Uskonnonvapaus ja kesän 2015 saapumiserän kohtelu

Humanisti-vapari

Seuraava asia koskee kesän 2015 saapumiserää. Ja tietysti myös tammikuun saapumiserästä niitä varusmiehiä, jotka ovat esimiesroolissa alokkaisiin nähden.

Puolustusministeriön työryhmä teki alkuvuodesta 2015 vihdoin esityksen muutoksista, ja siihen ovat nyt antaneet lausuntonsa niin ev.lut. Kirkko kuin Vapaa-ajattelijatkin:
http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2015/02/24/puolustusministeriolle-asia-puolustusvoimien-eettinen-opetus-ja-sotilasparaatit-tyoryhmaraportti/

Asia on Puolustusministeriössä harkinnassa ja jatkokehittelyssä. Toteutustahan tapahtuu Puolustusvoimissa eli Intissä, joka on inttipäisesti venkoillut asian kanssa ja mm. pitkittänyt eduskunnan oikeusasiamiehen tekemien linjausten (mm. jo 2010) toteuttamista. Eli ei ole toteuttanut... Tästä oikeusasiamies huomautti joulukuussa 2013 tekemässään päätöksessä, joka on tämän uudistuksen käynnistäjä.

Sikäli hyvä, että tämä katsomusten osalta sotilaspappien dominoima intti-instituutio saa poliittista ohjausta valtiovallan taholta uskonnonvapauden kehittämiseen. Toivottavasti hyvää eli ihmisoikeuksiin nojaavaa.

16

93

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hcvjbknlnuvftdrsr

      ISRAELIN ILMAVOIMAT TASOITTAVAT ISIS TERRORISTEILLEEN TIETÄ DAMASCUKSEEN JA LIBANONIIN.

      http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1421630010324.html

      19.1.2015 5:47 Israel teki sunnuntaina helikopteri-iskun Syyriaan Hizbollah-järjestöä vastaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan iskussa kuoli kuusi henkilöä.
      Libanonin Hizbollahia lähellä olevan lähteen mukaan iskussa kuoli järjestön edesmenneen johtajan, Imad Moughniyahin, parikymppinen poika Jihad.

      Lähteen mukaan kuolleiden joukossa oli myös Hizbollah-komentaja Mohammed Issa.

      http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1421636739585.html

      19.1.2015 11:21 ISIS/ISIL-Terroristijärjestön varsinainen kohde on Libanonin Hizbollah, jonka se haluaisi kukistaa.
      Terroristijärjestö Isis on Telegraphin mukaan viime aikoina värvännyt ja harjoituttanut taistelijoita Syyrian ja Libanonin välisen rajan tuntumassa. Lounais-Syyriassa sijaitseva Qalamounin alue on sotilaallisesti tärkeä Syyrialle, mutta se saattaisi pahimmassa tapauksessa toimia myös rajanylityspaikkana terroristeille.

      http://www.magneettimedia.com/israel-auttaa-aari-islamistista-terroristijarjestoa-leviamaan-syyriassa/

      -Israelin tuoreet iskut Syyrian hallituksen puolella taistelevia Iranin Vallankumouskaartin ja Hizbollahin sotilaita vastaan osoittavat, että juutalaisvaltio tahtoo äärimmäisestä väkivallastaan tunnetun IS-terroristijärjestön voimistuvan.

      https://www.youtube.com/watch?v=QdwksvcSzLE al-Baghdadi, a Mossad agent named "Elliott Shimon" report

      -Published on Aug 7, 2014

      Abu Bakr al-Baghdadi, so-called ,” the head of ISIL (Islamic State in Iraq and the Levant) is not only an agent of Mossad, the Israeli named "Simon Elliott" or "Elliott Shimon.
      Publish Site American Veterans Today, a report in which he said that the leader of the "Daesh" Abu Bakr al-Baghdadi, is not only an agent of Mossad, the Israeli named "Simon Elliott" or "Elliott Shimon," was trained to head the organization Daesh in order to spread chaos in the Arab countries neighboring Israel.

      The report, published by the site, the "Abu Bakr al-Baghdadi," was born to Jewish parents and picked up Israeli intelligence services, to get highly trained to spy, and then been planted in one of the countries to assess the organization "Daesh", which was published chaos throughout the Arab world and the demolition of states, which increases the chances of Israel's control over the region.

      https://www.youtube.com/watch?v=TaH9LyYGjbk ISIS leader Abu Bakr Al Baghdadi is a Jewish Mossad Agent


      https://www.youtube.com/watch?v=7OF5Gr086kw Zionist Author Admits ISIS is Israeli Secret Intelligence Service


      --

      http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015011919047649_ul.shtml

      19.1.2015 klo 14.36 Iranilainen kenraali kuoli Israelin iskussa Syyriaan

      Iran vahvisti maanantaina, että sen vallankumouskaartiin kuulunut kenraali sai sunnuntaina surmansa Israelin ilmaiskussa Syyriaan.

      Iskussa kuoli myös kuusi Hizbollah-järjestön taistelijaa.

      Hizbollah kertoi sunnuntaina omalla televisiokanavallaan, että taistelijat olivat tiedusteluretkellä. Ilmaisku tehtiin lähellä Kuneitran kaupunkia Golanin kukkuloiden Syyrian puoleisessa osassa.

      Libanonilainen Hizbollah-järjestö tukee Syyrian hallintoa ja on lähettänyt taistelijoita maahan. Hizbollah kävi verisen sodan Israelia vastaan kesällä 2006.

      --
      http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=13157

      Kenraali Wesley Clark: Liittolaisemme rahoittivat ISIS:tä tuhotakseen Hizbollahin

      Kenraali Clarkin lausunto on suorastaan hätkähdyttävä, koska se selittää useita Lähi-idän tapahtumia. Siihen nähden, että haastattelu julkaistiin CNN:n laajuisella uutiskanavalla, on se saanut mediapiireissä mitättömän vähän julkisuutta muuhun ISIS-uutisointiin nähden.

      Clarke kertoo, että mikäli haluttaan luoda kuolemaan asti Hizbollahia vastaan taisteleva joukko, ei silloin tule rekrytoida parempaa maailmaa tavoittelevia vapaaehtoisia. Tarvitaan ”fanaatikkojen” ja ”uskonnollisten fundamentalistien” muodostama joukko. Näin päädyttiin rahoittamaan fundamentalistista takfiri-ideologiaa kantavaa ISIS:stä.

      Clark ei mainitse ISIS:n rahoittajien nimiä, mutta epäilemättä kyseessä on Yhdysvaltain liittolaiset Lähi-idän alueella

      • ImeSikaMunMunaa

        Ketään ei kiinnosta mikään israeli, joka on pelkkä raamatturunkkujen huoraamo.


    • ToisestaKetjust

      Varusmiesten ei ole enää pakko osallistua uskonnollisiin hartaustilaisuuksiin ja jumalanpalveluksiin. Ev.lut. kirkon jäsenillä ollut ”palveluvelvollisuus” osallistua uskonnolliseen ohjelmaan poistuu. Oikeusasiamiehen päätökseen perustuva uudistus koskee heinäkuun alun saapumiserää.

      -Muutos on tervetullut ja kauan odotettu, perusoikeuksien valossa se tulee 20 vuotta myöhässä, sanoo Vapaa-ajattelijain pääsihteeri Esa Ylikoski. Eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksetkin asiassa ovat vuosilta 2010 ja 2013.
      -Kun Nuorisobarometri2014:n mukaan nuorista yli puolet sanoo olevansa ”ei-uskonnollisia” ja vajaa neljännes ”uskonnollisia”, kulttuuri varuskunnissa alkaa muuttua, ainakin mikäli tätä varusmiesten valinnanvapauden toteutumista ei häiritä henkilökunnan taholta tulevalla uskonnollisella painostuksella ja mielipidemuokkauksella, huomauttaa Ylikoski.

      Uskonnonvapauden uudistus armeijassa jää silti Vapaa-ajattelijain mielestä puolitiehen. Liiton mielestä Pääesikunnan käsky vesittää Puolustusministeriön työryhmän vuoden alussa tekemän ehdotuksen siirtää uskonnolliset tilaisuudet päivän palveluajan ulkopuolelle, rinnasteiseksi harrastustoiminnalle. Nyt annetun käskyn mukaan tämä koskee vain iltahartauksia, mutta varusmiesten päiväohjelmaan voi yhä sisältyä jumalanpalveluksia. Niille on tosin aina vaihtoehtona kaikille tunnustukseton tilaisuus.

      -Valitettavasti puolustusministeri Haglundilla meni ”pupu pöksyyn” ja ministeriön ohje Puolustusvoimille jäi antamatta, jolloin kenraalit ja kenttäpiispa päättivät asiasta keskenään, pahoittelee Ylikoski.

      Toinen muutos koskee sotilaspappien pitämiä ”kirkollisen työn” oppitunteja, joille on ollut vaihtoehtona etiikan ja elämänkatsomustiedon opetusta. Saapumiserästä 2/2105 alkaen sotilaspappien pitämille tunneille osallistuvatkin kaikki varusmiehet, mutta ”niillä ei käsitellä tunnustuksellisia asioita eivätkä ne sisällä julistuksellisia elementtejä”.

      -Kun ministeriön työryhmä tarkasteli eettistä opetusta, sodan ja rauhan eettisiä kysymyksiä laajemmin, Pääesikunnan käsky mainitsee nyt vain sotilaspappien oppitunnit. Delegoidaanko monipuolisempaa tarkastelua vaativan aiheen opetus kuitenkin edelleen kokonaan sotilaspapeille, kysyy pääsihteeri Esa Ylikoski.
      -Varusmiesten opetukseen, kriisien, traumojen ja kuoleman kohtaamiseen sekä henkiseen tukeen, tarvitaan psykologista ja lääketieteellistä asiantuntemusta.

      Ankarinta kritiikkiä Pääesikunnan päätökseen Vapaa-ajattelijain liitto kohdistaa paraatijumalanpalveluksia koskevaan uuteen järjestelyyn. Sen mukaan varusmiehet, jotka paraatikatselmuksessa eivät osallistu siihen liitettävään jumalanpalvelukseen, joutuvat poistumaan paikalta kesken paraatikatselmuksen. Tämä toteutetaan paraatia seuraavan yleisön ja tv-kameroiden edessä.

      -Uskonnonvapauteen kuuluu myös yksityisyyden suoja, mistä on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöskin. Julkisen vallan ei tule järjestää tällaista tilannetta, jossa yksilö joutuu vasten tahtoaan käytöksellään tuomaan julki omaa uskonnollisuuttaan tai uskonnottomuuttaan, sanoo Ylikoski.
      -Toki uskonnottomien tulee saada osallistua paraatikatselmukseen ja paraatiin, joten ongelma ei voi ratkaista sillä, että he eivät saisi osallistua niihin. Oikea ratkaisu on, että paraatikatselmukseen ja paraatiin ei sisälly uskonnollisesti tunnustuksellista hartausosuutta, sanoo Ylikoski
      -Voisihan sellainen olla vaikka ennen varsinaista paraatikatselmusta. Silloin itse paraatia seuraamaan tulleen yleisönkään ei tarvitsisi vasten tahtoaan osallistua jumalanpalveluksen seuraamiseen. Nyt päätetty tilanne rikkoo varusmiesten, sotilaiden ja paraatiyleisön uskonnonvapautta, oikeutta olla osallistumatta jumalanpalvelukseen, joten se pitää korjata, toteaa Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri Esa Ylikoski.

    • ACCoyley

      Mitenköhän he minun kanssani tulevat toimeen, kun olen uskonnoltani Thelemiitti?

      Uskontooni liittyvää tekstiä: "Haukan päälläni nokin Jeesuksen silmiä hänen roikkuessaan ristillä.
      Räpyttelen siipiäni vasten Muhammedin kasvoja ja sokaisen hänet.
      Kynsilläni revin lihan irti Intialaiselta ja Buddhalaiselta, Mongolilta ja Diniltä.
      Bahlasti! Ompehda! Syljen kohmeloisille uskonkappaleillenne!
      Pyhä Maria raadeltakoon rattailla: hänen vuoksensa halveksittakoon
      ylettömästi kaikkia siveitä naisia teidän joukossanne!
      Ei ole muuta lakia kuin "Tee mitä tahdot."
      (Lain kirja, III luku)"

      Paras veri on kuun, kuukausittainen:
      sitten tuore lapsen veri, tai taivaan sotajoukon pisarat:
      sitten vihollisten; sitten papin tai palvojien:
      viimeiseksi jonkun pedon, ei väliä minkä. (

      Juopukaa viineistä ja aineista oudoiusta, niintä kerron profetalleni. Niistä ei teille harmia koidu.

      :HADIT:RA HOOR KHUIT:CHAOS:BABALON:LILITH:LUCIFER:NUIT:

      Mitenköhän palvelukseni hoituu kun pitää välillä olla sekaisin viineistä ja huumeista, verta juoden?

    • TukiUskonnonvapaudelle

      Varusmiesesimiesten tehtävänä on osaltaan korostaa ja edistää uskonnonvapauden kehitystä Suomessa. Enää ei siis ole kirkon jäsentenkään pakko osallistua jumalanpalvontamenoihin kirkossa tai harauksiin kentällä tai kasarmissa, jos semmoinen ei ole huvittanut siviilissäkään.

      • MörköUni

        Mutta pitää poistua kesken paraatikatselmuksen muodosta! Inhaa!?

        Vain rohkea mies tai nainen toki uskaltaa lähteä painostuksen edessä ja kenttäpiispan "allergiseksi" haukkumisen uhalla. Upseeriainesta? Vai aameban?

        Sellaisen "testin" järjestäminen varusmiehille ei kuitenkaan ole reilua. Tilanne ei nyt ole oikein, vaan kenttäpiispan "märkä uni".


    • SanonVaan

      Onhan se iso ero, kun ennen oli pakko, "palveluvelvollisuus" osallistua papin saarnoihin ja kirkkokäynteihin, ja nyt ei ole pakko, vaan voi olla osallistumatta hartauksiin. Ja voi osallistua ei-uskonnolliseen ohjelmaan.

      Jotkut papit yrittävät leimata hartaudet skippaavat "uskontoallergisiksi", mutta siinähän koittavat. Meitä "sairaita" on paljon.

    • ValinnanVapauteen

      Tämä pitäisi nyt tehdä selväksi uusille alokkaille kunnolla.

      Jumalanpalveluksista pois jäänti on normaalia siviilissä. Pian myös Intissä.

      Kenttäpiispan lehtihaastattelussa syksyllä 2015 heittämä herja "uskontoallergisista" oli historian havinaa. Uskonto on yksityisasia.

      Sotilaspapit saattavat yrittää markkinoida hartauksiaan alokkaille, mutta mutta ne eivät ole ENÄÄ pakollisia kirkkoon kuuluvillekaan. (Ikävä kyllä vielä vuosi siten olivat pakollisia!) Sotilasppapien pitäisi ymmärtää sopeutua tähän.

    • PersiilleenMeni

      Näin vanhempana kerron vain oman lapseni (joka on kesän 2015 saapumiserässä) sotilasvalatilaisuudesta.

      Tehtiinkö kaikki tarkoituksella, vai onko tilanne todellakin näin huono?

      Viivytyksiä pitkin matkaa, äänentoisto luokattoman ala-arvoinen, ilmeisesti kännissä tai ainakin pitkän putken jälkeen krapulassa ollut merkittävä puhuja, alokkaiden pitkään harjoittelemaa marssilaulua ei laulettu laisinkaan (asia, josta lapseni oli erityisen tohkeissaan/hämmästynyt), siirtymiset surkeasti hoidettuja... (Koti, uskonto ja isänmaa ovat olleet aiemmin Suomen armeijan peruspilarit).

      Tämä oli siis kaiketi suunniteltu kuva, joka nykyään Suomen armeijasta halutaan antaa? No, onnistuitte.

      • BrownPower

        Sun lapsesi on paskaa. Miksei sun lapsi ole kuten maahanmuuttaja? Ruskea on oikea ihon väri, valkoinen on lakanoita varten.


    • InttiPäinen

      "Valan" hyvänä vaihtoehtona on sotilasvakuutus. Siinä ei ole uskonnollista julistusta mistään "kaikkivaltiaasta ja kaikkitietävästä", vaan se annetaan "kunnian ja omantunnon kautta". En sano, että "vain" niiden kautta.

      Kunnia ja omatunto kunniaan! Aletaan tukea sitä, vaikka sotilaspastorit hinkuvatkin asiakkaita uskonnolliseen ohjelmaansa.

    • Humanisti-vapari

      Pääesikunnan käskyn "SOTILASPAPPIEN PITÄMÄT OPPITUNNIT JA HARTAUSTILAISUUDET" mukaan on eroteltu hartaustilaisuudet ja jumalanpalvelukset.

      Hartaustilaisuudet rinnastetaan nyt harrastustoimintaan, mutta jälkimmäisiä tehdäänkin edelleen palvelusajalla, toisin kuin Puolustusministeriön työryhmä tamikuussa 2015 esitti.

      Alla Pääesikunnan koulutusosaston lainaus käskystä (huhtikuu 2015):

      "3. Hartaustilaisuudet

      Perusyksiköiden, joukkoyksiköiden ja joukko-osastojen erilliset hartaustilaisuudet (esim. iltahartaudet) ovat kaikille vapaaehtoisia. Ne järjestetään palvelusajan ulkopuolella ja rinnastetaan muuhun vapaaehtoiseen toimintaan.

      4. Jumalanpalvelukset

      Suurten kirkollisten juhlapyhien (esim. joulu, pääsiäinen), palveluksen aloittamisen ja - päättymisen (ns. tulo - ja kotiuttamisjumalanpalveluk-set) sekä joukko-osaston vakiintuneiden tilaisuuksien (esim. purjehdus-kauden avaus ja -päätös) yhteydessä palvelusajalla pidettävien juma-lanpalvelusten rinnalle on tarjottava vaihtoehtoinen, ohjattu, henkisen toimintakyvyn kehittämiseen tarkoitettu tilaisuus. Esimerkki tilaisuuden rungosta on liitteenä. Varusmiehet voivat vapaasti valita osallistuvatko jumalanpalvelukseen vai vaihtoehtoiseen tilaisuuteen."

    • 1sivari

      on siellä pappejakin

      • KysynVaaan

        Onko Lapinjärvellä pappeja, kouluttamassa? Vai siviilipalvelusmiehinä?


    • LukijanHuomio
    • HyväIdea

      Sotilasvala ja sotilasvakuutus voitaisiin yhdistää yhteiseksi uskonnollisesti neutraaliksi vakuutukseksi.

      Nythän juuri oikeudessa todistajan vala/vakuutus yhdistettiin yhdeksi kaikille yhteiseksi neutraaliksi vakuutukseksi. Tulossa sama myös tuomareille.

      Sopisi myös alokkaille!? Tuskin kukaan siitä kärsisi?

      Itse kukinhan voi hoitaa omaa mahdollista suhdettaan oletettuun "kaikkivaltiaaseen ja kaikkitietävään" ihan yksityisesti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      7949
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4522
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2210
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2109
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1925
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1795
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1726
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1689
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1633
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe