Taekwondo suomessa ja järjestöt

terhi88

Taekwondo maailma alkanut kiinnostamaan ja vielä vähän epäselvää montako eri järjestöä suomessa on. Yleisesti siis Kukkiwon/WTF ja ITF, mutta onko näissäkin vielä jotain sisäisiä eri koulukuntia? Onko esim.kaikki ITF seurat kaikki sitä samaa ITF perhettä vai ei. Keskustelin asiasta ystäväni kanssa ja syntyi käsitys kaksista eri kisoista ITF:ssä jotka ovat eri järjestöjä.

Toinen mieltä askarruttava asia Kukkiwon puolelta. Yhdessä seurassa harjoiteltiin liikesarjoja jotka olivat täysin eri liikesarjoja kuin toisessa. Toivottavasti nyt kirjoitan tämän oikein tai edes sinne päin: palgve ja taegug liikesarjoja.

Kolmas asia vielä. Helsingin alueella ainakin on lisäksi ITA. Olen ymmärtänyt sen olevan kuitenkin samaa kuin Kukkiwon Taekwondo. Eri nimi kuitenkin?

Onko vielä jotain muita mitä en maininnut?
Muualla maailmassa tiedän muitakin taekwondo järjestöjä näiden lisäksi. Nyt kiinnostaa kuitenkin suomen taekwondo maailma ja sen järjestöt. Olen kiitollinen jos joku asiasta tietävä kertoisi tästä. En halua mitään parempi tai huonompi väittelyä vaan yleistietoa näistä ja niiden toiminnasta.

20

2434

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pentti.S

      Kukkiwonissa on vanhat liikesarjat palgwe ja uudemmat taegeuk. Jälkimmäiset ovat ne viralliset.
      ITF Kysymykseesi en osaa vastata. Olen kuullut sen maailmalla jakautuneen kahtia, mutta en tiedä/tunne suomen tilannetta.

      ITA independent taekwondo association on amerikkalainen taekwondo järjestö. Amerikaan lähti korealaisia opettajia opettamaan korean karatea jo ennen kuin nimi taekwondo otettiin virallisesti käyttöön. Kaikki opettajat eivät liittyneet samaan taekwondo järjestöön ja jatkoivat omaa juttuaan, siksi Amerikassa on useita eri mestareiden järjestöjä. Kukkiwon on kuitenkin se suurin ja tunnetuin taekwondo maailmassa.

      Nykyisin monien muidenkin järjestöjen harrastajia osallistuu myös WTF kisoihin (WTF säännöillä). WTF on kilpailutoimintaa ylläpitävä järjestö joka on yhteistyössä Kukkiwonin kanssa.

      Suurin piirtein näin. Joku enemmän asiastatietävä kertokoon lisää.

    • Tuon lisäksi suomessa (ja myös maailmalla) on kaupallisia saleja, joissa opetetaan Taekwondoa, yleensä jollakin lisämausteella, mainittakoon nyt HIPKO eli Helsingin Itsepuolustuskoulu, jolla on useampia toimipisteitä ja laaja skaala eri lajeja.

      ITF maailmasta sen verran, että tällä hetkellä suurempia maailmanliittoja on kolme, yhtä johtaa Trajtenberg (e. Tran), toista Chang Ung ja kolmatta Kenraali Choin poika, Choi Jung Hwa.

      http://www.tkd-itf.org/ (Trajtenberg, e. Tran)
      http://www.itftkd.org/ (Ung)
      http://www.itf-administration.com/ (Choi)

      Suomessa "Tranin porukkaa" edustaa SITF: http://www.taekwon-do.fi/
      Ungia ITF Taekwondo Liitto ry: http://itf.fi/
      Choi Jung Hwan liitolla ei ole edustusta suomessa, toistaiseksi.

      Näiden lisäksi molemmissa tyylisuunnissa (Kukkiwon/WTF vs. ITF) on erilaisia isompia ja pienempi erillisiä organisaatioita, joiden opetuslinjauksissa voi olla suuriakin eroja. Oman näkemykseni mukaan ITF-tyylin eri liitot ovat ehkä aavistuksen homogeenisempia oppisisällön suhteen.

      Itse harjoittelen Chang Ungin maailmanliiton alaisuudessa (jotkut sanovat Pohjois-Korean liitoksi).

      Toivottavasti tämä selvensi hieman.

      • KupitNurin

        Hyvä vastaus. Vieläkö pyörit Pohjois-Korean piirissä?


      • KupitNurin kirjoitti:

        Hyvä vastaus. Vieläkö pyörit Pohjois-Korean piirissä?

        Oiskohan ollut 2015 lopussa kun seurani siirtyi SITF:n alaisuuteen.

        Chang Ung - porukkaa vetää nykyään Ri ja Suomen porukan kotisivu on http://www.itftaekwondo.fi


    • terhi88

      Kiitos kattavista vastauksista. Selvensi paljon.

    • xxxxxc

      "Oman näkemykseni mukaan ITF-tyylin eri liitot ovat ehkä aavistuksen homogeenisempia oppisisällön suhteen." Siis kolme eri ITF liittoa ja ovat sisällöltään yhtenäisempiä kuin Kukkiwon Taekwondo yksinãän????

      • Taekwondoka

        Kukkiwon taekwondo pitäisi olla samanlaista perusteiltaan kaikkialla, koska Kukkiwon määrittelee lajin perusteet. On seuroja joissa kisaaminen on aktiivista otteluissa tai liikesarjoissa. Molempia osa-alueita toki harjoitellaan, silti pääpaino usein on siinä kummassa enemmän kisataan. Huippukisaajaksi tulee painottamalla harjoittelunsa sille osa-alueelle jossa kisaa, eiköhän se ole itsestäänselvyys. Seurat jotka eivät kisaa harjoittelevat ehkä kaikkia lajin osa-alueita tasapuolisesti ja perusteet kehittyvät ajan myötä keskinkertaisiksi kaikissa osa-alueissa. Poikkeuksiakin on jos harjoittelulle on aikaa paljon ja kykyjä riittää kehittyä hyväksi koko skaalassa. Lisäksi taekwondossa harjoitellaan murskausta, itsepuolustusta ja jonkin verran opitaan myös Korean kulttuuria opettajasta riippuen. Eroavaisuudet ovat opettajakohtaisia, silti liikesarjat ja ottelu ovat samalaista kaikissa Kukkiwon seuroissa. Näissä eroavaisuutta on vain tasossa. Yhdet harjoittelevat enemmän, kovempaa ja tarkemmin kun taas toiset ottavat homman kevyemmin mukavana kuntoiluna. Taekwondoa voi siis harjoitella ihan tosissaan tai vähemmän tosissaan. Se on erittäin vaativa laji jos haluaa tulla hyväksi. Se on silti hyvä ihan kuntoilumielessäkin. Suurin osa harrastajista ei kilpaile.


      • Kyllä. Kukkiwon määrittelee vaan minimivaatimukset per vyöarvo, ITF määrittelee kaiken per alusta loppuun.

        Koska Kukki-opettajilla on vapaat kädet opettaa mitä lystää, varianssia on takuuvarmasti enemmän kun järjestelmässä, jossa pitää seurata raamattua kun lehmä lypsyjakkaraa.


    • Boy1990

      Millainen on ITF tulkinta lajin synnystä? Ketkä olivat kenraalin opettajia tässä historiassa ja miltä pohjalta hän tyylin kehitti?

    • Tkd2000

      Hetkinen. Kyllä Kukkiwon taekwondon historiasta on ihan realistinen dokumentti. Se on kehittynyt karaten vaikutuksen alaisena ja lajin kehittäjät ovat siis harjoitelleet karatea. Harvinaista kyllä, että korealainen on saanut opetusta japanilaisilta siihen aikaan, mutta se on faktaa ja joukkoon mahtui erittäin päteviä karatekoja joista yhdellä oli suhteellisen korkea ar o karatessa. Itf kenraali tosin ei kuulunut tähän joukkoon. Hän oli korkeassa asemassa armeijan arvonsa vuoksi, mutta kamppailutaidoiltaan silloin vähäisempi kuin monet muut taekwondon kehittäjät. Tästä kai osittain erimielisyydetkin johtuivat ja hän joutui perustamaan ITF:n. Toki ITF on kehittynyt ajan myötä. En silti koskaan ymmärtänyt ITF liikesarjojen keinuvaa liikehdintää. Sillä ei ole muuta tarkoitusta kuin erottua muista, mutta mitään hyötyä siitä ei mielestäni ole. Toinen asia joka ihmetyttää on Kukkiwon taekwondon uudistetut liikesarjat "taegugit" joissa ei järkeä juurikaan ole. Ehkä helpompia opettaa ryhmälle, mutta mitään kovin hyödyllistä niissä ei ole, eikä niitä juurikaan voi soveltaa kamppailuun. Vanhat "palgwe"liikesarjat olivat jollain tapaa järkeen käypiäkin, mutta muistuttivat kai liikaa karatea ja ehkä juuri siksi niistä luovuttiinkin. Mustienvöiden liikesarjat "yudanjat" on kuitenkin maltettu säilyttää ennallaan.

      ITF on siis yhtenäisempää kuin Kukkiwon, vaikka on riitaantunut ja jakautunut useisiin eri liittoihin :) erikoinen näkemys tuokin. Loppupelissä Kukkiwon ja ITF ovat hyvin samantyylisiä lajeja, mutta ihmiset vaan eivät aina tule toimeen keskenään.

      • http://www.kukkiwon.or.kr/front/pageView.action?cmd=/eng/information/history_taekwondo

        Eipä mulla muuta :>

        Luin tuota tiivistelmää ja sain aivosärkyä, faktat eivät ole likimainkaan samalla tasolla kun aiemmin postaamassani Modern History of Taekwondossa.

        En ymmärrä esittäämääsi "joutumista" kun ITF on perustettu reilu puolenkymmentä vuotta ennen Kukkiwonia. Lisäksi tuossa tiivistelmässä unohdetaan mainita, että KTA on perustettu kauan aikaa ennen mainittua Kukkiwonin perustamista (joka sekin on käsittääkseni 1973, ei 1972, toki voi olla että muistan väärinkin).

        Eli saman idean uusiksi lämmitys, siinä missä Choin viritelmä otti käkättimeen poliittisesti, Kukkiwon oli New World Orderin suosikki. Aika simppeli juttu viime kädessä.

        Periaatteellisesti Choin syöksi lähes turmioon Syngman Rheen vallastapano, kun kova sponsori vaihtuu käytännössä vihamieheksi, niin paha siinä on rimpuilla vaikka minkälainen kenraali olisitkin.


      • qqqqw

        En ymmärrä esittäämääsi "joutumista" kun ITF on perustettu reilu puolenkymmentä vuotta ennen Kukkiwonia. 

        Ehkä tuossa on tarkoitettu joutumista eri porukkaan ja niinhän siinä kävi. Onko sitä niin vaikea hyväksyä.


      • qqqqw kirjoitti:

        En ymmärrä esittäämääsi "joutumista" kun ITF on perustettu reilu puolenkymmentä vuotta ennen Kukkiwonia. 

        Ehkä tuossa on tarkoitettu joutumista eri porukkaan ja niinhän siinä kävi. Onko sitä niin vaikea hyväksyä.

        Miten tämä liittyy mihinkään?


    • gfhjhj

      olet väärällä palstalla. Taekwondolle on omansa.

      • Roottori66

        Alppilan koululla oli alkeiskurssi -80 luvun alussa. Silloin ei ollut kuin yksi Jumala.


    • Rory55

      "En ymmärrä esittäämääsi "joutumista" kun ITF on perustettu reilu puolenkymmentä vuotta ennen Kukkiwonia".

      Ei tuo sulje pois joutumista eri porukkaan. Kenraalina oleminen toki tuo valtaa, silti se ei automaattisesti tarkoita parempaa kamppailutaitoa (vaikka taitoa oli) ja muiden hyväksyntää, jos ryhmässä on kokeneempia kamppailijoita, joilla on todellisia meriittejä siitä. Silloin joudutaan eri porukkaan kun ollaan eri mieltä. Ei tuossa ole mitään vaikeaa hyväksyttävää. Erimieltä on oltu ennenkin ja tullaan olemaan. Se mihin tuo taekwondon syntyhistoria on johtanut ja on nykypäivänä kehittynyt jo niin omaleimaimaiseksi ettei näitä kahta tyyliä ole edes mielekästä vertailla paremmuusjärjestyksessä. Molemmilla on vahvuutensa.

      • Hankala nähdä mihin paremmuusvertailuun viittasit, sinänsä puhut asiaa, mutta en näe relevanssia itse asiaan :D


    • Maria89

      Hei
      Mites nämä Suomen taekwondoliittoon kuulumattomat Kukkiwon Taekwondo koulut suomessa toimivat? Olen törmännyt esim. Jidokwan koulun nimeen, joka edustaa Kukkiwon taekwondoa, mutta ei kuulu suomen taekwondoliittoon. Onko näitä kuinka paljon ja pitävätkö ne omia kisoja vai kisaavatko yhdessä liiton kisoissa?

    • Huru-ukkomies

      Ei taida olla nykyisin kovinkaan montaa liiton ulkopuolista Kukkiwon seuraa. Joitain pieniä, muutaman vanhemman harrastajan perinnekerhoja saattaa löytyä jostain sivukyliltä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      326
      3672
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1679
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1500
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      56
      1435
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1300
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1260
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      56
      1243
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      192
      1198
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1157
    Aihe