Espanjalaisen punkun maku?

aloitteleva_harrastaja

Innostuttuani punaviineistä ehkä vuosi sitten olen yrittänyt maistella eri tyyppisiä viinejä logiikalla, että pyrin kokeilemaan erilaisia mutta tyypillisiä viinejä, siis sellaisia, jossa rypäleen maku olisi sille ominainen tai viini olisi tuotantoalueelle tyypillinen. Apuna valinnassa olen käyttänyt milloin viinistä viiniin palvelua, milloin kavereiden vinkkejä, milloin Alkon myyjien asiantuntemusta.

Espanjalaisia viinejä joukkoon on mahtunut kaksi: Torres Gran Sangre de Toro ja Campo Viejo Crianza. En pitänyt kummastakaan. Kuvailisin makuja häiritsevän kirpeän marjaisiksi, ihan kuin muuten mainion viinin sekaan olisi kaadettu makeuttamatonta marjamehutiivistettä.

Onko kyseessä jokin espanjalaisille punaviineille ominainen maku, tai rypäleille ominainen maku, vai onko minulla kenties vain ollut valinnoissa huono tuuri?

Joka tapauksessa olen valmis antamaan espanjalaisille punaviineille vielä tilaisuuden tai kaksi. Hyviä vinkkejä tyypillisistä, maukkaista muttei liian marjaisista, järkevän hintaisista (ei ainakaan paljoa yli 10 euroa) espanjalaisista punkuista otetaan siis vastaan.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maistelija

      Oletko kokeillut Chileläisiä? Ovat yllättävän pehmeän makuisia. Espanjalaiset eivät ole minunkaan makuun.

      • aloitteleva_harrastaja

        Maistamissani Chileläisissä, Argentinalaisissa, Australialaisissa, Italialaisissa, Ranskalaisissa eikä edes Portugalilaisissa viineissä ole ollut tuota samaa ongelmaa kuin noissa Espanjalaisissa.

        Pääsääntöisesti muut juomani viinit ovat olleet väliltä ok ja oikein mainio. Poikkeuksia ovat olleet nuo kaksi Espanjalaista, joista en pitänyt ja yksi Etelä-Afrikkalainen josta maistui alkoholi ikävästi läpi.


      • paikanpäällä

        Espanjalaisten punaviineissä on melkolailla heittoja. Kun ostat samasta erästä, siis kaupan hyllystä kolme pulloa sama viini, voi olla että kaikki ovat erilaiset tai ainakin yksi poikea.

        On näissä muitakin ongelmia, mutta mitäs teet kun chilelaisia et helposti siellä saat. Puhun siis viineistä espanalaisesta supermercadosta.


    • aloitteleva_harrastaja

      No niin, kuten tuolla aiemmin lupailin, päätin antaa espanjalaisille punaviineille vielä mahdollisuuden.

      Valitsin Piedemonte Reservan, 8,99 € Alkossa.

      Tämä oli minun mielestäni paljon parempi tuttavuus kuin nuo aiemmin mainitut. Yhtä intensiivinen, mutta paljon tasapainoisempi. Todella tuhti ja marjaisa, muttei lainkaan kirpeä.

      Siinä missä moni ranskalainenkin viini, tämäkin parani kun seurana oli kunnon pippuripihvi, mutta ehkä eri syystä tai eri tavalla. Ranskassa tunnutaan tekevän viinit niin, että ilman ruuan pehmentävää vaikutusta niiden tanniinit ovat varsin hallitsevia. Piedemonte Reservan tapauksessa kyse ei ollut niinkään siitä, että maussa ilman ruokaa olisi ollut jotain vikaa, vaan ennemminkin siitä, että voimakkaan makunen viini loi yhdessä ruuan kanssa hienon makuelämyksen.

      Tähän astisten kokemusten perusteella tuntuu siltä, että espanjalaisissa viineissä on keskimäärin selvästi intensiivisempi maku kuin etelä-amerikkalaisissa, italialaisissa tai australialaisissa. Tai sitten valintani eivät vaan ole ollet riittävän edustavia. Vaikka tämä olikin ihan positiivinen kokemus, en sitä helppona ja turvallisena seurusteluviininvalintana kyllä mainostaisi.

    • EHemingway

      Tässä pari yksinkertaista nyrkkisääntöä espanjalaisiin punaviineihin. Jos marjaisuus tuntuu häiritsevältä, valitse reserva tai gran reserva -laatuja. Ne on pitempään kypsytettyjä ja pehmeämpiä. Toinen juttu, mikä miellyttää monia, on Riojan alueen viinit, joissa on pehmeämpi maku, mutta silti intensiivisyyttä löytyy enemmän kuin eteläamerikkalaisista.

    • bijooli

      Kokeile Durius Tempranilloa

    • Espanjalaiset viinit on tehty ruoalle. Esimerkiksi Riojan päärypäle - tempranillo - tuottaa viiinejä, joissa on roheutta, kirsikkaa, marjaa, pippurisuutta ja voimaa. Ne eivät ole juurikaan mitään fifistelyviinejä. Pidän itse espanjalaisista viineistä niiden persoonan vuoksi ja ennen kaikkea, koska ne sopivat niin hyvin paikalliseen ruokaan: padat, liha, makkarat, oliiviöljy jne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      329
      3061
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      107
      2261
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      87
      1675
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      195
      1596
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      68
      1398
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      55
      1283
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      12
      1104
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      21
      1098
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      2
      1059
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      931
    Aihe