Millaista oikeustieteen opiskelu ja/tai työ?

OpintojaPäin

Hei!

Onko täällä ketään, joka lukisi oikeustiedettä ja haluaisi kertoa tarkemmin, miltä opiskelu on tuntunut ja onko kirjat omasta mielestänne kiinnostavia? Vai kiinnostaako vain jokin tietty oiekustieteen ala enemmän, kuin muut?

Entäs jo valmistuneita?

9

2287

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jeejeekyl

      itseä kiinnostaa sama

    • tiinataiteilija

      Opiskelu oli aika tylsää. Oikeasti kiinnostavia kirjoja en muista olleen. No jaa, ehkä vero-oikeus... Meninkin sitten verovirastoon töihin. Sain hyvin pian tietää olevani v-mäinen ämmä. Vaihdoin pankkiin. Mutta nyt pankit ovat kaiken pahan alku ja juuri.

      Parasta alkaa vapaaksi taiteilijaksi.

    • Adfjsjd

      Lapissa se on nykyään aivan täyttä kuraa

    • kikkkihiiiri

      Joensuussa lakia opiskelevana kurssisuoritukset tapahtuvat valtaosin käymällä ensin muutamalla (n. 3-4 kpl per kurssi) luennolla, jonka jälkeen kirja kauniiseen käteen ja kirjastolle perslihaksia kuluttamaan viikoksi kahdeksi ennen tenttiä. Saa olla aikamoinen sankari, jos pelkästään luentojen avulla tenttejä selvittää, etenkin jos on hyvien arvosanojen perässä. Lukemista riittää, sitä on paljon. Ei lopu varmasti kesken. Tunne on kuin lotossa voittais jos alta 600 sivun sattuu kurssikirja olemaan.

      Toki muutamia verkkokursseja on tarjolla, joissa kurssin oppimateriaali ja asiaankuuluvat kirjat saavat olla mukana. Näissä tietysti myös tenttien vaikeustaso yllätys yllätys nousee.

      Mutta mukavaa hommaa tämä kuitenkin on! Vapautta on kuin sillä kuuluisalla taivaan linnulla ja ihan saa omin kätösin aikataulunsa suunnitella. Luennoillekaan ei laiskan tarvitse lonnia, mutta kannattaa.

      • jopavitsinmurjaisit

        Joensuu ppfffffffffffffft :D


      • Jabadabadada
        jopavitsinmurjaisit kirjoitti:

        Joensuu ppfffffffffffffft :D

        Hei kiitti kun jaksoit vaivautua jakamaan noinkin esimerkillisen mielipiteen


    • OikisRolex

      Opiskelu on sellaista että hengaillaan hyvännäköisten tyyppien kanssa ja mietitään joskus latten äärellä lakikiemuroita. Työ on sitten sellaista että ratkotaan isoja oikeusjuttuja jotka ovat lehtien etusivuilla ja kaikkien huulilla. Saadaan vielä ihan tajutonta palkkaa tästä. Sellaistapa se tiivistettynä on.

    • ampukaamuapäähän

      Juu niinku tossa joku jo sanoi ni lukemista riittää. Yllätyin kun edellinen alue oli vaan 700 sivua. Seuraavaan vajaa 2 000.

      Jotkut painaa koko ajan ja saa 1-3, sit on niitä jotka lukee muutaman päivän ennen tenttiä ja saa silti hyviä arvosanoja. 5 saattaa saada joku joskus tuurilla.

      On tää silti ihan kivaa.

    • Insinööriopintoihin verrattuna, jotka vaativat paljon läsnäoloa erilaisissa harjoituksissa, oikeustiedettä on saanut lukea melko rauhassa. Insinöörikurssit olivat laajuudeltaan yleensä 2 ov/ 3 op ja lähes kaikki vaativat läsnäoloa jos jonkinlaisissa harjoituksissa.

      Oikeustieteen kurssit ovat laajuudeltaan helposti 6-10 op, eivätkä vaadi juuri läsnäoloa. Pakollisia luentoja kuitenkin on silloin tällöin, mitä insinööripuolella ei juuri ollut. Luentomateriaalitkin sai aina netistä, mikä ei suinkaan ole selviö edes nykyajan oikeustieteen opiskelussa.

      Kurssien läpäisemiseen vaadittiin niin insinööriopinnoissa kuin oikeustieteessäkin yleensä tentti. Siinä missä insinööritentistä oli mahdollista päästä läpi pelkät luentomateriaalit lukemalla, ei sellainen onnistu oikeustieteessä. Kurssien kattamat alueet ovat laajoja ja niistä läpipääseminen vaatii usein kaikkien tenttikirjojen lukemista kannesta kanteen vähintään yhden kerran. Insinööripuolella en tainnut edes lukea kurssien kirjallisuus("vaatimus")luetteloja, koska luentomateriaalit riittivät.

      Oikeustieteessä luetaan hyvin pitkälle läpi koko yhteiskunnan perustoimintoja ohjaavat lait. Luonnollisesti nämä perustoiminnot tulee myös ymmärtää. Tämä kaikki tehdään pitkälti vain kirjojen kautta ja oikeustieteellisen näkemyksen kanssa, mikä tarkoittaa, ettei toimintoja tulkita moraalin tai yleisen hyväksyttävyyden valossa vaan lainsäädännön ja "oikeuden" näkökulmasta.

      Sinänsä insinöörimäinen mieli voi olla oikeustiedettä lukiessa eduksi, että haluaa ymmärtää yhteiskunnan ja hallinnon toiminnan mekaanisena ilmiönä. Siinä missä insinööri suunnittelee ja säätää koneen toimintaa fysiikan lakien mukaan, oikeustieteessä suunnittelu ja säätäminen tehdään yhteiskunnallisesti säädettyjä lakeja tutkimalla, tulkitsemalla, venyttämällä ja niiden ihmistä suurempaan auktoriteettiin vetoamalla.

      Toki oikeustiede voi tarjota moraalista kiinnostuneelle yksilölle keinon ymmärtää yhteiskuntamoraalia suhteessa yksilön moraaliin, mutta oikeustiede sinänsä olisi tässä suhteessa heikompi astia. Ihmistieteet voisivat olla parempi vaihtoehto kuten sosiologia, psykologia taikka teologia.

      Oikeustiede on myös jatkuvassa yhteydessä menneisyyteen. Tässä mielessä se voi kiinnostaa historiaan intohimoisesti suhtautuvaa yksilöä, mutta oikeushistoriaa voisi olla parempi lähestyä historiantutkimuksen kuin oikeustieteen lähtökohdista. Oikeustiedettä voi kuitenkin päästä opiskelemaan helpommin kuin historiaa, joten tämä vaihtoehto kannattaa pitää mielessä.

      Joillakin yksilöillä halu ja tarve opiskella oikeustiedettä liittyy vallanhaluun. Nykyaikana Virka-asema ei juuri tuo valtaa. Parhaat mahdollisuudet vallankäyttämiseen on nykyään jonkun pienen kunnan entistäkin pienemmässä lautakunnassa, jossa voi evätä tarkoituksenmukaisuusharkinnalla joltain hakijalta jotain. Tätä varten ei kuitenkaan tarvitse opiskella oikeustiedettä, vaikka siitä voi apua ollakin.

      Politiikassakaan oikeustieteen tuntemuksesta ei ole haittaa, sillä juuri politiikalla lait säädetään. Oikeustieteessä ei kuitenkaan tutkita säätämättä olevia lakeja taikka niiden tarvetta juurikaan, vaan jo valmiiksi ulosannettuja säädöksiä.

      Oikeustieteessä tutkitaan siis pitkälti ihmisten toisilleen kirjoittamia sääntöjä, luokitellaan niitä, etsitään niistä laajempia merkityksiä, tulkitaan niitä yli sanamuodon merkityksen ja yritetään keksiä niille alkuperäistä laajempia merkityksiä. Tätä tehdään kunnes aiheesta säädetään kokonaan uusi laki ja koko homma alkaa taas alusta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      107
      1692
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      170
      1113
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1077
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      155
      880
    5. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      82
      782
    6. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      749
    7. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      680
    8. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      35
      675
    9. Ei kannata lähteä sotaan jos ei omaa edes alkeellisia taitoja.

      Sodastahan tässä ei varsinaisesti ole edes kyse, vaan naisten ja lasten suojelusta ja oikeuden toteutumisesta, tavalla t
      Ikävä
      118
      646
    10. Ihan yleisesti

      Mitä kautta sun pöksyihin pääsee? Pitääkö luvata kuut taivaalta vai riittääkö jokin muu arkisempi asia?
      Ikävä
      42
      640
    Aihe