Perukirjassa varoja, jakotilanteessa velkoja

tulivaanmieleen

Leskellä omaisuudesta hallintaoikeus. Perunkirjoituksessa varoina kiinteistöjä ja velkoja. Osituksia ja jakoja ei syystä tai toisesta olla tehty (todennäköisesti tietämättömyyttä). Kaikki jäänyt lesken hallintaan. Lesken korkean iän, terveyden ja varattomuuden vuoksi omaisuus jäänyt huonohkolle hoidolle. Myös kiinteistöjen hinnanlaskun takia saattaa olla todennäköistä, ettei varat kata velkoja.
Joutuuko lapset ottamaan velat vastaan, kun eivät ole ensin kuolleen vanhempansa perunkirjoitustilanteen aikoihin (useampi vuosi sitten) kieltäytyneet perinnöstä? Vai voiko lesken kuoleman jälkeen vasta ilmoittaa, ettei ota perintöä vastaan, jos todetaan pesä ylivelkaiseksi?

9

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siispä

      Kuolinpesän velat maksetaan pesän varoista. Perilliset eivät niistä vastaa kuin eräissä poikkeustapauksissa, joista ei nyt taida olla kysymys (perunkirjoituksen laiminlyönti, pesän "tyhjentäminen" ennen velkojen maksua). Mitään perinnöstä kieltäytymisiä ei tarvita. Jos pesän varat eivät riitä velkoihin, tappion kärsivät velkojat.

      • tulivaanmieleen

        Niin mutta jos on leski alun perin ottanut omaisuuden haltuun, kuluttanut sitä elämiseensä ja velkoihin. Voiko sitten muka jättää loput velat maksamatta kun ei enää omaisuutta realisoitaessa ole tarpeeksi velkojille. Eiköhän pankki vie ulosottoon saatavansa leskeltä (jos on)? Pääseekö rintaperilliset sitten seuraamuksitta.


    • Lellu559

      Onko leski lyhentänyt vedän velkoja pankin kanssa sovitun suunnitelman mukaan ? Yleensä pankit ovat tarkkoja lainojen vakuuksista ? Lapset ovat maksaneet perintöverot aikanaan ? Jos on otsikossa kuvatun kaltaisia epäilyksiä, kannattaa lasten ruveta hoitamaan asiaa aktiivisesti, kuten selvittämään velkojen määrää ja pesän tilannetta eikä odottaa lesken kuolemaa ja antaa tilanteen huonontua. Miksi velkoja ei aikoinaan hoidettu myymällä kiinteistöjä yms ja perinnönjakoa tehty ?

      • tulivaanmieleen

        Köyhät eivät (tässä tapauksessa) käytä asiantuntijoita ja eivät muutenkaan ole perillä asioista. Ylihinnoittelulla ajatellaan saatavan asiat korjattua. Pankkikaan ei varmaan tarkkaile todellista tilannetta vuosittain, kuten arvon alenemista.
        Kiitos vinkeistä.


      • Oudolta.kuulostaa

        Jos perilliset ovat antaneet leskelle valtakirjan, he ovat ryhtyneet pesään ja ovat siksi nyt vastuussa veloista, vaikka eivät olisi itse aktiivisesti mitään tehneetkään.

        Mutta miten on ylipäätään mahdollista, että velkaa on nyt niin paljon, että varat eivät kata niitä? Kiinteistön vakuusarvohan ei ole 100 % vaan ehkä 75 %. Ja tuskin ne velat ovat olleet lyhennysvapaalla koko tämän ajan.

        Kysyjä voisi kertoa jotain faktoja, jotta tapaus vähän aukeaisi.
        Paljonko perittävällä ja leskellä oli varoja ja velkoja perukirjan mukaan?
        Mihin ne varat ovat kadonneet? Ja mitä sillä velkarahalla oli hankittu?


      • tulivaanmieleen

        Velkarahalla on elelty yli varojen huonohkoa elämää, eikä mitään näkyvää ole jäänyt. Rapistuu kaikki ja hoidon puutteessa menee loppukin arvo. Vesivahingollakin saa aika äkkiä rakennuksen arvottomaksi jos ei välitä. Varmaan tehty virheitä omaisuuden arvioissa alunperinkin ja ajat muuttuneet.


      • Maksuunmenee

        Velat lankeaa nyt perillisille.
        Yrittäkää sopia velkojien kanssa kohtuullinen maksuohjelma.


      • ihanhuuhaata
        Maksuunmenee kirjoitti:

        Velat lankeaa nyt perillisille.
        Yrittäkää sopia velkojien kanssa kohtuullinen maksuohjelma.

        "Velat lankeaa nyt perillisille."

        No, eivät tosiaankaan lankea. Miksi pitää vastata asioista, joista ei ilmeisesti tiedä yhtään mitään! Toki on niin, että pankki vie omansa, jos pankilla on vakuutena pesän omaisuutta. Vakuus sitten realisoidaan. Mutta mitähän mahtaa tarkoittaa "Oudolta kuulostaa" nimmarin vastaus: "Jos perilliset ovat antaneet leskelle valtakirjan, he ovat ryhtyneet pesään ja ovat siksi nyt vastuussa veloista,.." "Pesään ryhtyminen" ei ole relevantti asia. Onko mahdollisesti niin, että pesän osakkaat ovat valtuuttaneet lesken ottamaan lisävelkaa, johon pesän varat eivät riitä? No, siitä velasta tietysti leski vastaa yksin, paitsi jos muut osakkaat ovat vastuuseen sitoutuneet esim. takauksen antamalla. Sitten voi vastuutilanne olla toinen.


      • Kylläpä_vain

        Jos leski valtuutetaan myymään omaisuutta ja tällä tavalla aiheutetaan ylivelkaisuutta niin kyllä valtuuttajat ovat vastuussa veloista.

        Valtakirjalla on todellakin ryhdytty pesään ja pesän omaisuutta hävittämällä aiheutetaan vahinkoa velkojille.

        Tuo hallintaoikeus leskelle on toisinaan kikka maksattaa verot ja kustannukset perillisille kun leski tuhlaa omaisuuden.
        Tätä samaa yritti lapsieni mummi, onneksi minä toimin alaikäisten lasteni edunvalvojana ja sain stopin tuolle hulluudelle.
        2 aikuista perillistä meni kiristyslankaan ja näyttää siltä että he ovat menettäneet perintöosansa.
        Verot he saivat maksaa mutta käteen ei jää mitään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      696
      5380
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      469
      3564
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      157
      3347
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      170
      2593
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2419
    6. 261
      1990
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1507
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      101
      1409
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1389
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1170
    Aihe