miten saada varsa kunnioittamaan minua

apunne.on.tärkeää

Hei!
Miten saada n.vuoden täyttävä ponivarsa kunnioittamaan minua?

Pahimpia ongelmia on, että kun haen sitä tarhasta ja ei halua tulla luokseni. En voi muuta kun lähteä hakemaan. Mutta kun lähestyn sitä, se vetää hirveät pukit minua kohti(yrittää potkaista) ja lähtee karkuun.

Toinen ongelma on, että taluttaessa rynnii edelle tai pyörii eri suuntiin. Viimeksi mainittu ei ole jokapäiväistä...

Kun sitä kentälle yritän viedä, vetää koko ajan ja pyörii ympärilläni. Jos toinen ihminen mukana, yrittää potkia sitä.
Mahtaakohan ongelmat johtua siitä, että olemme tunteneet vasta vähän aikaa sitten ja emme luota toisiimme vielä kovin paljoa..?
Olisiko maastakäsittelystä ja yhdessä touhuamisesta apua?
Jos on, niin miten voisin harjoittaa varsani kanssa tätä?

Kiitos jo etukäteen vastauksista. :)

25

177

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mammanajadi

      Yleensä en suosittele namia mutta nyt se saattaisi olla paras ratkaisu. Älä mene hakemaan sitä vaan jää portille seisoskelemaan. Rouskuta kuuluvasti omenaa tai porkkanaa. Varsat ovat uteliaita, todennäköisessti se tulee uteliaaksi kun et menekkään sen luo vaan tulee katsomaan mitä teet. Silloin annat sille pienen omenan tai porkkananpalan. Tämä kannatta tehdä aina välillä vaikket hakisikaan sitä tarhasta, taputat vaan ja lähdet pois. Tällä hetkellä en keksi nyt muuta.
      Talutusongelmiin sanoisin että laita naru kuonon ympärille. Se tehoaa oreillekkin joten kait se tehoaa varsallekkin. Pidä naru löysällä ja kiristä vasta kun se alkaa riehumaan. Löysää heti kun on taas kiltisti.
      Ota myös raippa mukaasi, sen on aika alkaa kunnioittaa sitäkin. Jos se alkaa potkimaan niin napauta kevyesti. Pidä raippa vasemmassa kädessäsi ja napauta huomaamatta takaasi niin ettei varsa näe sitä. Mutta kuitenkin niin että se tuntee sen. Jos saa joka potkusta napautuksen niin kyllä se alkaa yhdistää potkun ja raipan.
      On hyvä että ette ole vielä olleet paljoa yhdessä, nyt saat sen heti oppimaan ettei sinulle ryppyillä. Muuten se olisi jo oppinut että se on pomo ja kurinpalautus olisi paljon hankalampaa.
      Tuo kaikki on jo maastakasittelyä ja yhdessä touhuamista. Juuri muuta et oikeastaan voi tehdä sen kanssa koska se ei noudata mitään käytöstapoja.

      • viestiketjun.aloittaja

        Kiitos!
        Tuo auttoi paljon. Mutta mietin että sehän ei ole kovin turvallista kun tulloo tarhasta vastaan, pikkune kääntää heti takamuksensa sillein että saisi potkaistua...


    • Odota sitten aidan ulkopuolella. Älä mene tarhaan, vaan odota portin ulkopuolella kunnes se tulee luoksesi. Tuskin se haluaa alkaa aitoja potkia. Sitten naru riimuun kiinni ja vasta sitten portti auki. Näin pystyt estämään sitä kääntämästä sinulle takapäätään. Äläkä ota sitä aina kiinni, vaan käy mahdollisimman usein vai tervehtimässä sitä, pidä hetki hyvänä ja mene matkoihisi, niin se oppii, että luoksesi onkin kiva tulla. Sitten kun se lakkaa tarjoamasta sinulle takapäätä tervehdykseksi, voit siirtyä aidan sisäpuolelle jatkamaan harjoituksia.

      • viestiketjun.aloittaja

        Kiitoksia avusta! :)


    • Kasiro

      Ja kuten Mammanajadi sanoi varsat ovat uteliaita. Voi käydä niinkin että se tulee katsomaan sitä, miksi et tulekkaan peremmälle tarhaan vaan jäät portille. Ja silloin annat sille makupalan.
      Se ei välttämättä alakkaan rodeota.
      Mutta muista rouskuttaa kuuluvasti porkkanaa tai omenaa, se on tärkeätä-

      • viestketjun.aloittaja

        Kiitoksia kovasti!


    • viestiketjun.aloittaja

      Neidillä kestää kauan että se tulee tarhan viereen, sen kokeilin jo. Miltei 20 minuuttia niin se tuli.

    • Animal

      Rakasta sitä niin sekin tykkää hengailla sun kanssa.

      • viestiketjun.aloittaja

        :)
        Se onkin minulle rakas♡


    • kuiskaamalla

      Olet saanut asiallisia vastauksia. Googlaa netistä Monty Roberts!
      Itse en ole kasvattanut hevosia, muita eläimiä ja ihmislapsia kylläkin. Uskon, että samat metodit toimivat monilla roduilla.
      Ihmis- ja eläinlapsen täytyy luottaa lauman emoon/ johtajaan. Luoksetulosta ja tottelevaisuudesta palkitaan. Pahoinpitelyä en hyväksy, hakkaamalla saat ehkä tottelemaan,mutta tuloksena arkoja, häiriintyneitä pelkopurija/ potkija eläimiä.

      • viestiketjun.aloittaja

        Monty Robertsista olen kuullut, ja youtubesta olen hänen videoitaan välillä kattellut... Mut enkku on kyl hieman huono, etten ole kaikkea ymmärtänyt.
        Miten voisin sitten lisätä luottamusta toisiimme? :)


      • mörrinkäinen

        Muistakaapas nyt sitten sekin, että kurinpito ja väkivalta ovat kaksi eri asiaa. Kun puhutaan raipan käytöstä, se ei todellakaan tarkoita automaattisesti sitä, että hevosta hakattaisiin täydellä voimalla, vaan raipan napautuksen teho perustuu ennen kaikkea äkillisen kosketuksen tuomaan yllätykseen, ei kipuun. Ja jos epäröi siinä, kuinka lujasti uskaltaa napauttaa, jonkinlaista osviittaa antaa se, että vetää itse vaikka verkkarit jalkaan ja kokeilee omaan jalkaansa, kuinka lujaa voi raipalla läväyttää ennen kuin se alkaa kirpaista kunnolla. Hevosen karvapeitteen voi olettaa pehmentävän suurin piirtein saman verran.

        Ei sitä raipan käyttöä pelätä tarvitse, hevoset komentavat toisiaankin paljon kovakouraisemmin, mutta jos hevonen on pahatapainen, sitä on turha alkaa hyssyttelemään. Varsinkaan jos kyse on juurikin puremisesta tai potkimisesta. Se voi olla jo vaarallista, ja siksi sellaset tavat on kitkettävä pois nopeasti, ennen kuin mitään ehtii sattua.

        Toki on parempi jos raippaa ei tarvitse käyttää, mutta jos muu ei auta, on parempi napauttaa raipalla muutaman kerran ja osoittaa ettei tietynlainen käytös ole suotavaa, kuin antaa tilanteen karata hallinnasta kokonaan.


      • viestiketjun.aloittaja

        En ole vielä kokeillut raippaa...


      • mörrinkäinen

        Parempi onkin jo sitä ei tarvitse. Tarkoitus oli vain huomauttaa hyssyttelijöille, ettei heti tarvitse alkaa mekastaa väkivallasta ja hakkaamisesta jos joku mainitsee raipan käytön yhtenä mahdollisuutena.

        Kysyit siitä luottamuksesta, että miten voi parantaa. Ole vain kärsivällinen, luottamus syntyy ajan kanssa, kun hoidat sitä hyvin ja puuhailet sen kanssa kaikkea kivaa. Kun ruoho alkaa kasvaa, vie sitä nyhtämään uusia korsia jonnekin sopivaan paikkaan, ja kun viet sille ruokaa, jää joksikin aikaa sen seuraan, juttele sille hiljaa ja rapsuttele sitä. Käsittele sitä mahdollisimman paljon ja kehu kun se tekee oikein. Käy tervehtimässä sitä tarhassa, tosiaan ensin aidan takaa kunnes se lakkaa kääntämästä peräpäätä kohti, sitten sisäpuolella. Odota että se tulee luoksesi, pidä sitä hetki hyvänä ja jätä se sitten rauhaan kuten aiemmin jo sanottiinkin. Mitä tahansa keksitkin, kunhan se on kivaa varsalle. Sillä lailla se oppii että luoksesi on kiva tulla, ja siitä se luottamus alkaa pikkuhiljaa muodostua. Mitään pikaratkaisua siihen ei ole olemassa.


    • iui

      Jos aikuinen, tai kokenut kasvattaisi varssaa
      ( viedä se jonnekinkokemaan että joku kokenut vuosikymmeniä
      hevosia varsoja oreja kouluttanut saisi sen kunnioittamaan ihmistäå
      ettei kasva vaaralliseksi??

    • Tallimestari_2

      Toivoisin, että sinulla olisi joku ammattilainen apuna. On varsaa kohtaan väärin, että se on sinun harjoituskappale. Pyydä joku avuksi näyttämään, kuinka varsaa käsitellä, ja miten ratkaista ongelmat.

      Juuri näin niitä ongelmahevosia syntyy, kun käytökseen ei osata puuttua ajoissa.

    • loimihirmu

      Kun meitin Söpö näytti minulle aina takapäätä mutta antoikin sen sijaan minulle hammasta niin eräänä päivänä otin sitten sille leivän kannikan jonka hieraisin ensin paljaasen kainalooni ennen kuin annoin sille mutusteltavaksi niin jopa sen luonne muuttui tuttavalliseksi ja säyseäksi.

    • kipskops
    • sekaipaaseuraa

      Eläs vaa sano et oot jättänyt yksin laitumelle sen laumaeläimen jopa nui nuorena?
      Jos on orpo ja äiditön nii hanki hälle seuraa vaikka aasi joka laittaa kuriin moisen.
      Varsoillakin on vissiin tapana koitella kuka ketäkin on?

      • viestiketjun.aloittaja

        Varsalla on tarhakaveri. Nuori arabiristeytys Elli, se on n5 vuotias tamma


    • Sirpa37

      Sille pitää antaa pyllylle piiskaa.
      Se saa hyvin tottelemaan.

    • AmmattilainenApuun

      Miksi ihmeessä olet hankkinut varsan jos et osaa käsitellä ja kouluttaa sitä?? Vai vanhemmatko sen ovat sinulle ostaneet? Ammattilainen apuun niin ei tule peruuttamatonta vahinkoa amatöörin/nuoren käsissä, kuten täällä joku sanoi. Se maksaa itsensä takaisin hyvin käsiteltävänä, tasapainoisena ja tervepäisenä ponina jonka kanssa voit puuhata yhdessä turvallisesti. Nythän varsa on jo siis yrittänyt potkaista myös muita? Hyviä neuvoja olet saanut mutta Suomi24 ei korvaa ammattimaista koulutusta! Äly hoi...

    • MyownlittleVarsa

      Varsat ovat tunnetusti erittäin herkkiä erilaisille hajuille, joten suosittelemaan murskaamaan noin 10 kiiwiä samaan astiaan ja laitat nämä varsan ruokailessa tämän viereen, tämä saa varsan keskittyneemmäksi ja rauhallisemmaksi, tätä tapaa tulisi käyttää muutaman viikon ajan niin, että se oppisi näiden viikkojen aikana opetetut tavat! T Dr varsakuiskaaja:)!

    • lihoiksi

      Laita se lihoiksi, ei muu auta! Metukka se vasta herkkua onkin

    • Metsua

      Anna sen lihoa. Syötä sille lihottavaa, mutta tervellistä apetta, rajoita sen liikkuvuutta - jotta lihii. Ja sitten myy makkaratehtaalle.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      191
      32402
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      253
      20852
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      431
      10665
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6565
    5. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      67
      4856
    6. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      38
      4650
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      193
      4008
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1587
    9. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      96
      1490
    10. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      52
      1419
    Aihe