Opintovapaa ja kesätyö

onkomahdollinennn

Saako opintovapaan aikana tehdä palkkatyötä? Ja nimenomaan kyse palkkatyöstä mikä olisi tarkoitus tehdä eri työpaikassa kuin siellä mistä on opintovapaalla. En löytänyt muuta kuin tällaisen jutun: http://www.rahani.fi/opintovapaa-ja-tyo/

Mutta tuossa käsittääkseni puhutaan vain siitä työpaikasta mistä on opintovapaa myönnetty. Entäs jos haluaa ja saa vaikka kesätöitä jostain toisesta firmasta?

10

7828

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aikuisopiskelijana

      Kannattaa selvittää asia ensin omalta työnantajaltasi. Jos saat aikuiskoulutustukea Koulutusrahastosta, kysy ohjeita myös sieltä. Arvelisin, että oma työnantajasi voi perua tai keskeyttää opintovapaasi, jos teet töitä toiselle työnantajalle opintovapaan aikana. Jos saat Koulutusrahastosta aikuiskoulutustukea, tukea vähennetään, jos ansaitset palkkatuloja yli 250€/kk.

    • Kilpailijallehommiin

      Kaikkea sitä tulee näköjään ihmisille mieleen. Opintovapaa ei todellakaan ole tarkoitettu siihen että otat omasta työpaikasta vapaata ja menet toiselle työnantajalle töihin. Opintovapaa on tarkoitettu opiskeluun. Kun palaat opintovapaalta niin osaat enemmän ja sinusta on työnantajallesi enemmän hyötyä.

      Jos haluat toiselle työnantajalle töihin, niin otat loparit ja vaihdat työpaikkaa.

      • ap_ap_

        "Jos haluat toiselle työnantajalle töihin, niin otat loparit ja vaihdat työpaikkaa."

        Niin, kun se olisikin noin helppoa vain vaihtaa työpaikkaa mutta kun vuosikausia hain ja hain muita töitä eikä mihinkään päässyt, niin turhauduin ja anoin opintovapaata ja todellakin opiskelen ihan muuta alaa, joten työnantajalle ei minusta niillä opituilla tiedoilla ole sen enempää hyötyä.


      • NäintääMenee

        Jos olet opintovapaalla niin opiskele ja rahoita opiskelu aikuisopintorahalla. Vaihda työpaikkaa sitten kun valmistut.

        Älä mene säätämään mitään töitä kesken opintovapaan, koska seurauksena voi olla että menetät alkuperäisen työpaikan ja sen myötä opintovapaan ja aikuiskoulutusrahan.

        Jos et opiskele kesällä, niin peru opintovapaa kesältä. Vapaata voi pyytää myös toisen työnantajan palveluksessa työskentelemistä varten. Se ei ole lakisääteistä, joten sitä joko saa tai ei saa ...


      • ap_ap

        Aikuisopintorahaa olen tähän mennessä saanut ja työpaikan vaihtoon tässä tähtään, kunhan vain saisi muualta töitä. En terveydellisistä syistä pysty enää siihen työhön mistä olen opintovapaalla. Olen nyt ollut palkattomassa työharjoittelussa, niin siitä kun oli koulussa puhetta, että kannattaako kesän ajaksi pyytää palkallista työtä ja olla koko kesä töissä vai pitääkö parin viikon loman ja on muuten kesällä harjoittelussa. Tulimmekin jo siihen tulokseen, että en voi palkkatöitä tehdä koska olen opintovapaalla, eli harjoittelulla jatketaan. Toivottavasti nyt työpaikka jostain löytyisi.

        Ja tosiaan, en voi sanoa sitä noin kevyesti, että vaihtaa vain työpaikkaa, ei sitä noin vain vaihdeta kun työpaikkaa on vaikea saada mistään. Sen vuoksi otinkin opintovapaata kun en mistään saanut muita töitä ja paloin loppuun sen hetkisessä työssä.


    • faktaa

      "Kun palaat opintovapaalta niin osaat enemmän ja sinusta on työnantajallesi enemmän hyötyä."

      Osa opintovapaata käyttävistä opiskelee ja vaihtaa kokonaan toisen alan töihin. Esimerkiksi kaupan alan työntekijöistä suuri osa on päätoimisia opiskelijoita. Osa opiskelijoista käy iltaisin ja viikonloppuisin tuntitöissä rahoittaakseen opintojaan. Jos työhistoriaa on tarpeeksi, henkilö voi hakea töistä myös opintovapaata.

      Opiskelun tavoitteena on toisen alan tutkinto eli opiskelijat ja opintovapaalla olijat eivät aio jatkaa nykyisen työnantajan palveluksessa. Työnantaja ei voi kieltäytyä opintovapaan myöntämisestä, vaikka työntekijä suuntaa toiselle alalle.

      • IhanEriAsia

        Tottakai osa vaihtaa työnantajaa sen jälkeen kun opintovapaat on ensin pidetty, ja aion itsekin vaihtaa, mutta: silloin kun työsuhde on vielä voimassa, ei voi noin vain mennä toiselle työnantajalle töihin. Jos kovasti haluaa kesätöihin toiseen paikkaan kuin omaan työpaikkaansa, niin kannattaa yrittää neuvotella lupa omasta työpaikasta, ehkä se onnistuu. Jos jää kiinni, että on ilman lupaa tehnyt töitä muualle, vaikka kilpailijalle, niin työnantaja voi purkaa työsuhteen eikä sen jälkeen enää ole työpaikkaa, mistä voi saada opintovapaata, niin että ei sitten voi enää hakea aikuiskoulutusrahaakaan. Sitten on pakko tehdä iltaisin ja viikonloppuisin hanttihommia kassalla henkensä pitimiksi ...


    • mielipidettä

      "Jos jää kiinni, että on ilman lupaa tehnyt töitä muualle, vaikka kilpailijalle, niin työnantaja voi purkaa työsuhteen eikä sen jälkeen enää ole työpaikkaa"

      Työsopimuksessa pitää olla maininta ja sopimus kilpailevasta työstä, jos se sitoo työntekijää. Eli työsopimuslaissa ei ole lähtökohtaisesti määrätty, että työntekijä saisi tehdä töitä vain yhdelle työnantajalle. Nykyään on jopa tavallista, että ihmisellä on monta työpaikkaa, joihin hän tekee töitä freelancer-verokortilla.

      Opintovapaan aikana kannattaa selvittää kaikki tukiasiat tarkasti. Opintovapaata otetaan siksi, että työntekijä haluaa muutosta nykyiseen työhönsä, haluaa vaihtaa kokonaan toiselle alalle tai haluaa haastavampiin työtehtäviin.

      • Otahanselvää

        Joojoo, kaikenlaisia työsuhteita on, freelancereita ja muita. Niidenkin ohessa voi opiskella, mutta ei niistä olla opintovapaalla.

        Opintovapaan ja aikuiskoulutusrahan edellytyksenä on vakituinen työsuhde.
        Kokeilepas, mitä tapahtuu, jos pyydät vaikka kuukauden verran opintovapaata vakituisesta, päätoimisesta työpaikastasi, saat opintovapaapäätöksen ja aikuiskoulutustuen, mutta et sitten menekään opiskelemaan vaan toiselle työnantajalle töihin.

        Opintovapaalla kuuluu opiskella, se lukee opintovapaalaissa ja -asetuksessa. Jos ei opiskele, ei saa olla opintovapaalla.


    • poiiuy

      Minulla ili niin , että olin vapaalla ja olisi halunut myöhemmin perua jonkun verrran opntovapaata, mutta työnantaja sanoi, että jo sijainen on siihen otettu ja en saa. Minä sanoin ääneen, että etsin muualta, koska en nyt tarvitse ollaa vapaalla ja rahaa on tarvis. Ei mulle tullut ongelmia. Edes välttämättä tarvitse sanoa. Mistä se tietää, että teet töitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2830
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      212
      1818
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1502
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1261
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1188
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      254
      1126
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1032
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      973
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      78
      895
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      770
    Aihe