"Kiusaaja voi olla todella hurmaava ."
Koulukiusaajilleen haistatellut psykologi: "Kiusaaja voi olla todella hurmaava"
Psykologi Vesa Nevalainen on tehnyt kirjan hankalista ihmisistä. Hänen mielestään vaarallisin kaikista on manipuloija, jollaisia tapaa jo koulujen pihoilla.
Nevalainen on Helsingin kaupungin oppilashuollon päällikkö, psykologi ja omien sanojensa mukaan itsekin sopivasti hankala tyyppi. Sellainen, joka puuttuu asioihin, jotka ovat hänen mielestään pielessä, ja aloittaa taistelun – silloinkin, kun muut eivät sitä halua.
Nyt Nevalainen on ottanut kohteekseen hankalat tyypit. Sellaiset, jotka myrkyttävät työpaikan ilmapiirin, tappavat ilon parisuhteesta ja karkottavat kaverit. Hän ja psykologi Satu Kaski ovat koonneet aiheesta kirjan Ikävät ihmiset – kuinka selviytyä hankalien tyyppien kanssa.
Nevalainen haluaa marssittaa hankalat tyypit estradille, tehdä heistä näkyviä ja siten ehkä hitusen vähemmän hankalia. Hankalan tyypin tunnistaminen on nimittäin kaikkein vaikeinta heille itselleen.
"Hankala ihminen ei yleensä todellakaan tiedä olevansa hankala. Hän ajattelee auttavansa muita, kun valittaa koko ajan työpaikan ongelmista, tekee muidenkin työt jaksamisensa kustannuksella tai puhuu ilkeästi kahvitunnilla työkaverista. Hänhän vain varoittaa muita jo etukäteen, ettei sen ihmisen kanssa kannata tehdä töitä."
Herkkänahkainen, sooloilija, manipuloija, perfektionisti, jumittaja, hötkyilijä, negatiivinen, Nevalainen luettelee.
"Näen nykyään hankalia ihmisiä kaikkialla", hän nauraa.
Nevalaisen mukaan keskuudessamme liikkuu ainakin 18 erilaista hankaluustyyppiä. Lista on niin pitkä, että kuka tahansa voi löytää siitä omia piirteitään.
Vesa Nevalainen
Kuka?
Vesa Nevalainen, 54, työskentelee Helsingin kaupungin oppilashuollon päällikkönä.
Mistä tunnetaan?
Pitää Suomen Psykologiliiton sivuilla blogia, jossa kommentoi kärkevästi ajankohtaisia asioita. Ennen Ikävät ihmiset -kirjaa Nevalainen on kirjoittanut Satu Kasken kanssa teokset Pessimisti ei pety ja Oy Ihminen Ab.
Mistä ei tunneta?
Kirjoittaa salaa pöytälaatikkoon muutakin kuin asiatekstejä. "Koetan olla vakavampi ja synkempi kuin oikeasti olen."
"Jokainen ihminen on pikkuisen hankala ja pitääkin olla, ettei joudu aina muiden ylitse kävelemäksi. Mutta oikeasti hankalan tyypin erottaa siitä, että ominaisuus on hallitseva osa hänen persoonaansa. Tällaisen ihmisen kohtaamisesta jää ikävä olo. Hankala myös syyttää käytöksestään aina muita: kasvatusta, koulukiusaajaa, tyhmää työkaveria, kiirettä tai huonoa päivää."
Hankala tyyppi voi olla harmiton kahvihuoneen nurkassa marisija. Tai ihminen, joka tuhoaa läheistensä mielenterveyden. Vaarallisin kaikista on Nevalaisen mukaan manipuloija. Sellainen ihminen, joka saa muut tekemään asioita, joita nämä eivät välttämättä haluaisi. Tällaisia ihmisiä näkee jo koulussa, tietää Nevalainen, joka johtaa Helsingin peruskoulujen koulupsykologeja ja -kuraattoreja.
"Perinteinen näkyvä koulukiusaaminen ei enää ole niin iso ongelma, koska siihen puututaan. Koulupsykologien mukaan suurempi ongelma ovat niin sanotut manipuloivat kiusaajat, jotka yllyttävät muut tekemään likaisen työn. Juuri tällaiseen kiusaamiseen on vaikea päästä kiinni. Usein kyseessä on sosiaalisesti taitava ihminen, joka voi olla todella hurmaava. Nämä manipulointitaidot kehittyvät jo varhaislapsuudessa."
Myös Nevalaisen omat kokemukset hankalien tyyppien kanssa alkoivat koulussa.
Vihaan sua, sanoi luokkakaveri 15-vuotiaalle Vesa Nevalaiselle.
Ympärillä seisoi iso poikajoukko. Oli toukokuu, yläaste oli päättymässä ja Nevalainen oli saamassa turpaansa.
Luokkakaveri oli ottanut Nevalaisen silmätikukseen pari vuotta aiemmin. Pikkuhiljaa muillakin luokan pojilla tuntui olevan jotain Nevalaista vastaan. Hänen sanomisiaan pilkattiin ja häntä uhkailtiin väkivallalla, mutta pian oltiin taas ystävällisiä. Kiusaamisen aloittanut oppilas seurasi apureitaan tyytyväisenä.
Sinä toukokuisena iltapäivänä Nevalainen päätti, ettei alistu.
"Kiitos samoin", hän sanoi kiusaajalleen ja käveli pois.
Ne nyrkiniskut jäivät saamatta, mutta ilkeät sanat eivät unohtuneet.
Vuosi sitten kiusaaminen muistui uudelleen mieleen. Nevalainen luki tutkimuksesta, jonka mukaan kiusaajilla on usein huonot sosiaaliset taidot, jotka periytyvät kotoa.
Kiukun puna nousi poskille. Kiusaajien niputtaminen huonotapaisiksi öykkäreiksi tuntui kiusattujen kokemusten aliarvioimiselta.
Hän kirjoitti Psykologiliiton sivuilla pitämäänsä blogiin: Koulukiusaaja on ilkeä paskiainen, jonka sosiaalisissa taidoissa ei ole mitään vikaa. Hänen sydämessään on vikaa. Jotkut vain ovat pahoja, eikä tausta selitä sitä.
Lopussa luki: Kiusatuksi joutuminen ei unohdu koskaan.
Pian blogin kommenttiosiossa ja netin keskustelupalstoilla alkoi kiivas keskustelu. Miten psykologi voi leimata pienen lapsen ilkeäksi paskiaiseksi? Epäiltiin, ettei Nevalainen oman kokemuksensa takia näe, mikä teki kiusaajas
http://www.hs.fi/elama/a1427261868030?jak
Tänään Hesarissa, parhaassa sanomalehdessä
TÄRKEIN_ASIA_
1
58
Vastaukset
- LUOKKAKOKOUSmyöhemmin
Luokkakokous-niminen ohjelma on kuulemani mukaan näitä asioita valottanut, milloinkahan se on tullut?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Uskalla lähestyä minua
Mitä siinä menetät? Vai tyydytkö kirjoittelemaan täällä? Minä olen jo tehnyt aloitteen. Paitsi jos sinua ei kiinnosta. S617850- 1334524
Oulaskankaan päätöksistä
https://www.facebook.com/share/v/1BSCFTMTyX/ Nyt tuli kova päätös, arvostan tätä Kuoppamäen suoraselkäisyyttä.323777- 213138
- 232682
- 292617
- 502316
- 252190
Mitä toivot Suomi24:ltä? Osallistu sivuston kehitykseen!
Moikka keskustelijat! Terveisiä Suomi24:n kehitystiimiltä. Vuosi lähenee loppuaan, mutta ennen kuin rauhoitumme joulun3922123- 322069