osa porukasta pantaisiin poistumaan tilaisuudesta keksen kaiken niin että omaiset jäisivät ihmettelemään - ja kuuntelemaan virsiä sen poistumisen jälkeen. Ei hyvä idea.

        Haglund jänisti! Kirkkohallituksen lausunnon kannustamana Puolustiusministeriö ei sanonut enä mitään, ja niinpä Puolustusvoimat päätti, että päiväpalvelusaikana voi olla jumalanpalveluksia ja hartauksia... Niin kuin se mitään auttaisi...


    • Sou_Not

      Piruntorjuntaa vielä vuonna 2015.

      Kyllä on puolustus hyvissä käsissä.....

      • KysynVaan

        Jos ei uskalla pikkuisen panna vastaan sotilaspapille, miten sitten uskaltaa jotain muuta...?

        Kun ei ole pakko osallistua jumalanpalveluksiin ja hartauksiin, mikä piru sinne pistää menemään hekin, jotka eivät ole uskonnollisia? Mitä pelkäätte?


      • PIenestäPitäen
        KysynVaan kirjoitti:

        Jos ei uskalla pikkuisen panna vastaan sotilaspapille, miten sitten uskaltaa jotain muuta...?

        Kun ei ole pakko osallistua jumalanpalveluksiin ja hartauksiin, mikä piru sinne pistää menemään hekin, jotka eivät ole uskonnollisia? Mitä pelkäätte?

        Jotkut on jo tarhassa ja koulussa totutettu niin, että luuleee sen olevan ikiaikainen jumalan luoma järjestys josa ei voi olla pois tai tulee kuuma kivi päähän


    • SilläSipuli

      Kun en ole siviilissäkään käynyt jumalanpalveluksissa ja hartaustilaisuuksissa, en aio armeijassakaan käydä.

    • PikkuisenRohkeutta

      Briteissä on nyt "Nones" ja Yhdysvalloissa "unaffiliated" jo suurin katsomuksellinen ryhmä. Siis ei-uskontokuntiin-kuuluvat.

      Suomessa 55 % on ei-uskonnollisia (koko väestö; nuorissa enemmän)

      Mitä jos sinäkin rohkaistuisit toimimaan kirkkojuttujen suhteen niin kuin ajattelet? Kirkko jumalanpalvelukseen ei ole tosiaan pakko mennä.

    • veteraaniioon

      kummasti osallistut ,ja pyydät armoo kun on suolet sylissä.

      • Pasunisti

        kuollaan sitä siviilissäkin, ihan turha pelotella kuolemalla juoksuhaudassa. siviili on vaarallinen paikka. ja kuoleminen on osa elämää. ketään ei ole kutsuttu minnekään haudoistaan.


    • Mitäänoopyhää

      Mihin tämä Yhteiskunta on menossa?

    • Lukuje.lisäys
      • Pasunisti

        aika haipakkaa. talkoisiin vaan mukaan


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4743
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2290
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1804
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1536
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1481
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1328
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1247
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1102
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1081
    Aihe