Ms-tautia sairastavat naiset. Onko teil taipumusta

hmmmmmmahammmmmm

ajaa itsenne piippuun? Oli sitten kyse opiskelusta, työelämästä tai harrastuksesta. Tai oletteko eläneet taudin puhkeamisvaiheessa jotakin erityisen stressaavaa elämänvaihetta?


Tämä kiinnostaa, koska mulla on vähän taipumus tehdä asioita täysillä tai liian montaa eri asiaa yhtä aikaa. Ja silloin kun tauti diagnosoitiin, minulla oli elämässäni tapahtunut monta suurta muutosta, jotka stressasivat kovasti.


Voiko siis stressi laukaista tulehdusreaktion elimistössä?

26

266

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mietityttäävaan

      Eli siis samaan aikaan kun opiskelin kahta eri tutkintoa ja nuo muutokset elämässä tapahtuivat esim. muutot ja lasten syntymiset, niin sairastuin. Ajoinkohan itseni, ja stressasin elimistöni, ihan vaan loppuun....?

      Miten teillä muilla on ollut?

      • mmm_nnnnc

        Kai miehenäkin saa kommentoida...
        Aikoinaan kun sain ms dg:n, niin tuli tehtyä hurjasti töitä, jälkeenpäin aika ennen DG:tä on jotenkin hämärää, utuista. Elimistö oli varmasti täysin väsynyt ja stressitilassa, kun sairastuin.


      • blaahhuoh

        Toki saa miehenäkin kommentoida. Ajattelin vain, että kun naisilla sairastuminen on yleisempää, niin löytäisinkö jonkin selittävän tekijän vertailemalla itseäni muihin
        (naisiin) :D


        Mutta kai on ihan turhaa edes etsiä näitä syitä. Vaikka sitä haluaisikin niin kovasti kaikelle aina jonkin järkevän selityksen.


        Oi miksi juuri mun piti muuten sairastua tällaiseen mysteerisairauteen?!
        Kaikellehan pitäisi olla olemassa aina jokin luonnollinen selitys!


      • mmm_nnnnc

        Sama juttu, miksi, miksi, miksi minä... DG:n jälkeen, sitä vain toivoi että heräisi painajaisesta. Vuosien mittaan olen oppinut elämään taudin kanssa ja hyväksymään sen.

        Monesti relapsit tulevat jonkin "kriisin" yhteidessä, niin ehkä parempi ajatella, että esim stressi laukaisee relapsin jolloin tauti paljastuu. MS:hän on voinut olla jo taustalla vuosia... On voinut olla jo vuosia aiemmin epämääräisiä oireita, joita ei ole osannut yhdistää ms:ään. Näin ainakin itsellä. Yli 15 vuotta ennen ms dg:tä kärsin eräästä ms:lle tyypillisestä vaivasta, joka sitten vain katosi. Oliko sitten ms jo silloin vai ei???

        Paljon olen miettinyt, voisiko asiat olla toisin, jos olisin tehnyt jotain erilailla elämässä... Nyt ainakin voin sen tehdä, että pidän huolen lasteni D vitamiinin saannista, jos tämän kohtalon sillä voisi välttää.
        ...
        Nyt sitten löytyykin (teko)selitys monelle asialle...
        väsyttää... syy:ms (vaikkakin nukkunut liian vähän)
        paikat jumissa... syy: ms (pitäisikö joskus venytellä?)

        Mutta miksi tauti on naisilla ylaisempi kuin miehillä? Luulisi tähän jokin teoria olevan...


      • miettiminenjatkuu

        Ilmeisesti liittyy estrogeeniin ja sen vaikutukseen. Monet ovat raportoineet oireiden pahenemisesta kuukautisten aikaan. Estrogeeni vaikuttaa jotenkin immuunipuolustukseen ja niihin valkosoluihin. Kai?


        Vasta luin muuten et astmalääkityksestä olis apua ms-tautiin. Ei tietenkään poista tautia, mut vaikuttaa niihin valkosoluihin jotenkin. Ootko huomannu itselläsi hengittämiseen liittyviä vaikeuksia? Auttaisiko sinua keuhkoja avaava lääkitys?


      • mmm_nnnnc

        Valkosoluthan ne juuri tuhoja tekevätkin hermostoon.
        Kyllä mulla tuntuu että henki on välillä "ahtaalla", myös rasituksessa joskus alkaa yskittämään.

        Ilmeisesti astmalääkkeet parantavat hengitystä myös terveilläkin. Joku vuosi sitten norjan hiihtojoukkueessakin oli runsaasta "astmaatikkoja".

        Mulla ei ole käytössä muuta lääkitystä kuin D-vitamiini reiluina annoksina ja hyvin on mennyt useamman vuoden ilman suurempia pahiksia.


      • pelkuriksialkanut
        mmm_nnnnc kirjoitti:

        Valkosoluthan ne juuri tuhoja tekevätkin hermostoon.
        Kyllä mulla tuntuu että henki on välillä "ahtaalla", myös rasituksessa joskus alkaa yskittämään.

        Ilmeisesti astmalääkkeet parantavat hengitystä myös terveilläkin. Joku vuosi sitten norjan hiihtojoukkueessakin oli runsaasta "astmaatikkoja".

        Mulla ei ole käytössä muuta lääkitystä kuin D-vitamiini reiluina annoksina ja hyvin on mennyt useamman vuoden ilman suurempia pahiksia.

        Kuinka monta vuotta on mennyt diagnoosista? Onko pahenemisvaiheita ollut monta sen jälkeen? Käveletkö? Tarvitsetko apuvälineitä?


        Mulla diagnoosi on vielä melko tuore. Olen vielä aika hämmentynyt tämän kaiken kanssa. Olen aina ollut todella terve ja hyvin vähän on tarvinnut käydä lääkärissä. Sen vuoksi tuntuu niin oudolta kun nyt joutuu yhtenään ramppaamaan ties minkälaisissa kokeissa. Koko se lääkärissä istuminenkin tuntuu niin absurdilta tilanteelta. Tuntuu, että mitä helv... Minä täällä teen! :\ ja kuitenkin samaan aikaan tiedostan että en ole täysin kunnossa.

        Iskee pakokauhu :D
        Saatan olla ihan ok arkena ja jopa unohtaa koko sairauden. Mutta sitten kun istun siellä vastaanotolla, niin koko asia iskee niin konkreettisesti tajuntaan, että ahdistun. Lääkärikin varmaan ajattelee, että sairaus on vienyt jo puhekyvynkin. Mutta ei! Mä vaan pelkään niin pirusti.


      • mmm_nnnnc

        DG tuli syksyllä 2009, keväällä 2009 lähti tunto vyötäröstä alaspäin ja menin päivystykseen. Magneettikuvassa näkyi plakkeja päässä ja selkärangassa. Tällöin tuli jo tieto MS taudista. Selkäydin näytekkin otettiin samalla reissulla ja sielläkin näkyi jotain MS:lle sopivaa. Sain silloin kortisonipulssin ja tunto palautui pikkuhiljaa ennalleen. Tämän jälkeen kasvoista/suusta meni tunto, joka palautui nopeasti ilman mitään hoitoa. Sittenpä ei ole ollut pahiksia tai onko ollut niin lieviä etten ole huomannut niitä. Nyt hieman on tuntohäiriöitä, mutta eivät haittaa. Kävelen, juoksen ja hypin ilman apuvälineitä :) Tiedän että olen ollut onnekas, kun olen näin vähällä päässyt. Kaikilla ei ole yhtä hyvin, sairaalassa jo mulle sanottiin, että tämä paikka tulee tutuksi. Ei ole tullut, paitsi se syksyn kontrolli missä varmistettiin uudella MRI:llä diagnoosi, eli onko tullut muutoksia. Sen jälkeen ms:n takia en ole sairaalassa käynyt ja koska ei tullut aloitettua lääkitystä, niin ei ole kontrollejakaan.

        Tiedän tunteen dg:n jälkeen, itse en tiennyt taudista yhtään mitään. Silloin googletin kaiken mahdollisen tiedon ja toivoi että heräisi painajaisesta. Silloin mietti paljon miten suunnitella elämää eteenpäin, kun pelkäsi miten tauti etenee. Tai paremminkin haaveet murskautui... Mulla meni toista vuotta, ennenkuin pystyin hyväksymään edes jotenkin asian. Sen jälkeen rohkaistuin ja päätin että koska en voi tietää miten tauti etenee, niin elän niinkuin sitä ei olisi, kerran täällä vain eletään. Mutta on se kuitenkin ja aina se alitajunnassa kummittelee.

        Pohdiskelua...
        Siihen en ole saanut vastausta voiko taudin kulkua ennustaa ensimmäisien vuosien perusteella. Jostain luin että ensimmäiset vuodet kertoo miten tauti jatkossa etenee. Toisaalta taas lääkefirmojen sivuilla kerrotaan, että voi mennä vuosia hyvin, mutta kannattaa käyttää lääkkeitä (bisnestähän tämä heille on)

        En ole lääkevastainen ja yritinkin valita itselle sopivan lääkkeen (lääkärikään ei ilman kokeilua voi sanoa mikä on hyvä), mutta jäi sitten siihen kun just silloin teki taloudellisesti tiukkaa. Sitten se vain jäi, jäi ja jäi. Entä jos tauti olisikin edennyt erilailla ja ei olisi ollut lääkettä?? Voisi pistää miettimään, että olisiko pitänyt aloittaa kuitenkin? Yhtä hyvin voisin olla jo eläkkeellä kuin mitä nyt olen töissä. Otin ison riskin, mutta en voi sanoa kannattiko, voihan olla että vuoden päästä olen huonossa kunnossa ja lääkkeellä en olisi tai sitten lääke ei olisi sopinut ja sen takia kunto olisi huonompi. Tutkimusten mukaan kuitenkin lääke auttaa.

        Elä kuitenkaan pelkää liikaa, ei tähän kuole. Itse olen ollut onnellisempi DG:n alkujärkytyksen jälkeen, osaa arvostaa asioita eritavalla. Kysyppä seuraavalta vastaan tulijalta: "Oletko onnellinen että pystyt kävelemään?". Jos se olen minä, niin vastaan että: "Tottakai olen (tämä ei ole itsestään selvyys)".

        ps. Ensi kerralla kun iskee lääkärissä pakokauhu, niin kerro se lääkärille. Lääkäri osaa kertoa miten asia oikeasti on.


    • kiittisulle

      Millä tavalla ensimmäisistä vuosista voi nähdä taudin etenemisen? Jos tauti on lievä, niin tarkoittaako se sitä, et tauti tulee myös jatkumaan lievänä?


      Entä lääkityksestä sitten. Etkö edes Rebifiä kokeillut?
      Voithan aloittaa lääkityksen nyt myöhemminkin?


      Helpottavaa kuulla, että olet vielä ihan toimintakykyinen vaikka alku oli noin raju. Ehkä tämä mun tauti on ja pysyy sitten lievänä. Etenkin nyt kun tietoisesti pidän huolta elimistöstäni enkä tee niin paljon töitä tms.



      Ensimmäisestä (?) pahenemisvaiheesta on kohta kaks - kolme vuotta. Tosin niitä pieniä oireita taisi mullakin olla jo aikaisemminkin, mutta en myöskään osannut niitä ms- tautiin yhdistää.


      Kiitos sulle, että olet vastaillut mulle. En ole tästä oikein puhunut kenellekään ja oon ollut aika yksin.


      Enkä varmaan lääkärillekään sano mitään. Oikeastaan mulla ei edes ole mitään sellaista kysyttävää mihin en jo tavallaan tietäis etukäteen vastausta.



      Ja siitä pakokauhusta en taida päästä eroon : D osaan sen kyllä sen verran hyvin piilottaa etten ihan ala hyperventiloimaan kesken kaiken. Mutta aika haastavaa on. Täytyy myöntää.

    • mmm_nnnnc

      Senkun joku sanoisi voiko ennustaa. Joistain keskusteluista olen lukenut, että on ollut yli 10v oireetonta ja vasta sitten lääkäri todennut, että on hyvänlaatuinen. Itse kuitenkin halua uskoa siihen että alkuvaiheen oireettomuus lupaisi parempaa tulevaisuutta.

      En ole kokeillut mitään lääkitystä. Piikkikammoinenkin olen, muistan kun ms hoitaja kertoi lääkkeistä ja esitteli eri piikkejä. Ei se nyt siitä kuitenkaan jäänyt kiinni. Silloin DG:n jälkeen, kun ei ollut sisäistänyt koko asiaa, niin oli vaikeaa kuvitella lääkitystä. Kaikki ne sivuoireet ym, ja onko siitä sietten oikeasti apua ja talous silloin muutenkin tiukilla. Nyt jalestäkäsin voi kuitenkin ajatella, että en ainakaan paremmassa kunnossa olisi, jos olisin lääkettä pistellyt.

      Onko sulla lääkitys? Millä oireilla menit lääkärille?

      En ole itsekkään kenellekkään (paitsi puolisolle, joka kyllä kuuntelee ja tukee jos sitä kaipaan) puhunut taudista, en töissä, en kavereille, en sukulaisille. Voi kuvitella mitä muut ajattelevat taudista, niin olen päättänyt pitää tämän omana tietona. Kerron sitten kun siltä tuntuu. On kuitenkin ihan kiva/helpottavaa kirjoitella näin anonyyminä =) Kiitos.

      Mulla ei ole koskaan ollut pakokauhua, ei edes dg:n jälkeen, mutta pelkoa tulevaisuudesta kuitenkin. Ja on sitä pelkoa vieläkin, elämää kuitenkin (toivottavasti) saman verran edessä kuin takana. Vaikka kuinka olen hyväksynyt taudin, niin on se lähes päivittäin mielessä.

      Miten pität huolta itsestäsi? syöt superfoodeja, nukut riittävästi, liikut monipuolisesti... Itsellä nämä kyllä on mennyt pieleen, joka osa-alueella paitsi liikunta. Toivottavasti kesä on tulossa... vaikuttaako sulla lämpö, helteet mitenkään? Itselläni ei oikeastaan vaikuta.

      :)

      • blaalllaa

        Ei oikeastaan vaikuta lämpö tai helteet. Saunassakin käyn aika usein.


        Syön muuten ihan tavallisesti mutta aika paljon sitten lisäravinteita. Kalaöljyä, berberiiniä, foolihappoa, B12 vitamiinia ja D-vitamiinia. Oon huomannut myös että Primaspanista ois muka apua. Eli siitä, että asetyylisalisyyli ohentaa vähän verta. Noh, en nyt tiiä onko siitä oikeasti apua mut joku lääkäri oli kuulemma sanonut joskus, että 30 ikävuoden jälkeen ois ihan kaikille ihmisille hyväksi ohentaa vähän verta : D



        Muutoin elän aika terveellisesti. Ei alkoholia ja jos otan, niin hyvin vähän. Ei tupakkaa ollenkaan. Liikuntaa vois harrastaa enemmän mut se on vähän jäänyt toistaiseksi. Otan kaikki takas kuhan saan opinnot loppuun. Tällä hetkellä kuluu siis enemmänki vaan perslihakset.



        Lääkityksenä mulla on ollut Rebif mutta se menee kohta vaihtoon, koska sille ei ole enää vastetta :\ pistäminen ei ollut mulle ongelma, koska mulla on hoitajatausta, mutta ne alkuoireet oli kyllä ikävät. En tiä jaksanko enää toista rumbaa. Tai jaksanhan minä. Pääasia et on joku apu ja teho mikä pysäyttää taudin etenemistä.



        Eikö ms hoitaja kertonut sulle että esim. Rebifin omavastuuosuus on melko pieni? Muilla lääkkeillä onki kyllä sitten aika iso se hinta. Jää tänäkin kesänä se kanootti ostamatta jos joutuu laittamaan ne rahat apteekkiin. Harmi mutta kai tämäkin asia on vaan hyväksyttävä.
        Kunpa osais vaan olla katkeroitumatta.


        Olen kans pelännyt tulevaa, kai se mun pakokauhu on just sitä tulevaisuuden pelkoa. Mutta en sentäs jatkuvalla syötöllä pelkää. Saatan välillä tosiaan unohtaa että olen sairas. Sillä olen varmaan kai vältellyt kaikkia yhdistyksiä ja sopeutumisvalmennuksiakin. Tuntuu et jos osallistuisin niihin, niin olisin luovuttanut sairauden edessä.
        Oletko sinä käynyt missään ms-liiton tapaamisissa


        Mulla on vähän huonoja kokemuksia siitä jos on kertonut muille. Ihmisillä on ihan kummallisia ennakkoluuloja. Jopa ihan koulutetuilla ja järkevillä ihmisillä. Oon kuitenki ihan toimintakykyinen, joten pystyn olemaan työelämässä. Ois kamalaa jos alettaisiin syrjimään sairauden vuoksi. Ihmiset kun on loppujen lopuksi aika raadolisia. "Heikommaksi" ainekseksi leimaantuminen ajaa helposti yhteisöjen, yhteiskunnan ulkopuolelle :l


        Harmi kun nyt täytyy mennä. Ois vielä paljon lisää kysyttävää, mut kysyn myöhemmin :)


    • mmm_nnnnc

      Itse kans syön vitamiineja purkista. Paljonko otat D-vitamiinia? itse otan 75mg/vrk, en ole koskaan mitannut D-vitamiini tasoja, mutta olisi mielenkiintoista tietää paljonko ne ovat talven jälkeen, ennen kuin aurinko lämmittää. Luin joskus , että jossakin maassa määrätään D-vitamiinia suurina annoksia relapseihin, koska yleensä silloin D-vit. tasot ovat alhaalla.

      2009 joka lääke oli kallis eli omavastuut paukkuu 2 kk:ssa. Onko esim Rebifin korvattavuus muuttunut 100% korvattavaksi? Mistä tietää ettei lääkkeelle ole enää vastetta? Onko sulla muuten koskaan ollut hermosärkyä?

      En ole minäkään käynyt sopeutumisvalmennuksissa tai tapaamisissa. En näe siihen tarvetta, hyväksyn taudin, mutta en aio alistua sen edessä. Samat ajatukset kuin sulla. Toisekseen en halua nähdä mihin tauti voi johtaa ja tunneherkkä kun olen niin sairastuisin oikeasti henkisesti. Tämä on kuitenkin semmonen asia jolta haluan sulkea silmät ja paeta ajatuksissa. Helpompi vaihtaa ajatuksia näin samassa tilanteessa olevan kanssa.

      Itse en aio kertoa taudista ennen kuin on pakko, en koe huonoa omaatuntoa kun en ole asiasta kertonut. En halua tulla leimatuksi. Muistan aikoinaan kun iltalehti kirjoitti Saija Varjuksen alkoholiongelmista, kun hoiperteli lavalla. Sen jälkeen hän "tuli ulos kaapista" ja kertoi mistä tasapaino-ongelmat johtuvat.

      Aurinko paistaa =)

    • kesäkesäkwsä

      Otan noin 100mg päivässä D-vitamiinia päivässä. Hermosärkyä mulla ei oo ollut. Ehkä ennen kuin sain tietää, että sairastan ms-tautia, mulla oli jotain särkyä. Sellaista kummallista vihlovaa kipua silmien takana. Luulin, että se ois ollu aivokasvain mutta eipä ollutkaan :\ en tiä kumpi ois pahempi. Aivokasvaimen ois ainaki voinu leikata pois...

      Käy kysymässä lääkärissä Rebif lääkitys. Korvattavuus on tällä hetkellä hyvä. Ainut vaan että elimistö saattaa nopeastikin tottua kys. Lääkkeeseen ja vastetta ei enää synny. Tää näkyy verikokeista.

      Sen jälkeen pitää miettiä joku uus lääkitys.


      Onneks mulla ei ole ollut tasapaino-ongelmia. Viimesimmästä tentistä sain taas 5, eli ei ole ongelmia silläkään saralla. Onneks tuli taas kesä. Pitää olla paljon ulkona ja tankata D-vitamiinia.


      Onko sulla ollut kuulo-ongelmia?
      Mulla joskus ennen diagnoosia suhisi sillä lailla hassusti korvissa. Enää tuota ei ole ollut.

      Oottelen innoissani uuden lääkityksen aloittamista. Sen pitäisi olla tehokkaampi kuin muut. Ehkä mun ms tauti olikin sitten vaan toi yks näköhermon tulehdus. Toivotaan!

    • msmsmsmsm

      Ai niin, kun sanoi että monesti ihan järkevät ja koulutetutkin ihmiset on ennakkoluuloisia. Niin oletko huomannut, että jopa lääkäritkin on joskus ihan pihalla tämän taudin kanssa? Mikä on musta aika yllättävää...

    • mmm_nnnnc

      Soitin ja kysyin lääkityksen korvattavuudesta/aloittamisesta, mutta vaikea päätös, kun on tähän asti asennoitunut lääkkeetömyyteen. Onnekas olen ollut kun olen näin hyvin selvinnyt... kynnys on todella korkea lääkityksen aloittamiseen.

      Aika paha valinto jos pitäisi valita ms vs. aivokasvain... varmasti kasvaimella olisi vedonlyönnissä suurempi kerroin...

      Itse en ole joutunut kohtaamaan ennakkoluuloja, edes jos olen joutunut lääkärillä käymään, en kerro ms:stä, paitsi kerran toisen alan erikoislääkäriltä kysyi yhdestä oireesta. Vastaus: "ei se ainakaan tästä x asiasta johdu, johtuisiko se sitten ms taudista... ". Taudillahan on monet kasvot/oireet...

      Mulla ei ole ollut kuulo-ongelmia, ei myöskään tasapaino-ongelmia..

      "Oottelen innoissani uuden lääkityksen aloittamista"
      Hienoa että saat uuden lääkkeen, onko tehokkaammalla lääkkeellä kovemmat sivuvaikutukset? (sitten varmasti tiedät kun saat uuden lääkkeen, mutta on ollut puhetta lääkärillä?)

      Pelottaako sua koskaan, ihan normaalit muutokset elämässä? Kuten esimerkiksi tulee kesälomat ja ei ole paineita opiskelusta/töistä? Monestihan sairastuu kun stressi ja paine helpottaa. Mulla on tällaisia pelkoja ennen loman alkua. Töissä on kuitenkin koko ajan vähintään lievää stressiä/painetta/kiirettä. Vaikka monta vuotta on mennyt hyvin, niin tuntuu että pelko kasvaa välillä, just siksi kun on mennyt hyvin ja todennäköisyys huonompaan kasvaa (ainakin ajatuksissa). Tässä kun ollaan kirjoiteltu, niin jostain syvältä tulee ajatuksia, joita olen pitänyt tietämättä sisällä, jotka kuitenkin kokoajan ovat siellä olleet. Menee psygologiaksi...
      Joskus pienikin asia laukaisee pelon, kerrakin tuntui kävellessä että ihan kuin olisi kivi kengässä (kumma tuntohäiriö) ja ajattelin, että tulee relapsi... ei tullut, otin kiven kengästä pois. Syyllistyn siis itsekkin siihen, että monet asiat menee ms:n piikkiin. Pitäs opetella katsomaan asioita välilllä järkevämmin.

      Oletko koskaan ajatellut asiaa, että joutuisit ennenaikaiselle eläkkeelle? Itse olen ajatellut ja se jopa joskus tuntuu ihan hyvälle. Tällä hetkellä on elämä niin hektistä ja kiirettä. Toivottavasti vain on siinä kunnossa, että voi tehdäkin jotain. Todennäköisin syy varmaankin on fatiikki sitten joskus. Hirvittää kun laskee omaa eläkeikää, miten pitkään pitäisi olla töissä. Taitaapa olla tällä dg:llä oikopolku tiedossa... sitten joskus.

      Niin optimisti en kuitenkaan ole, että uskoisin pysyväni näin hyvässä kunnossa loppuelämän.

      Tiedätkö mikä on yksi asia, jota en ole niille muutamalle läheiselle kertonut, jotka ms:stä tietää? Ja mihin asiaan en halua että vastataan mitenkään? Saisi vaan sanoa että: "pelottaa".

    • mstautpotilasperhana

      Käsittääkseni tällä uudella lääkkeellä ei pitäisi olla sen kovempia sivuvaikutuksia kuin muillakaan lääkkeillä, joita on tarjolla. Mutta jälleen kerran, mitä nyt oon netistä lukenut, niin joillekin näyttäisi sopivan paremmin ja toisille ei. Saa nähdä miten mulle käy... oon niin valmis kokeilemaan kaikki mahdolliset keinot eikä mulla ole minkäänlaista aikomustakaan jäädä ennenaikaiselle eläkkeelle. Työ ja työn tekeminen on henkisesti mulle aika tärkeä juttu tällä hetkellä, oon huomannut. Ois kamalaa jäädä pois.

      On totta, että omaa ruumista tulee tarkkailua keskivertoa enemmän. Pelkään myös. Tunnistan ton sun relapsipelon. Mulla noi pelot ehkä liittyy enemmän lomilta töihin palaamiseen, kuin lomille lähtöön. Aina ennen töihin paluuta mietin, että jaksankohan. Mitä jos teen taas liikaa kaikkea ja fysiikka pettää? Mitä jos alan stressaamaan? Miten oikein tulen taas pärjäämään?
      Sitten kun huomaan, että taas selvisin, olen hirveän onnellinen. :D Kyllä tämä sairaus on ainakin opettanut olemaan kiitollinen jokaisesta "terveestä" päivästä. Niinku sanoit, että se käveleminenkään ei ole itsestäänselvyys ja sitä saa olla onnellinen, että siihen kykenee.

      Onko sulla elohiiriä? Mulla toi oman ruumiin tarkkailu kytkeytyy tiiviisti elohiirien seuraamiseen :D Aina kun niitä alkaa tuntua, niin säikähdän. Ennen näköhermon tulehdusta noita elohiiriä oli, ja mietin silloin, että mistä ne oikein johtuvat. Noh, sepä sitten selvisikin ikävällä tavalla. Nyt sitten jos tunnen elohiiriä jossain päin kroppaa, alan oottelemaan heti uutta relapsia. Relapsia ei ole tullut, mutta kai noi on jonkinlaisia merkkejä siitä, että pitäisi vähän hidastaa tahtia.

      Mä olen muutamaan otteeseen jollekin kertonutkin siitä, että mua pelottaa. Mutta jotenkin oon hirveen skeptinen sen suhteen, että kukaan koskaan oikeasti ymmärtäis. Me ihmiset ollaan kaikki loppujen lopuksi, ihan ärsyttävyyteen saakka, kiinnostuneita vain omasta navasta. Siksi en ole puhunut tunteistani enää kenellekään. Tämä on nyt mun risti ja kanniskelen tätä mukanani. Joskus sorrun kyllä itsesääliin, mutta jotenkin sitä vaan aina kokoaa itsensä uudestaan kohti uusia seikkailuja.

      Mä en tajua, mutta mua ärsyttää ihan suunnattomasti se, että tällä taudilla ei ole selkeää syy-seuraus kulkua! Oon miettinyt pääni puhki kaikkia mahdollisia teorioita aina elohopeamyrkytyksestä (mulla lähti hampaasta irti amalgaamipaikka kerran, ja elohopeaahan nyt on nykyisin vähän joka paikassa) verisuonitukoksiin asti. Mutta mikään näistä ei ole antanut selkeää johtolankaa minnekään suuntaan. Eihän voi olla mahdollista, että vielä vuonna 2015 ollaan ihan hukassa? Kai tämä jostakin johtuu? Tai no joo, kai autoimmuunisairauksia voi hyvin harvoin selittää millään kaiken kattavalla teorialla? Mistä esim. reuma johtuu? ....ei hajuakaan.

    • mmm_nnnnc

      Toki mullekin työ on tärkeä osa elämää ja toivon että jaksaisin eläkeikään asti. Mutta väkisellä en sitä yritä. Mitä iloa sitten on olla eläkkeellä, jos ei mitään voi tehdä ja työelämässä vetänyt itsensä finaaliin.

      On ollut elohiiriä.. apua, googlettamalla nekin ovat ms oireita... en kuitenkaan usko että ne itselläni liittyvän tautiiin, koska voihan niitä olla muutenkin. Mutta seuraavan kerran kun tulee elohiiriä niin... apua... ;)

      Itse en pelkää töihin paluuta loman jälkeen, olen ns. "omalla" alalla töissä ja välillä se onkin kuin harrastus. Tosin välillä on tosi kuormittavaa ja väsyttävää ja joutuu vetämään itsennä "äärirajoille". Tästä syystä myös lomalle lähtö pelottaa.. pitäisi alkaa jo vähän aiemmin löysäilemään, ennen lomaa.

      Oon samaa mieltä siitä, etten usko että kukaan ymmärtää näitä pelkoja/tunteita. Vaikka päällepäin ei näy mitään, niin sisäiset pelot kuitenkin rajoittaa elämää.

      Hyvä kommentti eräästä ms blogista:
      "Pahisten jälkeen toiset menee kuntoutumaan kuntoutusjaksoille, jonnekkin hemmetin Maskuun. Mä kuntoudun imuroimalla lattioita ja shoppailemalla. Mä en voi sietää ajatusta, että joku täti tai setä lässyttäis ja antais myötätuntoa siinä vieressä kun ei tiedä *ittukaan miltä musta tuntuu ja vielä kaiken hyvän lisäksi se, että ne lässyttää koska niille maksetaan siitä. Mä tahdon puhdasta välittämistä. Ihmisiltä jotka ei itse siitä mitenkään hyödy! Mä oon jo vuosia pärjännyt näin! Ja se mikä ei tapa se vahvistaa."

      Jotenkin tämä kertoo aika hyvin, miten itse suhtaudun...

      En kyllä odotakkaan/kaipaakkaan sääliä/ymmärrystä. Jos olisin avoin ja kertoisin taudista, niin veikkaan että siitä tulisi vain lisää kuormaa kannettavaksi itselle. Sitten alkaisi miettimään mitähän muut nyt ajattelee/puhuu selän takana ym. ja joutuisi "tarkkailun" kohteeksi... Miten itse osaisin antaa tukea/ymmärrystä kuolevalle syöpäpotilaalle?

      Niin kauan kun olen dg:n kanssa elänyt, niin tuntuu että ms-taudin "mysteeri" on ihan just ratkeamassa. Mullakin on ollut amalgaamipaikka, olenkohan lapsena saanut d vitamiinia tarpeeksi... on näitä tullut mietittyä.
      Ms-tauti on muistaakseni"löydetty" 1800 luvulla ja varmaan sieltä asti myös tutkittu. En usko että koskaan keksitään kaiken kattavaa selitystä taudin synnylle.

      Nyt kun tämän kanssa eletään ja osaa arvostaa asioita eri tavalla, kuin ennen dg:tä, niin oletko kaikesta pelosta huolimatta onnellisempi kuin ennen dg:tä?
      Paljon tauti ottaa, mutta paljon se myös antaa...

    • mstautipotilastaas

      Viitaten tuohon blogiin, niin aika jännää, että joku suhtautuu niin" aggressiivisesti" ammattilaisten antamaan myötätuntoon. Mutta niin me ollaan ihmiset erilaisia. Itse olisin ehkä kaivannut jotakin. Edes jotakin myötätuntoa. Kyl mä uskon, että hoitajatkin voi olla empaattisia, vaikka eivät ihan ymmärräkään sairautta ja siihen
      liittyviä pelkoja. Kuulostanko tarpeeksi ristiriitaiselta :D?


      Ehkä ajattelen näin, koska itsellä on tosiaan se hoitajatausta ja tiiän, että hoitajat joskus ihan aidostikin myös välittää potilaistaan ja pähkäilee näiden asioita mielessään. Siksi olikin yllättävää kun sitten törmäsin sairaalassa vähän sellaiseen tunteiden tukahtamisen kulttuuriin. Tyyliin sanottiin, että: "Nonnii, ei tää kuule ole mittään. Mieki tunnen yhen ms-tautia sairastavan ja hyvin sillä mennee. Lääkkeetki on kuule kehittyny jo niin paljon, että kyllä sie tuon taudin kans kuule pärjäät. (Olepa nyt reipas, äläpä ny mene mettään)"


      Ja sitten kelasin mielessäni, että miten helv%%% niin eipä tämä nyt mittään?! Mun koko maailma oli romahtanut ja pitäs olla vaan, että eipä tässä ny mittään. Nyt jo naurattaa tuo kokemus, mutta muistan ikuisesti sen yhen iltahoitajan joka silitti mua kädestä kun makasin sairaalan sängyssä peiton alla. Emmä tarvinut muuta ku sen silityksen. Mä olin niin pettynyt, surullinen, vihanen, peloissani ja kaikkea yhtä aikaa.


      Varmaan jotenkin odotin, että olisin saanut sitä tukea edes siellä sairaalassa. Musta kun tuntuu, että mun täytyy jaksaa olla niin, ja haluankin olla, tavallaan vahva (?) "omassa elämässä" ja arjessa. Olla töissä ja äitinä lapsille, että olisin toivonut, että ne ammattilaiset, jotka kohtasin, että edes niillä olis ollut valmiuksia vastaanottaa mut heikkona. Ettei mun ois tarvinut esittää reipasta ja hyvää potilasta. Mut toisaalta voisinko sen paremmin jos oisin saanut enemmän tukea. Jos mulle annettaisiin lupa vollottaa, niin siitä ei ehkä tulis koskaan loppua :D. Eli ehkä siinä niin kutsutussa "ammatillisuudessa" on oma logiikkansakin.


      Äh, en mä vaan tiiä. Vai onko toi vaan joku suomalainen juttu toi itsensä ammatillinen etäännyttäminen potilaasta? Ehkä laiskuutta myös? Yritetään vaan selvitä työpäivästä mahdollisimman vähällä ja päästä nopeesti taas kahvitauolle. Suojella itseä hankalilta tunteilta. No joo, saatan itsekin sortua joskus tohon.


      Mut jostakin syystä en kaipaa apua, sääliä, tai tukea läheisiltä ihmisiltä. Mut siellä sairaalassa oisin halunut olla luvan kanssa vajaavainen. Mut ymmärrän jos siellä mulle ihan tuiki tuntemattomilta ihmisiltä en saa myötätuntoa. Kun enhän mä merkitse niille mitään :D. Niinku ei nekään mulle.
      En tiä tajuaako tästä mun selityksestä enää yhtään mitään :)


      Ehkä en ole vieläkään hyväksynyt tätä sairautta, kun mä en millään näe tässä mitään positiivista. Voi kun pääsisin joskus tolle sun levelille, että ajattelisin, että tämä ois mulle jotain antanutkin :) ja oisin onnellisempi kuin ennen. Ehkä se vaatii aikaa ja lisää ikää, ja kokemusta.


      Ehkä mitä tää on antanut, niin on tosiaan lisää ymmärrystä niitä ihmisiä kohtaan, jotka sairastuu tai kohtaa jotakin vastoinkäymisiä elämässään. Ehkä mun täytyy ryhtyä Ms-hoitajaksi :D


      Joo ja pelkään kans tota "tarkkailun" kohteeksi joutumista. Sitten ihmiset alkais päättelemään, että se tekee noin koska sillä on -se- sairaus. Ja tuohon tautiin kuuluu tommonen ja sellainen käyttäytyminen tms. Hui, pelottavaa, koska tämä tauti nyt on vaan kaikilla niin erilainen ja ilmenee niin eri tavoin!


      Tarkotitko, että sulla on ollut joskus amalgaamipaikat ja ne on otettu pois? Vai vieläkö sulla ne on?
      Pitäs varmaan varata aika hammaslääkärille ja poistattaa noi paikat kokonaan.

      • mmm_nnnnc

        No joo, ehkä aika agressiivisesti, mutta jokainen käsittelee asiat omalla tavallaan.

        Itse en paljoakaan muista eka pulssissa kun olin sairaalassa, kai olin vähän
        shokissa, hämmentynyt, tietämätön. Sitten kun dg:n sain niin jäi hyvä mieli ms-

        hoitajan tapaamisella. Mielestäni sain myötätuntoa ja tietoa sopivasti, sen verran mitä pystyin vastaanottamaan. Tää on kuitenkin vakava tauti, niin kyllä alkuvaiheessa kaipasi empaattisuutta hoitajilta. Et kuulosta ristiriitaiselta. Vaikeinta oli kuitenkin kertoa omille vanhemmille asiasta ja ihan oikeasti en tiedä miten ovat käsittelleet tämän asian. Ajattelevatko niin, että taisitpa selviytyä säihkähdyksellä...

        "muistan ikuisesti sen yhen iltahoitajan joka silitti mua kädestä...", Joskus se on niin pienestä kiinni.

        DG:n jälkeen olo oli aika painajaismainen, en tiedä olisiko silloin mikään auttanut, se vaihe vain piti käydä läpi (silloin en näin ajatellut, vaan olo oli vain sellainen että halusi herätä painajaisesta). Varmaan reilu vuosi meni, että pystyi ajatuksen/taakan/pettymyksen kanssa elämään. Nyt olen kuitenkin sisäistänyt asian, mutta en väitä etteikö se vieläkin haittaisi elämää. Monesti kun on "omaa" aikaa ja saa ihan vain olla, niin alkaa miettimään tai paremminkin murehtimaan tautia.

        "En tiä tajuaako tästä mun selityksestä enää yhtään mitään :)"

        Tajuan tosi hyvin sun selityksen.Itsekkään en kaipaa läheisten tukea, enkä edes halua. Jos oireita olisi, niin sitten vain ymmärrystä.

        Se mitä tarkoitan että tauti antaakin jotain, on sitä että osaa arvostaa asioita eri tavalla mitä ennen dg:tä. Aiemmin oli paljon itsestäänselvyyksiä ja just niitä asioita osaa nyt arvostaa. En myöskään enää murehdi turhista asioista. Mutta on elämässä ollut muitakin isoja positiivisia muutoksia dg:n jälkeen, jotka vaikuttavat asiaan. Pari pientä elämän jatketta pitää ajatukset pois taudista :)

        En voi kuitenkaan allekirjoittaa seuraavaa: "Se mikä ei tapa, vahvistaa".
        Ehkä lähempänä olisi (Haloo Helsingin): "Se mikä ei tapa, todellakin hajottaa". Näiden puolesta välistä voisi löytyä oma mottoni.

        Paras ms hoitaja olisikin, jolla on itsellä myös ms... tai sitten ei, kunhan ymmärtää asiat niinkuin ms tautinen ja osaa eläytyä tilanteeseen. Itselleni osui kohdalle tällainen hoitaja, jolla pari kertaa kävin.

        Itse en myöskään halua tietää, jos jollakin toisella on ms esim töissä. Varmasti se joutuisi minun tarkkailun kohteeksi, vielä pahemmin mitä minä terveen. Kuitenkin vähän eri kannalta ajateltuna.

        "Tarkotitko, että sulla on ollut joskus amalgaamipaikat ja ne on otettu pois? Vai vieläkö sulla ne on?"
        On ollut, mutta ne on poistettu jo oisko 15v sitten, kun alkoivat vuotamaan, mitä sitten tarkoittaakin.


      • Tämmöstävaanvielämietin

        Oon aina inhonnukki tuota sanontaa, että mikä ei tapa, niin vahvista. Kiitti sain nyt vähän paremman version siitä :) Ja tiiäkkö, oikeasti saattaisin olla ihan paska ms-hoitaja. Ja en tiä oisko se nyt niin tervettäkään omistautua omalle sairaudelleen sillä tavoin :)

        Mulla on ollut nyt vähän liikaa aikaa (kesäloma), kun olen kerinnyt tänne kirjottamaan. En ole aikasemmin oikein hirveästi edes purkanut näitä ajatuksia minnekään, niin kuin varmaan jo sanoinkin. No nyt oon saanut!!
        Tunnistan kans ton, että jos tulee hiljanen hetki, niin saattaa alkaa miettimään näitä asioita. Sillä sitä kai yrittääkin hakea itselleen koko ajan jotakin muuta ajateltavaa.

        Oot varmaan itsekin joskus pohtinut tuota elohopeamyrkytystä? Mä oon miettinyt, voihan olla, että sitä on kerääntynyt elimistöön jotenkin liikaa? Esim. Sisilian maaperä on tuliperäistä ja eikös siellä esiinny aika paljon ms-tautia? Ja tuliperäinen maastohan on täynnä elohopeaa. Mutta sitten toisaalta, onhan maailmassa monia muitakin maita joissa on tulivuoria.

        No mutta toi oli meillä ainakin yhteistä, että amalgaamipaikkojen kanssa on ollut ongelmia. Ja se, että ennen diagnoosia oli suht stressaava elämänvaihe menossa. Mitähän muuta me löydettäis yhteistä jos oikein kaivettais? Paitsi eipä niitä viitti tässä alkaa kaivelemaan :D

        Oot tietenkin kuitenkin rannikolta kotoisin ja pyörinyt punkkeja vilisevässä ruohikossa, mutta et ole tiennyt (ennen vanhaan ei ainakaan ollut hirveästi puhetta) borrelioosista mitään?

        Oon miettinyt kans sitä, että jos tautia kerran esiintyy eniten rannikkosuomessa, niin voisko olla niin, että elohopeaa on kertynyt rannikon suistoille paperitehdaspäästöjen mukana? Paperin valkaisuunhan käytetään tai on ennen ainakin käytetty elohopeaperäistä ainetta.

        Tai ehkä tää sitten on joku geneettinen juttu :( Ehkä mun valkosolut on liian ärhäköitä. On tämä kyllä kumma tauti täytyy sanoa. Jos en ois itse sairastunut tähän, niin en ois koskaan uskonut, että tämä oikeasti voi olla joku sairaus. Enhän mä usko kummituksiinkaan.


      • mmm_nnnnc

        Ehkä on parempi ettet ala ms-hoitajaksi, joutuisi liikaa tekemisiin sairauden kanssa.
        On mulla ollut tosi pitkiäkin aikoja välillä, että olen ollu "kuivilla" ajatuksista... mut siitä on aikaa. Hyvä ajatuksia on tällä tavalla purkaa kirjoittamalla... joskus.

        En ole koskaan miettinyt että amalgaami olisi aiheuttanut taudin, mutta katsoppa: http://www.nic.fi/~3r-klubi/textit/kumppanina_ms1.html suunnilleen puolessa välissä otsikko "Amalgaamit pois". Itse en kyllä ole paljoa saanut hammashoitoja, ei ole tarvinnut, mut 1 tai 2 amalgaami paikkaa on ollut.

        Ja lisää http://keskustelu.suomi24.fi/t/3281607

        En asu rannikolla, enkä myöskään ole punkkeja nähnyt kuin aikuisena ekan kerran ja borrelioosi minulta tutkittu, ei ollut.

        Itse uskon että tämä on geneettinen juttu ja monen asian yhteensattuma laukaisee lopulta taudin. Elohopea kova stressi reason_X=ms


      • kiitossullle
        mmm_nnnnc kirjoitti:

        Ehkä on parempi ettet ala ms-hoitajaksi, joutuisi liikaa tekemisiin sairauden kanssa.
        On mulla ollut tosi pitkiäkin aikoja välillä, että olen ollu "kuivilla" ajatuksista... mut siitä on aikaa. Hyvä ajatuksia on tällä tavalla purkaa kirjoittamalla... joskus.

        En ole koskaan miettinyt että amalgaami olisi aiheuttanut taudin, mutta katsoppa: http://www.nic.fi/~3r-klubi/textit/kumppanina_ms1.html suunnilleen puolessa välissä otsikko "Amalgaamit pois". Itse en kyllä ole paljoa saanut hammashoitoja, ei ole tarvinnut, mut 1 tai 2 amalgaami paikkaa on ollut.

        Ja lisää http://keskustelu.suomi24.fi/t/3281607

        En asu rannikolla, enkä myöskään ole punkkeja nähnyt kuin aikuisena ekan kerran ja borrelioosi minulta tutkittu, ei ollut.

        Itse uskon että tämä on geneettinen juttu ja monen asian yhteensattuma laukaisee lopulta taudin. Elohopea kova stressi reason_X=ms

        Heh, hauska ajatus toi "kuivilla" oleminen :) joo yritän nyt päästä näistä ajatuksista kuiville. Varmaan taas synkkänä hetkenä ehkä palaan. Kiva kun törmäsin sinuun :) toivottavasti oot täällä taas kun repsahdan :D kiitos!


      • mmm_nnnnc

        Kiitti sulle =)
        Toivottavasti kesä tulee kunnolla. Nyt oikeasti pitäis päästä kuiville näistä ajatuksista. Mut oli tosi hienoa kun sai vaihtaa ajatuksia ja kohdata myös omat ajatukset, jotka ovat olleet piilossa...


    • aghphareugh

      Väsymys ja uupumus ovat ms-taudin ensioireita. Kuvittelet uupumuksen aiheuttaneen sairauden mutta todellisuudessa olit jo sairas.

      • mitäjisonniin

        Mutta mitä jos stressi ja "liika tekeminen" vaan aiheuttaa tulehduksen?


      • sanoppasanopliis

        Sanoppa mistä tämä sairaus on mulle tullut? Eihän voi olla niinkään, että salama vaan iski kirkkaalta taivaalta ja bing, olen sairas. Jotaki on täytynyt jossakin vaiheessa tapahtua. Mitä ihmettä oon tehnyt väärin?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1428
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      962
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      741
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      34
      682
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      677
    6. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      641
    7. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      110
      634
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      624
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      64
      598
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      587
    Aihe