Henkioppi oli harhaoppi

harhaoppinen

SRK:n johtokunnassa istunut ylivieskalainen saarnaaja Heikki Saari (s. 1906) oli kehitellyt lestadiolaisuudelle vieraan ”henkiopin”, jonka hän sai SRK:ssa jossain vaiheessa hyväksytyksi. Oppi muistutti sata vuotta vanhempaa Uudenheräyksen ”lakioppia”.

Se syntyi ilmeisesti väärästä Raamatun tulkinnasta kohdissa, joissa puhutaan saastaisista ja pahoista hengistä ja henkivalloista (esim. Mark. 3:11, 5:2, Luuk. 11:26, Ap.t. 19:12). Henkiopissa ahkerasti käytettyä termiä ”väärä henki” ei sen sijaan Raamattu tunne.

Kun näitä raamatunkohtia katsoo, huomaa, että ”henget” ovat kristittyjen joukon ulkopuolella, kun taas henkioppi opetti, että ne ovat sisäpuolella ja että niitä vastaan täytyy jatkuvasti taistella.

Sanaa ”henkivallat” ei esiinny niinkään meidän käyttämässämme vanhimmassa raamatunkäännöksessä vaan uudemmissa. Sitä on käännetty sanoista arkh’, doksa ja eks’sia. Sanoilla on useita eri merkityksiä. Sanoja käyttää etupäässä Paavali ja on hiukan vaikea tulkita, mitä hän niillä oikein tarkoittaa. Lähinnä tulee mieleen epäusko ja lähetystyötä vastustaneet pakanamaiden hallitukset.

37

569

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • väärähenkinen

      Saari: Uskovaiset joukkona ”väärässä hengessä”
      Erityisesti Saaren kirjassa ”Iisak ja Jaakob ”(SRK 1977) hänen ajatustensa pääkohdat tulevat esiin: ”Kun Jumalan perheväen keskuudessa rakkaus jakaantuu, silloin on aina vika hengessä”. Lestadiolaisuuden silloisen tilan hän näki: ”Jumalan aika on nyt tullut. Eksytyksen henki on istuttanut itsensä Jumalan valtakuntaan ja ylentänyt itsensä Jumalaa vastaan”.

      Joukkomme näkyi hänelle suurimmalta osalta ”väärään henkeen” eksyneenä. Hän vertasi sitä huonokuntoiseen Herran huoneeseen: ”Jatkuvasti sitä on kunnostettava….siellä pitää myös jatkuvasti suorittaa korjausta”.

      Kirjaa leimaa myös outo ylihengellinen raamatunselitystapa. Kun tällaiset käsitykset menivät SRK:ssa läpi ja SRK levitti sitä rauhanyhdistyksiin, se johti lähes kaaokseen ja hoitokokousten kierteeseen. Tuo aika jäi onneksi lyhyeksi. Se painottui 1980-luvun vaihteeseen.

      Kun oppi saatiin korjattua ennalleen, tilanne rauhoittui.

      Henkioppi ehti kuitenkin jättää jälkeensä henkisiä traumoja ja itsemurhistakin on kerrottu (myös lakiopin aikana). Erityisesti vanhusten oli usein mahdoton käsittää uutta oppia, mutta heille väitettiin, että ”näin on aina uskottu”. Heidän kohtalonsa olikin usein säälittävä.

      • Veikko_Jurvakainen

        Kritiikki harhaoppia kohtaan nousi tavallisten uskovaisten taholta
        Tietojeni mukaan ongelma lähti purkautumaan 1979, kun kuulijat kiinnittivät huomiota Saaren saarnaan saman vuoden Suviseuroissa.

        Paikallisesti meillä kävi samoin: yhdistyksemme jäsenet väsyivät johtokunnan johtamiin, pelottaviin hoitokokouksiin, ja puuttuivat asiaan. Näin toteutui keskuudessamme tuo alussa mainittu Paavalin lause.

        SRK:n johtokuntakin on seurakunnan valitsema eikä itsessään seurakunta
        Saari vaihtui pois SRK:n johtokunnasta 1981. Alistamista on tosin ajoittain jatkunut vielä tuon ajan jälkeenkin. Yleensä siihen syyllistyvät puhujat. Erityisesti ne, jotka olivat hoitokokouksissa siihen harjaantuneet ja ne, joilla on ollut puhujaksi ja muillekin näkyville paikoille omia pyrkimyksiä (se ei ole tapamme).

        Meille on tärkeää pysyä aina Raamatun opetuksissa.

        Tulee muistaa, että SRK:n johtokuntakin on seurakunnan valitsema eikä itsessään seurakunta. Sekin voi erehtyä mutta senhän ei tarvitse sen arvoa alentaa. Meille SRK on tärkeä toimielin ja tilaisuuksiimme voivat kaikki vapaasti osallistua.”

        Veikko Jurvakainen, maanviljelijä, Ylikiimingin Rauhanyhdistyksen maallikkosaarnaaja vuodesta 1995.


      • TarkennusVain

        Rek. yhdistykset eivät ole ev. lut. kirkossamme seurakuntia. Jos ovat, seurakunnalla pitäisi olla kirkkoherra, kirkkovaltuusto yms. rakenteita.

        "SRK:n johtokuntakin on seurakunnan valitsema eikä itsessään seurakunta". Kirkkovaltuuston valitsee seurakunta. Seurakunnissa on kyllä johtokuntia, joita nykyisin usein nimitetään vastuuryhmiksi.

        Rek. yhdistykset, ompeluseurat yms. eivät ole kirkkomme seurakuntia. Tarkistin listasta. Ev. lut. kirkkomme seurakunnissa ei ole yhdistyksiä, ei minkäänlajin yhdistyksiä, ei siis rauhanyhdistyksiäkään. SRK lestahellarit erustavat yhdistyskristillisyyttä kirkossamme. Eihän kasteitakaan toimiteta sen ja sen rauhanyhdistyksen seurakunnan jäsenyyteen vaan oman kirkon oman paikallisseurakunnan jäsenyyteen.


      • Henkiopin_selittelyt

        Hoitokokousten aikaan Ry:n saarnoissa, lehdissä ja vuosijulkaisuissa henkioppi ja henkiparannukset oli vahvasti esillä. Hoitokokoukset saivat paljon pahaa aikaan ja tulivat julkiseen tietoisuuteen. Ulkopuolisen painostuksen lisääntyessä SRK ilmoitti luopuvansa hoitokokousten pitämisestä. Myöhemmin SRK:n toimesta niitä myös pahoiteltiin julkisesti. Kuitenkaan henkiopista ei ole luovuttu, eikä asioita korjattu. Henkioppia ja hoitokokouksia edelleen puolustellaan keskusteluissa ja tälläkin palstalla.

        Monet Ry:n ihmiset ovat keskusteluissa henkiopista ja henkiparannuksista todenneet vältellen: No, se oli sitä aikaa, ei se sellaista enää ole, ei niistä enää puhuta.

        Aika kuluu, sukupolvet vaihtuvat. Henkioppi halutaan vaikenemalla ja selittelyillä haudata historian hämärään. Aika hoitaa. Kuitenkin perustus on puhdistamatta. Synti ja vääryys ei vanhene, niistä on tehtävä parannus. Totuutta ei voi paeta.

        On väärin nuorempia kohtaan etteivät tunne oman yhteisönsä perustuksellisia tosiasioita. Ketään ei saa johtaa harhaan, pitää tuntea vastuunsa.


      • Vastuu

        Salailu ja rikosten vähättely on kaikkien niiden vastuulla jotka sitä tekevät tai tukevat. SRK:n virallisten edustajien lausunnot koskevat koko yhteisöä. Vapautuakseen vastuusta pitää ilmaista eriävä mielipide kuten on yleinen menettely koskien muidenkin yhteisöjen päätöksiä tai kannanottoja. Vähin mitä voi tehdä on olla puolustamatta valhetta ja vääryyttä. Hämmästyttää jatkuva selittely ja puolustaminen vähätellen tapahtuneita.


    • lukenut

      Raamatuss puhutaan kyllä erilaisista hengistä. Rakentavista ja vahingollisista hengistä.

    • ompihekki

      Hempeä henki, Kososlainen henki, isäntähenki, lakihenki, homohenki, villihenki jne.....

      • EpäilevätTuomaat

        "Hoitokokous on sielunhoidollinen, parantava ja hoitava keskusteluhetki."
        Lääninrovasti Erkki Piri Kalevassa 15.10.2011.

        SRK Oulu lestadiolaisuus SMP Pudasjärvi Erkki Piri YouTube

        Rov. Piri lienee niitä viimeisiä, jotka vielä 2010-luvulla ovat julkisesti kehuneet hoitokokouksia. Enää hänkään ei sitä tee vaan korosti erityisesti, että hiljattain kaima-Erkin kohdalla kyse EI ollut sielunhoidollisesta, parantavasta ja hoitavasta keskustelusta, jollainen siis hoitokokous on...

        Mitähän toimet Hurtigin kanssa sitten olivat...


      • erinäköinen

        Ei epäkohtia havaittu hoitotoimissa!

        K. H. S. (kaikki hyvin Siionissa)


    • ffgghjk

      Tämän päivän oikeanlainen raamatullinen hoitokokous olisi, jos Jeesuksen Kristuksen hoitava armo saisi kohdata hoitajaveljiä, että he pääsisivät vapaiksi vuosikymmeniä vaivanneista omantunnontuskista.

      • Oretna1

        ”Tämän päivän oikeanlainen raamatullinen hoitokokous olisi, jos Jeesuksen Kristuksen hoitava armo saisi kohdata hoitajaveljiä, että he pääsisivät vapaiksi vuosikymmeniä vaivanneista omantunnontuskista.”



        Aivan oikein sanottu. Kuitenkin hoitokokousvääryyksien korjaaminen tuskin edistyy, ellei SRK:n johtokunta myönnä sitä, että SRK levitti henkiharhaoppia tehokkaalla kampanjalla rauhanyhdistyksiin. Johtokunnan kannanilmaisussa hoitokokousvääryydet on laitettu yksittäisten hoitomiesten tilille ja johtokunta pahoittelee niitä ikäänkuin sivullisena.


    • arrmias

      Hoitokokouksista sitä vaan riittää keskusteltavaa.

      • Sitä_suurta

        harhaa on syytä pitää esillä ainakin kolmanteen ja neljänteen polveen, jotta kaikki JUmalan lapset ymmärtäivivät, että vaikka Jumalan valtakunta ei koskaan voikaan erehtyä, ihmisyhteisö ja kaikki sen 800 puhujaa voivat erehtyä. Siks täytyy olla varuillaan koko ajan...


      • Jumalan_valtakunta

        Ry:n ihmiset nimittävät yhdistyksensä Jumalan valtakunnaksi. Onkohan Rauhanyhdistysten tai SRK:n rekisteröidyssä perustamiskirjassa päätetty perustaa Jumalan valtakunta? Epäilen kyllä.

        Raamatun mukaan Jumalan valtakunta ei ole ihmisten perustama yhteisö. Jumalan Valtakuntaa ei voi nähdä eikä sanoa, se on siellä tai täällä. Se on valtakunta, jonka Jumala yksin tuntee.

        Luuk 17
        20. Ja Pharisealaiset kysyivät häneltä: koska Jumalan valtakunta olis tuleva? Vastasi hän heitä ja snaoi: ei Jumalan valtakunta tule niin, että se taidettaisiin nähdä.
        Matt 7
        21. Ei jokainen, joka sanoo minulle: Herra, Herra! pidä tuleman taivaan valtakuntaan; mutta joka tekee minun isäni tahdon, joka on taivaissa.
        Luuk. 11
        28. Niin hän sanoi: ja tosin, autuaat ovat ne, jotka kuulevat Jumalan sanan ja kätkevät sen.


    • kertaustakaikille

      "Hoitokokous on sielunhoidollinen, parantava ja hoitava keskusteluhetki."
      Lääninrovasti Erkki Piri Kalevassa 15.10.2011.

      SRK Oulu lestadiolaisuus SMP Pudasjärvi Erkki Piri YouTube

      • siunaukselaonnela

        Jos hoitokokous on noin ihana asia, melkein tekee mieli päästä osallistumaan tuollaiseen. Erkki Hurtigin kohdalla jokin aika sitten ei kuulemma ollut kyse hoitokokouksesta. Mitähän julmuutta Erkki H. sitten sai kokea SIUNAUKSELLISTEN toimien sijaan.


    • Anonyymi

      Jumalan valtakunnassa ei armoa anneta,Jumala on ankara ja vanhurskas

      • Anonyymi

        Niinpä kaksi joukkoa toinen hurahtaa helvettiin


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinpä kaksi joukkoa toinen hurahtaa helvettiin

        Paitsi Jeesuksen muut lampaat jotka kootaan yhteen


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinpä kaksi joukkoa toinen hurahtaa helvettiin

        Eikö niille tarvi puhua mitään


    • Anonyymi

      Pirin kirjan nimi hävinnyt, eikö miellytä SRK:ta.

    • Anonyymi

      Erkki Pirin kirja "Pappi siitä tuli", Maallikkona ja pappina kirkossamme, on tilattavissa Wanhat Kirjat Oy:ltä ja on myös useissa kirjastoissa. Hän muistuttaa, että SRK on pahoitellut hoitokokouksissa tapahtuneita vääryyksiä ja esittää myös oman anteeksipyyntönsä. - Tässä viestissä ei ole mitään sääntöjen vastaista, joten ei ole mitään syytä poistaa.

      • Anonyymi

        Ongelma on ehkä siinä, että Piri esitti oman anteeksipyyntönsä hoitokokouksista, SRK on sitä mieltä, että yleinen pahoittelu riittää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ongelma on ehkä siinä, että Piri esitti oman anteeksipyyntönsä hoitokokouksista, SRK on sitä mieltä, että yleinen pahoittelu riittää.

        Myös Valde Palola on esittänyt henkilökohtaisen anteeksipyyntönsä. Ollaanko valmiita antamaan anteeksi, kuten katuvalle pitäisi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Myös Valde Palola on esittänyt henkilökohtaisen anteeksipyyntönsä. Ollaanko valmiita antamaan anteeksi, kuten katuvalle pitäisi?

        Riippuu siitä, mitä anteeksipyyntö tarkoittaa, ovatko Piri ja Palola sitä mieltä, että hoitokokoukset olivat siunauksellisia, joitakin ylilyöntejä lukuunottamatta. Mitä tämä heidän anteeksipyyntö pitää sisällään.

        "Hoitokokous on sielunhoidollinen, parantava ja hoitava keskusteluhetki."
        Lääninrovasti Erkki Piri Kalevassa 15.10.2011.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Riippuu siitä, mitä anteeksipyyntö tarkoittaa, ovatko Piri ja Palola sitä mieltä, että hoitokokoukset olivat siunauksellisia, joitakin ylilyöntejä lukuunottamatta. Mitä tämä heidän anteeksipyyntö pitää sisällään.

        "Hoitokokous on sielunhoidollinen, parantava ja hoitava keskusteluhetki."
        Lääninrovasti Erkki Piri Kalevassa 15.10.2011.

        Hoitokokouksien kuuluukin olla "sielunhoidollisia, parantavia ja hoitavia keskusteluhetkiä", mutta sitä pyydetään anteeksi, että 70-luvulla niiden kanssa mentiin harhaan ja tapahtui paljon vääriä asioita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ongelma on ehkä siinä, että Piri esitti oman anteeksipyyntönsä hoitokokouksista, SRK on sitä mieltä, että yleinen pahoittelu riittää.

        "Ongelma on ehkä siinä, että Piri esitti oman anteeksipyyntönsä hoitokokouksista, SRK on sitä mieltä, että yleinen pahoittelu riittää."

        Mikään yleinen pahoittelu ei todellakaan riitä ja vapauta hirvittävään henkiseen ja hengelliseen väkivaltaan syyllistyneitä hoitajia. Jokainen väätintekijä on ihan henkilökohtaisesti vastuussa asioiden selvittämisestä, korjaamisesta ja korvaamisesta. Keskusteluja hoitokokouksista/aiheesta on käyty jo pitkään, mutta edelleen moni selvä pelkkä väkivaltaasia on täysin selvittämättä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hoitokokouksien kuuluukin olla "sielunhoidollisia, parantavia ja hoitavia keskusteluhetkiä", mutta sitä pyydetään anteeksi, että 70-luvulla niiden kanssa mentiin harhaan ja tapahtui paljon vääriä asioita.

        Kaikenlaisten hoitokokousten pitäminen on raamatun vastaista toimintaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaikenlaisten hoitokokousten pitäminen on raamatun vastaista toimintaa.

        Tarkoitan hoitokokouksella sitä, mitä ne vl-liikkeessä ovat olleet. Raamatussa ei ole hoitoKOKOUKSIA, vaan sielunhoidollisia keskusteluja, ennenkaikkea kahden kesken.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Tarkoitan hoitokokouksella sitä, mitä ne vl-liikkeessä ovat olleet. Raamatussa ei ole hoitoKOKOUKSIA, vaan sielunhoidollisia keskusteluja, ennenkaikkea kahden kesken.

        Raamatun mukaan kehotetaan ensin puhumaan asioista kahden kesken, mutta jos "hän ei sinua kuule" niin sitten on neuvo ottaa kaksi tai kolme mukaan. Jos sittenkään ei puhuteltava halua kuunnella, on Raamatun mukaisesti kutsuttava koko seurakunta koolle. 70-luvulla tätä Raamatun kohtaa valitettavasti uein käytettiin ilman rakkautta.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Raamatun mukaan kehotetaan ensin puhumaan asioista kahden kesken, mutta jos "hän ei sinua kuule" niin sitten on neuvo ottaa kaksi tai kolme mukaan. Jos sittenkään ei puhuteltava halua kuunnella, on Raamatun mukaisesti kutsuttava koko seurakunta koolle. 70-luvulla tätä Raamatun kohtaa valitettavasti uein käytettiin ilman rakkautta.

        Olisi aika myöntää, että hoitokokoukset olivat/ovat raamatunvastainen toimenpide. Missään raamatussa ei pidetä hoitoKOKOUKSIA, jokainen joka ry.llä oli hoitokokouksissa, muistaa sen, ettei niissä ollut mitään oikeaa.
        Hoitokokousten tarkoituksena oli laittaa rivit suoriksi, peloitella ihmiset noudattamaan SRK:n syntilistaa. Seurauksena oli, että ihmiset juoruilivat toisistaan puhujille, tätini joutui puhutteluun, kun kävi e-kaupassa, kun sieltä sai ostaa luotolle. Serkkuni joutui puhutteluun, kun kuivaamo oli päällä sunnuntaina. Näitä esimerkkejä on loputtomiin.
        Ihmiset pelkäsivät, että joutuvat puhujien puhutteluun, eli hoitokokoukseen.
        Niissä todellakaan ei ollut mitään rakkautta, ainostaan alistamista.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Olisi aika myöntää, että hoitokokoukset olivat/ovat raamatunvastainen toimenpide. Missään raamatussa ei pidetä hoitoKOKOUKSIA, jokainen joka ry.llä oli hoitokokouksissa, muistaa sen, ettei niissä ollut mitään oikeaa.
        Hoitokokousten tarkoituksena oli laittaa rivit suoriksi, peloitella ihmiset noudattamaan SRK:n syntilistaa. Seurauksena oli, että ihmiset juoruilivat toisistaan puhujille, tätini joutui puhutteluun, kun kävi e-kaupassa, kun sieltä sai ostaa luotolle. Serkkuni joutui puhutteluun, kun kuivaamo oli päällä sunnuntaina. Näitä esimerkkejä on loputtomiin.
        Ihmiset pelkäsivät, että joutuvat puhujien puhutteluun, eli hoitokokoukseen.
        Niissä todellakaan ei ollut mitään rakkautta, ainostaan alistamista.

        SRK on tuonut esille, että hoitokokoukset olivat siunauksellisia, joitakin ylilyöntejä lukuunottamatta.
        Niissä ei ollut mitään siunauksellista, ainoastaa ihmisten alistamista.

        Ymmärrämme hyvin, miksi SRK:lla on tämä kanta, että hoitokokoukset olivat siunauksellisia, etteivät he joutuisi vastuuseen siitä, mitä kauheuksia hoitokokouksista seurasi, jopa itsemurhia.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        SRK on tuonut esille, että hoitokokoukset olivat siunauksellisia, joitakin ylilyöntejä lukuunottamatta.
        Niissä ei ollut mitään siunauksellista, ainoastaa ihmisten alistamista.

        Ymmärrämme hyvin, miksi SRK:lla on tämä kanta, että hoitokokoukset olivat siunauksellisia, etteivät he joutuisi vastuuseen siitä, mitä kauheuksia hoitokokouksista seurasi, jopa itsemurhia.

        Joutuvathan he joka tapauksessa vastuuseen viimeisellä tuomiolla. "Menkää pois te...."


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Joutuvathan he joka tapauksessa vastuuseen viimeisellä tuomiolla. "Menkää pois te...."

        Sanojilla on hirvittävä vastuu sekä omista että muiden sieluista.

        Kyllähän selityksiä keksitään joka lähtöön, kun yritetään peitellä hirvittäviä tekoja. Keskustelujen myötä on tullut selväksi, että epärehellisyys ja valehtelu hyväksytään kun ajetaan oman kunnian asiaa. Totuus ei kuitenkaan selittelemällä muutu yhtään miksikään. Nyt pitäisi ottaa käsittelyyn ne paljon puhutut jotkin ylilyönnit. Niistä löytyy kirjallista paljon aineistoa, ettei nyt taas joku säntää selittelemään, että on kysymys vääristä muistikuvista. Hoitoväkivalta on edelleen korjaamatta ja korvaamatta.


    • Anonyymi

      Yön keppuroihti sängyssä ja aamulla ampui itsensä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oho! Sofia Belorf ja "rillimiljönääri-rakas" sai somen liekkeihin: "Optikko vai grillikioskin...?"

      "Rillimiljönääri-rakas" on kyllä hyvä titteli!!! Tsemppiä Sofialle rakkauteen ja terkkuja Nikolle ja Stefanille! Lue l
      Kotimaiset julkkisjuorut
      25
      1958
    2. Jos voisit kääntää kelloa taaksepäin

      Mihin hetkeen palaisit?
      Ikävä
      119
      1165
    3. Pitäisikö valtion lopettaa Terveysjättien tukeminen

      Nyt annetaan puoli miljardia veroparatiiseihin ja kavereille, eikö olisi järkevää että valtio tukee vain Julkista puolta
      Maailman menoa
      133
      1158
    4. Mitä luulet kaivattusi ajattelevan sinusta?

      Oletko ollut hänen mielestään reilu, rehellinen ja ymmärtäväinen? Vai oletko hänen mielestään se, joka ei ollut reilu ei
      Ikävä
      9
      996
    5. Sofia ei taida tajuta, että kaikki nauravat hänelle

      Sofia feikkaa luksuslokkeilua muttei tajua, että se aiheuttaa lähinnä myötähäpeää ja kaikki nauravat hänelle.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      140
      911
    6. Yllätyskäänne: Kivitipun huutokauppa rauksesi, myynnissä uudelleen.

      Kivitipusta käydään edelleen kauppaa, vaikka alkuperäinen huutokauppamyynti raukesikin. https://ilkkapohjalainen.fi/ta
      Lappajärvi
      36
      827
    7. Mikä oli se suurin syy, ettet kertonut tunteistasi?

      Olisitko voinut tai halunnut?
      Ikävä
      62
      747
    8. Lauantai aaumua

      Silmät aukesivat todellisuuteen. Hyvää huomenta. ☕🍁😊❤️
      Ikävä
      142
      746
    9. Mukava nainen on

      Hyvännäköinen ja jollain tavalla räväkkä. Katsoin häntä, mutta mietin sinua kuitenkin. Ihan vaikka koko pitäjän kauneimm
      Ikävä
      54
      740
    10. Yleisesti mikä

      Vetoaa eniten toisessa
      Ikävä
      38
      699
    Aihe