Diabeteshoitaja/hoito ?

Twilightofdown

Työterveyspuolella todettu muutama vuosi sitten että dibetesta pukkaa. Sain Byetta hoitoa mutta paskan marjat siitä mitään hyötyä ole. Mittasin hetki sitten että 15 oli sokrutaso. Ihmettelen että puhutaan joistain jalkahoidoista ja diabeteshoidoista sillä yksin oon tämän sokeritautini kanssa vailla tukea ja yhteiskunnan apuja. Tuntoaisti jo heikentynyt melemmista käsistä ja tauti jäytää sysäten minut kohta luultavasti sairauseläkkeelle ennen amputaatio/kuolemaa. Ikää on 45 V.

Ylipainoa reilusti ja näillä lukemilla mennään.

Miksi puhutaan Suomessa terveydenhoidosta kun kuitenkin arki on amputaatiota ja kuolemaa ? Elämä on kuin suurimman saapumisen odottamista ja valmistautumista ikiuneen. Eniten surettaa lapsen yksin jäämistä mutta aikansa kutakin.

Onko kaikki suomessa sokeritautinsa kanssa yksin ? Valehteleeko terveydenhuolto sysäten sairaudet hautaustoimistojen murheeksi ?????

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hpv

      Mitäs jos varaitit ajan julkiselle puolelle. Hoidon aloittaminen Byettalla tuntuu todella oudolta.

    • Lääkäriin_vaan

      Työterveyshoidossa ei liene kunnollista diabeteshoitotietoa. Kannattaisi hakeutua varsinaisen diabeteslääkärin vastaanotolle koska liitännäissairaudet on jo puhjenneet. Tuossa vaiheessa asinamukaisella hoidolla voidaan vielä pysäyttää eteneminen tähän vaiheeseen ettei joudu sairauseläkkeelle eikä tule ennenaikaista kuolemaa.

    • omaosuus

      Ja miksi pitää vastuu terveydestään sysätä aina ensiksi yhteiskunnan kannettavaksi. Tosin diabetes tuo kiloja, mutta se kakkostyypin sairaus voidaan pitää aisoissa pitkän aikaa jo pelkillä elintapamuutoksilla: paino normaaliin, liikunta ruokavalio. Tunnen monia keski-ikäisiä, joilla verensokeri ja rasva-arvot ovat normalisoituneet kun ovat tehneet elämäntaparemontin.

      • Syy_vai_seuraus

        Diabetes tai sen lääkitseminen ei sinällään tuo kiloja, ne kertyy liikaa syödystä ruuasta. Jos sitten on taipumus sairastua kakkostyypin diabetekseen, ylipaino voi laukaista sairauden (mutta ei kaikille).


      • Mene diabeteslääkärille


    • T2D

      Työterveyslääkäreiden osaaminen ja paneutuminen diabetekseen on ilmeisen vaihtelevaa. Kakkostyypin diabetes on sen verran yleinen, että myös työterveyslääkäreillä olisi uskonut olevan osaamista asiasta.

      Omalta osaltani työterveyslääkäri havaitsi diabeteksen muita vaivoja tultuani valittamaan. Paastoarvo oli vähän alle 20 ja pitkä verensokeri noin 13. Lääkkeeksi määrättiin metformiini, joka on yleisin kakkostyypin diabeteslääke. Verensokerit eivät tahtoneet laskea tarpeeksi. Lääkäri kertoi, että joudun insuliineille. Sen käyttöön ei työterveysasemalla ollut osaamista. Päädyttiin kuitenkin lisälääkkeenä Amaryliin. Tämän avulla saatiinkin verensokerit alemmaksi. Myöhemmin siirryin terveyskeskuksen asiakkaaksi, jossa hommaa jatkettiin. Painonpudotuksen, liikunnan ja ruokavalion avulla alkoi myös olla vaikutusta. Amarylin saattoi jättää hypoja aiheuttavana pois. Nyttemmin verensokerini ovat käytännössä koko ajan terveen lukemissa.

      Jos työterveyslääkäri ei saa hommaa toimimaan, kannattaa pyytää lähete sisätautilääkärille, jos mahdollista. Jos ei onnistu, niin sitten terveyskeskukseen. Kaikki terveyskeskuslääkäritkään eivät välttämättä hallitse pistoslääkkeitä. Tällöin on mahdollista päästä diabeteslääkärille tai ainakin sen hallitsevalle lääkärille sekä diabeteshoitajalle. Minunkin mielestäni tuo Byetta vaikuttaa ihmeellisesltä valinnalta, jos se on ensimmäinen ja ainoa lääke.

      Tuo käsien tunnottomuus ei välttämättä johdu diabeteksesta, vaan esimerkiksi niskarangan kulumasta, joka voi painaa hermoja. Yleensä diabeetikon tunnottomuudet alkavat varpaista ja jaloista. Asia kuitenkin selviää osaavan lääkärin vastaanotolla. Verensokerien palauttaminen lähellekin terveen arvoja saa lisätautien kehittymisen pysähtymään. Usein voivat jo olevat lievät lisätauditkin parantua.

    • sokerit-kohdilleen

      Kävin vuosi takaperin verikokoeissa, ja aivan yllätyksenä tuli kohonnut pitkä-(7,8) sekä paastosokeri(8,6). Lääkäri sanoi, että ei tähän ruokavalio auta. Pitää vaan selvittää, mihin aikaan vuorokaudesta otetaan lääke.

      Olin aivan järkyttynyt, koska olin pyrkinyt aina syömään terveellisesti, ja ylipainoakin oli vain vähän. Päästyäni kotiin heitin kaikki jauhot, riisit, pastat ja leivät roskiin ja aloin perehtyä monipuolisesti sokeriaineenvaihduntaan.

      Kävin terveskeskuksen ns. diabeteshoitajalla, joka varsin vähäisellä ravitsemusosaamisella aikoi suunnitella minulle ruokavalion. Hän käyttäytyi hyvin autoritäärisesti ja tivasi kuinka paljon olen lihonut viime aikoina. Sanoin, että olin ollut viimeiset 10 vuotta aivan saman kokoinen. Sitten hän kysyi vaativaiseen sävyyn, että olenko minä saman kokoinen, kuin nuorena. No en minä 58v enää ole samankokoinen ole kuin parikymppisenä. Vielä tivasi eukko, että milloin painoa on tullut lisää. Meni vähän epäkohteliaan käytöksen puolelle. Hoitsulla itsellään oli lysähtänyt ryhti ja kuivakat kepit jalkojen paikalla. Liekö itse heikosti aikuisiässä kasvuhormonia tuottava yksilö, eikä muistanut aikoinaan oppikirjoistaan lukemaansa siitä, miten mm. kasvuhormoni vaikuttaa verensokeriin ja ulkoiseen olemukseen. Tai sitten hän muisti.

      Kerroin, että aion niukkahiilihydraattiselle ruokavaliolle. Hoitsu oli erittäin tiukkana, ja sanoi, että hän ei voi suunnitella minulle ruokavaliota, kun syön niin yksipuolisesti. Sanoin, että, ruokavalioni EI OLE yksipuolinen ja, että suunnittelen omat syömiseni ihan itse.

      Lopetin yhteistyön ns.diabeteshoitajan kanssa. Puolen vuoden päästä pitkäsokerini oli 6,5 ja vuoden päästä 6,1. Tänä aamuna paastosokeri oli 4,8. Eilen 5,1. Käytän hiilihydraatteja noin 100g vuorokaudessa. Ravinnossani on paljon tuoreita ja kypsennettyjä kasviksia, soijaa, pähkinöitä, siemeniä, kookosmaitoa, vähän 23-32% juustoa, leivän päällä reilusti ingmariinia/oivariinia, jonkun verran luomukananmunia, punaviiniä, ei lainkaan lihaa tai kalaa. Sokeritasojen kohentumisen kylkiäisenä tippui painoa 10 kg ja huono kolesteroli laski 3,8:sta 2,8:aan ja hyvä hdl nousi 2.03:sta 2,5:een.

      • sokerit-kohdilleen

        Unodin mainita, että en syö minkäänlaisia lääkkeitä. Menin kohonneen verensokerin toteamisen jälkeen seuraavan kerran lääkärin luo vasta puolen vuoden päästä, eikä hän enää tarjonnut lääkitystä, ja sanoi ohimennen, että jokainen saa valita itse, miten sairautta hoidetaan.


      • tk-lääkär
        sokerit-kohdilleen kirjoitti:

        Unodin mainita, että en syö minkäänlaisia lääkkeitä. Menin kohonneen verensokerin toteamisen jälkeen seuraavan kerran lääkärin luo vasta puolen vuoden päästä, eikä hän enää tarjonnut lääkitystä, ja sanoi ohimennen, että jokainen saa valita itse, miten sairautta hoidetaan.

        Ihme touhua. Ei voi muuta sanoa.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      86
      6183
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2576
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      28
      2083
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1827
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1631
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1428
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1337
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1331
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1269
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1223
    Aihe