Wincapita ei ollut pyramidi vaan huijaus

Mrandersson

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa väitöskirjaansa tekevä Ville Rantala on todistanut, että Wincapita ei ollut tasaisesti alaspäin leviävä pyramidi.

Toisin sanoen kaikki me, jotka olemme nimittäneet Wincapitaa pyramidihuijaukseksi, olemme olleet väärässä.

Jatkossa pitää puhua pelkästä huijauksesta

http://www.savonsanomat.fi/mielipide/artikkelit/ei-mikaan-pyramidihuijaus/2008431

Keskusrikospoliisi kertoo todentaneensa, että WinCapitan toiminnassa on muodostunut pyramidin kaltainen hierarkia, jossa iso pyramidi pitää sisällään pienempiä pyramideja.

- Esitutkinta etenee ison pyramidin sisällä osittain siten, että yhden pienemmän pyramidin valmistuttua otetaan seuraava osa tutkintaan.

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/talous/wincapitan-paaepailty-tiesi-toiminnan-petolliseksi/1105919

18

136

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • monikulmiokolmio

      http://www.hs.fi/talous/a1426573612033?jako=5c775978b6da2ea0de85447791932fe6

      "Kansainvälisesti ainutlaatuinen tutkimus kumoaa ajatuksen, että pyramidihuijaus olisi tasaisesti alaspäin leviävä pyramidi. Sen sijaan Wincapita oli muutamien aktiivisten värvääjien paisuttama iso ympyrä."

      Normaali pyramidi, tasonmuotoinen pyramidi, pikku pyramideja sisällään pitävä iso pyramidi, iso ympyrä, sikainfluenssa, sukupuolitauti, ponzi, huijaus, Suomen suurin talousrikos...

      Ja kuitenkin kaikessa yksinkertaisuudessaan kyseessä on vain Suomen parhaiten organisoidun rikollisjärjestön (VKSV & KRP) suorittama manööveri.

    • PyöreäPyramidi

      Lähdemateriaalinaan Rantalalla oli 53 000 sivua poliisin esitutkintamateriaalia. Tästä aineistosta löydettiin 3000 poliisin kuulustelemaa sijoittajaa taustatietoineen, minkä lisäksi sponsorisuhde on määritelty yli 5000 sijoittajalle.

      Wincapitaan sijoittaneet olivat kuitenkin keskivertosuomalaista paremmin kouluttautuneita ja hieman suurituloisempia. Keskimäärin Wincapitaan sijoitettiin 15 000 euroa, mediaanin ollessa 8000. Parempi koulutus ei siis suojaa huijatuksi joutumiselta. Myös poliisien ja professorien kaltaiset varovaisiksi ja kriittisiksi mielletyt tahot sijoittivat huijaukseen.

      Wincapita levisi siis pyramidin sijaan kasvana pallona, jossa aktiivisin ryhmä levitti sijoitusneuvoja uusille sijoittajille.

      http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/taalla-wincapita-levisi-pyramidihuijaukseen-haksahtivat-koulutetut/4919030

      Tutkija Ville Rantalan keräämien tietojen mukaan yksikin luotettu henkilö saattoi värvätä paikkakunnalle paljon sijoittajia, siksi erot kuntien välillä olivat suuret.

      • keskimäärinrantala

        "Wincapitaan sijoittaneet olivat kuitenkin keskivertosuomalaista paremmin kouluttautuneita ja hieman suurituloisempia. Keskimäärin Wincapitaan sijoitettiin 15 000 euroa, mediaanin ollessa 8000."

        Tästä ei ole esitetty minkäänlaista tilastotieteellistä faktaa, tuo olettama ei suinkaan koske Wincapitaan sijoittaneita vaan tuota poliisikuulusteluissa ollutta joukkoa. Tutkitusta joukosta on siis etukäteen rajattu pois noin 9000 wincapitaan vähiten sijoittanutta, jotka todennäköisesti ovat olleet keskimääräistä köyhempiä tai ainakin keskimääräistä tyhmempiä sekä varmasti keskimääräistä huonommin koulutettuja. Keskimäärin "tutkija" Ville Rantala on tehnyt keskimääräistä huonomman väitöskirjan, se on täyttä hölynpölyä johtopäätelmiltään mutta hyväksyttäneen koska monet väitöskirjat ovat vielä surkeampia.

        ps. emmehän vedä johtopäätöksiä siitäkään että tätä "tutkija" Ville Rantala kertoo keskimääräiseksi Wncapitalaisen sijoitussummaksi 15 000 euroa, siis hetkinen... sehän tietää yhteensä 180 miljoonaa? Vai olisikohan kuitenkin niin että se 15te on keskimääräinen sijoitussumma vain eniten sijoittaneiden osalta, siis niiltä kenellä on ollut siihen varaa, eli tuolta vajaa kolmannekselta joka on keskimääräistä paremmin toimeentulevaa, loput yli 2/3 osaa ovatkin siis keskimääräistä huonommin toimeentulevaa abc-jengiä joten pääsemme keskarvoon jossa wicapitaan sijoittaneet ovat keskimäärin idiootteja.


    • Auditointi

      Oikeaan päätelmään päätyi Rantala. Kailajärven saama tuomio rahankeräysrikoksesta petoksen lisäksi oli väärä. Lahjoitustahtoa ei sijoittajilla ollut.

      Wincapita oli ainoastaan törkeä petos, jossa sijoittajia johdettiin harhaan.

      Vastuu tällaisten viritelmien toiminnan auditoinnista ja petoksen paljastamisesta olisi oltava muualla kuin tavallisilla kansalaisilla/sijoittajilla.

      Mielestäni korvausvastuussa asiassa on Suomen valtio koska verovaroilla kustannettu lupa- ja valvontajärjestelmä petti. Nyt valtio kuitenkin kerää Wincapita sijoittajilta rahaa itselleen joka on täysin käsittämätöntä.

    • Virkaholhooja

      Kovinpa täällä vedellään mutkia suoriksi Rantalan ja HS:n kirjoitusten johdosta. Rantalan tutkimuksen yksi keskeinen anti oli Winkarin leviämismalli. Muutama tautivaarallinen yksilö levitti valuuttakuppaa satoihin uhreihin. Kuviona se näkyy infektiopesäkkeiden tapaisen leviämismallina, ei niinkään klassisena pyramidina, jossa jokainen uusi jäsen värvää kaksi alalinjalaista ja niin edelleen.

      Pyramidipeli on kuitenkin kätevä ilmaisu, ei siinä niinkään ole väliä sillä, onko kuvio enemmänkin littana, lättänä vai pallo.

      Rahankeräyslaissa pyramipelin rangaistavuus perustuu siihen, että aiemmin liittyneet saavat voittonsa myöhemmin liittyneiden rahoista. Ei rahankeräyslaki ota kantaa siihen, onko pyramidi littana vai lättänä. Niinpä on järjetöntä huudella Rantalan löydösten perusteella sitä, että KKO:n tuomiot olisivat jotenkin vääriä.

      Yhtä tolkuton on ajatus, että valtion tai viranomaiset olisivat jotenkin lyöneet laimin valvontavastuunsa. Ei syntymähölmöjä voi paimentaa tai hoivata. Virkaholhooja on ainoa, joka voi estää pösilöä hukkaamasta rahojaan. On omaisten asia hakea rakas eno holhoukseen.

      Kehoitankin kaikkia vastuullisia kansalaisia tarkkailemaan lähimmäisiään. Jos omaisen puheissa alkaa vilistä ilmauksia rikastumismahdollisuuksista, elämän tilaisuudesta, 400% voitosta ja sijoitusmahdollisuuksista, on aika selata holhouslakia. Kyllä sieltä pykälät löytyy. ;)))

      • Valkutjamuut

        Taas kerran puhtaita valkkujen juttuja. Valkut pystyvät omasta mielestään kertomaan kaikki keskeiset annit paremmin kuin tohtorit, toimittajat tai muut ammattimiehet.


      • syytäepäillä

        Valuuttakaupassa pankin antaman vivun myötä esim. 100 on 4% 400%. Siis täysin mahdollista, mitä ei ole missään yhteydessä kerrottu saatikka uutisoitu kansalle.


    • TotuusMuodosta

      "Toisin sanoen kaikki me, jotka olemme nimittäneet Wincapitaa pyramidihuijaukseksi, olemme olleet väärässä."

      Kyllä, ihan samaa mieltä. Jatkossa pitää puhua pelkästä huijausrikoksesta tai petoksesta.

      Miksi on kuitenkin aina tähän hetkeen saakka puhuttu pyramidista, vaikka Rantala sai asiaa tutkiessaan nopeasti selville että kyseessä ei ole pyramidi lainkaan? Miksi viranomainen ei saanut oma-aloitteisesti selville, että kyseessä ei ole pyramidi, vaan lopultakin vain oikeuden toteamat petos ja rahankeräysrikos? Noloa viranomaista kohtaan, että Rantala on omin varoin joutunut todistamaan rikoksen todellisen muodon: ei-pyramidi.

      Normaali pyramidi, tasonmuotoinen pyramidi, pikku pyramideja sisällään pitävä iso pyramidi, iso ympyräpyramidi, ympyrän muotoinen pyramidi, neliön muotoinen pyramidi, viivamainen pyramidi ja pallomainen pyramidi. Kummaa pelleilyä, mutta Rantalalle kiitos totuudesta.

      • ihanmahoton

        Miten pyramidin voi rakentaa ympyrätalon kulmalle


      • Erkkihummarinen
        ihanmahoton kirjoitti:

        Miten pyramidin voi rakentaa ympyrätalon kulmalle

        Tuossa yllä oli asia hyvin sanottu:

        "Vastuu tällaisten viritelmien toiminnan auditoinnista ja petoksen paljastamisesta olisi oltava muualla kuin tavallisilla kansalaisilla/sijoittajilla.

        Mielestäni korvausvastuussa asiassa on Suomen valtio koska verovaroilla kustannettu lupa- ja valvontajärjestelmä petti."

        Petti todellakin totaalisesti. Valkut sanovat että "idiooteilla" pitää olla oikeus sijoittaa likaiset varansa, mihin vain haluavat: myös pallomaisiin tai janamaisiin pyramideihin. Lain ja oikeuden sekä lupa- ja valvontajärjestelmän tulee kuitenkin palvella kaikkia tasapuolisesti mutta vähäväkisiä erityisesti. Nyt järjestelmä petti saumoistaan.

        "Nyt valtio kuitenkin kerää Wincapita sijoittajilta rahaa itselleen joka on täysin käsittämätöntä."

        Jos näin on, niin järjestelmä on ilmiselvästi viallinen. Tuomarit ja syyttäjälaitos ovat kuitenkin luvanneet, että varoja palautetaan rikoksen uhreille. Sen puolestaan näyttää aika, ehkä palautetaan tai ehkä pidätetään valtiolle.


    • TotuudenTuuba

      ”Lain ja oikeuden sekä lupa- ja valvontajärjestelmän tulee kuitenkin palvella kaikkia tasapuolisesti mutta vähäväkisiä erityisesti.”

      Kyllä tämä väite on nykyaikana silkkaa huuhaata. Pelihullu tollero pääsee rahoistaan eroon monin tavoin, sekä laillisesti että laittomasti. Ei ole olemassa sellaista koneisto, joka pitäisi jokaista humppa-einaria paidan helmasta kiinni, kun einari saa päähänsä sijoittaa tosi kannattavasti. Kyllä netistä löytyy jokaiselle oma WinCapita, Graalia, GPP ja Emcoldex, jos oma pää ei lainkaan neuvo elämän realiteetteja.

      Toisaalta viranomaisvastuusta puhuminen on melkoista jeesustelua. Rahapelejä valvova viranomainen varoitti TV1:ssä, että Winkkari on luultavimmin rikollinen pyramipeli. Tämän varoituksen jälkeen 6.000 urhoollisinta juoksi tukka torvella liittymään klubiin. Käsirautoihinko nämäkin torvelot olisi pitänyt laittaa, kun ei edes viranomaisen järkipuhe tehoa?

      Ei, ei. Kyllä täysvaltainen kansalainen on vastuussa itsestään. Ei pitäisi tehdä pöljyyksiä. ;)))

      • Jurttieinarinen

        Lainaus edeltä:

        "Valkut sanovat että "idiooteilla" pitää olla oikeus sijoittaa likaiset varansa, mihin vain haluavat: myös pallomaisiin tai janamaisiin pyramideihin."

        Valkkujen mielipiteet tiedetään etukäteen.


      • NormimittainenPätkä

        Janamainen pyramidi, miten liittyy petokseen jonka Hannu teki.
        Ihan sama mistä rahat tulee, nyt tiedetään mihin ne menee... ensin valtiolle ja sitten rikoisilmoituksen tehneille uusjaossa.


    • PässitTeuraaksi

      Kyseessä ei ollut egyptiläinen pyramidipeli,vaan heikkolahjaisemmalle kansanosalle tarkoitettu kiva sijoitusjutska.

      • Faaaaarao

        Paljonko sinun tuli jutskassa hävittyä mania ???


    • Professori_kertoo

      Näinhän kertoili nykyinen Miamin Yliopiston apulaisprofessori Rantala:

      Sijoittajissa oli ihmisiä kaikilta elämänalueilta, eivätkä he juuri eronneet valtaväestöstä.

      Wincapitaan sijoittaneet olivat kuitenkin keskivertosuomalaista paremmin kouluttautuneita ja hieman suurituloisempia. Parempi koulutus ei siis suojaa huijatuksi joutumiselta. Myös poliisien ja professorien kaltaiset varovaisiksi ja kriittisiksi mielletyt tahot sijoittivat huijaukseen. Huijaus levisi myös harrastusseurojen ja uskonnollisten yhteisöjen välityksellä.

      Keskimäärin Wincapitaan sijoitettiin 15 000 euroa, mediaanin ollessa 8000.

      Aktiivisilla sponsoreilla usein ammatti tai asema, jonka vuoksi he olivat henkilökohtaisessa kanssakäymisessä monien ihmisten kanssa päivittäin.

      Sponsori oli keskimäärin sponsoroitavaa suurituloisempi ja hiukan vanhempi. Miehiä sponsoroi yleensä mies, kun naisille sukupuolella ei ollut väliä.

      http://bus.miami.edu/umbfc/_common/files/paper-2015/How Do Investment Ideas Spread_PhD.pdf

    • jgiio

      Pyramidihuijauksen selvitystyö olisi suhteellisen helppoa, jos kysymyksessä olisi pyramidirakenteeseen perustuvat rahansiirrot. Veikkaan, että wincapitassa ei ole juurikaan asetettu painoarvoa muuhun, kuin rahan saamiseen sisään, jota on sitten kotiutettu omavaltaisesti.
      Tällaisessa sijoitusklubissa täytyisi näkyä koko pyramidin kehitys summineen päivineen.

      • wNWEO

        Wincapitassa kyseessä oli asiakastilien sekoittuminen keskenään. 4000 aktiivista tiliä ja 12000 jäsentä. Selvitystyö on siksi hyvin vaikeaa. Mielestäni Wincapita ei ollut pyramidi vaan huijaus ja ns. bordelli.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1478
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1022
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      755
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      690
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      654
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      70
      628
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe