Kuinka paljon kierrejalkoja löysätään?

kierrejalkaa

Vuoden vanhan hirsitalon kierrejalkoja pitäisi nyt löysäillä. Kierrejalkoja on terassilla ja kuistilla pylväiden alla ja talon sisällä muutamassa kohtaa ikkunoiden kohdalla. Kysymys kuuluu: Mistä tiedän, kuinka paljon pitää kierrejalkoja löysätä?

Meneekö homma niin, että väännän jakoavaimella niin kauan, kunnes vääntäminen ei ole enää raskasta, eli kunnes alkaa tulla löysäksi, ja sitten kiristän ihan pikkuisen? Jos tämän tekee kaikille, niin onko silloin kaikkia löysätty oikea määrä vai pitääkö tässä vatupassin kanssa alkaa mittaileen ja löysäileen sen mukaan tai laskea kierrokset ja löysätä jokaista yhtä monta roundia?

5

146

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • remonttireiska12

      Pidät ensimmäiset vuodet löysällä, talvella lumenpainosta taas kiristyy.

    • 234rt

      Kun hirren alapuolelle (hirsinurkka ei pilarin kohta) mihin pilarin yläpää on kiinnitetty ilmestyy rako on se merkki siitä, että pilarit kantavat estäen laskeutumisen muun rakennuksen luonnollisen painumisen mukaisesti. Lasket vaikka pari senttiä ja katsot muutaman päivän jälkeen josko rako on painunut kiinni. Jos ei ole kierrä muttereita edelleen alaspäin. Katsele räystäslinjoja ettet laske liikaa ta iliian vähän tms. Tai sitten teet niin, että otat sen hirren alapinnasta mittoja johon pilarin yläpää on kiinnitetty rakennuksen eri nurkilta jotta tiedät miten tasaisesti rakennus laskeutuu.
      Tunnet kyllä miten alussa mutteri on hurjan tiukka painon alla mutta senhän sinä jo tiesitkin. Itse teen siten että otan löysät pois ja sitten katson mitalla että painuminen on suht. tasaista. Siinä mitään vatupasseja tarvita tai kierroslukumittareita.

    • mökkinakertaja

      Esim. terassintolpat kannattaa mitata että ovat samalla etäisyydellä lattialaudoista, tällöin mikään kulma ei ole toista alempana / ylempänä. Kiristykset / löysäykset sen mukaan että väli pysyy tasaisena kauttaaltaan.
      Hirsirakennus elää jonkin verran koko ajan vuodenaikojen / säiden mukaan ja joskus mutterit on tiukalla ja välillä löysällä vaikkei niitä olekaan säädellyt. Tarkistan pari kertaa vuodessa tilanteen, ei kait niitä ylenaikaa tartte olla säätelemässä.

    • aloittaja1

      Kiitos hyvistä vastauksista! Varmistaisin vielä, että jos löysään niin paljon, että mutteri on jo hyvin löysä ja huomaan mitan kanssa tuossa kohtaa kaikissa kierrejaloissa etäisyyden pilarin yläpäästä hirren alapäähän olevan sama, niin, voinko lopettaa siihen, vaan pitääkö siitä vielä laskea alaspäin ja katsoa laskeeko rako hirsien välissä? Pitääkö lopuksi aina kiristää hiukan, ettei mutteri jää löysälle?

      Mistä muuten johtuu, että lähes jokaisessa kohtaa, jossa on hirsiseinän jatkokohta, eli jossa tulee seinästä esiin pikku tynkä hirsiä, raot ovat vuodessa kasvaneet jopa yli senttimetrin suuruisiksi. Kierrejalkojen löysäilyllä ei tunnu olevan vaikutusta näihin.

      • remonttimies1

        Lumi painaa KOKO mökkiä alas, nopeammin jos huopakatto, usein on syynä laiskan peltihökötys.
        Pidä kierrejalat ensimmäiset vuodet löysällä painuu silloin väliseinätkin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1847
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1543
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1243
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1150
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe