Kasvatus kokeilu kouluprojekti

Schoolprojectbreeding

Eli koulussa ois tarkotus tehä joku projekti eläimiin liittyen, ja ajattelin tehdä sen hiirten kasvatuksesta. Olen jo tehnyt suunnitelmankin, korjatkaa jos on jotain korjattavaa:

Otan 3-4kk vanhat hiiret, yksi uros ja yksi naaras, joko toinen eläinkaupasta jos löytyy hyvä yksilö tai sitten molemmat eri kasvattajilta.
Laitan hiiret samaan boxiin asumaan.
2-2,5 viikon päästä yhdistämisestä jos naaras näyttää tiineeltä otan uroksen pois, annan/lahjoitan uroksen ilmaiseksi.
Kun poikaset syntyy, karsin (niskat poikki) poikasia niin että naaraalle jää 5 poikasta, yritän jättää paljon naaraita.
3,5viikon iässä laitan urokset omaan boxiin, naaraat jää emon kanssa.
5 viikon iästä eteenpäin luovutus uusiin koteihin.

5

74

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EntHiiristi

      Itse olen ihan periaatteesta sellaista eläinten lisäännytystä vastaan, jolla ei ole sen kummempaa tarkoitusta ja syytä (ainakaan muuta kuin kouluprojekti). Joten voisiko olla mahdollista, että pyrit johonkin muuhunkin? Tunnetko esim. käärmeiden omistajia, joille voisit kasvattaa varmasti eettisempää ruokaa kuin mitä lemmikkieläinliikkeiden massatuotetut pakasteet monesti ovat? Tai voisiko kyseessä olla jokin väri-/kuvioprojekti?

      Keräämäsi tiedot kuulostavat pääpiirteittäin oikealta, joskin miettisin vielä seuraavaa:
      1. Naaraalle tuo 3-4kk on hyvä ajankohta ensimmäiselle astutukselle, mutta uros voi toki olla vanhempikin. Näin uroksesta näkee varmemmin hyvän koon, tyypin kehittymisen jne.
      2. Eläinkaupasta ostetuille hiirille et suurimmassa osasta tapauksia saa minkäänlaisia tietoja suvusta. Näin ollen keskittyisin katsomaan kasvatukseen käytettäviä hiiriä kasvattajilta, jotka tietävät varmasti, ettei suvussa ole esim. viiksienpurentaa, häntämutkia tai muuta vastaavaa. Lisäksi minua kiinnostaisi tietää, miksi olet sitä mieltä, että hiirien pitäisi olla eri kasvattajilta? Voivathan ne toki olla samaltakin, varsinkin jos päädyt harvinaisempaan väriin/kuvioon. Ehkei sentään samasta poikueesta, mutta kuitenkin.
      3. Itse vielä kasvattaessani hiiriä käytin samalla uroksella useinmiten kahta eri naarasta. Tämä siksi, että naarailla on silloin seuraa toisistaan silloin, kun uros on jo otettu naaraiden seurasta pois. Naaraat myös hoitavat sekä omia että toisenkin poikasia, joten niistä on apua toisilleen, ja usein näinkin naaraiden pitävän vuorotellen taukoa poikasista. Itse pidin tuota parempana kuin yhden naaraan käyttöä samalla uroksella, muttei siinäkään mitään väärää ole.

    • Sedä

      Mua vähän epäilyttää tuossa puuhassa tuo lemmikkien ottaminen pelkästään lisäännytystä varten. Mitä aiot tehdä naaraalle poikasten jälkeen, annatko senkin vain pois? Muutenkaan en antaisi ilmaiseksi eläintä ellei joku vastuullinen tuttu haluaisi sitä, nimellisellä hinnalla voi vähän karsia epäilyttäviä ostajia, käärmeenruuaksi pian päätyy. Kannattaa sekin ottaa huomioon, että ei ole mitenkään varmaa löytyykö niille aikuisille eläimille jälkikäteen kotia. Lemmikkiin pitäisi sitoutua koko sen elämäksi (mikä hiiren kohdalla ei ole ylitsepääsemättömän pitkä) eikä pistää sitä kiertoon kun jännä projekti loppuu...

      Tuntemattomasta taustasta olevie eläinkauppaeläimiäkään en lähtisi lisäännyttämään huvikseen, koska sulla on kasvattajana vastuu siitä, jos myyt eteenpäin uusille omistajille perinnöllisesti sairaita eläimiä. Eipä yksisä poikasissa pahemmin pääse mitään jalostusta tekemään, tai noudattamaan pitkiä tavotteita :P Mut terveitä vanhempia pitäisi jokaisessa astutuksessa käyttää. Noista eri kasvattajista päättelin, että hakusessa on lähinnä erilaisia riemunkirjavia lemmikkipoikasia..?

      Harmi että hiirikasvattajat ei pahemmin sijoita naaraitaan, sijoitusnaaras on ihana ja turvallinen tapa tutustua kasvattamiseen.

    • schoolprojectbreeding

      Ekan viestin ajatukset oli ihan alku vaiheessa tehty, nyt olen lukenut lisää ja miettinyt näitä asioita niin vastailen muutamaan kohtaan. :)

      voisiko olla mahdollista, että pyrit johonkin muuhunkin?
      -tarkoituksena on saada mahdollisimman ns kivan värisiä hiiriä hyvällä luonteella, tuo väri on se pääjuttu tässä, eli vanhemmat olisi väriltään eveneitä/läntikkäitä. pyrin siis saamaan mahdollisimman hyviä lemmikkejä jotka miellyttävät silmää.

      1. Naaraalle tuo 3-4kk on hyvä ajankohta ensimmäiselle astutukselle, mutta uros voi toki olla vanhempikin. Näin uroksesta näkee varmemmin hyvän koon, tyypin kehittymisen jne.
      -päädyin siihe että yritän saada mahdollisimman hyvän uroksen lainaan pariksi viikoksi joltain kasvattajalta--> uros vanhempi

      2. Eläinkaupasta ostetuille hiirille et suurimmassa osasta tapauksia saa minkäänlaisia tietoja suvusta. Lisäksi minua kiinnostaisi tietää, miksi olet sitä mieltä, että hiirien pitäisi olla eri kasvattajilta?
      -puoli tutullani on oma liike jossa myydään mm. hiiriä, hän itse kasvattaa myös niitä sinne niin ajattelin että jos saan häneltä tarpeeksi tietoja voin ottaa el.kaupasta, muuten kasvattajalta.
      Eri kasvattajilla pyrin välttämään mahdollisen sukusiitoksen, eipä sillä muuta väliä ole :)

      3. Mitä aiot tehdä naaraalle poikasten jälkeen, annatko senkin vain pois? Muutenkaan en antaisi ilmaiseksi eläintä ellei joku vastuullinen tuttu haluaisi sitä, nimellisellä hinnalla voi vähän karsia epäilyttäviä ostajia, käärmeenruuaksi pian päätyy.
      -päädyin siihen, että yritän saada joltain kasvattajalta ns lainaan käyttöön tulevat hiiret, jos lainaus ei onnistu niin ostan ja etsin jonkun jolle naaraan voi antaa/myydä halvalla lauman jatkoksi. :) Uroksen ainakin yritän saada lainattua jolloin sen voi palauttaa omistajalleen. Jos kukaan ei hiiriä tahdo niin jää mulle, sen verran on vastuuta että hoidan tän kunnolla loppuun asti.

      Harmi että hiirikasvattajat ei pahemmin sijoita naaraitaan, sijoitusnaaras on ihana ja turvallinen tapa tutustua kasvattamiseen.
      -niimpä, yritän kuitenkin saada jostain sijoitukseen. :)

    • kanikasvattaja

      Ei noin lyhytikäistä ja helposti ihan kotonakin pidettävää eläintä ole mitään mieltä sijoittaa. Oma syyni siihen, että sijoitan kaneja, on se, että ne vievät paljon tilaa ja tietysti nostavat ruokintakuluja kotona pidettäessä. Hiirillä vähän eri juttu. Varsinkin, kun oikeasti hyvät ja luotettavat sijoituskodit on aina kiven alla, joten riskihän se on omaansa antaa toiselle.

      Lainaus voi sitten olla eri juttu, mutten ota muuhun mitään kantaa kun en hiiriä harrasta.

    • EntHiiristi

      Kertomasi perusteella joudun edelleen pysymään kannassani siinä, etten voi olla kovin innoissani kasvatussuunnitelmasi tarkoituksesta. En tietenkään kuvittele, että edes tarvitsisit siunaustani, mutta kerronpa nyt kumminkin. Noita "läntikkäitä" (useimmiten eveneitä tai brokeneita) lemmikkihiiriä nimittäin löytyy pilvin pimein jo valmiiksi, joten suunnitelmasi perusteella et tuo hiirikantaan mitään uutta ja tuomisen arvoista. Oma, henkilökohtainen mielipiteeni on se, että kasvatuksen pyrityn lopputuloksen pitää olla ikään kuin palvelus sekä kasvatetulle eläinlajille/rodulle/värille että meille niistä nauttiville ihmisillekin.

      Sukusiitos ei sinällään ole hiirille vahingollinen juttu, mutten missään nimessä rohkaise siihen, jollet tiedä tismalleen, mitä teet. Joka tapauksessa hyvät (isokokoiset, terveet, hyväluonteiset, isokorvaiset, hyvän väriset ja kuvioiset jne.) hiiret ovat usein kasvattajilla linjattuja, joten ei sinun eri kasvattajia tarvitse suosia sen takia, että haluat välttää sukusiitosta. Tärkeintä on valita toisilleen hyvin sopivat ja toisiaan täydentävät hiiret etkä välttämättä onnistu löytämään sellaisia eri kasvattajilta, jos olet yhtään ymmärtänyt, mitä minä kasvattamisella tarkoitan. Täysin eri tyyppisillä ja näköisillä hiirillä saat helppoakin helpommin aikaan juuri niin lemmikkitasoista lopputulosta kuin vain mahdollista. Ja sellaisia hiiriä on tosiaan aivan tarpeeksi markkinoilla jo valmiiksi, joten en ymmärrä, miksi sellaisia pitäisi teettää lisää.

      Tuo kaavailemasi hiirien lisäännytyksen eettinen puoli on ainoa, mitä tässä kritisoin. Näyt kuitenkin ottaneen selville vastuuntuntoisesti ja melko perusteellisesti faktatietoja hiirien kasvattamisesta, joten perusasiat itse lisääntymisestä sinulla näkyisi olevan hallussa huomattavasti paremmin kuin monilla muilla eläinlapsosia maailmaan saattavilla (tai sitä aikovilla).

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Maailman menoa
      254
      2193
    2. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      81
      2035
    3. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      98
      1760
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      115
      1569
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      169
      1181
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      65
      1170
    7. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      64
      1009
    8. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      113
      1008
    9. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      33
      1003
    10. Olisi hauska tietää

      Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
      Ikävä
      60
      976
    Aihe