raparperille ämpäri päähän

kesäänairut

RAPARPERILLE ÄMPÄRI PÄÄLLE
Vanha kunnon raparperinikin näytti hiljalleen heräilevän ja työntää punaisia alkujaan hiljalleen esiin. Minusta kun tuo tuore raparperi on aina niin hyvää, etenkin kesän ensimmäinen raparperipiirakka on jotain jota odottaa aina vesikielellä. Olenkin hiukan jouduttanut sen kasvua laittamalla ämpärin tai oikeastaan saavin (se kun on jo niin iso juurakko, ettei ämpäri riittäisi) sen päälle nyt. Saavi tasaa lämpöä ja suojaa sitä niin paljon, että saan katkoa ensimmäiset varret jo pari, joskus kolmekin viikkoa suojaamattomia aikaisemmin.

MANSIKKAPENKIN HARJAUSTA. HARSO TAKAA JUHANNUSMANSIKAT
Mansikkapenkit alkaa olla ja myös sen verran kuivahtaneet, että harjailen niistä kuivuneet lehdet pois kevyesti tavallisella rappuharjalla. Näin uusi kasvusto pääsee hyvin kasvamaan eivätkä vanhat lehdet suotta mätäne ja aiheuta haittaa. Harson jos vielä levittää kasvuston päälle muutamaksi viikoksi, niin varmemmin saa juhannuskakun koristella jo omilla mansikoilla.
UUDET PERUNAT JO ENNEN JUHANNUSTA, SÄKEISTÄ HELPOLLA. ENSIN ITÄMÄÄN VALOON.
Uusien perunoiden makua ei kyllä voita mikään, etenkin kun ne saa poimia suoraan ”maasta” kattilaan. Laitan aina näin huhtikuulla jo ensimmäiset siemenperunat valoon ja lämpimään itämään munakennoihin. Niissä ne pysyvät hyvin paikallaan ja saavat kasvattaa uudet versot ennen istuttamista.
Kun versot on kasvanut reilun sentin mittaisiksi, niin istutan ne tuohon kätevään perunakassiin.
Niissä kasvattaminen on helppoa ja uudet perunat saa kätevästi otettua säkin alareunassa olevien ja avattavien & suljettavien reikien kautta.
Itse kasvatus tapahtuu suurin piirtein näin. Laitan säkin pohjalle n. 20 cm hiekansekaista multaa esim. kylvömultaa tai turvetta. Sitten laitan siemenperunat (3 kpl / säkki) ja peitän ne n. 10 cm kerroksella multaa. Multa saa olla hiukan kosteaa, mutta ei liian märkää. Säkki saa olla sitten sisällä lämpimässä ja mielellään myös valoisalla paikalla. Lisään multaa säkkiin aina sitä mukaa kun varsia näkyy 10-20 cm ja jatkan näin kunnes säkki on täysi ja annan varsien kasvaa ulos säkistä normaalisti. Sieltä säkin ”sadonkorjuuluukuista” sitten otan aina tuoreet syömäperunoita sen verran kuin kerralla tarvii ja uusia mukuloita kasvaa säkkiin kokoajan vain lisää, kun itse kasvusto saa olla näin rauhassa. Joka kerta sitä vain hämmästelee kuinka paljon nuo kolme perunaa voikaan uusia perunoita kasvattaa säkissä kesän aikana.

2

156

  Vastaukset

  • onko perunakassi siis joku tuote vai oletko itse rakennellut sellaisen?

  • Järki käteen ja raparperille mielummin harso päälle. Ämpäri päällä se ei kykene yhteyttämään, kun ei saa valoa. Harson kanssa saa enemmän lämpöäkin.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofia taas Stefun kanssa. Bailaamassa

   Stefu pisti kuvia ig storyyn. Juhlat jatkuuuuu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   85
   1776