Voiko kotihoidon laittaa kotitalousvähennykseen?

Omainen1977

Hei, vanhemmillani käy kunnan kotihoidon henkilöt kahdesti päivässä. Heidän tehtävä on huolehtia lääkkeiden antamisesta. Käynti kestää n. 10min.
Onko kyseinen palvelun käyttö kotitalousvähennyskelpoinen?
Kunta laskuttaa palvelusta n. 600 euroa/kuukaudessa.

9

7993

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 41411

      Verottajan sivulla:

      Vähennykseen oikeuttaa tavanomainen hoiva- ja hoitotyö. Tavanomaisuudella tarkoitetaan hoiva- ja hoitotyötä, jota tehdään yleisesti kodissa asuvien henkilöiden hyväksi.

      Kotitalousvähennystä ei myönnetä, jos välittömästi samaa työsuoritusta varten on saatu omaishoidon tukea, kunnan myöntämä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluseteli, lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tukea (hoitorahaa, -lisää ja kunnallista korotusta), julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain (1295/2002) mukaista palkkatukea tai väliaikaisesta työnantajan matalapalkkatuesta annetussa laissa (1078/2005) tarkoitettua tukea.

      Muut kuin edellä mainitut samaa työsuoritusta varten saadut tuet, esimerkiksi eläkkeensaajan hoitotuki, eivät estä kotitalousvähennystä. Tuet kuitenkin pienentävät vähennykseen oikeuttavien kustannusten määrää.

      http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Kotitalousvahennys(26052)

      • Omainen1977

        Kiitos vastauksesta.


    • Omainen1977

      Kiitos, hyvästä, selventävästä vastauksesta.

    • huomaatämä

      Kotitalousvähennysohjeesta, kohta 3.3:
      Vähennystä vaativan verovelvollisen kunnille ja kaupungeille maksamat suoritukset eivät lähtökohtaisesti oikeuta vähennykseen.

    • kuntien

      "3.3 Kaupungit, kunnat ja kuntainyhtymät

      Kunnat on tarkoituksenmukaisuussyistä merkitty ennakkoperintärekisteriin, vaikka ne eivät ole verovelvollisia omalla alueellaan harjoittamastaan elinkeinotoiminnan tulosta (TVL 21 §:n 4 momentin viimeinen lause). Kunta on kuitenkin verovelvollinen kunnan ulkopuolella harjoitetusta toiminnasta, joten siltä osin voi saada kotitalousvähennyksen, jos vähennyksen edellytykset muutoin täyttyvät.

      Siten vähennystä vaativan verovelvollisen kunnille ja kaupungeille maksamat suoritukset eivät lähtökohtaisesti oikeuta vähennykseen. Esimerkiksi maksut kunnallisen kotiavustajan, kunnan työpajojen ja oppilaitosten työsuorituksista eivät oikeuta vähennykseen. Myöskään verovelvollisen kunnalle tai kaupungille maksamat muut maksut, kuten palvelutaloasumiseen liittyvistä kotitalous-, hoiva- ja hoitotöistä maksamat maksut, eivät oikeuta kotitalousvähennykseen.

      Tässä yhteydessä on huomattava, että myöskään kunnan tai kaupungin alaisuudessa toimiville tahoille maksetut työsuoritukset eivät oikeuta kotitalousvähennykseen. Tällaiset toimijat laskuttavat työn kunnan tai kaupungin y-tunnuksella. Vähennystä ei saa, vaikka työn olisi näissä tapauksissa suorittanut yleishyödyllinen yhteisö. Vähennyskelvottomuus johtuu siitä, että ennakkoperintärekisteröinnin lisäksi yhtenä kotitalousvähennyksen edellytyksenä on hallituksen esityksen (HE 144/2006) perustelujen mukaan, että kotitalousvähennys myönnettäisiin ainoastaan sellaisesta työkorvauksesta, joka tulee verotetuksi maksun saajan tuloverotuksessa. Kunnalle ja kaupungille maksettujen suoritusten osalta tämä edellytys ei täyty.

      Kuntayhtymä on verovelvollinen alueellaan harjoittamasta elinkeinotoiminnasta (TVL 21 §:n 4 momentti). Jotta kuntayhtymän tekemän työn perusteella voidaan myöntää vähennys, on verovelvollisen selvitettävä, harjoittaako kuntayhtymä tuloveronalaista toimintaa kyseisen työn osalta. Selvitys on pyydettävä joko kuntayhtymältä itseltään tai Verohallinnolta. Jos kuntayhtymä harjoittaa veronalaista elinkeinotoimintaa ja on merkitty ennakkoperintärekisteriin, sille maksettu suoritus oikeuttaa vähennykseen.

      Jos kunta järjestää kunnallisia palveluita kuntayhtymän kautta, kuntayhtymälle maksetut maksut eivät oikeuta kotitalousvähennykseen kuten eivät kunnallekaan maksetut suoritukset.


      Esimerkki: Jos kuntayhtymä perii sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 734/92 mukaisia asiakasmaksuja kunnan sijasta, asiakasmaksusta ei saa kotitalousvähennystä.
      http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_ohjeet/2013/Kotitalousvahenny

    • Jermu1989

      Maksaako kunnan palvelu lääkkeiden annosta kuukaudessa oikeasti 600 euroa?
      Kallista touhua teidän kunnassa. Eikö vanhempasi saa mitään tukia tuohon?
      Meillä (yksi hlö =asiakas) käydään kolmex10 min, lääkeiden anto, jokaisena viikon päivänä ja se maksaa noin 300 euroa/kk. Kotitalousvähennystä ei saada, koska kyse on kunnan tarjoamasta palvelusta. Kallistahan sekin on kun siihen laskee asumisesta aiheutuvat kulut ja ruuat sekä omaisten käyttämä aika vielä mm. kaupassa käynteihin ja muiden asioiden hoitamiseen. Halvemmalla voisi päästä kun isäni olisi palvelutalossa, missä saa tonnilla/kk kaikki, muttei eläke riitä siihen, joten koti on tässä tapauksessa ainut vaihtoehto.

      • näinsevaanmenee

        Kotihoidon maksu perustuu tuloihin, eli toinen voi maksaa 300 e/ kk ja toinen 600 e/kk samasta palvelusta. isotuloisten kannattaa ottaa ennemmin ykstyinen kuin kunnallinen, koska yksityinen tulee jo halvemmaksi ja saa kotitalousvähennyksen.


      • Anonyymi
        näinsevaanmenee kirjoitti:

        Kotihoidon maksu perustuu tuloihin, eli toinen voi maksaa 300 e/ kk ja toinen 600 e/kk samasta palvelusta. isotuloisten kannattaa ottaa ennemmin ykstyinen kuin kunnallinen, koska yksityinen tulee jo halvemmaksi ja saa kotitalousvähennyksen.

        Niinpä.

        Mutta meillä kunta rahastaa pakottamalla vanhuksen ottamaan kunnallinen kotihoitaja 3 X päivässä.

        Muuten ei pääse palvelutaloon edes jonottamaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinpä.

        Mutta meillä kunta rahastaa pakottamalla vanhuksen ottamaan kunnallinen kotihoitaja 3 X päivässä.

        Muuten ei pääse palvelutaloon edes jonottamaan.

        Älä huoli, ei se kunta tuosta ainakaan voitolle jää. Jokunen tonni jää vielä maksettavaa


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      164
      2783
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2011
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      88
      1816
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe