Rahaston valuutta, Euro, USD, mitä merkitsee,

Mihin.suuntaan

Euroja painetaan lisää ja se tuntuu vähitellen meilläkin hinnoissa. Arvelen että tuntuu jo keväällä hinnoissa melkoisesti, varsinkin autojen yms hinnoissa on suuria nostopaineita, mutta kova kilpailu jarruttaa sitä.

Mutta miltä merkitsee jos Rahaston valuutta on Euro tai USD. Jos ajatellaan asia hurjimmillaan, suhde on jo muuttunut kesästä 2014 20 % ja olen toivossa että euro painuu alle 0,90.
Kai valuutanmuutoksella on vaikutus rahastojen arvoon, mutta kuinka päin.

6

177

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • youiuk

      Rahaston valuutalla ei ole merkitystä, vaan sillä valuutalla, millä rahaston omistamat yhtiöt tekevät rahansa.

      Jos vaikka muutat eurot dollareiksi ja sijoitat dollarimääräisesti rahastoon, joka sijoittaa euromarkkinoilla toimiviin yrityksiin, siinä tapahtuu valuuttamuunnos kahdesti eur - usd - eur ja lopputulos on -0. Jos taas sijoitat niillä dollareilla Japani-rahastoon, valuuttariskisi on euron ja jenin välillä, eikä sillä dollarilla siinä välissä ole mitään merkitystä, kun tarkastelet sijoituksen menestymistä euroissa.

      Tietysti sitten, jos sijoitat dollareilla jenkkifirmoihin sijoittavaan rahastoon, sinulla on eur-usd-riski, mutta se ei johdu siitä rahaston valuutasta vaan niistä sijoituksen kohteena olevista jenkkifirmoista.

    • faktat123

      Asia on hyvin paljon yksinkertaisempi kuin alla vastaaja väittää. Kysymyksessähän ei kai tarvitse olla juuri osakerahasto. Jos sijoitat taalamääräisesti vaikka ETF-rahastoon, suoraan sijoitusrahastoon tai vastaavaan instrumenttiin on tästä euron heikentymisestä sinulle euromääräisenä sijoittajana selvä etu. Kun myyt USD-määräisen sijoituksen pois, ja jos EUR/USD heikentynyt tällä välin saat käteesi enemmän euroja. Osa aktiivisista rahastoista tekee sijoituksista valuuttakurssisuojatusti, mutta suurin osa yhä ei. Tämä kannattaa selvittää etukäteen.

      • eiyksinkertaista

        "Osa aktiivisista rahastoista tekee sijoituksista valuuttakurssisuojatusti"

        Valuuttakurssisuojat toki sotkee asiaa. Mutta pääperiaate on, että jos valuuttakurssit muuttuvat, se vaikuttaa myös yritysten liiketoiminnasta saatavaan tulokseen toisessa valuutassa mitattuna, jolloin se vaikuttaa myös yrityksen kurssiin, jne. Ja lopulta päästään siihen mitä tuossa edellä todettiin: Valuuttariski on sijoittajan "kotivaluutan" (eli meidän tapauksessa euron) ja liiketoimintavaluutan välillä, muut valuutat siinä välissä ovat välivaiheita, joilla ei ole periaatteellisella tasolla merkitystä. Käytännössä myös yritykset käyttävät kurssisuojauksia, ja niillä voi olla eri liiketoiminnan osia eri valuutoissa jne. jolloin tilanne monimutkaistuu.

        Mutta jos asiaa haluaa katsoa yksinkertaisella tasolla, eur-usd-kurssimuutosta hyödyntääkseen pitäisi sijoittaa rahastoon, joka sijoittaa firmoihin, joiden toiminta (suurimmalta osin) tapahtuu dollareissa. Rahaston nimellisellä valuutalla ei ole merkitystä.


    • fakta123456

      "Rahaston nimellisellä valuutalla ei ole merkitystä".

      Sorry, mutta nyt puhut ihan pehmoisia. Älä sotke yksittäisten osakerahastojen sisältöjä tähän tematiikkaan, katsantokanta jää aika suppeaksi jos tuijoitetaan pelkkiä osakerahastoja, puhutaan vaikka globaaleista bondirahastoista, joissa massiivisesti enemmän pääomia kuin osakerahastoissa. Eli unohdetaan euroalueen vientiyritysten ansaintalogiikan käsittely tässä kohden. Sehän nyt on ihan selvää, että jos yrityksen kulut on euroissa, mutta tuotot dollareissa, niin valuuttakurssihyöty on ilmeinen. Tässäkin silti riippuu siitä paljonko kassavirroista on hedgattu, esim. konepajoilla jo leijonaosa tänä päivänä. Basic Materials puolella hyöty on ilmeisempi jos lopputuote hinnoitellaan taaloissa, kuten vaikka sellu tai teräs. Euroopassa on yhä verraten painava market cap kotimarkkinayrityksissä, kuten finansseissa, yhdyskuntapalveluissa ja telecomissa, joille EUR/USD ei juuri vaikuta, kun kulut/tuotot on kummatkin pääsääntöisesti euroissa. Tuloksilla on vaikutusta rahaston osakkeiden kurssikehitykseen, mutta valitettavasti siinä on aika monta muutakin liikkuvaa komponenttia in the end, lähtien liikkeelle nyt vaikka osakkeiden riskipreemiosta ja korkotasosta, eli suhteellisesta arvostuksesta korko- vs. tulostuotto.

      Sanotaan, että sijoitat esim. globaalisti hajauttavaan bondirahastoon tai vaikkapa raaka-ainerahastoon rahasto-osuuden maksaessa 100 rahaa, ja rahaston nimellisvaluutta on USD. Teet sijoituksen euromääräisenä sijoittajana ja eurotaala on sijoitushetkellä 1.30. Maksat sijoituksesta ts. siis 77 euroa. Kun myyt sijoituksen, eurotaala on pudonnut 1.00:aan, eli pariteettiin. Oletetaan, että rahasto-osuuden arvo ei ole sijoituksen aikana noussut eikä laskenut vaan maksaa edelleen 100 USD. Paljonko sait euroja? Aivan oikein, 100, eli valuuttabettisi tuotti 30 %. Vai väittäisitkö silloin, että rahastojen kohde-etuuksien hinnat laskivat ja korreloivat suoraan eurotaalan mukaan.

      Rahaston nimellisvaluutalla on todellakin merkitystä.

      • eiyksinkertaista

        Ei. Bondeissakaan rahaston nimellisellä valuutalla ei ole merkitystä. Merkitys on sillä, missä valuutassa (ja millä alueella jne) ne bondit on. Jos dollarirahasto sijoittaa eurobondeihin, sinun näkökulmastasi valuuttamuunnoksilla eur-usd-eur ei ole mitään merkitystä. Tämä siis olettaen, että itse elät ja lasket rahojasi euroissa.

        Samalla lailla raaka-ainerahastoissa ratkaisevaa on se, missä valuutassa raaka-aineen hinta noteerataan, eikä se missä valuutassa rahastoon laitetaan rahaa sisään. Jos sinulla on euroja ja haluat sijoittaa öljyyn, se on sama muutetaanko eurot taaloiksi (ja päin vastoin) sinun vai rahaston tileillä. Paitsi että rahastolla on todennäköisesti paremmat diilit rahanvaihdon suhteen, jolloin voisi kuvitella että olisi parempi antaa rahaston hoitaa se valuutanvaihto.


    • Halla-ahon_äänestäjä

      Paras tapa on ajatella niin, että tavallinen sijoittaja välttää valuuttariskiä, poikkeuksena poihjoismaiset valuutat joita maat järjesteleävät euron suhteen.

      Kiikkerimmät sijoituskohteet ovat

      1. valuuttakaupat, valuuttaan sidotut
      2. päiväkauppa ja lyhyet swingit
      3. warrantit (optioista puhumattakaan)

      Kannattaa muistaa, että Suomen pörssi on pieni ja jo sinänsä volatiili, miksi ottaa vielä valuuttariskon päälle tai yleensä edes miettiin sitä paitsi siinä mielessä että
      välttää sitä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      260
      2501
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      187
      1599
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1406
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1136
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1129
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      219
      993
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      990
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      885
    9. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      710
    10. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      709
    Aihe