Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Villakoiran pentu puree ja hyökkää

Villis-70

Meillä on 3kuukautta vanha kääpiövillakoiran narttu pentu. Koko ajan on ollut ongelmana, että se hyökkää kaikkea liikkuvaa kohti kuten jalat, moppi, imuri jne. Lisäksi sillä on tapana alkaa puremaan. Ottaa kiinni lahkeesta, sukasta, sormesta jne. Alusta asti ongelmakäytökseen on puututtu esim. näpäyttämällä kuonoon ja torumalla EI! On kokeiltu vesisuihkua kuonoon jne. Mikään ei tunnu tehoavan.
Onko enää mitään keinoa päästä ongelmasta? Vai onko koira jotenkin luonnevikainen?

5

1486

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aikuisvillis

      Koittakaa "siedättää" vähitellen paikalta istuen kiinni pitäen katselemaan liikkuvia kohteita; moppia, ulkona lenkkeilijät, lentävät lehdet jne. Palkitkaa rauhoittumisesta, että koira oppisi mitä siltä odotetaan. Siirtykää vähitellen lähemmäs ja lähemmäs kohdetta. Tilanne ei ole toivoton. Kiinni käymisestä ehdoton EI-kielto, purra ei saa, toki pennut näykkivät leikkisästi välillä. Koirakouluja arkitottelevaisuus jne pentukursseja monenlaisia ympäri Suomea.

    • TyötähänNePennutTeettää

      Minä en kyllä pitelisi pennusta kiinni silloin, kun se pyrkii esim. mopin kimppuun. Kiinni pitely yleensä vain ruokkii väärää mielentilaa. En tosin myöskään kutsuisi 3kk ikäistä pentua luonnevikaiseksi, jos se pyrkii nakkaamaan kiinni liikkuvista kohteista. Kai se nyt oli koiraa ottaessa tiedossa, että koulutusta on luvassa?

      Kuonoon näpäyttäminen on myös täysin väärä keino yrittää kitkeä liian kiihkeää käytöstä. Jollet itse pysy tilanteessa rauhallisena, niin miten voit odottaa sitä pennulta? Tiukka, mutta rauhallinen "ei" -kielto ja tarvittaessa vaikka koiran tilanteesta poisto kiellon kuuntelematta jättämisestä vaikkapa yksikseen johonkin huoneeseen voisi tulla kysymykseen. Laumasta eristäminen on koiralle todella rankka kokemus, joten lyhyet jäähyt ovat opettaneet ainakin meidän kaikille pennuille, että kieltoa on uskottava kerrasta. Edellyttäen tietenkin ensin, että pentu tietää, mitä "ei" tarkoittaa.

      Ihmistä purtaessa kannattaa kiljahtaa korkealta ja kovaa. On toiminut meillä jokaisen pennun kohdalla. Niin ne sisaruksetkin ovat pennulle kiljahtaneet, jos leikki on mennyt liian rajuksi, joten pentu osaa jo samaa kieltä. Lisäksi kääntyisin nyt joka tapauksessa ongelmassa kasvattajan puoleen ja kysyisin häneltä neuvoa. Sitä varten niiden kasvattajien ainakin pitäisi olla, että ongelmatilanteissa neuvoja antavat.

      • avuksiko

        Ei ole tullut mieleen tarjota pikku pentu-lapselle jotakin luvallista retuutuslelua, jonka avulla sitten iloisesti lyödään yhdessä leikiksi.
        Sinulla on koiran PENTU. Pennut leikkivät ja ovat uteliaita. Pennuilla ei ole käsiä kuten ihmislapsilla vaan ne suorittavat leikkimisen ja asioihin tutustumisen leukojen ja hampaiden avulla. Yli puolivuotiasta koiraa voi tarvittaessa "kurittamalla" oikaista, tässä iässä se on vain vahingoksi. Pentu kiihtyy ja turhautuu, jos kaikki kiva on EI ja rangaistavaa.


      • VapaaKasvatus
        avuksiko kirjoitti:

        Ei ole tullut mieleen tarjota pikku pentu-lapselle jotakin luvallista retuutuslelua, jonka avulla sitten iloisesti lyödään yhdessä leikiksi.
        Sinulla on koiran PENTU. Pennut leikkivät ja ovat uteliaita. Pennuilla ei ole käsiä kuten ihmislapsilla vaan ne suorittavat leikkimisen ja asioihin tutustumisen leukojen ja hampaiden avulla. Yli puolivuotiasta koiraa voi tarvittaessa "kurittamalla" oikaista, tässä iässä se on vain vahingoksi. Pentu kiihtyy ja turhautuu, jos kaikki kiva on EI ja rangaistavaa.

        Nyt olikin kyse normaalin maistelun ja leikkimisen sijaan liiallisuuksiin menevästä, ongelmaksi olevasta käytöksestä. Olkoon miten kivaa hyvänsä, niin kaikki, mitä koiran ei haluta tehdä aikuisenakaan, kuten jalkojen, moppien ja sormien pureminen, on kiellettyä jo nyt ja siitä tulee käytöstä korjata. Jollei kielletä, niin siinähän sitä sitten ollaan myöhemmin ongelmallisesti käyttäytyvän aikuisen koiran kanssa, joka on "kasvatettu" niin sanotulla vapaalla kasvatuksella.


    • sharky

      Meilläkin taistellaan riiviöpennun kanssa. Jotkut pennut vaan ovat niin kiihkeitä. Kohta tulee 5kk täyteen ja paljon on jo helpottunut. Alussa pentu ei vaan tajua kieltoa, sillä ei vielä ole toimivaa kommunikaatiokeinoa ihmisen kanssa. Mutta se oppii. Käteni olivat alussa kirvelevillä haavoilla mutta eivät enää.

      Kielto ja toisen toiminnan tarjoaminen ovat ne keinot ja sitten vaan toistoa toistoa. Kiellon oppi kun käskin aina pois riehumasta. Jos ei ymmärtänyt lähteä niin fyysisesti ajoin pois. Se on pennusta niin kurja rangaistus että nykyisin menee sanakin perille ja hammastelu loppuu ei-sanalla. Mitään lyömistä, niskasta retuuttamista tai kaulapannasta kiskomista en kannata.
      Mutta ihan reipasta äänenkäyttöä kyllä, riiviöpentu yleensä ei ole arkajalka, eikä komentamiseen hajoa. Mutta muista leikittää myös ja tarjota sallittua purtavaa, ettei homma mene ihan negatiiviseksi. Ohimenevä vaihe.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2238
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      50
      1934
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1838
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      77
      1658
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1588
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1502
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1403
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1352
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1321
    10. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1304
    Aihe