Yksityistien käyttöoikeus

Osaisiko joku kertoa miten tulisi toimia seuraavanlaisessa tilanteessa:

Omistuksessamme on 1930-luvulla rakennettu mökki. Mökille on alusta asti ollut vain yksi tie joka kulkee naapuritilan reunaa pitkin. Tälle naapuritilalle on rakennettu myöhemmin omakotitalo, joka käyttää myös tuota mökillemme vievän tien alkuosaa. Homma on toiminut tähän asti moitteetta eikä ole koskaan tullut huomioitua että mökkitiemme tulisikin kulkea nykyistä tietä 3m pohjoisempana kahden muun tilan maiden lävitse.

Nyt asia kuitenkin tuli ilmi kun tilan jonka lävitse tie kulkee muutama vuosi sitten ostanut henkilö tuli kertomaan että mnulla ei ole käyttöoikeutta tielle ja että hän aikoo katkaista tien oman liittymänsä kohdalta. Mökillemme ei olisi näin ollen tieyhteyttä enää ollenkaan.

10

300

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minäpä

      Ei onnaa kataista noinvain. Hakekaa tietoimitusta iolman tiehoitokunnanperustamista.
      Kuntaan hakemus.

      • eiymmärtä

        Saisiko vielä suomennettuna?


      • minäpä

        Kyllä minä laitoin sen hakemuksen kuntaan, eli kaupungille.
        Ja hyvin toimi. Tässä siis suomennos!


    • maanmittaustoimistolt

      Pyydä maanmittaustoimistolta tietoimitusta. Tai kysy miten sinun tulee menetellä.
      Nämä ovat hyvin mutkikkaita asioita, eikä sinun mökkitietäsi jota on käytetty lähes 80-vuotta saa mennä noin vain katkaisemaan.

      • Täytyy tosiaan pikimmiten ottaa yhteyttä. Osaako joku sanoa voiko ko. Tilan omistaja kieltäytyä tienhoitokunnan perustamisesta, hänen periaatteenaan kun on että hänen maidensa läpi ei kuljeta vaikka tien hoidosta maksaisi mitä. Jos uusi tie rakennettaisiin tuohon nykyisen tien viereen 3 metrin päähän siitä kuten hän osoitti, tien alle jäisi viereisen tilan yli 50 vuotta vanha saunarakennus.


    • tsaihoo

      Yksityistielaissa sanotaan seuraavasti: "Jos kiinteistön tarkoituksenmukaista käyttöä varten on tärkeätä saada kulkuyhteys toisen kiinteistön kautta eikä siitä aiheudu huomattavaa haittaa millekään kiinteistölle, on kulkuyhteyttä tarvitsevalle kiinteistölle annettava oikeus käyttää jäljempänä säädetyssä tietoimituksessa määrättävää aluetta 5 §:n mukaisiin tietarkoituksiin. Oikeutta toisen kiinteistön alueen tällaiseen pysyvään käyttämiseen sanotaan tieoikeudeksi". Mutta tuo tietoimitus tulisi siis suorittaa, mutta silti tieyhteyttä ei saa noin vain katkaista.

      • Tietoimitus asiakirjoja olisi tarkoitus tänään lähteä täyttämään ja laittamaan asiaa vireille. Maanmittauslaitoksen mukaan prosessissa kuluu aikaa 6-9kk. Osaako joku kertoa miten minun tulisi toimia jos ko. maanomistaja tuona aikana tuhoaa tiepohjan kuten on uhannut tehdä tai muutoin estää kulkemisen mökille. Uhkasi mm. siirtää metalliromuja tielle tai ajaa traktorin poikittain tielle jos näkee että tietä pitkin vielä kuljetaan.


    • yksityinentie

      Veikkaan, että kyseessä on yksityinen tie, ei yksityistie.

      Jos tiellä on vain nuo kaksi käyttäjää, eli sinä ja naapurisi, ei todennäköisesti kannata perustaa siitä yksityistietä.

      Kannattaa selvittää se, onko tuon hankalan naapurin tilaan merkitty rasitukseksi tuo tie/kulkuoikeus. Jos näin on, ei ole nokan koputtamista. Sitä voi sitten tarvittaessa hakea, perustellen tuolla 80 vuoden käytännöllä.

    • VaikeitaJuttuja

      Voi olla merkitystä onko mökki ja naapuri alunperin samaa kantatilaa, siis onko rekisterinumeron ensimäinen osa sama (näkyy peruskartasta). Tieoikeus mökille tulee ensisijaisesti samaa kantatilaa olevan maan kautta jos tieoikeus on joskus edes perustettu. Silloin tie on rasitteena maarekisterissä kyseinen naapurin tilalle, eikä naapuri pääse siitä yli eikä ympäri. Ellei tieoikeutta papereissa ole, maanmittausväki perustaa tieoikeuden jostain kautta. Käsittääkseni maanmittausväki on aika hyvä ymmärtämään käytännön tarpeet, minkä vuoksi kahta tietä rinnakkain tai kokonaan uusia teitä ei kovin helpolla tulla tekemään vaan käytetään olemassa olevia teitä.
      Ovat hankalia asioita, koska virallinen tieoikeus saattaa kartoissa ja rekistereissä olla aivan muuta kautta kuin vuosikymmenet käytössä ollut tie on. Tiedän tapauksen, jossa tielaitos nosti iät ja ajat olleen omakotitalon liittymän rummun kaivurilla kuorma-autoon tien peruskorjauksen yhteydessä. Talo oli tien varressa ja virallinen tieoikeus 0,5 km metsää myöten kylätielle eikä suoraan maantielle. Lopputulemana rumpu tehtii uudelleen samaan paikkaan missä se oli ollut eikä talolle tehty 0,5 km uutta tietä vieraita metsiä pitkin. Siis tielaitos joutui perääntymään, tämä liittymä oli sitäpaitsi suoralla kohdalla, joten ei ollut liikenneturvallisuuteen perustuvaa syytä poistaa liittymää.

      Ei auttane muu kuin selvittää maanmittauskonttorin kautta.
      Ihan vähäisille osakkaille (muutama) ei kannata tiekuntaa pankkitileineen ja kokousten pitoineen perustaa. Olisi helpompi jos menisi sopuisasti, maksaisitte vuoronperään tarvittavat sorakuormat ja jakaisitte talviaurauskustannukset kohtuudella sen mukaan mitä kuljette talvella.

    • Joo, eli eivät ole samaa kantatilaa. Kyseiselle naapuritilalle ei ole kuulemma merkitty tienkäyttöoikeudesta rasitetta. Tämä tila oli 2000 luvun alkuun asti metsätila jolle sittemmin on rakennettu asuinrakennus. Tienvarrella on myös kaksi muuta samoihin aikoihin 1930-luvulla rakennettua mökkiä joihin kulkemisen tämä tilan omistaja aikoo estää kulkemisen. alunperin silloin 1930- luvulla tie olisi pitänyt rakentaa näiden kahden mökin maiden kautta eli 3metriä nykyisen viereen, sillä heille rasitukset tiestä on merkitty. Tuntuisi kuitenkin kuitenkin kohtuuttomalta jos tie pitäisi tuohon siirtää kulkevaksi sillä molempien tontit ovat 1000 neliön suuruisia ja menisivät tien vuoksi täysin mitättömiksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 197
      2742
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      241
      2668
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      65
      2366
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      201
      1857
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1364
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1328
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1307
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      22
      1266
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1234
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      158
      1132
    Aihe