Unohtunut HERKULLINEN tavallinen lihakeittoresepti

Maritann

Miten se tehdään, helppo ja hyvä ja sellainen että kiva tarjota vaikka talkoissa tai vaikka vieraille, seuraavanakin päivänä, iso kattilallinen. KIITOS!
Mari

23

195

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Etsipä netistä.
      Resepti alkaa jotenkin: Kun perunat alkavat kypsyä, lisää tuoreet lihat.

      H.

      • Tosin tää on kauhean vanha vitsi.
        Kuten taitaa olla aloituskin.

        H.


      • henrjii

        ei kun lihahyytelö, ja katkaistaan wirta liedeltä


    • ö-Öö

      Mnaah

      Kaikki nyt lihasoppaa osaa tehdä. Ite tykästynyt tekemään sitä karjalanpaistin jämistä. Lihaa ei tarvi olla jäljellä paljoakaan, pääasia on liemi, oikea lihaliemi. Sinne vaan lisää vettä, pottuja, sipulia, porkkanaa kaalta, mitä sitä nyt soppaan laittaa ja uuniin muhimaan muutamaksi tunniksi.

      Noin talkooruuaksi suosittelen hernekeittoa, se on riittävän halpaa. Muutama pussi herneitä ei paljoa maksa, eikä sellaiseen kannata mitään kallista lihaa laittaa, jotain tarjouskasleria, tai tarjouslenkkimakkaraa.Melko helekutan suuren määrän keittoa saa jollain kympillä, etenkin jos käyttää riittävästi vettä. Vesessä sekin hyvä puoli, kalliita talkoojuomia ei kulu niin paljon. Ja talkoojuomat tietenkin kandee tehdä itse. Siis viis kiloa sokeria, vettä, pikahiivaa, sitruunateepussseja tai jotain. Ja pian on tonkallinen maistuvaa talkoojuomaa valmiina...

      =DW=

      • keittänyt

        Kunhan et vaan maksaa laita tuohon hernesoppaasi. Joskus syönyt sellaista. Hyi yäk.. puistattaa vieläkin.
        Hernesoppaan voi laitta jauhelihaa, savulihakin käy, vaikka savupotka.

        Hyvä lihakeitto tulee kun keität lihaa ensin suolalla ja pippurilla maustettuna kypsäksi ja sitten laitat liemeen juureksia, viimeiseksi perunat, koska perunat kypsyvät nopeammin kuin juurekset. Sitten lisäät paloitellut lihat.


      • henrjii

        Savulahnaa kun ruotii keitettyjen perunoiden sekaan, ja lisää kermaa, ja koskenlaskija juusto sekaan, niin hyvää tulee


      • ö-Öö
        henrjii kirjoitti:

        Savulahnaa kun ruotii keitettyjen perunoiden sekaan, ja lisää kermaa, ja koskenlaskija juusto sekaan, niin hyvää tulee

        Savulahna kyllä hyvää.

        Kuten nyt melkein kaikki kala. Mua vaan jotenkin tympii sen ruotoisuus, erittäin harvoin tulee ostettua. Kiehtois särkikalat. Särkeä paistellut nuotiolla joskus, oikein hyvää, vaikka jotkut pitävätkin roskakalana. Särkikin vaan just pirun ruotoinen. Että pitäis joskus mennä ongelle ja tehdä särjistä kalapullia. Hikiälle joku hankki emännän thaimaasta. Se kuulemma aivan innoissaan, kun särkeä saa niin helpolla niin paljon. Innostunut katiskoista. Äijä kuulemma vähän valitellut turhan kalapitoisesta ruokalistasta...

        Mutta siis just, särkikaloissa ois potentiaalia. Tekevät niistä minkinrehua, harvempi niitä syö. Meilläkin aikanaan säret syötettiin kanoille. Se piti tosin lopettaa, kun paikallinen kauppias, jolle myytiin munia, esitti reklamaation, että asiakkaat reklamoineet särjen makuisista kananmunista.. Joskus näkee särkisäilykkeitä, muuten ei myytävänä missään ja lukeman mukaan jossain kokeiltu kouluruokana, just pullina. Mun mielestä aliarvostettuja kaloja ja niitä suomen vesissä kyllä riittää.

        =DW=


      • kateuttako
        ö-Öö kirjoitti:

        Savulahna kyllä hyvää.

        Kuten nyt melkein kaikki kala. Mua vaan jotenkin tympii sen ruotoisuus, erittäin harvoin tulee ostettua. Kiehtois särkikalat. Särkeä paistellut nuotiolla joskus, oikein hyvää, vaikka jotkut pitävätkin roskakalana. Särkikin vaan just pirun ruotoinen. Että pitäis joskus mennä ongelle ja tehdä särjistä kalapullia. Hikiälle joku hankki emännän thaimaasta. Se kuulemma aivan innoissaan, kun särkeä saa niin helpolla niin paljon. Innostunut katiskoista. Äijä kuulemma vähän valitellut turhan kalapitoisesta ruokalistasta...

        Mutta siis just, särkikaloissa ois potentiaalia. Tekevät niistä minkinrehua, harvempi niitä syö. Meilläkin aikanaan säret syötettiin kanoille. Se piti tosin lopettaa, kun paikallinen kauppias, jolle myytiin munia, esitti reklamaation, että asiakkaat reklamoineet särjen makuisista kananmunista.. Joskus näkee särkisäilykkeitä, muuten ei myytävänä missään ja lukeman mukaan jossain kokeiltu kouluruokana, just pullina. Mun mielestä aliarvostettuja kaloja ja niitä suomen vesissä kyllä riittää.

        =DW=

        Onko joku väittänyt ettei katiskalla saa kalaa.
        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014050218261567_uu.shtml


      • ö-Öö
        kateuttako kirjoitti:

        Onko joku väittänyt ettei katiskalla saa kalaa.
        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014050218261567_uu.shtml

        Ja tossa jutussa tuli hyvin esiin just se, että ihmiset ei tajua käyttää särkikaloja ruuaksi. Hitto tillasesta määrästä sais aivan älyttömästi jotain kalamureketta tai mitä tahansa. Kundi aikoi syöttää kalat kissoille ja harakoille >:(

        =DW=


      • mimije
        keittänyt kirjoitti:

        Kunhan et vaan maksaa laita tuohon hernesoppaasi. Joskus syönyt sellaista. Hyi yäk.. puistattaa vieläkin.
        Hernesoppaan voi laitta jauhelihaa, savulihakin käy, vaikka savupotka.

        Hyvä lihakeitto tulee kun keität lihaa ensin suolalla ja pippurilla maustettuna kypsäksi ja sitten laitat liemeen juureksia, viimeiseksi perunat, koska perunat kypsyvät nopeammin kuin juurekset. Sitten lisäät paloitellut lihat.

        No eiks ne lihat jo ollut siellä?


      • keittänyt.lihasoppaa
        mimije kirjoitti:

        No eiks ne lihat jo ollut siellä?

        En tiedä miten oli hernesoppa keitetty. Yleisölle sitä tarjottiin ja luulin että sinne oli laitettu jauhelihaa. Haju kuitenkin paljasti että keittoon oli laitettu muutakin ja ainakin maksan maku tuli syödessä esille hyvin voimakkaasti.


      • ö-Öö
        keittänyt.lihasoppaa kirjoitti:

        En tiedä miten oli hernesoppa keitetty. Yleisölle sitä tarjottiin ja luulin että sinne oli laitettu jauhelihaa. Haju kuitenkin paljasti että keittoon oli laitettu muutakin ja ainakin maksan maku tuli syödessä esille hyvin voimakkaasti.

        Riista

        Se voi joskus maistua ja haista maksalle. Sattunut joskus maksanmakuista hirvenlihaa. En tiedä syytä, jotain tekemistä kehnon käsittelystä, tai verenleskusta, tai kehnosti pestyistä lihamyllyistä.

        Hirvimiehet kieroja ihmisiä, helpolla "lahjoittaneet" "arvokasta" lihaa johonkin kissanristiäisiin, ei net parhaita paloja jakele.

        =DW=


    • ent.siivoojaparka

      Lihakeitto on vaikka kuinka helppo ja nopea valmistaa. Siinä purkin kyljessä lukee tarkat valmistusohjeet. Merkistä riippuen sen valmistus vähän vaihtelee, mutta kun noudatat ohjeita, niin et voi epäonnistua.

    • Äitini ohje alkoi: keitä härähännän tyviosa, jossa on luuta ja lihaa ja vähän sisäfilettäkin.. Keitinvedessä suolaa, maustepippureita ja sipulia. Kuori vaahto pois veden pinnalta, kun vesi alkaa kiehua.

      Kun liha alkaa irrota luista, nosta ne reikäkauhalla lautaselle, puhdista ja paloittele liha, kun se on vähän jäähtynyt.

      Kun olet ottanut lihat kattilasta lisää keitinveteen kuoritut ja kuutioiksi leikatut porkkanat, lantun ja sellerin puolikas (tai neljäsosa), silputtua sipulia ja purjorenkaita. Tarkista liemen maku, kun juurekset alkavat kypsyä. Lisää perunakuutiot, kun juurekset ovat kiehuneet muutaman minuutin.

      Lisää lopuksi peratut kuutioiksi leikatut lihat keiton joukkoon ja nauttikaa, kun perunat ja juurekset ovat kypsyneet ja olet tarkistanut liemen maun.

      Parasta lihakeittoa, kokeile vaikka. :)

      • "optimisti-orvokki"

        Älä ole hölmö.
        Aloittaja vaatii enemmän...kullisuutta.
        Reseptisi on vain hiukan sinne päin.

        H.


      • keittänyt

        Juuri noin minäkin lihasopan keitän. Erittäin hyvä ohje.

        Huksi keittäköön vaikka siitä ..kul....


      • Klassinen häränhäntäkeitto. Lihakeittojen kuningatar, mutta reseptistäsi puuttui palsternakka.
        Mun lihasoppa on ruotsalais/suomalainen eli paljon juureksia mutta myös perunaa. Liemen keitän ensin keittolihasta tai jos sattuu saamaan häränhäntää niin sitä. Kuorin vaahdon, lisään suolan, kokonaiset pippurit, kokonaisen keltasipulin, lehtipersiljan varsia ja laakerinlehtiä. Kun liha on mureaa otan sen pois ja samalla ongin kaikki muutkit mausteet pois liemestä (sipulit, laakerinlehdet, pippurit ja persiljanvarret) sitten jatkan samoin kuin Orvokki.


      • O-Orvokki

        Olet oikeassa, Paloma, unohin palsternakan ja ehkä vähän muutakin. ;)
        Hyvää kuitenkin, mutta parempaakin saa, kun lisää...


      • O-Orvok
        hunksz kirjoitti:

        "optimisti-orvokki"

        Älä ole hölmö.
        Aloittaja vaatii enemmän...kullisuutta.
        Reseptisi on vain hiukan sinne päin.

        H.

        Hunkzukalle: jokainen saa minun puolestani hölmöillä ihan oman valintansa mukaan, niin sinä kuin minä ja muutkin. Älä turhaan huolestu, kyllä aikuiset aina pärjäävät.


      • Hyvää.on

        Hyvä on O-Orvokin vanha resepti ja maukasta tulee. Vaihtoehtoisesti voi paistaa lihat uunissa tai karjalanpaistin jämätkin käy. Lisää keittoon vielä persiljaa ja/tai lipstikkaa ja palsternakka. Itse laitan selleriä, sipulia, palsternakkaa, porkkanaa ja perunoita. Kokonaisia pippureita ja suolaa.
        Hernesopasta saa hyvää kun laittaa ylikypsää lihaa pienen pieninä paloina, lihaliemen ja sinapin loput mitä kaapista löytyy. Pippuria ja jotkut laittaa kermaakin, ei välttämätöntä.


    • lihakauppias

      Joku mainitsi sisäfilettä lihasoppaan, no huh huh. Kyllä se on niin, että luun vierestä liha on parasta keittolihaa.

      • O-Orvokki

        Häränhännässä on ainakin aikoinaan ollut luiden välissä mukana pieni pätkä sisäfilettäkin. Nykyisin en tiedä, kun en ole ikiaikoina itse ostanut.


    • silimuori

      Lihakeitto au naturel

      Tee ensin liemi

      1 – 1,5 kg naudan luullista lapaa tai rintaa kolmena-neljänä palana
      1 ½ - 2 l vettä niin, että lihanpalat peittyvät
      2 kuorittua porkkanaa puolitettuna
      1 sipuli kuorittuna ja halkaistuna
      100 g juuriselleriä muutamaan palaan pienennettynä
      pala purjon vihreää osaa
      3 laakerinlehteä
      muutama lehtipersiljan oksa (varsiosat käyvät tähän erinomaisesti)
      n.27 kpl eli siis 1 rkl kokonaisia maustepippureita
      1 tl kokonaisia valkopippureita
      1 rkl suolaa

      Ja sitten varsinainen keitto

      edellä tehty liemi siivilöitynä
      liha pilkottuna pienemmäksi ja luut ja kalvot poistettuna
      3 porkkanaa
      200 g lanttua
      200 g juuriselleriä
      200 g palsternakkaa
      1 purjon valkoiset osat
      2 sipulia
      3-4 kiinteää perunaa
      lehtipersiljaa

      Liemi: Laita liha kattilaan kylmään veteen ja kuumenna kiehuvaksi. Kun liemi alkaa kiehua, kuori huolellisesti pinnalle nouseva vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää tule, laita joukkoon liemijuurekset ja mausteet ja anna kiehua hiljalleen 2-3 tuntia, kunnes liha tuntuu kypsältä. Siivilöi liemi talteen ja pieni liha lusikkapaloiksi. Laita sivuun odottamaan.

      Keitto: Kuutioi vihannekset 1 cm kokoisiksi. Nokare voita kattilan pohjalle ja kuullottele hetki juureskuutioita siinä lukuun ottamatta perunoita. Lisää liemi ja anna kiehua hiljaa, kunnes juurekset ovat puolikypsiä. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Laita perunat ja lihanpalat mukaan ja anna kiehua edelleen, kunnes perunat ovat kypsiä. Silppua lehtipersilja ja laita joukkoon. Säästä osa persiljasta koristeeksi lautasille. Hyvää ruokahalua!

      Tällaisenaan tämä on hyvin lihaisa keitto. Jos syöjiä on monta, voi keiton juuresten määrää lisätä. Silloin myös liemeen tulee käyttää suurempi määrä vettä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      206
      3210
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      239
      1620
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      95
      1472
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      92
      1389
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1334
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      157
      1257
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1188
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      123
      1019
    9. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      932
    10. Tuntuu liian hankalalta

      Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.
      Ikävä
      44
      803
    Aihe