Onko hauki kala vai ei?

syötyahven

Mitä tarkoittaa olla kala ja mikä on kalan syvempi merkitys?

14

893

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • al_jabr

      "Kala" on ihmisen antama lajinimi, tarkemmin lajien ryhmä, ja siinä mielessä hauki on kala. Jos ihminen olisi antanut lajiryhmälle nimen "rympelö", hauki olisi rympelö.

      Lajinimiä käytetään, jotta voitaisiin ylipäänsä puhua mistään, mutta luonto ei tunne lajia. On vain rajaton jatkumo. Siksi ei myöskään ole itsestäänselvää lajin määritelmää. Vaikka laji määriteltäisiin miten, aina jotkin yksilöt, jotka luontevasti kuuluvat lajiin, jäävät ulkopuolelle.

      "Kala" on siis vain sana, kielellinen apuväline, täysin ilman absoluuttisia ominaisuuksia. Siihen ei sisälly niinikään mitään "syvällistä".

    • Amatööri

      Filosofia – ymmärrettynä muutenkin kuin filosofian historiana – ei niinkään pohdi erityistieteellisia kysymyksiä, kuten kalan olemisen merkitystä, vaan esimerkiksi olemisen merkitystä. Tämä ei tarkoita, että olemista tutkittaisiin erillään sellaisista asioista, kuin kala – kaikkia erityistieteiden tutkimia asioita yhdistää kuitenkin esimerkiksi se, että niiden oleminen ei ole yksi ja sama. Se, että kalan oleminen ei ole sama kuin joidenkin toisten, voidaan sanoa yleispätevästi kaikkien erityistieteiden kohteista. Niiden tutkima oleminen ei siten ole yksi, vaan monta. Tämä vastaa osittain myös kysymykseen kalan olemisen merkityksestä – siis siihen, mitä tarkoitamme puhuessamme kalan olemisesta.

    • helppo8plus10on18

      Ja tuo "kala"han on melko onomotapiioinen kategoria. Se nyt on melko löysä kategoria.

    • herää_todellisuuteen

      Et siis ole kuullutkaan termiä "kalavale"? Joku käy kalassa ei saadakseen kaloja vaan aivan jotakin muuta. Esimerkiksi, politiikot kalastelevat ääniä tyhjillä lupauksilla. Vaalilupaukset käyvät ihan oikeasti kalavaleina.

    • samuus
      • Amatööri

        "Koko tietoisuutemmekin on aistitietoa yksinkertaistavien aivojen tuote: tietoisuus on ymmärtämistä eli tiedon valikoivaa hukkaamista".

        Tässä väitetään siis, että tietoisuus on abstrahoimista. Jos 'ymmärtäminen' tarkoittaa abstrahointia, esimerkiksi aivojen olemassaolon ymmärtäminen edellyttää, että niistä hukataan tietoa. Toisin sanoen, aivojen olemassaolo, sellaisena kuin jokainen kirjoituksen lukija, mukaanlukien kirjoittaja itse, sen ymmärtää, on myös tietoisuuden tuotos. Koska kirjoittaja ymmärtää asian niin, hän myös tarkoittaa sitä niin. Tässä siis tarkoitetaan, että aivot ovat osaltaan abstrahoivan tietoisuuden tuotos, koska kirjoittajan on välttämätöntä itsekin ymmärtää aivot siten.


    • 32982

      Se voi olla vaikka myyrä, jos se on niin päätetty.

    • En tiedä kalojen syvämpää merkitystä, mutta näkökulmia voidaan asiaan tuoda paljonkin. Ensinnäkin Kalat ovat tähtikuvio taivaalla ja yksi horroskooppimerkki, joka edustaa tiettyä luonnetyyppiä. Kalat elävät vedessä, joka on elinympäristönä karu ja vehreyttä ja ruokaa vailla. Sen tähden kalat ovat kannibaaleja ja myös eivät aina ymmärrä vehreyden, lajikirjon ja muun rikkauden merkitystä, joka maan pinnalla vallitsee. Kalojen lainalaisuudet ovat täysin eri kuin maaeläinten. Kalat elävät karussa ja ravinnottomassa ympäristössä, mutta maaeläimet yltäkylläisyydessä.

