Fretistä kysymyksiä...

#Keira#

Tässäpä niitä nyt tulee:
1) Minkä laista ruokaa fretti syö? Voiko sille antaa koiran ruokaa vai onko sille omaa ruokaa olemassa?

2) Tuleeko fretti toimeen koiran kanssa?

3) Onko fretillä pakko olla häkkiä? Voiko se olla vapaana talossa tai huoneessa? Ajattelin, että jos sille hommaisi kanin häkin, jossa se vain nukkuisi. Olisiko hyvä idea?

4) Oppiiko fretti sisäsiistiksi, jos sitä vie säännöllisesti ulos vai pitääkö sillä olla joku hiekka laatikko, jossa se käy tarpeilla?

5) Paljonko fretti maksaa? En ole kaavaillut mitään rotu frettiä, tavallista tallaajaa vain.:)

6) Tarviiko fretti samallaiset rokotukset kuin esim. koirat?

Toivottavasti joku jaksaa vastata näihin kysymyksiin, niiden vastaukset tulisivat tarpeen.
Kiitos jo etukäteen!

6

1923

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • öttiäinen

      Hei!
      Tässä joitain vastauksia, nämä siis minun mielipiteitäni...
      1) Freteille on omaa ruokaa, joka on samantyyppistä kuin koiranruoka (papanoita/raksuja...)mutta frettien ruuassa on ihan freteille tarkoitetut aineet oikeassa suhteessa. Herkkupaloina meillä annetaan makkaraa, omenaa, banaania, rusinoita ym.

      2) Muiden eläinten kanssa toimeen tuleminen riippuu yksilöistä. Meidän vanhempi makkara pelkää koiria (säikkynyt joskus haukkumista ja pelkää nyt aina koiran nähdessään) ja olisi kovasti kimppuun hyökkäämässä. Nuorempi ei tajua pelätä, joka on toisaalta huono, koska mielestäni koirat voivat olla arvaamattomia ja pienen eläimen käy huonosti jos koira päättää hyökätä.

      3)Meillä häkki oli alussa vain paikka mihin vessa oli helppo kiinnittää ruoka ja juomapullo, muuten siellä ei viihdytty. Nyt häkki ei ole käytössä, vaan vessoja siellä täällä missä tarvetta on ja juoma-astia on suuri vati vessan lattialla. Täytyy olla tarkkana mihin kaikkeen fretti pääsee käsiksi talossa vapaana ollessaan ja kaikki vaarapaikat on poistettava. Menee jonkin aikaa ennen kuin kaikki vaarat on fretin avulla etsitty ja poistettu, uusia löytyy yllättävänkin pitkään... Lempi-nukkumapaikat on keksitty sohvan välistä ja tietysti isin ja äitin vierestä!

      4) Meidän pojista vanhempi on 90% sisäsiisti ja nuorempi on kovaa kyytiä opettelemassa, tällä hetkellä juniori on noin 60% sisäsiisti. Mielestäni ulkoilu ei auta tässä asiassa, vaan sitkeä ja kärsivällinen opetus. Meillä opetus tapahtuu palkinnon avulla; aina kun tarpeet menevät oikeaan paikkaan annan rusinan ja kovat kehut päälle. Ja kun juniori on vastaherännyt (silloin kun huomaan) laitan hänet vessan eteen, jotta oikea paikka löytyisi.

      5) Hinnat vaihtelevat kovasti. Vanhemman kun ostin eläinkaupasta täältä Rovaniemeltä, maksoin siitä 250E ja lisäksi kaikki tarvittavat roinat. Nuoremman ostin kasvattajalta ja maksoin 170E.

      6) Fretit pitää rokottaa joka toinen vuosi penikkatautia vastaan. Hinta riippuu kuinka paljon frettejä on saatu kerättyä rokotukseen (yhdestä pullosta voi rokottaa 100 frettiä, parin tunnin sisällä), minun kokemuksen mukaan noin 30-60E. Lisäksi fretti pitää leikata surinpiirtein alle vuoden ikäisenä, hinta oli muistaakseni alle 100E.

      Toivottavasti vastaukset auttavat eteenpäin!

      • #Keira#

        Miksi fretti pitää leikata? Kasteroidaanko se vai mitä sille tehdään? Entä, jos on vain yksi fretti, niin tarviiko sitä leikata?

        Ja sitten vielä, että voiko frettiä ihan siis viedä kävelylle ulos?

        Anteeksi näitä mun hassuja kysymyksiä...:)


      • Miina
        #Keira# kirjoitti:

        Miksi fretti pitää leikata? Kasteroidaanko se vai mitä sille tehdään? Entä, jos on vain yksi fretti, niin tarviiko sitä leikata?

        Ja sitten vielä, että voiko frettiä ihan siis viedä kävelylle ulos?

        Anteeksi näitä mun hassuja kysymyksiä...:)

        Naarasfretillä katkeamaton kiima johtaa yleensä tappavaan aplastiseen anemiaan, johon ei ole hoitoa. Eli steriloimala naaraan, turvaat sen terveyden. Yksinkertaisesti näin. Urosfretti taas kiima-aikaan voi olla hyvinkin aggressiivinen muita eläimiä ja myös ihmisiä kohtaan. Lisäksi sukukypsä uros usein harrastaa vastaavaa merkkaamista kuin kollitkin eli ruikitaan pissaa reviirin merkiksi mihin sattuu. Uros sukukypsänä myös haiskahtaa törkeän pahalle. Oma nenä tähän hajuun tottuu, mutta kaverit kyllä haistavat sen ja pitävät hajurakoa.

        Eli tuon kysymykseen, pitääkö leikata jos on vain yksi fretti niin sanoisin että pitää. Naaras on ehdottomasti streiloitava.

        Totta kai voi viedä kävelylle, kunhan nyt kaikkein kuumimpia, kylmimpiä ja märimpiä kelejä välttelee. Ja kunhan fretti on totutettu valjaisiin ja ulkona käymiseen. Vastaavia lenkkejä tuskin fretin kanssa pääsee tekemään kuin koiran kanssa.


    • Miina

      Ruoka
      Freteille on olemassa omat kuiva- ja tuoreruokansa, joita itse suosittelisin syöttämään. Lisänä voi tarjota korkealaatuisia kissanpennun ruokia (ei tavaratalolaatuja!). Koiran ruuissa on liikaa viljaa ja kasvikunnantuotteita, joita fretin ruuansulatus ei pysty käyttämän hyväksi. Lisäksi koirien ruuista taitaa puuttua tauriini, jota fretti tarvitsee. Koiranruoka saattaa aiheuttaa mm. ripulia.

      Muut eläimet
      Riippuu paljon niin fretistä kuin muistakin eläimistä, miten nämä tulevat keskenään toimeen. Aivan kuten ihmisilläkin, yksi tykkää toisesta ja toisesta taas ei :)

      Häkki
      Ei ole pakko olla häkkiä. Fretillä on kuitenkin hyvä olla paikka, jossa se saa nukkua/syödä/juoda rauhassa. Tämä voi olla oma huone tai oma häkki. Lisäksi joskus fretin joutuu pistämään oman turvallisuutensakin vuoksi omiin oloihinsa esim. jos on riehakkaita lapsivieraita kylässä tai sitten frettejä pelkääviä. Tällöin tällainen oma tila on tarpeen. Ja asunnon frettiturvallisuus on tietysti a ja o kun fretti oleilee vapaana.

      Sisäsiisteys
      En ole kuullut fretistä, joka kävisi ulkona tarpeillaan. Fretin ruuansulatus on lyhyt, se voi käydä tarpeillaan jopa 3 tunni välein. Lisäksi hätä yleensä iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta, joten siinä voi tulla kiire kiskoa takkia niskaan, kun näätä peruuttaa häntä pystyssä nurkkaan.

      Hiekkalaatikot ovat freteille loistavia ja oppivat kyllä käymään sielä tarpeillaan pienellä koulutuksella (tai vähän isommalla)

      Hinta
      Hinta vaihtelee ostopaikasta, väristä, karvan pituudesta ysm. sekoista johtuen paljon. Pääasiassa kotimaisilta kasvattajilta ostetut fretit taitavat maksaa siinä 180-250€:n välillä

      Rokotukset
      Fretit tarvitsevat penikkatautirokotteen. Suositukset vaihtelevat, mutta vuosittain tai joka toinen vuosi, noista suosituksista riippuen: Viime aikoina on suositeltu joka vuotista. Pentujen rokotuksesta kannattaa kysyä eläinlääkäriltä. Muita rokotuksia fretti ei välttämättä tarvitse, ellei sen kanssa reissaa maan rajojen ulkopuolella. Rabiesrokote freteille löytyy, siitä tietävät eläinlääkärit enemmän.

    • Anonyymi

      Hei minun on nyt pakko kysyä että pitääkö fretille olla jokin kaveri toinen fretti kun minulla olisi tarve ostaa fretti mutta voiko se olla vaikka vuoden tai kaksi ihan ilman kaveria tai tarvitseeko se edes ollenkaan toivottavasti joku voisi vastata joka tietää😀

      • Anonyymi

        Sori vähän myöhässä mutta itsellänikin aikeissa hankkia fretti:) olen lukenut että ei tarvitse lajitoveria jos hänellä on paljon leikkiseuraa mutta jos sinulla ei ole aikaa leikkiä fretin kanssa niin olisi hyvä että hankkisit kaverin


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1893
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1456
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      16
      1399
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      11
      1369
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1337
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1280
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe