Miten se tehdään, helppo ja hyvä ja sellainen että kiva tarjota vaikka talkoissa tai vaikka vieraille, seuraavanakin päivänä, iso kattilallinen. KIITOS!
Mari
Unohtunut HERKULLINEN tavallinen lihakeittoresepti
23
195
Vastaukset
Etsipä netistä.
Resepti alkaa jotenkin: Kun perunat alkavat kypsyä, lisää tuoreet lihat.
H.- henrjii
ei kun lihahyytelö, ja katkaistaan wirta liedeltä
- ö-Öö
Mnaah
Kaikki nyt lihasoppaa osaa tehdä. Ite tykästynyt tekemään sitä karjalanpaistin jämistä. Lihaa ei tarvi olla jäljellä paljoakaan, pääasia on liemi, oikea lihaliemi. Sinne vaan lisää vettä, pottuja, sipulia, porkkanaa kaalta, mitä sitä nyt soppaan laittaa ja uuniin muhimaan muutamaksi tunniksi.
Noin talkooruuaksi suosittelen hernekeittoa, se on riittävän halpaa. Muutama pussi herneitä ei paljoa maksa, eikä sellaiseen kannata mitään kallista lihaa laittaa, jotain tarjouskasleria, tai tarjouslenkkimakkaraa.Melko helekutan suuren määrän keittoa saa jollain kympillä, etenkin jos käyttää riittävästi vettä. Vesessä sekin hyvä puoli, kalliita talkoojuomia ei kulu niin paljon. Ja talkoojuomat tietenkin kandee tehdä itse. Siis viis kiloa sokeria, vettä, pikahiivaa, sitruunateepussseja tai jotain. Ja pian on tonkallinen maistuvaa talkoojuomaa valmiina...
=DW=- keittänyt
Kunhan et vaan maksaa laita tuohon hernesoppaasi. Joskus syönyt sellaista. Hyi yäk.. puistattaa vieläkin.
Hernesoppaan voi laitta jauhelihaa, savulihakin käy, vaikka savupotka.
Hyvä lihakeitto tulee kun keität lihaa ensin suolalla ja pippurilla maustettuna kypsäksi ja sitten laitat liemeen juureksia, viimeiseksi perunat, koska perunat kypsyvät nopeammin kuin juurekset. Sitten lisäät paloitellut lihat. - henrjii
Savulahnaa kun ruotii keitettyjen perunoiden sekaan, ja lisää kermaa, ja koskenlaskija juusto sekaan, niin hyvää tulee
- ö-Öö
henrjii kirjoitti:
Savulahnaa kun ruotii keitettyjen perunoiden sekaan, ja lisää kermaa, ja koskenlaskija juusto sekaan, niin hyvää tulee
Savulahna kyllä hyvää.
Kuten nyt melkein kaikki kala. Mua vaan jotenkin tympii sen ruotoisuus, erittäin harvoin tulee ostettua. Kiehtois särkikalat. Särkeä paistellut nuotiolla joskus, oikein hyvää, vaikka jotkut pitävätkin roskakalana. Särkikin vaan just pirun ruotoinen. Että pitäis joskus mennä ongelle ja tehdä särjistä kalapullia. Hikiälle joku hankki emännän thaimaasta. Se kuulemma aivan innoissaan, kun särkeä saa niin helpolla niin paljon. Innostunut katiskoista. Äijä kuulemma vähän valitellut turhan kalapitoisesta ruokalistasta...
Mutta siis just, särkikaloissa ois potentiaalia. Tekevät niistä minkinrehua, harvempi niitä syö. Meilläkin aikanaan säret syötettiin kanoille. Se piti tosin lopettaa, kun paikallinen kauppias, jolle myytiin munia, esitti reklamaation, että asiakkaat reklamoineet särjen makuisista kananmunista.. Joskus näkee särkisäilykkeitä, muuten ei myytävänä missään ja lukeman mukaan jossain kokeiltu kouluruokana, just pullina. Mun mielestä aliarvostettuja kaloja ja niitä suomen vesissä kyllä riittää.
=DW= - kateuttako
ö-Öö kirjoitti:
Savulahna kyllä hyvää.
Kuten nyt melkein kaikki kala. Mua vaan jotenkin tympii sen ruotoisuus, erittäin harvoin tulee ostettua. Kiehtois särkikalat. Särkeä paistellut nuotiolla joskus, oikein hyvää, vaikka jotkut pitävätkin roskakalana. Särkikin vaan just pirun ruotoinen. Että pitäis joskus mennä ongelle ja tehdä särjistä kalapullia. Hikiälle joku hankki emännän thaimaasta. Se kuulemma aivan innoissaan, kun särkeä saa niin helpolla niin paljon. Innostunut katiskoista. Äijä kuulemma vähän valitellut turhan kalapitoisesta ruokalistasta...
Mutta siis just, särkikaloissa ois potentiaalia. Tekevät niistä minkinrehua, harvempi niitä syö. Meilläkin aikanaan säret syötettiin kanoille. Se piti tosin lopettaa, kun paikallinen kauppias, jolle myytiin munia, esitti reklamaation, että asiakkaat reklamoineet särjen makuisista kananmunista.. Joskus näkee särkisäilykkeitä, muuten ei myytävänä missään ja lukeman mukaan jossain kokeiltu kouluruokana, just pullina. Mun mielestä aliarvostettuja kaloja ja niitä suomen vesissä kyllä riittää.
=DW=Onko joku väittänyt ettei katiskalla saa kalaa.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014050218261567_uu.shtml - ö-Öö
kateuttako kirjoitti:
Onko joku väittänyt ettei katiskalla saa kalaa.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014050218261567_uu.shtmlJa tossa jutussa tuli hyvin esiin just se, että ihmiset ei tajua käyttää särkikaloja ruuaksi. Hitto tillasesta määrästä sais aivan älyttömästi jotain kalamureketta tai mitä tahansa. Kundi aikoi syöttää kalat kissoille ja harakoille >:(
=DW= - mimije
keittänyt kirjoitti:
Kunhan et vaan maksaa laita tuohon hernesoppaasi. Joskus syönyt sellaista. Hyi yäk.. puistattaa vieläkin.
Hernesoppaan voi laitta jauhelihaa, savulihakin käy, vaikka savupotka.
Hyvä lihakeitto tulee kun keität lihaa ensin suolalla ja pippurilla maustettuna kypsäksi ja sitten laitat liemeen juureksia, viimeiseksi perunat, koska perunat kypsyvät nopeammin kuin juurekset. Sitten lisäät paloitellut lihat.No eiks ne lihat jo ollut siellä?
- keittänyt.lihasoppaa
mimije kirjoitti:
No eiks ne lihat jo ollut siellä?
En tiedä miten oli hernesoppa keitetty. Yleisölle sitä tarjottiin ja luulin että sinne oli laitettu jauhelihaa. Haju kuitenkin paljasti että keittoon oli laitettu muutakin ja ainakin maksan maku tuli syödessä esille hyvin voimakkaasti.
- ö-Öö
keittänyt.lihasoppaa kirjoitti:
En tiedä miten oli hernesoppa keitetty. Yleisölle sitä tarjottiin ja luulin että sinne oli laitettu jauhelihaa. Haju kuitenkin paljasti että keittoon oli laitettu muutakin ja ainakin maksan maku tuli syödessä esille hyvin voimakkaasti.
Riista
Se voi joskus maistua ja haista maksalle. Sattunut joskus maksanmakuista hirvenlihaa. En tiedä syytä, jotain tekemistä kehnon käsittelystä, tai verenleskusta, tai kehnosti pestyistä lihamyllyistä.
Hirvimiehet kieroja ihmisiä, helpolla "lahjoittaneet" "arvokasta" lihaa johonkin kissanristiäisiin, ei net parhaita paloja jakele.
=DW=
- ent.siivoojaparka
Lihakeitto on vaikka kuinka helppo ja nopea valmistaa. Siinä purkin kyljessä lukee tarkat valmistusohjeet. Merkistä riippuen sen valmistus vähän vaihtelee, mutta kun noudatat ohjeita, niin et voi epäonnistua.
Äitini ohje alkoi: keitä härähännän tyviosa, jossa on luuta ja lihaa ja vähän sisäfilettäkin.. Keitinvedessä suolaa, maustepippureita ja sipulia. Kuori vaahto pois veden pinnalta, kun vesi alkaa kiehua.
Kun liha alkaa irrota luista, nosta ne reikäkauhalla lautaselle, puhdista ja paloittele liha, kun se on vähän jäähtynyt.
Kun olet ottanut lihat kattilasta lisää keitinveteen kuoritut ja kuutioiksi leikatut porkkanat, lantun ja sellerin puolikas (tai neljäsosa), silputtua sipulia ja purjorenkaita. Tarkista liemen maku, kun juurekset alkavat kypsyä. Lisää perunakuutiot, kun juurekset ovat kiehuneet muutaman minuutin.
Lisää lopuksi peratut kuutioiksi leikatut lihat keiton joukkoon ja nauttikaa, kun perunat ja juurekset ovat kypsyneet ja olet tarkistanut liemen maun.
Parasta lihakeittoa, kokeile vaikka. :)"optimisti-orvokki"
Älä ole hölmö.
Aloittaja vaatii enemmän...kullisuutta.
Reseptisi on vain hiukan sinne päin.
H.- keittänyt
Juuri noin minäkin lihasopan keitän. Erittäin hyvä ohje.
Huksi keittäköön vaikka siitä ..kul.... Klassinen häränhäntäkeitto. Lihakeittojen kuningatar, mutta reseptistäsi puuttui palsternakka.
Mun lihasoppa on ruotsalais/suomalainen eli paljon juureksia mutta myös perunaa. Liemen keitän ensin keittolihasta tai jos sattuu saamaan häränhäntää niin sitä. Kuorin vaahdon, lisään suolan, kokonaiset pippurit, kokonaisen keltasipulin, lehtipersiljan varsia ja laakerinlehtiä. Kun liha on mureaa otan sen pois ja samalla ongin kaikki muutkit mausteet pois liemestä (sipulit, laakerinlehdet, pippurit ja persiljanvarret) sitten jatkan samoin kuin Orvokki.- O-Orvokki
Olet oikeassa, Paloma, unohin palsternakan ja ehkä vähän muutakin. ;)
Hyvää kuitenkin, mutta parempaakin saa, kun lisää... - O-Orvok
hunksz kirjoitti:
"optimisti-orvokki"
Älä ole hölmö.
Aloittaja vaatii enemmän...kullisuutta.
Reseptisi on vain hiukan sinne päin.
H.Hunkzukalle: jokainen saa minun puolestani hölmöillä ihan oman valintansa mukaan, niin sinä kuin minä ja muutkin. Älä turhaan huolestu, kyllä aikuiset aina pärjäävät.
- Hyvää.on
Hyvä on O-Orvokin vanha resepti ja maukasta tulee. Vaihtoehtoisesti voi paistaa lihat uunissa tai karjalanpaistin jämätkin käy. Lisää keittoon vielä persiljaa ja/tai lipstikkaa ja palsternakka. Itse laitan selleriä, sipulia, palsternakkaa, porkkanaa ja perunoita. Kokonaisia pippureita ja suolaa.
Hernesopasta saa hyvää kun laittaa ylikypsää lihaa pienen pieninä paloina, lihaliemen ja sinapin loput mitä kaapista löytyy. Pippuria ja jotkut laittaa kermaakin, ei välttämätöntä.
- lihakauppias
Joku mainitsi sisäfilettä lihasoppaan, no huh huh. Kyllä se on niin, että luun vierestä liha on parasta keittolihaa.
- O-Orvokki
Häränhännässä on ainakin aikoinaan ollut luiden välissä mukana pieni pätkä sisäfilettäkin. Nykyisin en tiedä, kun en ole ikiaikoina itse ostanut.
- silimuori
Lihakeitto au naturel
Tee ensin liemi
1 – 1,5 kg naudan luullista lapaa tai rintaa kolmena-neljänä palana
1 ½ - 2 l vettä niin, että lihanpalat peittyvät
2 kuorittua porkkanaa puolitettuna
1 sipuli kuorittuna ja halkaistuna
100 g juuriselleriä muutamaan palaan pienennettynä
pala purjon vihreää osaa
3 laakerinlehteä
muutama lehtipersiljan oksa (varsiosat käyvät tähän erinomaisesti)
n.27 kpl eli siis 1 rkl kokonaisia maustepippureita
1 tl kokonaisia valkopippureita
1 rkl suolaa
Ja sitten varsinainen keitto
edellä tehty liemi siivilöitynä
liha pilkottuna pienemmäksi ja luut ja kalvot poistettuna
3 porkkanaa
200 g lanttua
200 g juuriselleriä
200 g palsternakkaa
1 purjon valkoiset osat
2 sipulia
3-4 kiinteää perunaa
lehtipersiljaa
Liemi: Laita liha kattilaan kylmään veteen ja kuumenna kiehuvaksi. Kun liemi alkaa kiehua, kuori huolellisesti pinnalle nouseva vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää tule, laita joukkoon liemijuurekset ja mausteet ja anna kiehua hiljalleen 2-3 tuntia, kunnes liha tuntuu kypsältä. Siivilöi liemi talteen ja pieni liha lusikkapaloiksi. Laita sivuun odottamaan.
Keitto: Kuutioi vihannekset 1 cm kokoisiksi. Nokare voita kattilan pohjalle ja kuullottele hetki juureskuutioita siinä lukuun ottamatta perunoita. Lisää liemi ja anna kiehua hiljaa, kunnes juurekset ovat puolikypsiä. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Laita perunat ja lihanpalat mukaan ja anna kiehua edelleen, kunnes perunat ovat kypsiä. Silppua lehtipersilja ja laita joukkoon. Säästä osa persiljasta koristeeksi lautasille. Hyvää ruokahalua!
Tällaisenaan tämä on hyvin lihaisa keitto. Jos syöjiä on monta, voi keiton juuresten määrää lisätä. Silloin myös liemeen tulee käyttää suurempi määrä vettä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2063210Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391620Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus951472- 921389
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461334Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1571257Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121188Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze1231019Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89932Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.44803