Tuulivoiman tuki on miljardien tulonsiirto

tässsämennään

talouselama
Mitä meistä ajatellaan?
Talouselämä 15/2015
Tilaa Talouselämä-lehti
Tilaa uutiskirje
Kirjautuneena:
pauli.vartiainen@...
Kirjaudu ulos

Etusivu
Sijoittaminen
Työelämä
Venäjä
Yrityskaupat
Kasvuyritykset
VaaliTebatti
Vaalit
Summa

Keskustan Pekkarinen kannattaa miljardien tulonsiirtoa ulkomaille
Tuulivoiman tuki on miljardien tulonsiirto
31.3.2015 10:45päivitetty 31.3.2015 10:48
14
Jaa
inShare2

Tuuli- ja aurinkovoiman tuet lisäävät hiilidioksidipäästöjä, aiheuttavat uhkaa sähköverkkojen toiminnalle ja vääristävät sähkömarkkinoita. Tuet hidastavat eri energiantuotantomuotojen tuotekehitystä ja haittaavat Euroopan pk-sektorin kilpailukykyä.

Kansallisista tuuli- ja aurinkovoimatuista tulisi luopua. Sitran toimeksiannosta Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tehdyn tutkimuksen johtopäätökset ovat hämmentäviä – senkö vuoksi loppuraportista ei ole medioissa juuri kirjoitettu?

"Tukimekanismeja ja tavoitekonflikteja Euroopan nykyisillä sähkömarkkinoilla" -loppuraportti julkaistiin 28.1.2015. Sen mukaan eurooppalainen päästökauppajärjestelmäkin on jäämässä kansallisten uusiutuvien energioiden tukipolitiikan jalkoihin.
Mainospuheet muuta kuin todellisuus

Mainospuheissa tuulivoima on hiilidioksidivapaa, työllistävä ja ympäristöystävällinen energiantuotantomuoto, ja siksi sitä pitää tukea. Viesti on mennyt perille, useat hyvää tarkoittavat poliitikkommekin yhdistävät tuulivoimatuet globaalin ilmastomuutoksen torjumiseen.

Tuulivoimaa rakennetaan Suomeen kiihtyvällä tahdilla. Tänä vuonna valtion tuen arvioidaan olevan noin 140 miljoonaa euroa. Tukirahaan oikeutettu, nimellisteholtaan 2 500 megawatin tuulivoimakapasiteetti lienee rakennettu vuoteen 2019 mennessä. Tällöin tukisumma kohoaa yli 200 miljoonaan euroon vuodessa.
Hyvää tarkoittavat poliitikot

Kansalaiset maksavat tuulivoimaoperaattoreille kahdesta kolmeen miljardia euroa, jotta nämä tuottavat satunnaisesti tuulivoimasähköä, joka kattaa jokusen prosentin koko maan sähköntuotannosta. Meneillään on yksi taloushistorian suurimmista tulonsiirroista yksityisiltä kansalaisilta suurelta osin ulkomaisista pääomasijoittajista koostuvalle toimialalle.

Tuulivoimatuki on myös esimerkki siitä, miten periaatteessa hyvää tarkoittavat poliitikot aiheuttavat ymmärtämättömyyttään valtavaa tuhoa ilmastolle, luonnolle, ihmisten asumisviihtyvyydelle ja terveydelle. Kun puolueet julkaisevat nyt kilvan leikkauslistojaan, olisiko saatavilla tieteelliseen tutkimukseen perustuva haittalista tuulivoimatukien lopettamiseksi?

Janne Salonen

hallituksen jäsen,

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kyllästynytkeskustaan

      "Tuulivoimatuki on myös esimerkki siitä, miten periaatteessa hyvää tarkoittavat poliitikot aiheuttavat ymmärtämättömyyttään valtavaa tuhoa ilmastolle, luonnolle, ihmisten asumisviihtyvyydelle ja terveydelle. Kun puolueet julkaisevat nyt kilvan leikkauslistojaan, olisiko saatavilla tieteelliseen tutkimukseen perustuva haittalista tuulivoimatukien lopettamiseksi?"

      Joo, kun poliitikko on hyvää tarkoittava hölmö, niin seuraukset voivat olla tuhoisia, kuten on käymässä tuulivoiman suhteen. Toivottavasti persujen hyvä menestys vaaleissa tuo heille hallituspaikan. He käyvät varmasti taistoon syöttötariffeja vastaan.

      • veikkov

        ROSVOT KIINNI!


      • rosvotkiinni
        veikkov kirjoitti:

        ROSVOT KIINNI!

        Näyttäis siltä, että Keskustan viimeaikaiset etujen kahmijat, äänestäjien, veronmaksajien luottämuksella asemaansa päässeet, on/oli Paula Lehtomäki ja edelleen Mauri Pekkarinen.
        Paula Lehtomäki kantoi sooloilustaan poliitisen vastuun ja etsii uutta työpaikkaa, Talvivaarassa on puutetta siivoojista, KOPS!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2545
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2213
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1907
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1651
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1635
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1606
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1568
    8. 75
      1479
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      111
      1396
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe