Kiisseli kunniaan

Lorena

Tämän ikäluokan henkilöt varmasti muistavat ne mamman valmistamat makoisat kiisselit, ne jotka tarjoiltiin jälkiruokana. Olen jo pidemmän aikaa odotellut kiisselien esiin marssia.
Vieläkin olen valmistanut juhlapäivinä Vicktoria kiisseliä jossa mansikkaisia kääretorttu unelmia pinnalla.Lapsuudessa kaikki tämän laatuiset tarjottavat olivat suuressa suosiossa.

Mihin kiisselit ovat unohtuneet, jota voi valmistaa varsin vähäisistä perustarvikkeista ajan saneleman trendin mukaan. Marjat olivat kiisselin pohjana suosittuja, samoin maito-kermapohjaiset kiisselit, joiden pinnalle sitten ripoteltiin marjoja, suklaata kun ei ollut saatavilla
-40 - 50- lukujen vaihteessa.

Aamiaiseksi valmistin Alku-kaurapuuroa päälle mustikkakiisseliä joka oli tähteenä edelliseltä päivältä, tästä sörsselistä mummin vatsa tykkää.

23

1129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • moonaleena

      Meillä oli aina mustikkakiisseliä miesystäväni eläessä. Ollessani paikalla keitin mannapuuroa aamuisin, hän yksin ollessaan keitti kaurapuuroa. Kiisseli kuului asiaan. Keitin suuren kattilallisen ennen lähtöäni. Mustikat sai talvisin pakastimesta, syksyisin mökin ulkopuolelta muutaman metrin päästä. Nykyään pirtelö korvaaa kiisselin, ei tarvitse keittää.

      • Kun poika 55v kävi eilen niin minulla oli ruoka valmiina tietysti. Jälkiruoaksi laitoin mustikkakiisseliä, jota en edes siivilöinyt ja kumosin valmiiseen kuumaan kiisseliin rasiallisen pakastettuja mansikoita. Pojalle maistui, ei ollut kuulema aikoihin marjakiisseliä syönyt. Eipä tule sitä itselleenkään koskaan tehtyä, mutta ainakin pienille lapsenlapsenlapsille kiisseli maistuu, kun vielä kiisselin päälle jätskiä laitan.


    • Ramoona_

      Lapsuuskodin jälkiruuista muistan maitoon keitetyn kiisselin, jota sanottiin kuutamokiiiseliksi, se maustettiin vaniljasokerilla , kaadettiin jäähtymään laakealle vadille ja päälle runsaasti vadelma- tai mansikkahillosaarekkeita. Kirpeistä marjoista, kuten puolukoista ja viinimarjoista siivilöitiin koret ja siemenet pois, taidettiin mehuunkin keittää, ja kermavaahtonokareet pinnalla kruunuina, arkisempana ruokana maidon kanssa. Kevätkesästä äiti valmisti raparperistä tallimestarinkiisseliä, johon tuli kerroksittain paahdettua fariinisokerilla maustettua leipämurua ja kiisseliä. Mehukeittoa varsinkin mustikoista oli oikeastaan aina, sitä juotiinkin lasista.

      Harvoin tulee enää kiisseleitä valmistettua. Kiehautan kiisselipohjan maizenasta ja siihen lisään jäiset marjat, eikä kermavaahtoja kaivata. Marjoja meilläkin syödään paljon sellaisinaan, rahkan ja jugurtin kanssa ja lapsille tarjotaan pirtelöitä ja smoothieita, tai paremminkin lapsenlapset niitä täällä ollessaan itse sekoittelevat ja ideoivat . Ensimmäiset raparperit keitän aina kiisseliksi, joka herkutellaan pehmeän vaniljajäätelön kanssa. Tuossa kasvimaan reunassa jo punervat myhkyrät pilkottavat etuajassa, toivottavasti ei kylmä niitä vikuuta.

    • ykskaxkol

      Mustikoista ja puolukoista vuoroin aamupuurojen kanssa.
      Kiisseli ei ole minun mieleeni, sehän on paksumpaa kuin keitto ja usein lapsuudessa herkuteltiin kiisseli kermavaahdon kanssa jälkiruokana.

      • susmor

        Kyll, minähän olen ihan armoitettu kiisselintekijä ja - syöjä.Enimmäkseen puolukoista ja ja karpaloista olen iät kaiket kiisseleitä keitellyt. Maaseudulla kuului jonkinlainen marjakeitto ennen vanhaan ihan jokapäiväiseen ruokavalioon. Kun vahvaa ruokaa syötiin, läskisoosia yms. niin sitten keittoa päälle jälkiruuaksi.
        Tunteekohan kukaan sekametelisopan, kuivatuista luumuista ja rusinoista valmistetun sopan,Savon seuduilla se ainakin oli pidettyä herkkua, mieheni sitä lapsuudessaan sanoi usein syöneensä.


      • kermankaa
        susmor kirjoitti:

        Kyll, minähän olen ihan armoitettu kiisselintekijä ja - syöjä.Enimmäkseen puolukoista ja ja karpaloista olen iät kaiket kiisseleitä keitellyt. Maaseudulla kuului jonkinlainen marjakeitto ennen vanhaan ihan jokapäiväiseen ruokavalioon. Kun vahvaa ruokaa syötiin, läskisoosia yms. niin sitten keittoa päälle jälkiruuaksi.
        Tunteekohan kukaan sekametelisopan, kuivatuista luumuista ja rusinoista valmistetun sopan,Savon seuduilla se ainakin oli pidettyä herkkua, mieheni sitä lapsuudessaan sanoi usein syöneensä.

        Mustaviinimarjoistakin saa ihan mahtavan kiisselin. Mistä vaan maittavasta marjasta, tietty.


    • Juuri tänään söin luomukaurapuuroo ja kiisseliä.
      Oli vielä syksyllä säilöttyä puolukka-aronia mehua 1pullo jäljellä.

      • Minullakin on yksi pullo aronia-vadelma mehua ja teen aika usein kiisseliä. Aroniat keräsin vasta myöhään syksyllä ja niihin oli kehittynyt oikein ihana aromi.


      • Kristiina23 kirjoitti:

        Minullakin on yksi pullo aronia-vadelma mehua ja teen aika usein kiisseliä. Aroniat keräsin vasta myöhään syksyllä ja niihin oli kehittynyt oikein ihana aromi.

        Itsekin keräsin myöhään aroniat, eikä linnutkaan nyt tupanneet apajille, kun oli pihlajanmarjoja niin paljon.


    • Lorena

      Sekahedelmä-, luumu-,sekä rusinasopat olivat juhla jälkiruokia, koska ne olivat vielä 50-luvun alkupuolella harvoin kaupoissa myynnissä. Kaikista kodeista löytyi kiisselien päälle
      kermavaahtoa tai ainakin maitoa. Siirappia käytettiin silloin ja vielä nytkin makeutusaineena.

      Makoisimpia soppia ja kiisseleitä olivat tietysti oma keräämistä marjoista mustikoista, puolukoista, metsävadelmista valmistetut kiisselit. Vielä nytkin syksyisin pakastan marjoja talven varalle, joskus keitän lettuhilloja.

      Aamuisin syön Alku-kaurapuuroa päällä marjoja tai sopan-kiisselin loppuja. TV tuottaa miltei joka kanavalla ruoka ohjelmia, niitä seuratessa en pysy kartalla, usein ruuan valmistukseen kuulluu niin monen sorttisia perustarvikkeita, joten niiden hankinta nostaa ruokalaskua viipymättä. Näinköhän,vanhoilla ohjeilla valmistetut ruuat maistuvat parhailta vaikka uudet sörsselit ehkä lisäävät makutottumuksia. Luonto on vielä puhdasta maassamme joten marjat ja muut vihannekset ovat puhtaita suoraan luonnon metsistä kerättyinä - eivät sisällä mitään torjunta-aineita, joten luonnon antimia voi turvallisin mielin käyttää.

      Tänään on siis kevätpäivän tasaus, vuodenajat vaihtuvat päivien pidetessä.

      • Minä olen tehnyt tuon saman havainnon noista TV:n ruokaohjelmista. Niitä on joka kanavalla joka päivä vaikka kuinka paljon. Ne ovat ilmeisesti hyvin sponsoroituja ohjelmia ja halpoja tuottaa, siksi niissä on niin paljon erilaisia aineksia vaikka vähemmälläkin pärjäisi.
        Henkilökohtaisesti haluan maistella toisistaan erottuvia makuja ja varon etten tee kaikista ruoista ylenmääräisellä maustemäärällä samanmakuisia.
        Minä katson MTV3:lta Mitäs tänään syötäisiin, koska se kestää vain viisi minuuttia. Helppoja ruokia ne on valmistaa, mutta tosiaan aineksia sisältyy tosi monenlaisia joka ohjeeseen. Pitää ostoslistaan laittaa, eihän kotoa aina kaikkea löydy.
        Saahan sieltä joskus kivoja vinkkejä ja ohjeita. Esim. sipuli kannattaa kastella ennen kuorimista, kuori irtoaa helpommin. Eilen kokki antoi hyvän vinkin lohifileen nahan poistoon halkaisemalla file pitkittäissuunnassa niin on poisto helpottuu.
        Minulla on vanha reseptikansio, johon olen keräännyt niin ruoka- ja leivontaohjeita vuosien varrelta aina vuodelta -57 lähtien, jolloin naimisiin menin.
        Työkavareilta on monta ohjetta leivonnaisista, joita kahvilla nautittiin porukalla.
        Mutta tänä päivänä netistä löytyy kaikki reseptit mitä ikinä tarvitsee.


    • Kukaan ei ole vakavissaan kyseenalaistanut kuitenkaan läskisoosin mainetta ja kunniaa suomalaisten miesten ruokapöydässä.
      Se olisi jo itsemurhaisten ajatusten aituusta lähtenyt ajatusontiainen. Samaa kun Koskenkorvaviinan rosentteja laskettaisiin terveysetuihin vedoten.

      • Läskisoosia

        Liputan myös"läskisoosin" puolesta. Mikä onkaan sen makoisampaa kun kunnon läskisoosi ja perunamuusi. Tahtoo vain olla ettei oikeaa hyvää tirisevää possua tahdo löytyä. Palojen ruskistuksen jälkeen, sipulia ja vehnäjauhoja ruskistumaan, suolaa ja vettä sekaan ja leiivnuuniin koko komeus hautumaan. Tämä ei ollut mitään arkiruokaa vaan tosi maukasta pyhäruokaa.


    • Anonyymi

      Raparperikiisselin ohjetta etsin.

    • Anonyymi

      Ei ole tarvetta seksisivustoihin , yhtä vähän kuin nostaa kunniapaikalle mammojen perunajauhokiisseleitä . Jo kymmeniä vuosia sitten lisättiin marjat joko viiliin, smothieihin tai jäätelöön. Pula-ajan keitoksiahan nuo jauhokiisselit olivatkin.

      • Anonyymi

        Kyllä perunajauhoja myydään nykyisinkin ja paketin kyljessä on kiisselin ohje. läheisen palvelukodin ruokalistalla on melkein joka päivä jälkkärinä joku kiisseli tai marjarahka. Minäkin tein sitä paljon lasten kotona ollessa siten, että kuumaan kiisselipohjaan lisäsin jäiset marjat. Tuli terveellistä. Itselle tulee harvoin tehtyä, mutta hyvää se on. Ja ajankohtaista, kun on nyt raparperit ja marja.aika alkamassa. Raparperikiisseliin saat ohjeita googeloimalla netistä. Mitä vikaa on mammoissa ja kiisseleissä ? Miksi vertaat seksisivustoihin ? Itsekkin nostit ketjun , olisit antanut painua , kun noin tämäkin asia ärsyttää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä perunajauhoja myydään nykyisinkin ja paketin kyljessä on kiisselin ohje. läheisen palvelukodin ruokalistalla on melkein joka päivä jälkkärinä joku kiisseli tai marjarahka. Minäkin tein sitä paljon lasten kotona ollessa siten, että kuumaan kiisselipohjaan lisäsin jäiset marjat. Tuli terveellistä. Itselle tulee harvoin tehtyä, mutta hyvää se on. Ja ajankohtaista, kun on nyt raparperit ja marja.aika alkamassa. Raparperikiisseliin saat ohjeita googeloimalla netistä. Mitä vikaa on mammoissa ja kiisseleissä ? Miksi vertaat seksisivustoihin ? Itsekkin nostit ketjun , olisit antanut painua , kun noin tämäkin asia ärsyttää.

        Pitäisikö keskustelu olla pelkkää hymistelyä mielestäsi? Kriittisyyskö ei olisi tarpeellista ?

        Kyllä mielestäni pitää voida osoittaa seksisivustoille pahksuntansa, joka pyynnöstäni poistettiin. Eiköhän harmistumiseni ollut lähinnä sivuston asiattomasta tunkeutumisesta kiisseliylistykseen?

        Siltikään ei kaikilla ole tarvetta ihannoida makeita keitoksia, nostamalla kiisseleitä peräti kunniamainintaan!


    • Anonyymi

      Puolukoita ja mannaryynejä sekä sokeria mausteeksi, niin syntyy veteen keitettynä oiva puolukkavispipuuro.
      Kuten nimi sanoo , niin jäähdytetty keitos vispataan. On hyvää maidon kera.

      • Anonyymi

        Hoksasin, että pakastimeen oli jäänyt puolukoita ja keitinkin vispipuuroa, joka on lastenlasten ja vanhempienkin herkkua. En siivilöi pois kuoria, vaan murskaan tehosekoittimella. Syömme paljon tuoreita ja pakastettuja marjoja. En niistä keitä kiisseliä, vaan ostan valmiita marjakeittoja.


    • Anonyymi

      Karpalopuuroa joskus tein useinkin kun lapset oli vielä pieniä. Ohjeen ideana oli lisätä lopuksi hiukan perunajauhosuurusta sekaan. Se teki puurosta kivan silkkistä. Lopuksi tietysti vispasin, ja maidon kanssa sitä syötiin.

      En koskaan ole viitsinyt tehdä maitokiisseliä, mitä äiti teki usein sunnuntaina jälkiruoaksi. Se oli hirmu hyvää, ainakin silloin lapsena, päälle nimittäin äiti pisti reilusti mansikkahilloa, itse tehtyä tietenkin.

      Nyt on ruoan tarve kovin vähäinen kun meitä ei ole kun kaksi päiväseltään aterioimassa. Siksipä tarjoilukin kaventuu... Pitää ottaa itseään niskasta. Vaihtelu virkistää - kun vaan viitsii nähdä pikkuisen vaivaa lisää.

    • Anonyymi

      Netistähän kaikki ohjeet nyt löytyy, ei haittaa vaikka keittokirja olis hävyksissä.
      Röpörieskankin, saati raparperikiisselin :)

      Omat variaatiot on parhaita.

    • Anonyymi

      Äitini aikoinaan siivilöi aina mustikat pois kun keitti ensin ja teki mehuun kiisselin. Silloin luultiin et siemet menee umpisuoleen :)

      • Anonyymi

        Ite valmistan juuri tuolla tavalla mustikkasopan, siivilöin mustikat pois ja laitan pikkusen sokeria mössöön ja syön. 10 vuotias lapsenlapseni tykkää tuollaisesta mustikkasopasta mikä on siivilöity ja tuumaa ettei kukaan tee niin hyvää kuin mummu.
        Kiisseleitä oli omassa lapsuudessani lähes aina puuron kanssa ja tehtiin niin rusinoista ja marjoista kuin sekahedelmistä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Alahan tulla paikkaamaan tekojas

      Ja lopeta se piilossa oleminen. Olet vastuussa mun haavoista. Vien asian eteenpäin jos ei ala kuulumaan.
      Suhteet
      31
      5926
    2. Ei tunnu, että välität yhtään

      Tuntuu, että et edes muista minua koko ihmistä. 😢
      Ikävä
      39
      3892
    3. Onko kenellekään muulle käynyt niin

      Että menetti tilaisuutensa? Kaivattu oli kuin tarjottimella, osoitti kiinnostusta vahvasti, silmät ja olemus täynnä rakk
      Ikävä
      183
      3333
    4. Ketä tietää

      Missä ammuttiin pyssyllä.
      Kotka
      12
      2798
    5. Veikeä Satu

      Tuu jutteleen, kaipaan sua. Oot kuuma nainen.
      Ikävä
      29
      2252
    6. Näytitpä taas niin hyvältä!

      Nautit tilanteesta täysin rinnoin. Sinä olet kuin
      Tunteet
      12
      2217
    7. Tietääkö kaivattusi että

      olet häneen ihastunut? 🤠
      Ikävä
      162
      1916
    8. Onko kaipaamallasi

      Naisella silikonit 🤔
      Ikävä
      19
      1572
    9. Terveiset kaivatullesi

      kesän aluksi tähän ketjuun.
      Ikävä
      105
      1372
    10. Oletko nyt

      Onnellinen mies naisesi kanssa?
      Ikävä
      25
      1283
    Aihe