Missä muissa sairauksissa samanlaiset oireet?

Hulluko

Olin jo varma, että sairastan vajaatoimintaa mutta labrat (tsh ja t4) olivat täydelliset.

Oireina yleinen hitaus, paniikkioireet, keskittymisvaikeudet, mielialanvaihtelut, aloitekyvyttömyys, fyysisen suorituskyvyn lasku, ahdistus, punoitus. Koko persoonani tuntuu muuttuneen muutamassa vuodessa. Oireet ovat pahoja, olen lähes erokoitunut kotiini.

Eli onko mitään tietoa mikä muu aiheuttaa samankaltaisia oireita?

Niin ja olen normaalipainoinen nuori mies.

27

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • piilovajisko

      Saitko itsellesi nuo TSH- ja T4v-arvot? Ovatko prof Välimäen usein mainitsemia rajatapauksia? Ja vaikka ei, ei perus-vajiskaan ole poissuljettu:
      http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/12/11/kilpirauhasen-vajaatoiminta-ei-nay-aina-testeissa
      Sitten ovat vielä muunto- ja rT3-ongelmat, joista Välimäki ja muutkaan endot eivät halua tietää mitään. Välimäki kyllä monioireiselle potilaalle aloittaa 6 kuukauden koelääkityksen. Ja hyvistä labra-arvoista huolimatte oireilevalle ottaa T3-lääkkeen mukaan.
      Tuolla kerrotiinkin jo, että suuren käyttäjäjoukon vertaistukiryhmistä Facebookissa löytyy paljon kokemusta. Hyväntuntuisia neuvoja monissa asioissa saa avoimien foorumien puolella täältä (kirjautumatta vain vieraspalstalla):
      http://www.kilpirauhas.info/foorumi/viewforum.php?f=15

      • Hulluko

        Tsh 1.0 (0.4-4.0) ja t4 16.4 (10-21) eli ei voisi paljon paremmat olla.


      • Oireita_Joka_Lähtöön

      • taasmennään

        RT3-muuntoongelma on kusetusta eli niin sanottu nettisairaus. Terveistä yritetään tehdä sairaita, jotta heille voitaisiin myydä turhia labrakokeita USA:sta ja vitamiineja.


      • rT3_ihibits

        “Inhibitory thyroid analogues, in order of their potency, were rT3, 3′,5′-diiodothyronine, tetraiodothyroacetic acid, 3,3′-diiodothyronine and 3-monoiodothyronine; on a molar basis, the relative potency of these agents was approximately 100:100:5:1:1. PTU was about 3% as potent as rT3 on a weight basis and only 1% as potent as rT3 on a molar basis.”


      • T3_puutos_soluissa
        rT3_ihibits kirjoitti:

        “Inhibitory thyroid analogues, in order of their potency, were rT3, 3′,5′-diiodothyronine, tetraiodothyroacetic acid, 3,3′-diiodothyronine and 3-monoiodothyronine; on a molar basis, the relative potency of these agents was approximately 100:100:5:1:1. PTU was about 3% as potent as rT3 on a weight basis and only 1% as potent as rT3 on a molar basis.”

        Tuo 3,5,diiodothyronine on se paljon puhuttu T2, joka tuntuu T3:akin tehokkaammalta aineenvaihdunnan elvyttäjältä.
        PTU on eräs kilpirauhasen toiminnan hidastamiseen käytetty lääke. Harmillisesti reverse-T3 on huikeasti aktiivisempi kuin PTU


    • lisisiuupumustako

      Tämä on hyvin kaukaa haettu heitto, mutta kiistanalainen "lisämunuaisen uupumus" voi aiheuttaa vajaatoiminnan kanssa samantyyppisiä oireita. Lisämunuaiset eivät kykene tuottamaan riittävästi stressihormoneja tai tuottavat niitä liikaa, mistä seuraa monenlaista oireilua. Koululääketiede tätä ongelmaa ei tunnusta, mutta käytännön esimerkkejä elävästä elämästä on paljon:
      http://www.kilpirauhanen.com/tietopankki/lisamunuaisten-uupumus/

      Koska olet mies, voisi olla hyvä tsekata testosteronitasot myös. En tiedä mitä sen putoaminen miehellä aiheuttaa, mutta ainakin naisilla naishormonien epäsuhta /estrogeenin ylimäärä voi aiheuttaa vajaatoiminnan kaltaisia oireita. Älä luovuta, vaan jatka eteenpäin ja ota itse mahdollisimman paljon asioista selvää.

      • Hulluko

        Suurin osa noista oireista kyllä sopii muhun. Mutta mutta, olisihan se hienoa kun löytyisi joku syy näille oireille jonka koululääketiedekin tunnustaisi. Tai no, varmasti masennusdiagnoosi tulisi alta aikayksikön. En kuitenkaan pidä itseäni masentuneena.


      • moia_syitä

        Iso sarja erilaisia mittauksia ehkä paljastaisi esim. vitamiini- ja/tai vitamiinipuutoksia? Esim. jollain foorumilla ekana kysyttiin B12:n ja D:n riittävyyttä. Tuo lisämunuaisongelmakin tosiaan usein on syypää.
        Vajaatoimintaan jotkut saavat apua maidottomasta ja/tai viljattomasta ruokavaliosta. Tarpeellisista lisäravinteista yritetty tehdä yhteenvetoa alleinkitetyssä:
        https://drive.bitcasa.com/send/7jq6H63h2C_hxwyIe8TuB2yRm0U1CVA5quWra9qxIP39


      • lisämunuaistenuupumus

        kannattaa kyllä tutkia kortisoniarvoja. vaikka lisämunuaisten uupumus ei ole virallinen, niin virallislääketiede kyllä antaa kortisonilääkityksen ja hoitaa sitä jos kortisoli on alle viitteen, näin minulla. Eivät vai kutsu sitä samalla nimikkeellä. Oikeastaan virallislääketieteessä ei taida olla mitään virallista sairausnimikettä jos ei ole addisonia, mutta testin näyttää että kortisonia ei ole tarpeeksi mutta hyvä asioihin perehtynyt lääkäri kyllä hoitaa kortisonilääkityksellä silloin kun verenkuvasta näkyy että se on tarpeen.

        Itsestä sitten kiinni haluaako koittaa näitä luonnollisia hoitotekniikoita, joista sitten löytyy enemmän tietoa lisämunuaisten uupumuksen hoitoon - termiä kun käyttää enemmän funktionaalinen koulukunta ja nämä luonnollisia hoitoja suosivat tyypit. Itse suosittelen lämpimästi, ainakin ohella, sillä kortisoni on v-mäinen lääke päästä eroon kun sen kerran joutuu aloittamaan eli se kannattaa pitää mah. vähäisenä.


      • Dr_Osborne
        moia_syitä kirjoitti:

        Iso sarja erilaisia mittauksia ehkä paljastaisi esim. vitamiini- ja/tai vitamiinipuutoksia? Esim. jollain foorumilla ekana kysyttiin B12:n ja D:n riittävyyttä. Tuo lisämunuaisongelmakin tosiaan usein on syypää.
        Vajaatoimintaan jotkut saavat apua maidottomasta ja/tai viljattomasta ruokavaliosta. Tarpeellisista lisäravinteista yritetty tehdä yhteenvetoa alleinkitetyssä:
        https://drive.bitcasa.com/send/7jq6H63h2C_hxwyIe8TuB2yRm0U1CVA5quWra9qxIP39

        Kymmeneen ravinteeseen päätyy allaoleva:
        http://hypothyroidmom.com/10-nutrient-deficiencies-every-thyroid-patient-should-have-checked/


      • Testosteronipitoisuus kannattaa mitata.


    • välillistä

      raudanpuutos, anemia - estää kilpirauhashormoni t4:sen muuntumisen soluissa aktiiviseen muotoon --> hypotyreoosi-oireet vaikka arvot normaalit.

      Magnesiumin puutos, magnesiumia tarvitaan jotta kilpirauhashormonit vaikuttavat soluissa. Puutos myös itsessään aiheuttaa hypotyreoosin kaltaisia oireita.

      Seleeniä myös tarvitaan jotta t4 muuntuu aktiiviseksi, eli senkin puutos aiheuttaa välillisen solutason hypotyreoosin.

      Useat muut vitamiinit ja kivennäisainees saattavat myös välillisesti aiheuttaa ns. solutason hypotyreoosin joka ei näy testeissä, ja joka korjaantuu kunhan puutos saadaan hoidettua, muistaakseni tällaisia on ainakin kromi, sinkki ja kupari, vaikka en muista mikä niiden rooli oli. Jodia myös tarvitaan. Eli kannattaa ehkä teettää jonkinlainen vitamiinianalyysi jos mitään muuta ei löydetä.

      Sitten on myös tämä kyseenalainen rt3-dominanssi, joka on kyllä ruohonjuuritason kilpparifoorumeilla pyörien toimitetussa empiirisen tutkimuksessa ihan oikea sairaus ja moni on hyötynyt t3-lääkityksestä.

      Jos itse olisin sinun asemassasi tutkisin vielä t3-arvon -siitä saattaisi selvitä onko näitä t4:sen muuntumiseen liittyviä ongelmia.

      • ravinnelis_rtf

      • linkkitinkkidwqih

      • eikökukaankorjaa
        linkkitinkkidwqih kirjoitti:

        http://drlwilson.com/Articles/thyroid.htm hyvä linkkii josta löytyy kaikista näistä muista ongelmista mitä ilmenee, muunnosta, vitamiininpuutoksista jne.

        Kannattaa normaaliälyisten huomata, että tämä "tohtori" edustaa vaihtoehtohoitoja naurettavine hiusanalyyseineen.


      • Naurettavatko

        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10468164?dopt=AbstractPlus Kyllä hiusanalyysi on ihan oikeasti toimiva mittauskeino, jota käyttää myös esimerkiksi National Institutes of health. Huono maine johtuu varmasti osin siitä, että analyysiä teettää moni leväperäinen taho, jonka laitteiston ja mittaustekniikoiden tarkkuus ja validius on kyseenalaista, sillä laitteita ei hoideta oikein ja niissä on epäpuhtauksia jotka vaikuttavat tuloksiin.


      • mielenkiintohkoista

        Mielenkiintoista on, että lääkärin jokaisen artikkelin alla on pitkä lista referointeja tieteellisiin tutkimuksiin, kirjoihin ja artikkeleihin. Kävitköhän kaikki viitteet läpi ja todistit ko tutkimukset vääriksi vai tuomitsitkohan kaiken vain sillä perusteella, että ko hoitomuotoa ei ole tullut ennen vastaan suomessa?


    • ainapuhki

      Itselläni nimenomaan anemia aiheutti kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet. Itseasiassa toinen tutkituista arvoista oli viiterajan yläpuolella ja eräs lääkäri olisi aprikoi, kannattaisiko aloittaa Thryroxin -kokeilun. Hän laittoi kuitenkin lähetteen endokrinologille, jonka mielestä omalla kohdallani haitat olisivat hyötyjä suuremmat. Thyroxin olisi voinut pahentaa rytmihäiriöitä tai ainakin beetsalpaajalääkitus olisi voinut olla ongelmallista, näin ymmärsin. Mutta katsellaan nyt. Uusi lähete odottaa ja nyt tutkitaan perusteellisemmin.

      Mutta osaako kukaan kertoa mikä yhteys kohonneella kolesteroliarvolla on kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa?

      • sairastakoot_vaan

        > Thyroxin olisi voinut pahentaa rytmihäiriöitä ...
        Liothyronin-lääke ystävättärellä poisti Thyroxinin aiheuttamat rytmihäiriöt. Mutta "virallinen" lääketiede ei halua parantaa vajispotilaita ja siksi käyttävät pelkkää Thyroxinia


      • kolesterolikysymys

        Vajaatoimintaisilla kolesteroli on usein koholla, syytä en tiedä. Kilpirauhashormoni vaikuttaa niin monessa kohteessa, miksipä ei myös tähän. Kun kilpirauhashormoni saadaan balanssiin, kolesteroli monella normalisoituu.


      • T3n_kolesterolivaikutus

        > Kun kilpirauhashormoni saadaan balanssiin, kolesteroli monella normalisoituu.
        Eräät kolesterolityypit kehittyivät suotuisasti T3-monoterapialla verrattuna T4-monoterapiaan allaolevassa monoterapioiden vertailututkimuksessa:
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3205882/
        (Pieni painonlaskukin oli T3-monoterapian ominaisuus vertailussa. Muutoin monoterapiat osoittautuivat perustyypin vajiksessa samoin toimiviksi.)


      • T3_on_toimiva_lääke

    • tulejärkiin

      Et sairasta mitään kilpirauhassairautta. Pidä oirepäiväkirjaa. Onko jokin oire sellainen, että se haittaa elämääsi? Keskity siihen. Ihminen on joskus väsynyt. Se ei ole sairaus.

      • normaaliako_siis

        > Ihminen on joskus väsynyt. Se ei ole sairaus.
        Väsynyt viikosta toiseen vaikka nukkuu 15 tuntia?


      • Epäilenkyllä

        Täytyy olla jotain unenlaatu ongelmia jos pystyy nukkumaan 15 tuntia joka päivä, on taas eri asia jos makaa sängyssä 15 tuntia.
        Jos ei pääse sängystä ylös se viittaa masennukseen.


      • joskusjossittelua

        > Ihminen on joskus väsynyt. Se ei ole sairaus.
        Ihmisen kehon lämpö aamulla joskus on noin 35½ astetta. Se ei ole sairaus.
        Ihminen joskus unohtaa, mitä sanoi edellisssä lauseessa. Se ei ole sairaus.
        Jne.
        "Joskus" on vajaatoiminaisilla vuosiakin jatkuvaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      244
      2140
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      82
      1836
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      74
      1534
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      109
      1255
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      64
      1150
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1115
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1056
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1044
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      970
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      891
    Aihe