Mielialalääkkeiden haittavaikutukset

paniikkki

Aloitin mielialalääkkeet kolme päivää sitten. Käytössä on siis ollut sertralin 25 mg päivässä ja tarkoituksena viikon päästä nostaa 50 mg päivässä. Olen aiemmin kärsinyt paniikkikohtauksista ja heti ekana lääkkeenotto päivänä ne palasivat (toisaalta maiston vähän alkoholia, jolla oli varmaan vaikutus tähän ekan päivän kohtaukseen, mutta jätin loput juomatta enkä kerennyt kuin muutaman kulauksen ottaa... :) ) Eli siis pahempi paniikkikohtaus tuli kuin koskaan ennen, mutta se meni sitten ohi.

Eilen, jolloin oli kolmas päivä lääkettä, niin luulin että saan sydänkohtauksen, rintaa puristi ja kuumia aaltoja oli ympäri kehoa ja pahinta, että kohtaus ei mennyt ohi vaan jatkui varmaan klo 17:sta sitten ihan iltaan/yöhön mutta oireet olivat vähän lievempiä. Jouduin soittamaan hätäkeskukseen ja ensihoitajat kävi mittaamassa multa kaikki arvot, jotka olivat normaalit ja tarjosivat kyllä, että voin lähtä vielä sairaalaan mutta jäin sitten kuitenkin kotiin kun arvot kerta olivat normaalit.

Mun mielestä mun paniikkioireet on ollut nyt paljon pahempia kuin koskaan ennen ja jätin lääkkeen sitten tänään ottamatta enkä uskalla edes jatkaa sitä enään. En saa psykiatriini yhteyttä ennen kuin maanantaina mutta kai se on ihan OK jättää ne lääkkeet pois kun en ole niitä paljoa yhtään vielä edes syönyt... Pelottaa vaan hirveesti jos kohtaukset vielä jatkuu. :( Voiko nuille mielialakääkkeille olla jotenkin allerginen tai jotenki ne ei sovi? Tiedän kyllä, että aluksi voi olla hirveetä parin viikon tai kuukauden ajan mutta musta on tuntunut kokoajan melkeen, että selviääkö tästä hengissä! Eilinen oli aivan liikaa.

Voikohan mulla olla joku ns. oikee sairaus ku paniikkihäiriö (en nyt yhtään vähättele paniikkihäiriötä, musta nää kohtaukset on ollu ihan kamalia ja uuvuttaa sitten päivisin.. :( ), voiko joku sydänsairaus aiheuttaa paniikkikohtausoireita? Kilpirauhasarvot on mitattu ja ne on normaalit. Anemiaa on ollut. Pystyn kyllä liikkumaan jos käyn urheilemassa (nyt en oo niin paljoo käyny kyllä) esim. juoksemassa ja ns. rankoissa jumpissa, niin sydänsairaus sen takia vähän epäilyttää... En tiedä olenko edes masentunutkaan kun mua vaan väsyttää usein ja motivaatio ja keskittymiskyky tuntuu puuttuvan kokonaan. Näin on ollut aikalailla aina.

Tämä nyt oli tämmönen sekava teksti, toivottavasti siitä sai jotain selvää.. Niin ja tiiän kyllä, etten tältä palstalta diagnoosia saa mutta vertaistukea ja jonkunlaista tietoa ois kiva saada muilta, joilla ois samantyyppisiä oireita ollut. Kiitos jos vastaatte. :)

13

293

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Artsi7

      Todennäköisesti masennuslääkkeen haittoja ja kaikille ei masennuslääkkeet sovi. Venlafaxissa taitaa olla vähiten haittavaikutuksia. Jos käyttää, aloittaa ihan pienellä annoksella niin näkee kuinka elimistö reagoi.

      Jos ei paniikkihäiriötä joka päivä, käyttäisin rauhoittavia. Ulkoilu ja liikunta parasta mielenterveydelle. Aktiviteettia on hyvä olla, se on meditaatiota ja auttaa kummasti.

    • HulluMuttaEiTyhmä

      Jos olet vain kolmena päivänä ottanut, ei missään tapauksessa pidä jatkaa lääkkeen ottamista. Pakottaudu päivisin ulos ja kävelemään, pukeudu kunnolla, niin nautit ulkoilusta. SSRI:n lopettaminen useamman kuukauden käytön jälkeen voi aiheuttaa hengenvaarallisia paniikkikohtauksia. Valitettava tosiasia on, että lääkäriltä et saa muuta apua kuin "lääkettä".

      • Kysyn sinulta, minkälainen on hengenvaarallinen paniikkikohtaus?


      • JokuMuu

        Oiskohan vaikka semmonen, että kohtaus pitkittyy ja olo menee niin sietämättömäksi ettei enää kestä ja lähtee oman käden kautta?


    • paniikkki

      Kiitos paljon vastauksistanne! Olo on jo alkanut helpottaa, enkä luule kokoajan kuolevani... Mun tulee kyllä ulkoiltua päivittäin koiran kanssa välillä enemmän, välillä vähemmän mutta sitä vois kyllä lisätäkin :) Ja meditaatiota oon miettinyt muutenkin esim. joogan tai mindfulnessin muodossa kun vois auttaa tohon keskittymiskykyynkin myös yleisen hyvinvoinnin lisäksi.

    • no_panx

      Paras palvelus mitä elämällesi ja terveydellesi voit tehdä on lopettaa noiden myrkyllisten aineiden käytön. Luettelamasi oireet paniikkikohtauksista ja sydämentykytyksiin ovat ihan tunnettuja SSRI-aineille. Ne eivät korjaa mitään, mutta potentiaalisesti vaurioittavat aivosi pysävästi. Sen sijaan, että peität oireita ja riskeeraat koko elämäsi huumeille, suosittelisin menemään asialliselle psykoterapeutille tai vastaavalle, joka opettaa sinua hallitsemaan paniikkikohtauksia ja pureutuu siihen syyhyn miksi panikoit. Paniikkikohtaukset eivät ole sairaus, kuten jotkut virheellisesti luulevat vaan reaktio elämään.

      Alla hyvä radio-ohjelma, jossa käsitellään muun muassa aihetta "paniikkihäiriö", eli oikeammin paniikkikohtaukset. Radioterapeutin keskustelutunti - Psyykkisten ongelmien lääkkeetön hoito (22.3.2012) http://areena.yle.fi/radio/1450482

      • paniikkki

        Olenkin aloittamassa ryhmäpsykoterapian, ajattelin vain että lääkkeet ja terapia yhdessä olisivat tehokas hoitomuoto kun monesti olen siitä kuullut/lukenut. Mutta ainakin nyt tiiän, että lääkkeet ei olemun juttu! Pitää myös kuunnella tuo radio-ohjelma, kiitos. :)


      • BordelineAsperger

        Hyvä!-no-panx sanoin nappiin! Olen käyttänyt 13 vuotta kaikenlaisia huumeita "valkotakkilangarien" kautta. Terveyteni ja aivoni kärsivät ja lääkärit saivat lisätuloja rikastuttaessaan lääketehtaita sun muita. Kadulta saa samaa kamaa puhtaanpana kuin lääkäriltä. Tämä EI OLE KANNUSTUS HUUMEISIIN, VAAN NIIDEN LOPETTAMISEEN - ERIKOISESTI RESEPTILLÄ. Oli muutama rehellinenkin lääkäri, joka sanoi, että en lääkkeitä tarvitse, vaan elämäni tasapainottamista mielekkäästi. Sehän se auttoi. Täytyy oppia tuntemaan omat rajansa, eikä annettava jokaisen "pompottaa" itseään. Ellen olisi itse itseäni puhdistänut niistä resepti-kamoista, kirurgit eivät olisi kyenneet leikkaamaan minua sen ajan tultua. Onneksi olin ollut "puhtaana" myrkyistä pari vuotta. Olin tosi tuhti tyttö kyetessäni katkaisemaan riippuvaisuuteni!! Kyse ei ollut tahdonvoimasta, vaan ymmärryksestä nähdä oma tilani ja mitä haluan tilalle. 20-vuotta on elelty puhtaana, rajoitettua elämää nauttien omista mahdollisuuksistani. Tee kysymykset itsellesi - mitä haluat , miksi , äläkä muille. Kuuntele sitten sisimpäsi vastauksia. Sieltä se vastaus löytyy.


    • 22227

      Lääkkeet ja terapia yhdistelmä on hölynpölyä. Sellaista terapeuttia ei ole olemassakaan joka pystyisi parantamaan lääkkeiden tuomat haittavaikutukset ihmisen elimistöstä. Monet terapeutit eivät osaa tunnistaa lääkeiden tuomia haittoja vaan luulee niiät ihmisen omaksi sairaudeksi. Nåitä "sairauksia" sitten hän alkaa terapoimaan ja opettaa ihmisen elämään niiden kanssa. Tällaista kannattaa huomioida ja tiedostaa.

      Paniikkiin on usein syynä jokin konkreettinen ulkopuolinen häiriö, esim. huono sisäilma, siksi on turha syödä lääkkeitä jotka vain pahentavat asiaa.

    • Hengitellään

      Kts vastaukseni kohdasta Paniikkia, paniikkia. Lääkkeiden kohdalla en ottaisi kauhean vakavasti nettitohtoreiden neuvoja. Niiden aloittamisessa ja lopettamisessa on ongelmansa, eikä kaikki sovi kaikille. Joissain tilanteissa ovat mielestäni tarpeen tilanteen rauhoittamiseksi. Loppu on itsestäsi kiinni. Et kuole ja jos kuoletkin, niin siihen ainakin loppuu paniikki. Oikean hengittämisen opettelu, rentoutus-, hengitys- ja läsnäoloharjoitukset ovat kaiken AO. Tulet paranemaan tästä. Varmasti.

    • LopetaNäyttely

      Älä lässytä paskaa, sinulla mitään sairauksia ole.

    • OhiOn

      Lääkkeet tuhoavat aivosi. Päädyt vihannekseksi, kuten kaikki mielialalääkkeitä syövät.

    • SSRI-zombie

      Keskustelun aloittajalle, itse söin samaa lääkettä samalla annoksella kyseiseen vaivaan, mulla on vain pahaa sanottavaa, ihan kaikista ssri lääkkeistä joita olen kokeillut. Sertralin laukaisi tuolla 25mg annoksella jo manian, kohtauksia tuli rajuina monta kertaa päivässä, toisen silmän pupilli pamahti lautaselle ja toinen oli normaali. Hakkasin leukoja koko ajan yhteen enkä pystynyt vastaamaan keskustelutilanteissa takaisin vaikka ymmärsin että niin pitäisi tehdä. Lisäksi veri oheni ja tulin täyteen pieniä sormen pään kokoisia mustelmia. En suosittele MITÄÄN ssri lääkkeitä kenellekään, ne tekevät sinusta hullun. Kohtaukseni vähenivät huomattavasti eivätkä olleet läheskään niin rajuja kuin kuurin aikana. Hyi helv älkää suostuko syömään noita myrkkyjä. Olen lukenut, että karnosiini kuuriluontoisesti auttaa joissain tapauksissa, itse otan sen kokeiluun.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1356
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1282
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1196
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1194
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1173
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1171
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1167
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe