Poisheitettävistä uutta ruokaa (terveellisesti)

TakaisinLuontoon

Tämä ketju sisältää ideoita, joilla saadaan terveellisesti ruokaa siitä, mitä moni normaalisti heittäisi pois. Aloitan näin:

1) (Varhais)porkkanat ja retiisit. Sekä että-kasvit: voit syödä sekä itse kasvin että varret En pidä sanasta "naatit", se kun kuullostaa niin nuupahtaneelta...). Mutta kaupasta kun näitä ostat varrellisina, muista käyttää sekä kasvi että varret. Älä heitä siis varsia pois!

2) Juurekset, joiden kannoista voit kasvattaa varsia/lehtiä:
Kun teet ruokaa esim. porkkanasta, punajuuresta, palsternakasta jne. ja leikkaat kannan (n. 1 cm:n ) pois, älä heitä sitä pois! Laita vatiin/lautaselle 1 cm vettä, ja kanta siihen. Pian versoo uutta vihreää, ja esim. porkkanan versolla korvaa persiljan.

3) Kuivunut leipä.

A) Nuorruta uunissa: kastele hanan alla, laita uuniin ja nauti tuoreen leivän mausta! (tarkoituksella ei tietoa tässä ajasta tai lämpötilasta, pitää kokeilla).

B) Tee omia krutonkeja: oliiviöljyä, mausteita jne. säilyvät useampia kuukausia lasipurkissa.

Tässä aloitusta, tulkaahan jatkamaan!

70

1004

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TakaisinLuontoon

      Vastaan vielä itse, tämä EI ole dyykkausketju.

      Seuraava idea vielä: LIDL:ssä kukkakaalista usein asiakkaat poistavat vihreät lehdet (jotka ravintoarvoltaan ovat parhaimmat). Olen useamman kerran saanut ilmaiseksi näitä lehtiä itse pusseihin keräämällä, en tiedä onko edelleen mahdollista tai onko paikallisia eroja.

      • reetuliina

        Oletko siis varastanut Lidlin omaisuutta, oletko varas?


      • reetuliina kirjoitti:

        Oletko siis varastanut Lidlin omaisuutta, oletko varas?

        Olen aivan normaalisti mennyt ostosteni kanssa kassalle, näyttänyt kukkakaalin lehdet pussissa, ja kysynyt, että onko OK, että otan nämä, kun muuten menisivät roskiin. Aina on ollut OK.


      • YbersturmbannFyyreri

        Ilmiannan Gestapolle!!


      • gfdcx

        ä ideoita, joilla saadaan terveellisesti ruokaa siitä


    • nuukuuskunniaan

      Kalan päistä ja ruodoista voi keitellä kalalientä, makkaranpäitä voi kysellä kaupasta. Marjankuorista, joista mehu on puserrettu pois, voi uunissa miedolla lämmöllä valmistaa marjanahkaa. Kuivasta leivästä ja pullasta saa reipäressua, korppujauhoja, pappilan hätävaraa, köyhiä ritareita, leipävanukasta, tallimestarin kiisseliä. Happamasta kermasta valmistuu herkullinen hapankermakakku.

    • TakaisinLuontoon

      Kevätsipuleista: maksavat jopa kaksi euroa nippu, leikattuna sillä tavalla, että kannassa ei ole juuria, eli voi käyttää vain kerran, ja sillä sipuli. Näin niitä enimmäkseen myyvät ketjukauppiaamme.

      Viime vuonna satuin olemaan oikeaan aikaan etnisessä kaupassa (jossa esim. riisi halvempaa), ja siellä oli kevätsipuleita, joissa sentin juuri. Tietenkin ostin!

      Tänä keväänä yllätyin iloisesti, kun läheisestä K-marketista löysin samanlaisia sentin juurella olevia kevätsipuleita, tarjouksessa 70 senttiä nippu!

      Mitä niillä tehdään? Leikataan normaalisti syötäväksi pääosa, mutta jätetään alaosasta 5-10 senttiä juurineen jäljelle. Laitetaan vesilasiin, kasvatetaan juurta vähän lisää viikko pari. Sitten istutetaan ruukkuun, ja saadaan koko kesän lisää ja lisää kevätsipulia...

      Samaisesta K-marketista ostin muuten viime heinäkuussa 10 ruukkubasilikaa euron kappale, laitoin koko satsin isolle vadille, jossa koko ajan vettä, ja sain basilikaa marraskuun lopulle (sisätiloissa).

    • omatkonstit

      Moni kaataa päiväysvanhan maidon pois. Itse olen huomannut, että yleensä maito säilyy useita päiviä päiväyksen jälkeenkin. Ja jos kahviin kaataessa muuttuukin kokkareiseksi, voi maidon huoletta käyttää vielä vaikka pannariin.

      Perunamuusin lopuista tulee herkullinen pannari. Mukaan vaan muut pannariainekset, mutta jauhoja vähän vähemmän.

      Kastikkeenlopun voi seuraavana päivänä jalostaa pastaksi. Keitä pussillinen makaronia ja lisää sinne kastikkeen loppu ja vähän lisää mausteita.

      Ketsuppipullon lopuilla voi maustaa ruskean kastikkeen. Lorauta pulloon tilkka vettä, ravista ja lisää kastikkeeseen.

      • fhrurhgythgty

        Ihan mielettömän hyvä vanhan suomalaiskansan ohje tuo, oikeasti vilpittömästi! Ilmeisesti kommenttisi herätti sekopäissä aiheetonta raivoa, kun joku viesti on poistatettu tuolta. Mänttejä kaikki suomalaiset, jotka ei tiedä noita ruoanvalmistuskikkoja, joita kerrot. Suomalaiset on köyhä kansa, joten tietävät aika paljon. Ihan hemmetin taloudellisesti hyvä kotitalousneuvo uusavuttomille penikoille tuokin, että enemmin kuin menisivät kauppaan ostamaan purkin teollisuuslisäaineista tomaattikastiketta tai tomaattimurskaa purkissa raahattuna tänne Indokiinasta tai mistä lie, että jos haluavat säästää ruoan kuluissa, että laittaisivat ketsuppipullon loppuun alle puoli teelusikallista vettä ja sen soosin kastikemausteen lisäksi jos tomaattimaustetta ruoka kaipaa ja jos ei ole varaa tomaaatteihin.. Nykyketsuppi tosin ei ole ketsuppia.


        Ja ihan totta tuokin, että pari päivääkin vanhentuneen maidon voi käyttää lettuihin ja pannukakkuihin ja valmistettu ruoka on ihan syötävää. Tosin pannukakun tai lettujen säilyvyysaika on korkeintaan pari päivää ja ne syödään yleensäkin heti. Missä prinsessamaailmassa nettilukijat suomalaiset elää, jos eivät edes tuota asiaa tiedä?! Mullekin opetettiin kotitaloustunneilla 1990-luvulla peruskoulussa.


    • nuukuuskunniaan

      Perunankuoret voi hyödyntää esim. lohkoperunoissa. Syksyllä ei porkkanoita tarvitse kuoria, kun niitä käyttää keittoihin ja patoihin. Huolellinen pesu riittää.

      • TakaisinLuontoon

        Perunankuorista saa jopa herkullisia ja rapeita snack-juttuja: pyöritellään oliiviöljyssä ja suolassa, paahdetaan 200 asteessa n. 15-20 min. Done!


      • sifhuhugth
        TakaisinLuontoon kirjoitti:

        Perunankuorista saa jopa herkullisia ja rapeita snack-juttuja: pyöritellään oliiviöljyssä ja suolassa, paahdetaan 200 asteessa n. 15-20 min. Done!

        No ei kyllä perunankuoresta - maasta nostetun perunan mudan maku jää usein perunankuoreen, mutta hyvin ohuista porkkananpaloista ja ohuista kaalinpaloista ja tosi pienistä paloista raakaa perunaakin ehkä voin saada snackseja: ohuehkoja siivuja porkkanaa ja tavallista keräkaalia paloina - juurikin PALJOSSA oliiviöljyssä ja oregano- & nam valkosipuli(omamielipide)pitoisissa mausteliemesssä ryyditettynä siististi leivinpaperille asetetunan uuniin hetkeksi, riittävän valmistusajan jälkeen ja uunista poisotettuna päälle loraus kermaviili- & kaupoissa myytävää ihanaa perunalastujen maustedippisoosimömmöä ja siinä on on aivan melkein sama, että syökö sipsejä, vaiko terveysruokaa. Kalorimäärä pelkällä porkkanalla ja vihanneksilla jää tietysti vähäisemmäksi.


    • TakaisinLuontoon

      Tätä en ole itse kokeillut, mutta vinkkinä:

      Kaikenlaiset kasvikset, paitsi peruna: kun kuorit (esim. porkkana, sipulin uloimmat osat jne.), ota suurempi esim. Minigrip-pussi tai sopiva rasia niille. Tämä pussi/rasia menee pakastimeen ja niin, että aina kun syntyy sopivaa jätettä, lisäät sen sinne pussiin/rasiaan. Kun tavaraa on mielestäsi tarpeeksi, ryhdy toimeen, eli keitä aineista kasvisliemi, jota voit lisätä moneen ruokaan, käyttää keittojen perustana jne.

      • TakaisinLuontoon

        Ja tänne voi siis laittaa kuoritut parsakaalin varret, ostoyrttien jämät jne. Kaikkea muuta kasvista paitsi perunaa. Uusavuttomille tiedoksi, että n. tunnin keittelyn jälkeen siivilöidään, ja vain siivilöity liemi käytetään..:)


    • maarianhamina

      Nyt on hyvä aika kerätä luonnosta vihreää, jos asuu maaseudulla tai lähiössä kävelymatkan päässä luonnosta, niillä saa rikastettua vaikka riisi- ja makaroniruokia, jotka ovat muuten ravintoköyhiä. Kuivattaa voi talveksi.

      • TakaisinLuontoon

        Hei! Otitkin esille sen juurikin ajankohtaisimman asian, jota toki jo aiemmassa ketjussa käytiin läpi. (Paitsi että eiväthän nämä ole poisheitettäviä, kun ei niitä kukaan ole ensin edes vaivautunut keräämään...)

        Tosiaan, tällä hetkellä: nuoret nokkoset, voikukan lehdet ja kukat, poimulehdet, nuoret koivunlehdet, mustikan, vadelman lehdet, myöhemmin marjana mustikka, villivadelma, ahomansikka jne...


    • Köyhäkokkaa

      Kalojen fileerausperkeistä saa todella hyvän kalakeiton ainekset, koske selkäruodon ympärille jää melkoisesti kalanlihaa. Lähelläni on lohiongintapaikka, jossa fileerataan kaloja paljon, tuota tavaraa tulee melkoisesti päivän mitaan, joten koskaan ei tee turhaa reissua.
      Läheisellä leipomolla on aina "hevosen" leipää tarjolla, sitä saa ostaa tosi halvalla taikka jos tuntee henkilökuntaa, sitä joskus saa ilmaiseksi.
      Karkkitehtaalta saa trukinlavoittain suuressa muovipussissa mm. suklaata, jonka laaduntarkkailu on heittänyt pois linjalta. Yleensä muotovirheitä taikka suklaapäälys ei ole onnistunut. Jotkut karkkitehtaat myyvät tuota raakkia omissa myymälöissään halvalla.
      Tukusta saa ostaa suurtalouspakkauksia, kun parasta ennen lähestyy taikka jonkun sesonkituotteen myyntiaika on juuri mennyt, mm. joululaatikoiden alennus -70% jo muutenkin halvoista hinnoista. Tuotteet usein pakastettuja, joten eivät ole mitenkään pilaantuneita, mutta päiväys menee seuraavaan jouluun jo vanhaksi.
      Muutamilla lihajalostajilla on omia myymälöitään teollisuusalueilla, joissa myydään heidän tuotteitaan. Jotkut tuotteet tosi halpoja mm. uutuustuote, jota ei ole vielä kaupoissa.
      Rehusilakka maksaa 0,16€/kg oikeasta paikasta ostettuna.
      Munintansa lopettaneista kanoista saa jopa rahaa, jos niitä huolii!
      Porkkanoiden lajittelujätettä saa ilmaiseksi, pieniä ja katkenneita, jos omistaa kuorimakoneen, saa tosi halpaa porkkanaa. Ilman kuorimakonetta voi pestä porakoneella ja uudella wc-harjalla perunat ja porkkanat puhtaiksi. https://www.youtube.com/watch?v=g1mAF5tAvr0
      Kalaa saa ilmaiseksi hoitokalastajilta, kun vain ilmoittaa oman sähköpostinsa, että ilmoitukset pyyntipäivistä tulevat sähköpostiisi. Kalan käsittely on helppoa https://www.youtube.com/watch?v=OYcLuaVhOKw
      Omenoita saa syksyisin ilmaiseksi suurempiakin määriä, voi säilöä, mehustaa, kuivata ym.
      Eläinten sisäselimiä myydään edullisesti, mm. porsaan kielestä ja sydämistä saa todella hyvää jauhelihaa.
      Luita voi tilata "koiralle", joista voi keittää hyvän lihaliemen taikka tehdä luusoppaa perunoiden kanssa.

      • TakaisinLuontoon

        Kerrassaan mahtava postaus, täynnä hienoja vinkkejä, joita jokainen voi kohdallaan sitten soveltaa! Kiitos!


      • fgggggggggx

        Hyvä postaus, kyllä, ja hauska kielioppivirhekin. Koirasta saa hyvän lihaliemen, sen tietävät ihmiset idemmässäkin!


      • Köyhäkokkaa
        fgggggggggx kirjoitti:

        Hyvä postaus, kyllä, ja hauska kielioppivirhekin. Koirasta saa hyvän lihaliemen, sen tietävät ihmiset idemmässäkin!

        Miten niin kielioppivirhe? Miten tuo lause sitten pitää kirjoittaa, kun kaupasta tilataan luita "koiralle" ja niistä tilatuista luista keitetäänkin lihaliemi??
        Koirasta saa hyvää jauhelihaakin, mutta se ei kuulu meidän kulttuuriimme, että söisimme koiranlihaa tai muitakaan lemmikkejä. http://www.rantapallo.fi/ruoka-juomat-viinit/herkkuja-maailmalta-ei-heikkohermoisille/


      • Aah_ja_prööt

        Otan vessaan aina kasarin mukaan ja maustan tuotoksen vaniljasokerilla. Naapurin lapsetkin ovat kehuneet sedän kaakaovanukkaan aromia.


    • nnuunnuus

      Nahistuneet porkkanat ym. eivät maistu enää raasteena, mutta ne kelpaa vielä uunijuureksiksi.

      Jos on kinkkuleikkeleen jämiä, raejuuston jämiä tai juustokannikoita tai esim. keittokasvisten rippeitä, niin ne kaikki voi laittaa esim. munakkaan täytteeksi.

      Piimäpurkin saa tyhjäksi, kun sinne kaataa tilkan mehua, ravistelee ja kaataa juoman lasiin. Hyvä jälkiruokajuoma

      Jauheliha- ja kinkkukastikkeen jämät voi käyttää lämpimiin voileipiin tai pitsan täytteeksi.

      Kuivahtaneet leivät voi kastaa öljyyn, jossa on mausteena hunajaa ja yrttejä esim. rosmariinia/timjamia. Paista nopeasti molemmin puolin pannulla.

      Sämpylöihin voi laittaa puuronjämät ja esim. porkkana/lantturaasteen jämät.

      Opettele käyttämään yhtä luonnosta saatavaa kasvista kerralla. Aloita esim. voikukannupuista, joita saa pitkin kesää. Ota nuput kuitenkin sellaiselta alueelta, jota ei lannoiteta eikä se ole vilkkaasti liikennöidyn tien varrella.

      • TakaisinLuontoon

        Mitä vinkkejä sinulla olisi voikukan nuppujen käyttöön? Tärkeä juttu nuo voikukan lehdet ja kukat, kun sesonki on vasta alussa, ja niitä on ilmaiseksi kaikille tarjolla niin paljon kuin haluaa, ja ovat todella terveellisiä.

        Sämpylöihin tarkoitit kaiketi, että taikinaan puurot ja raasteet? Joku voi ymmärtää toisinkin...:) Jos ei ole itse leiponut...


      • Köyhäkokkaa

      • TakaisinLuontoon

        Voikukasta voi tehdä myös viiniä! Googlaa voikukkaviini ja jopa Kotikokista löytyy ohjeita!

        Kukista voi tehdä oikeaa herkkua (sovellettu amerikkalaiselta sivustolta moneycrashers), menee kokeiluun:

        Voikukan kukkia, kanta poistettu enimmäkseen, kuitenkin niin, että kukka pysyy vielä koossa. Liota suolavedessä puoli tuntia (ötökät ym.. pois näin). Valitettavasti ohje ei kertonut kukkien määrää...

        2 dl maitoa
        2 dl jauhoa
        1 muna
        suolaa

        öljyä pieneen kattilaan.

        Öljyn kuumentuessa sekoita taikina, ja dippaa voikukan kukat taikinaan. Paista/friteeraa kullankeltaisiksi. Syödään heti!


      • kokeiltuonnju

        Voikukan nuput voi paistaa pannulla voissa ja lisätä ne sen jälkeen esim. munakkaaseen tai pastakastikkeen sekaan.


    • maarianhamina

      "Voikukan lehdet sisältävät noin kolminkertaisen määrän miltei kaikkia ravinteita muihin salaattikasveihin verrattuna. Erityisesti C- ja A-vitamiineja sekä kalsiumia ja rautaa voikukassa on runsaasti. Nitraatteja voikukka sisältää vähemmän kuin viljellyt salaatit, sillä se ei ole nitraattien kerääjä."

      Voikukan käyttö itsellä vasta alkutekijöissään, lehtiä käytin viime kesän niin, että myöhemmin kesällä poistin lehtiruodon keskeltä ja käytin vain reunat. Makuun tottuu niin että siihen tulee oikein himo:). Käytän useimmiten vain leivän päällä juuston kera.

      • TakaisinLuontoon

        Melkein sama täällä = alkutekijöissään. Käyttänyt olen lehtiä jo vuosia, mutta kasvin monipuolisuus on vasta alkanut avautua.

        Hyvin myöhään viime syksynä otin voikukan siemenpallon sisälle, ja yritin siitä saada uutta kasvua sisällä, pieleen meni...(: Tiedän, että menestyksellä on voikukkaa kasvatettu sisätiloissa talvisaikaan.

        Kuulemma juurenpätkä olisi parempi saada uutta voikukkaa. Tänä kesänä pitää olla tarkempana ja ajoissa liikkeellä...:) Ja syödä ne kukat!

        Filosofinen kysymykseni: minkä ihmeen takia meillä kasvatetaan kalliisti kasvihuoneissa salaattia, jota sitten kalliisti kuljetetaan marketteihin, joista siitä kalliisti maksamme?

        Oi Voi voikukka!


      • nuukuuskunniaan

        Netistä löytyy myös marinoitujen voikukannuppujen ohje.


      • kaikkealuonnosta

        Villivihanneksista voi mainita myös vuohenputki (löytyy kaikkialta) ja horsma. Niistä voi esim tehdä muhennosta tai nuoria hormoja keittää parsana. Lisäksi luonto on myös hyvä apteekki,


    • maarianhamina

      Olen ihan samaa mieltä!

      • TakaisinLuontoon

        Kyllä, voikukka kunniaan! Sota-aikana muuten voikukan juurta käytettiin kahvin korvikkeena, ja siitä nykyään valmistetaan luontaislääkettä, jolla parannetaan maksavaivoja.

        Vielä kun saisi kukkien, lehtien ja juurien hyötykäytön lisäksi tietoa varsien käytöstä? Mutta kai niistäkin voi punoa design-laukkujen pohjia? No höpöhöpö...:)


      • monenlaistaluonnosta
        TakaisinLuontoon kirjoitti:

        Kyllä, voikukka kunniaan! Sota-aikana muuten voikukan juurta käytettiin kahvin korvikkeena, ja siitä nykyään valmistetaan luontaislääkettä, jolla parannetaan maksavaivoja.

        Vielä kun saisi kukkien, lehtien ja juurien hyötykäytön lisäksi tietoa varsien käytöstä? Mutta kai niistäkin voi punoa design-laukkujen pohjia? No höpöhöpö...:)

        Voihan sitä monenlaista askarrella luonnon antimista. Pajuista voi punoa koreja ja kalanpyydyksiksi vaikka pajumertoja. Ohuista koivunoksista voi myös punoa monenlaista.
        Eräs tuttavani tekee männynoksista (kerää maanomistajan luvalla) havupalloja talvikoristeiksi, myyntitulot voi sitten muuttaa helposti syötäväksi. Eräs pappa tekee kauniita himmeleitä järviruo'osta, todellisia desing tuotteita, hän myy niitä hyvään hintaan. Tekipä erään kaverini vaimo kangaspuilla erikoisia seinävaatteita, kun hän keksi jytkytellä erilaisia luonnon antimia kankaan kudonnan väliin, meni kaupaksi tosi hyvin.


    • Munideoita

      Siankärsämön lehdet ovat terveellisiä. Googlatkaa.

      Kerään niitä ja kuivatan. Sopii mausteeksi.
      Laitan tuoreita lehtiä salaatteihin ja vaikkapa juustovoileivän päälle.

      Kuusenkerkät: niissä vasta on vitamiineja!
      Googlatkaa!

      Orvokit sopivat salaattiin, samoin kehäkukat ja krassit.
      Syksyisin kerään samettikukkien koteloita ja yleensä kaikkien kukkien/yrttien siemeniä.

      Miksi ostaa herneensiemeniä kalliilla? Laita tavallisen hernepussin siemeniä maahan. Versot ovat terveellisiä.
      Samoin laitan valkosipulin kynsiä multaan ja syön versot.

      Käytän astianpesuveden ja muutenkin vessanpöntössä (joudun itse maksamaan vedenkulutuksen). Kun käyn suihkussa, niin seison vesilaarin päällä ja veden käytän vessanpönttöön tai esim. mattojen pesuun.

      Kun pesen tukan, niin huuhtelen sen lavuaariin ja pesen siinä vedessä vaatteita.
      Tukanpesuaineet ovat parasta saippuaa. Miksi heittää pois, kun voi pestä vaikka mitä siinä?

    • somuuew

      Vielä ehtii kerätä kuusenkerkkiä, jos maanomistajalta kysyy luvan keräämiseen. Siitä voi tehdä jälkiruokasiirappia, mehua, teetä jne. Ei kannata syödä kuitenkaan kohtuuttomina annoksina vaikka onkin vitamiinipitoista

      • pula-ajanruokaa

        Nämä on aika marginaalisia juttuja kokonaisuutta ajatelle, jos alkaa keittelemään kuusenkerkkiä taikka voikukannuppuja, samoin pettuleipä. Lähinnä erikoisuuksien puolelle menee.
        Pettuleipäänkin alkaa juuri nyt olla ainesten keräämisen aika, eli metsän omistajan kanssa yhteistuumin silpoa mänty kaatamaan ja kuoren alta pettuliinaa irroittelemaan.
        Pettuleivän valmistuskin on kaikkineen niin vaivalloista, että tosi puute täytyy olla ruuasta, että pettua aletaan leipään vääntämään. Helpomalla köyhä saa leipää leipäjonosta taikka pantillisilla pulloilla ja tölkeillä tienaamillaan rahoilla kaupasta.
        Valmista ruokaa on tarjolla niin vaivattomasti ja halvalla, että nuo pula-ajan ruuat on vasta tarpeen suuren tulivuoren purkauksen jälkeen, kun maailman viljasadot jää parilta vuodelta kokonaan saamatta.
        Toki luonnosta keräämällä saa lisukkeita ja vaihtelua ruokapöytään, sekä kalastamalla itse ruokakalat tulee jo merkittävää lisää ruokavalioon. Marjastaminen ja sienien kerääminen luonnosta antaa kummasti syötävää.


    • TakaisinLuontoon

      Kuinka on tämä kylmä alkukesä mennyt, miten olette ketjun vinkkejä kokeilleet? Onko uusia vinkkejä?

      • voi-kukka

        Me vähä viarastetaa niijen keltaisten voikukka tupsukoiden syäntii..


      • uunottaaa

        Hyvän tähen ! Ei kai kukaan niitä keltasia voikukkia syö.


    • TakaisinLuontoon

      Onpa ollut kyllä historiallisen kylmä kevät ja kesä! Itsellä kesti melkein kolme kuukautta, että tomaatti parvekkeella alkoi edes kukkia, kun normaalisti olisi saanut jo alkaa kerätä satoa 2 kk:n jälkeen...

      Toisaalta nokkosen keruukausi on vain pidentynyt, kuka siitä on innostunut.

      Alunperin tämän ketjun ideaa tuntuu nyt näissä olosuhteissa ainakaan luonnon tarjoaman sadon suhteen olevan turha odottaa...

      Kaikenlaisia marjoja odottelen, mutta niin huono vuosi, ettei taida kannattaa liikoja toivoa...

      • pula-ajanruokaa

        Eihän luonnosta monet syötävät ole huononkaan sään vuoksi mihinkään kadonneet. Kalat ovat järvissä kuten ennenkin ja täysin pyydettävissä. Ja näköjään tienvarsille heitetään edelleen pantillisia pulloja ja tölkkejä, joista saa kaupan palautusautomaatilta kupongin, jolla sitten voi maksaa ostoksia kassalla tai ottaa pelkästään rahana. Juuri tänään keräsin muutaman (3kpl) tölkin, niillä saan leipomon myymälästä kaksi ruisleipää (á 0,20€kpl)
        Mustikat ovat kypsyneet ja niitä voi jo poimia. Puolukkaa tulee paljon paikoin. Ja kuka on kylvänyt perunaa johonkin valtaamalleen alueelle, perunaa tulee hyvin. Minulla on oma perunamaa ihan luvan kanssa, siellä kasvaa neljää eri lajiketta perunaa. Annabellaa olemme jo syönneet monta kertaa.


      • TakaisinLuontoon

        Hienoa, Pula-ajanruokaa!

        Ja kun oikein pahaksi menee, panttaa ne purkit, ja osta jauhoja ja hiivaa. Siitä leivot itse.

        Kuivaa mustikat kuivurilla, eivät vie tilaa pakastimessa.


    • kdfuhrughtyght

      No jaa? Täälläkö siis kysellään lukijoiden uusavuttomuuden astettako, hoh hoijaa... Tummuneista ja jopa mustiksi kuorilta menneistä banaaneista voi tehdä banaanikuivakakkua, johon tarvitaan lisäksi vain vehnäjauhoja, voita ( voi tosin kallista), mausteita, vettä ja maitoa ( maito tosin kallista). Jos teet perunamuusia, älä heitä ylijäänyttä pois, vaan saat leipää ja seuraavan aamun aamukahville voin kera tuoetta leipää pelkästään laittamalla perunamuusin jämät, puolisen teelusikkaa leivinjauhetta, vähän vettä ja maitoa ja ehkä kananmunan ja silmämääräisesti vehnäjauhoa ( ei liikaa vehnäjauhoja) ja paistamalla puolisen tuntia uunissa leiväksi, aika pitää jokaisen arvioida itse, muotoiltua taikinaa. Miäi kärsit proteiinivajeesta, älä väheksy oliiviöljyn merkitystä. Puoli purkkia alta euron hintaisia oliiveja on ravintoarvoltaan sama asia, kuin söisit kilon kaupan sisäfileetä.


      Porkkana on vaikea tuote. Se sopii kyllä perunamuusin jämien lisäksi raastettuna esimerkiksi itse tehtyyn teeleipään. Ja ihan totta, että kaupasta ostetuista kasviksista ei pitäisi käyttää vain ns. yleisesti syötäväksi määriteltyjä osia. Itse esimerkiksi käytän salaateissa usein pilkottuja kesäsipulin varsia, koska olisi sääli heittää pois kaupasta ostettua tuotetta, jossa maksaisi alle sadasta grammasta sipulia enemmän kuin kaksi euroa.


      Lisäksi vanha kansa tiesi, että jos paistat lihaa, liha ei ole paistovalmis kaksi kertaa, mistä syystä vanha kansa ei suuremmin ole innokas valmistuotteiden käyttäjä. Itse ihmettelen, etttä miksi tulen aina väsyneeksi, jos kaksikin päåivää syön valmisruokaa.

      • TakaisinLuontoon

        Kiva kun osallistut, mutta vähän tarkennusta:

        ei oliivissa ole nimeksikään proteiinia, mutta toki rasvahappoja.


      • lhfufhfkugghkuhj
        TakaisinLuontoon kirjoitti:

        Kiva kun osallistut, mutta vähän tarkennusta:

        ei oliivissa ole nimeksikään proteiinia, mutta toki rasvahappoja.

        Palstan aihe on köyhyys: oliiveissa on enemmän proteiinia, kuin vaikkapa kaupan raejuustossa ja mikäli jos vaikkapa jollakin köyhällä ei ole varaa ostaa mitään proteiinipitoista vaalean viljaravinnon lisäksi ruokavalioonsa, oliivit on oiva proteiinin lähde. Monet imbesillit mänttää naamaansa vaikka purkkitolkulla esimerkiksi raejuustoa päivittäin( mahtaa niilla mahat naukua laktoosi-intoleranssi- resistenssin alenemasta jne, mistä lie vatsavaivoista), kun siinä raejuustossa muka on "proteiinia" ja kun se muka on vähäkalorista, mutta katoin just ton halvimman Extra- raejuustopurkinkin kyljestä, että koko paskassa rauejuustoa on sataa grammaa raejuustoa kohden ainoastaan 12 grammaa proteiinia, jota sitäkään ei viroksi sönkätyssä tuoteselosteessa lue tai saa selvää,että mitä muka proteiinia.

        Todellakin, puolesta purkista oliiveja saa enemmän proteiineja, kuin kaupan geenimanipuloidusta sisäfileestä lihapullat tai mitä lie tai.. hyi oksu..jostakin raejuustosta. Kyllä kuule entinen anorektikko tietää, että missä ruoassa on ravintoarvoja ja missä ei ( mä satun olemaan entinen anorektikko ja osaan ruokien kaloriarvot lähes ulkoa).


        Tosin: vielä parempi proteiinin lähde on kotimaiset marjat ja syötävät ruokasienet kantarellit ja supplovahverot jne., kuin kaupan purkkioliivitkaan. Paras tietysti tuore ja puhdas kala tai liha, mutta mikäli niihin ei ole varaa, kandee kaikkien pienivaraisten syödä paljon kotimaisia marjoja ja mahdollisimman vähän geenimanpuloituja raejuustoja tai sontaa.


        Suurinpiirtein oksennus lentää, kun telkkarin laihdutus- ja kaiken maailman kuntoilupelle- ohjelmisssa hyypit hoitelee kaurapuuron päälle kunto-ohjaajien neuvosta vielä köntsiä raejuustoa. Joo: juusto valmistettu Virossa tai missä lie lienee, siinä ei ole edes aitoa maitoa, kaurahiutaleissa ei ole mitään ravintoarvoa ja siinä on paras olla rautainen vatsa, että sellasella hiilarimässyruokavaliolla kuin kaurapuuro & raejuusto kestäis terveenä.


        Kuinkahan moni on sairastunut terveysongelmiin maitotuotepitoisen ruokavalion vuoksi? Veikkaan, että aika moni.


      • köyhäkokkaa

        Banaanikuivakakkua?? Eihän siitä mitään kuivaa tule... Eikö leikkokakku olisi sopivampi sana kuvaamaan tälläisiä vuoassa paistetuja kakkuja, joita tarjoillaan viipaleiksi keikattuna.
        Vaan asiaa kirjoitit, elähtäneistä banaaneista ja monista muistakin epäkuranteista hedelmistä saa maistuvia leivonnaisia, kakkuja piirakoita. Leivonnaisiin maksavat aineetkin on kuitenkin aika halpoja, voita saa tarjouksesta 1€/500g, vehnäjauhot 0,79€/2kg, sokeri 0,79€/kg jne.
        Itse käytän laktoosittomia maitotuotteita, jotka säilyvät hyvin, joten niitä voi hyvin ostaa punaisella lapulla tai ottaa ilmaiseksi "lemmikkihyllystä" päiväysten vanhettua. Säilyvät n. kuukauden parasta ennen päiväyksen jälkeen aivan moitteettomana ja ovat ihan käyttökelpoisia leivonnassa.
        Kananmunat säilyvät viileässä melkoisen pitkään päiväysten jälkeenkin, joten niitä kannattaa ostaa tarjouksesta enempikin, jos niitä myydään vaikkapa 0,10€/rasia. Sokeria voi ostaa paljon halvemmallakin, jos ostaa mehiläisten talviruokintaan tarkoitettua sokeria.
        Kaurahiutaleita voi käyttää mainiosti leivonnassa korvaamaan vehnäjauhoja esim piirakkapohjissa ja pannaritaikinassa. Kaurahiutaleita saa ilmaiseksi leipäjonoista yms. ruokajakelupisteitä, jos vain huolii (joskus saa suuren pahvilaatikollisen, kun uus'avuttomat ei jaksa keitellä kaurapuuroja).
        Peruna on monikäyttöinen, perunamuusin jämistä saa pizzapohjiin hyvän lisän. Pizzan raaka-aineet saa muutenkin sopivasti, eläköityneet tomaatit käy hyvin pizzaan, ilmaiset päiväysvanhat juustot voi raastaa pizzan päälle, pikkukalat voi pistää pizzaan täytteeksi (pikkukaloja saa mato-ongella ja talvella ilmaiseksi pilkkikisojen jälkeen pilkkijöiltä, hoitokalastajilta).
        Voileipäkakkuja voi tehdä ilmaisesta leivästä, (sillä sitähän saa vaikka kuinka) ja käyttökohteita vain puuttuu. Täytteitä voileipäkakkuun saa ilmaisesta kalasta, hoitokalastajien mitättömät lahnanläpärit ym. roskakalan voi savustaa ja niistä perkaamalla ruodottoman massaan voi käyttää täytteeksi voileipäkakkuun eri tavoilla.
        Leipää voi käyttää myös täytteenä herkullisiin knöödeleihin tai kalapulliin (kalapullat voi tehdä näistä ilmaisista roskakaloista).


      • TulenOstamaan
        köyhäkokkaa kirjoitti:

        Banaanikuivakakkua?? Eihän siitä mitään kuivaa tule... Eikö leikkokakku olisi sopivampi sana kuvaamaan tälläisiä vuoassa paistetuja kakkuja, joita tarjoillaan viipaleiksi keikattuna.
        Vaan asiaa kirjoitit, elähtäneistä banaaneista ja monista muistakin epäkuranteista hedelmistä saa maistuvia leivonnaisia, kakkuja piirakoita. Leivonnaisiin maksavat aineetkin on kuitenkin aika halpoja, voita saa tarjouksesta 1€/500g, vehnäjauhot 0,79€/2kg, sokeri 0,79€/kg jne.
        Itse käytän laktoosittomia maitotuotteita, jotka säilyvät hyvin, joten niitä voi hyvin ostaa punaisella lapulla tai ottaa ilmaiseksi "lemmikkihyllystä" päiväysten vanhettua. Säilyvät n. kuukauden parasta ennen päiväyksen jälkeen aivan moitteettomana ja ovat ihan käyttökelpoisia leivonnassa.
        Kananmunat säilyvät viileässä melkoisen pitkään päiväysten jälkeenkin, joten niitä kannattaa ostaa tarjouksesta enempikin, jos niitä myydään vaikkapa 0,10€/rasia. Sokeria voi ostaa paljon halvemmallakin, jos ostaa mehiläisten talviruokintaan tarkoitettua sokeria.
        Kaurahiutaleita voi käyttää mainiosti leivonnassa korvaamaan vehnäjauhoja esim piirakkapohjissa ja pannaritaikinassa. Kaurahiutaleita saa ilmaiseksi leipäjonoista yms. ruokajakelupisteitä, jos vain huolii (joskus saa suuren pahvilaatikollisen, kun uus'avuttomat ei jaksa keitellä kaurapuuroja).
        Peruna on monikäyttöinen, perunamuusin jämistä saa pizzapohjiin hyvän lisän. Pizzan raaka-aineet saa muutenkin sopivasti, eläköityneet tomaatit käy hyvin pizzaan, ilmaiset päiväysvanhat juustot voi raastaa pizzan päälle, pikkukalat voi pistää pizzaan täytteeksi (pikkukaloja saa mato-ongella ja talvella ilmaiseksi pilkkikisojen jälkeen pilkkijöiltä, hoitokalastajilta).
        Voileipäkakkuja voi tehdä ilmaisesta leivästä, (sillä sitähän saa vaikka kuinka) ja käyttökohteita vain puuttuu. Täytteitä voileipäkakkuun saa ilmaisesta kalasta, hoitokalastajien mitättömät lahnanläpärit ym. roskakalan voi savustaa ja niistä perkaamalla ruodottoman massaan voi käyttää täytteeksi voileipäkakkuun eri tavoilla.
        Leipää voi käyttää myös täytteenä herkullisiin knöödeleihin tai kalapulliin (kalapullat voi tehdä näistä ilmaisista roskakaloista).

        No kerroppas nyt missä kananmunarasioita myydään. 10 snt kipale. Taidat nyt narrata ??


      • köyhäkokkaa
        TulenOstamaan kirjoitti:

        No kerroppas nyt missä kananmunarasioita myydään. 10 snt kipale. Taidat nyt narrata ??

        En narraa! Kananmunia myydään silloin tällöin melko halvalla, kun liikkeeseen on tullut suurempi määrä kananmunia ja parasta ennen päiväys alkaa lähestymään. Suuret marketit ostavat kananmunia trukkilavoittain ja joskus käy, että jokunen trukinlava jää myymättä ennen parasta ennen päiväystä. Joistakin kaupoista yli päiväyksen tuotteita saa ilmaiseksikin.
        Ohessa esimerkki viime maaliskuulta http://aijaa.com/DNX0mY


      • köyhäkokkaa

        ..jatkoa vielä edelliseen. Monet kaupat myyvät hyvinkin halvalla poistuvia tuotteita valikoimistaan, joiden päiväys on vielä hyvinkin kauan voimissaan, mutta tuotteita ei kannata enään pitää hyllyssä/kylmässä/pakasteessa pienen määrän vuoksi. Kausituotteet ovat myös monasti melkoisella alennuksella esim. joulun laatikkoruuat suurtalouspakkauksissa myydään joulun jälkeen -70% alennuksella. Niissä päiväykset voivat olla hyvinkin pitkälle seuraavaan vuoteen, mutta ei enään seuraavaan jouluun, eikä niitä kannata säilyttää kaupassa pidempään.
        Noista 0,10€ kananmunista, myös sinappia on myyty montakin kertaa 0,10€/tuubi, kun parasta ennen päiväys on lähellä. Sinappi säilyy tosi hyvin tuon parasta ennen päiväyksen jälkeenkin, useita vuosia avaamattomana täysin käyttökelpoisena. Kannattaa siis ostaa silloin useampi tuubi varastoon sinappia, vaikka joulukinkun kuorrutukseen useammaksi jouluksi...


      • Kitulias_mummo
        köyhäkokkaa kirjoitti:

        ..jatkoa vielä edelliseen. Monet kaupat myyvät hyvinkin halvalla poistuvia tuotteita valikoimistaan, joiden päiväys on vielä hyvinkin kauan voimissaan, mutta tuotteita ei kannata enään pitää hyllyssä/kylmässä/pakasteessa pienen määrän vuoksi. Kausituotteet ovat myös monasti melkoisella alennuksella esim. joulun laatikkoruuat suurtalouspakkauksissa myydään joulun jälkeen -70% alennuksella. Niissä päiväykset voivat olla hyvinkin pitkälle seuraavaan vuoteen, mutta ei enään seuraavaan jouluun, eikä niitä kannata säilyttää kaupassa pidempään.
        Noista 0,10€ kananmunista, myös sinappia on myyty montakin kertaa 0,10€/tuubi, kun parasta ennen päiväys on lähellä. Sinappi säilyy tosi hyvin tuon parasta ennen päiväyksen jälkeenkin, useita vuosia avaamattomana täysin käyttökelpoisena. Kannattaa siis ostaa silloin useampi tuubi varastoon sinappia, vaikka joulukinkun kuorrutukseen useammaksi jouluksi...

        Voi hyvä tavaton ! Vielä käyvät Intiassa apteekkiasioilla. Eikö lähempää atteekkia löyvy !?. Ovat niin roisos pennasia että .


      • ABC-kirja
        lhfufhfkugghkuhj kirjoitti:

        Palstan aihe on köyhyys: oliiveissa on enemmän proteiinia, kuin vaikkapa kaupan raejuustossa ja mikäli jos vaikkapa jollakin köyhällä ei ole varaa ostaa mitään proteiinipitoista vaalean viljaravinnon lisäksi ruokavalioonsa, oliivit on oiva proteiinin lähde. Monet imbesillit mänttää naamaansa vaikka purkkitolkulla esimerkiksi raejuustoa päivittäin( mahtaa niilla mahat naukua laktoosi-intoleranssi- resistenssin alenemasta jne, mistä lie vatsavaivoista), kun siinä raejuustossa muka on "proteiinia" ja kun se muka on vähäkalorista, mutta katoin just ton halvimman Extra- raejuustopurkinkin kyljestä, että koko paskassa rauejuustoa on sataa grammaa raejuustoa kohden ainoastaan 12 grammaa proteiinia, jota sitäkään ei viroksi sönkätyssä tuoteselosteessa lue tai saa selvää,että mitä muka proteiinia.

        Todellakin, puolesta purkista oliiveja saa enemmän proteiineja, kuin kaupan geenimanipuloidusta sisäfileestä lihapullat tai mitä lie tai.. hyi oksu..jostakin raejuustosta. Kyllä kuule entinen anorektikko tietää, että missä ruoassa on ravintoarvoja ja missä ei ( mä satun olemaan entinen anorektikko ja osaan ruokien kaloriarvot lähes ulkoa).


        Tosin: vielä parempi proteiinin lähde on kotimaiset marjat ja syötävät ruokasienet kantarellit ja supplovahverot jne., kuin kaupan purkkioliivitkaan. Paras tietysti tuore ja puhdas kala tai liha, mutta mikäli niihin ei ole varaa, kandee kaikkien pienivaraisten syödä paljon kotimaisia marjoja ja mahdollisimman vähän geenimanpuloituja raejuustoja tai sontaa.


        Suurinpiirtein oksennus lentää, kun telkkarin laihdutus- ja kaiken maailman kuntoilupelle- ohjelmisssa hyypit hoitelee kaurapuuron päälle kunto-ohjaajien neuvosta vielä köntsiä raejuustoa. Joo: juusto valmistettu Virossa tai missä lie lienee, siinä ei ole edes aitoa maitoa, kaurahiutaleissa ei ole mitään ravintoarvoa ja siinä on paras olla rautainen vatsa, että sellasella hiilarimässyruokavaliolla kuin kaurapuuro & raejuusto kestäis terveenä.


        Kuinkahan moni on sairastunut terveysongelmiin maitotuotepitoisen ruokavalion vuoksi? Veikkaan, että aika moni.

        Kandee köntsätä itsensä kielikurssille. Jospa se anoreksiakin siellä helpottaisi.


    • betteyebes

      Smoothiet on näppäriä aamu- tai välipaloja. Itse laitan sekaan esim. pehmenneitä banaaneja, mehun tai jugurtin jämiä, myös mehukeitto käy, vähän nahistunut kuoritut omenanlohkot käy sekä esim. rahkan jämät. Kaikki vaan tehosekoittimeen pyörimään, niin saa hyvää ja vitamiinipitoista juomaa. Kun lisää joukkoon proteiinipitoisia aineita esim. maitorahkaa, cashew-pähkinää hienonnettuna tms niin smoothie pitää nälkää enemmän kuin pelkkä marjasmootie.

    • YerMoron

      Vaikka kesä on kauneimmillaan (vihdoinkin), ja luonto pukkaa kaikkea herkkua, kun vain viitsii ottaa talteen, laitan silti tämän:

      Ostat halvan broilerin koipireisi-pakkauksen.

      Teet lihasta mitä haluat, mutta luusta/jänteistä/rustosta, lihan jäämistä jne. teet kanaliemen.

      Keittelet lientä useita tunteja, ja käytät sitten tarpeen mukaan. Juutalaisten mukaan parantaa kaikki sairaudet.

      • isairaudet

        menkää töihin hopi hopi..


    • TakaisinLuontoon

      Marjoista vähän: hämmästyin, kun esim. tuoreena myytävät mustaviinimarjat maksavat 5 euroa litra markettien edustalla.

      Enpä ole ostanut. Enkä syytä kerro:)

    • TakaisinLuontoon

      Sipuleista sitten:

      kirjoitin tämän ketjun alussa kevätsipuleista (30.5.). Ostamistani kahdesta 70 sentin nipusta on urhoollisesti jatkanut koko kesän 6 sipulia.

      Nämä eivät ole samanlaisia kuin kotoiset kevätsipulimme, niissä ei ole alaosan valkoisessa osassa minkäänlaista "sipulia", vaan jatkuvat suorina juuriin asti, vähän niin kuin purjot, mutta huomattavasti pienempinä ja samanlaisia versoja tekevät kuin sipuli, kuitenkin niin, että leviävät ikäänkuin viuhkaksi.

      Eli näitä, ehkä Marokosta tulleita "kevätsipuleita" on meillä nyt nautittu koko kesän.
      Istutin kolmeen paikkaan: kahteen ruukkuun aurinkoon (jota ei alkukesästä näkynyt) ja muutama lattialla ja enemmän varjossa olleeseen astiaan, jotka kellastuivat ja lopettivat.

      Sen sijaan tomaattien kanssa auringossa olevat tuottavat jatkuvasti uutta vihreää, jota napsia mukaan salaatteihin.

      Parvekelaatikoissa kokeilin toisen ja viimeisen kerran kasvattaa erilaisia ilmastoomme luonnollisesti sopivia sipuleita: tavallista keltasipulia, hopeasipulia ja ryvässipulia. Kaikki tunkivat kiitettävät määrät varsia (joista itse taidan pitää enemmän kuin itse sipulista). Maltoin tällä kertaa mieleni, enkä ottanut varsia (olihan minulla ne marokkolaiset? kevätsipulit)... Annoin siis naattien oikeaoppisesti kellastua, ja hekumoin suurella sipulisadolla (minkä nyt puolen metrin parvekelaatikoista voisi saada)...

      Saldo: kuivuneet naatit ja märäntyneet istukassipulit.

      Onko joku saanut parvekkeella sipulia kasvatettua?

      Jatkon suhteen toistaiseksi itse tiedän, että kasvatan istukassipuleista taas vain vihreitä herkullisia varsia, ellei joku taitaja ilmaannu opastamaan:)

      • halvallahyvää

        Hyvä parvekesipuslinkasvattaja. Sipuli o naika kuivan paiakn kasvi. Olet luultavasti kastellut viljelyksiäsi liikaa. Ensi kesänä vähän vähemmän vettä, anna kuivahtaa kunnolla kastelujen välillä.

        Itse ostin Honkkarista 2 pussia istukassipulia euron per pussi, olivat erikoistarjouksessa toukokuussa. Istutin kukkamaan vierustalle ulos ja laitoin aivan vieri viereen. Peittävät ehkä yhden neliömetrin. Olen korjannut satoa ottamalla joka toisen sipulin heti kun alkoiovat olla syötävän kokoisia. Käytän paljon sipulia ruuanlaitossa. Ehdin ostaa kaupasta nipun tai kaksi ennen kuin oma sato alkoi kypsyä. suurin osa on vielä maassa tuleentuneena. Tuli pieniä, mutta mukavan voimakkaan makuisia sipuleita. Ei ollut taloudellisesti iso panostus, ja satoa riittää varmaan ainakin kuukaudeksi.


      • TakaisinLuontoon

        Hei, kiitos sinulle halvallahyvää! Onnittelut hyvästä ja halvasta sipulin kasvatuksesta! Ja kiitos, vinkeistä, asia taitaa olla juurikin niin, kuin kirjoitit, liikaa kastelua.

        Mutta, minulla on vielä jäljellä kaikkia kolmea ostaamaani sipulilajia. Ajattelin vielä laittaa vihreiden varsien vuoksi niitä parvekkeelle ja myöhemmin sisälle.
        Nämäkin istukassipulit olisivat muuten poisheitettäviä...:)


    • TakaisinLuontoon

      Tokmannista ostin tänään 10 kpl basilikaruukkuja 59 senttiä/kpl!

      Sen sijaan, että ostat ruukun basilikaa, käytät sen (ja pahimmassa tapauksessa LEIKKAAT sitä), kerron, kuinka tein viime loppukesästä.

      Lähimarketissa (K) oli tarjouksessa euron kappalehintaan basilikaruukkuja, ostin 10.

      Laitoin muoviselle pyöreälle muutaman sentin korkuiselle aluslautaselle (kuuluu isolle muoviselle terrakotan väriselle ruukulle) koko satsin, ja kun kerran olivat olleet vesiviljelyssä ennen kauppaan tuloa, niin pidin koko ajan vähintään sentin parin korkuisen vesimäärän astiassa. Tulos: marraskuulle asti tuoretta basilikaa, ja vähän pakastettuakin.

      Basilikaa ei pidä leikata, vaan aina nyppiä ylimpiä lehtiä, näin se jatkaa kasvuaan ja tuottaa uusia lehtiä. Jos leikkaa, varsi ensin ruskistuu, ja sitten koko varsi kuolee.

      Basilika on erittäin kylmänarka, mutta yllättäen sitä voi pakastaa. Itse kokeilin, kun olin löytänyt basilikaa pakastealtaasta, joten järkeilin, miksen minäkin?
      Vaikka kasvaessaan on kylmänarka ja muutenkin vaativa, kokeilin leikata lehtiä pieniksi paloiksi ja pakastaa: toimii!

      P.S. kyseinen Tokmanni on ns. ruoka-Tokmanni, jossa kuivatavaran lisäksi myös tuoretta, kuten lihaa, vihanneksia jne.

      • TakaisinLuontoon

        Tilannekatsausta:

        nuo halpisbasilikat ovat edelleen hengissä, joskaan eivät voimissaan: olohuoneessa ilman lisävaloa, ja osa ruskistuneita lehtiä, mutta vielä pukkaavat uutta lehteä ja monet pastakastikkeet ja salaatit ovat niistä saaneet makua. Vettä pitää alusvadille muistaa laittaa joka päivä.

        Lasitetulla parvekkeella pienet valkoiset lentävät ötökät ovat jo viikkoja sitten ohjanneet kommandojoukkonsa tomaatteihin. Juuri keräsin pois pensastomaateista kypsät tomskut pois, kohta lentävät toivottavasti ötököineen roskispussissa mäkeen, kunhan vielä loput vihreät tomaatit ehkä vähän kypsyvät.

        Pikkutomaateista Red Robin-ruukut, joissa niitä kaupan kevätsipuleita, pärjäilevät vielä hyvin. Olen niitä nyt kiikuttanut yöksi kylppäriin lämpimään.
        Toiveena oli, että saisin nämä kaksi ruukkua jos ei nyt talvetettua, niin kuitenkin sisällä lisävalaistuksella tuottamaan vielä vähän aikaa lisää. Vaan nyt näyttää tuo pienten valkoisten lentävien hyökkäysryhmä valtaavan ruukutkin... Katsotaan...

        Tämä oli ensimmäinen kerta, kun ostin kaikki taimet valmiina, ja uskoakseni viimeinen.

        Aiemmin olen itse kasvattanut siemenestä, terveet taimet, eikä ötökkäongelmia.


      • TakaisinLuontoon

        Vielä sen verran, että nuo ihmeelliset marokkolaiset (?) kevätsipulit tomaattiruukuissa pukkaavat edelleen vartta.

        Onnettoman sipulikokeiluni jälkeen parvekelaatikoissa, on yllättäen laatikoissa yksi ainakin alkanut kasvattamaan uutta vartta, huomasin tänään.

        Pakkauksissa istukassipuleita vielä jäljellä sen verran, että aion sisätiloissa laittaa multaan, ja odotan saavani vihreää vartta...


    • ComeNon

      Vuoden pimeintä aikaa pukkaa...

      Jäi noita kesän istukassipuleita pussiin. Kokeilen, saisinko niistä vihreitä varsia.

      Perunan voi kuoria niin, että vähän paksummista kuorista laittaa pellisen herkullisia kuoria.

      Porkkanasta leikkasin tänään kannan, jossa jo varret aloittelivat kasvuaan. Nyt vajaan sentin kanta veteen (laitoin hyvin pieneen lasikippoon) odottelemaan, ja pitäisi sieltä tulla jotain, joka muistuttaa persiljaa.

    • TakaisinLuontoon

      Eurolla ostettu valmiiksi viipaloitu vehnäleipä. Nyt parin päivän päästä, mitä tehdä lopulla, kun ei ole kulunut?

      KRUTONKEJA!: leikkele leipäviipaleet kuutioiksi, ja itsellä eivät reunatkaat haittaa, eli viipaleet kuutioiksi vain...

      Joko kulhoon tai muovipussiin sitten öljyä (miel. oliiviöljy), mausteita, yrttejä, mielen mukaan. Esim. kahta leipäviipaletta kohden 1 rkl öljyä, ja "hyppyselliset" vaikka valkosipulijauhetta, kuivattua basilikaa, oreganoa, paprikaa, pippuria, kuten haluatte...

      Kierittele leipäkuutiot öljy-mausteseoksessa. Paista 200 asteessa n. 10 -15 min.

      Määrästä riippuen: käytä heti, tai laita lasipurkkiin odottamaan käyttöä.

      • knöödelit

        Eikös sen leivän voi syödä kokonaan semmoisenaan, eihän se parissa päivässä miksikään mene normaalissa säilytyksessä, kun ei parissa viikossakaan mene (jääkaapissa).
        Leipää saa kyllä halvalla ihan leipomon myymälästä, ei tarvitse ostaa kalliilla marketista.
        Leivästä (ja muustakin) voi toki tehdä monenlaista, kun niitä jää tähteeksi, knöödelit on yksi tapa käyttää tähteet. https://fi.wikipedia.org/wiki/Knöödeli


      • Jokkejaympärilt

        Nytpä otitkin hyvän aiheen esiin, kiitos!

        Nimittäin sen, että jääkaapissa leipä säilyy paljon pidempään, kuin huoneenlämmössä.

        Reissumiespakettia olen jääkaapissa pitänyt kaksikin viikkoa.

        Vaan eipä olisi tullut mieleen tällaisen viipaloidunvehnäleivän kanssa...


      • knöödelit
        Jokkejaympärilt kirjoitti:

        Nytpä otitkin hyvän aiheen esiin, kiitos!

        Nimittäin sen, että jääkaapissa leipä säilyy paljon pidempään, kuin huoneenlämmössä.

        Reissumiespakettia olen jääkaapissa pitänyt kaksikin viikkoa.

        Vaan eipä olisi tullut mieleen tällaisen viipaloidunvehnäleivän kanssa...

        Viipaloitu vehnäleipä säilyy jääkaapissa monta viikkoa ihan hyvänä, samoin reissari ei mene juuri miksikään kuukaudessa.
        Tämän olen kokeillut niin monta kertaa, kun haen leipomosta suoraan leipää suuremman lastin kerralla.


      • TakaisinLuontoon

        Ehdottoman hyvä! Kiitos!

        Itse olen toisinaan laittanut reissumiestä päiväyksen yli jääkaappiin, ja sieltä sitten paahtimeen.

        Nytpä otetaankin meidän huushollissa koe, kuinka pitkään valmiiksi viipaloidut vehnäleipäviipaleet säilyvät jääkaapissa...

        Mutta teen minä niitä krutonkeja silti...:)


    • TakaisinLuontoon

      Nostetaanpa ketjua, eli mitäpä ideaa näin kevään kynnyksellä itse kullakin mielessä?

    • TakaisinLuontoon

      Puhutaanpa taas asiaa, eikä anneta trollien häiritä keskustelua.

    • Leipää

      Leivästä: mies tykkää vaaleasta, viipaloidusta leivästä, mutta minä en. Näin meillä ei mene iso viipaloitu leipä ennen kuin se alkaa maistua vanhalle (vaikka ei ehtisi homehtuakaan). Pakastan leivän heti tuoreeltaan viipaleina, ja niistä voi sitten heittää aamulla suoraan pakkasesta pari viipaletta paahtimeen!

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      89
      7259
    2. Sen kerran kun siellä käyn

      Voisit olla paikalla💚💛☘️
      Ikävä
      35
      3841
    3. Kumpa tietäisin. Miehelle.

      Vieläkö toivot jotain viestiä, vai suutuitko taas...kun...🤔
      Ikävä
      45
      3440
    4. Kauan säkin jaksoit

      Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐
      Ikävä
      40
      2572
    5. Joel Harkimo ja Janni Hussi eroavat

      Tämä on ilon päivä 😊
      Kotimaiset julkkisjuorut
      209
      2453
    6. rakastan sinua!

      Tule ja ota, kasvetaan yhdessä paremmiksi ❤️❤️❤️❤️ kaikki anteeksi ❤️❤️❤️
      Ikävä
      41
      2382
    7. Sä olet nainen kuuluisa..

      ..etkä mitenkään hyvällä tavalla.
      Suhteet
      123
      2276
    8. Miksi kaipaat

      Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?
      Ikävä
      29
      2179
    9. Mietin tässä T....

      Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..
      Suhteet
      24
      1898
    10. Siis hetkonen

      Rakastetaankohan me kummatkin toisiamme, ja aletaan tajuamaan se pikkuhiljaa 🤯
      Ikävä
      41
      1864
    Aihe