      Jos tahtoo vähän syventää käsitystä kalasta niin kannibalismi ja hai-kalojen sadismi ovat eräitä tekijöitä. Muistaakseni Aristoteleen kootuissa teoksissa olisi kaloihin viittaavia tosi syvällisiä viisauksia, mutta en ole viitsinyt niitä lukea. Muilla filosofeilla tuskin on Aristoteleen vertaista tietämystä merenelävistä.

      Jos lintuja luonnehtii aivojen pienuudesta huolimatta viisaus ja maaeläimiä ymmärrys yms. niin kalojen valttikortti on ehkä suorapuheisuus ja totuudellisuus. Tarkoitan vain sitä, että maailma on kolmen palan palapeli, ja kun ajatellaan kolmea elinympäristöä : Ilma, maa ja vesi niin jokainen noista elinympäristöistä on muovannut aivan eri tyyppisiä persoonia.

    • Hauki on kala, aivan delfiinit ja valaat esimerkiksi.

      • "Hauki on kala, aivan delfiinit ja valaat esimerkiksi."

        Mistä "aivan delfiinit ja valaat" ovat mielestäsi esimerkkejä?

        - jos kalojen kaltaisesta ulkonäöstä, niin kelpaa mulle.
        - jos kelvollisuudesta ihmisravinnoksi, niin ok.
        Suvunjatkamistavoiltaan ja monilta muilta käyttäytymispiirteiltään delfiinit ja valaat ovat taas selvästi nisäkkäitä, vaikka ympäristö ja ekologinen lokero on niitä muokannutkin.

        Taksonomiassa on järkeä ihmisen kannalta, niin mielivaltaista kuin se onkin.


      • SattumanSatoa kirjoitti:

        "Hauki on kala, aivan delfiinit ja valaat esimerkiksi."

        Mistä "aivan delfiinit ja valaat" ovat mielestäsi esimerkkejä?

        - jos kalojen kaltaisesta ulkonäöstä, niin kelpaa mulle.
        - jos kelvollisuudesta ihmisravinnoksi, niin ok.
        Suvunjatkamistavoiltaan ja monilta muilta käyttäytymispiirteiltään delfiinit ja valaat ovat taas selvästi nisäkkäitä, vaikka ympäristö ja ekologinen lokero on niitä muokannutkin.

        Taksonomiassa on järkeä ihmisen kannalta, niin mielivaltaista kuin se onkin.

        Joo, sitä ulkonäköä tosiaan tarkoitin. Unohdin vahingoissa yhden sanan, siinä piti lukea "aivan KUTEN delfiinit"


      • planeetta_ei.kirj

        Kalan määritelmään kuuluu elinympäristö vesi, ja selkärangan lisäksi kidukset. Jos ihminen kasvattaisi keuhkojen tilalle kidukset, ja alkaisi elää vesistöissä, lajimääritelmäksi tulisi sen perusteella "kala". Homo Lamellae.


      • kuuluu_valaskaloihin

        Eikö voi kehittää uuden kategorian "valaskala" johon luokitellaan kalamaiset eläimet joilla on pyrstö ja evät mutta ei kiduksia. Ei tarvitse luokitella nisäkkäisiin eikä kaloihin.
        Näin tähtitieteessäkin jatkuvasti menetellään, esim. Plutoa varten kehitettiin oma kategoria "plutoidi", kun ko. planeettaa ei enää haluttu luokitella pieneksi planeetaksi eikä suureksi asteroidiksi.


    • Onko kala luotu evoluutiolla tai ei luotu ollenkaan vaan pelkän evoluution tulos? Mitä olisi luominen? Jumalan tai alienien istutus vai Jumalan henkimaailmasta tuominen? Miten kala on syntynyt muualla jos se on muualta tuotu?

      Vähän eri asia, mutta luomisen ja evoluution kysymykset täsmällisesti kalan kohdalla.

      Mitä tiede tietää asiasta ja mitä ei?

      Ovatko luominen ja evoluutio vain näkökulmia samaan asiaan, jota ei voida vielä ratkaista?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      34
      1461
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1235
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      6
      1224
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe