Kysyttävää polleista?

Kyseleväkameli

Eli onko kenelläkään kysyttävää näistä ihanista nelijalkaisista kaviollisita eläimistä? Eli hevosista!♥ Minulla on aika paljon kokemusta hevosista, mutta en minäkää niistä kaikkea tiedä. Mutta kyselkää jos huvittaa!:)

33

173

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ahessa

      Miten opetan varsan kantamaan satulaa ja ihmistä ja minkä ikäisenä opetus voi alkaa?

    • kuolaimista

      Miten tietää mitkä kuolaimet millekkin pollelle parhaat? Milloin ja mistä tietää että pitää vaihtaa?

    • Angillian

      Olis kiva saada vastauksiakin, vai etkö osaakkaan vastata? Jos et osaa vastata niin sano, niin kysytään tietävämmiltä.

    • Eiolaahkk

      EN OLE ALOITTAJA!!

      Ahessa// laitat eka varsan selkään huovan yms koskettelet kuiteski eka sen selkää yms totuta kosketuksiin! Sit vaan pikkuhiljaa enemmän painoo. Riippuu ihan hevosesta onko se jo2vuotiaana vahva rakenteine vaiko vasta 5v. Mitä tarkoitat opetuksena? Ratsastuksen voi opettaa 3-koko ikänsä jossain vaiheessa mut kolme vuotiaallahan ei paljoa saa ratsastaa heti alussa. Hiljaa hyvää tulee. Ei minullakaan paljoo tietoo oo varsoista mut tän oon oppinut;)

      Kuolaimista/ testaile miten hevonen eri kuolaimen kanssa toimii. Jos hevonen ei kuuntele tai menee vaan niin silloin ei ole ainaskaan hyvät. Pituuskin kuolaimissa merkkaa.

    • Kasiro

      Minä aloitan koulutuksen vasta 4v lämminverisille ja 5v suokeille. Silloin se on kehittynyt tarpeeksi että jaksaa kantaa ratsastajan ja satulan painon. ( Oletan, että tarkoitat sitä opetuksella)
      Prosessi on pitkä, siinä ei vain lätätä satulaa selkään ja anneta mennä. Toisaalta kosketusharjotukset ovat turhia, onhan sitä harjattu ja loimitettu jo koko ikänsä.
      Kannattaisikohan sinun antaa jonkun ammattitaitoisen tehdä nuo alkuhommat, tai ainakin kutsua sellainen neuvomaan.
      Neuvon kuitenkin lisää jos tarvitsee, ja Lampinajadikin varmaan osaa.

    • Ahessa

      Kasiro, kerro ainakin alku. En ole onnistunut saamaan ketään joten alan ainakin itse. Kyseessä on 4v suokki, jolla on ajettu joten ohjastuksen se tuntee.

    • Kasiro

      Älä kiipeä vielä selkään kun se on noinkin nuori, mutta voit opettaa sille satulan ja liinatyön.
      Eli: Ota satula ja näytä sitä hevoselle. Sitten nostelet sitä ylös ja alas niin että se nousee hevosen silmien yläpuolelle. Jos se pelästyy niin näytä taas ja sitten jatkat taas. Kun se ei enää pelkää niin tee sama sen kyljen vieressä.
      Kun se ei reagoi siihenkään niin heiluttele satulaa niin että se koskettaa hevosta.
      Sitten voitkin jo nostaa satulan selän yläpuolelle ja laskea varovasti selkään. Älä kiinnitä vyötä vielä.
      Ota satulasta kiinni ja heiluttele sitä varsan selässä. Kun/ jos silläkään ei ole vaikutusta laita vyö kiinni mutta ei kireälle, sen verran vain että se pysyy selässä.
      Ota jalustinhihnasta kiinni ja vedä jalustin alas. Nyppää hihnaa sen verran että kuuluu ääni. Tätä ääntä useimmat hevoset pelkää.
      Läpsyttele hihnaa ensin hiljempaa, sitten kovempaa sitä mukaa kun hevonen siihen tottuu. Tee se molemmilta puolilta.
      Tee näitä harjoituksia monena päivänä kunnes ne on rutiinia.
      Kun tuo kaikki sujuu, taluttele sekä kävellen että juosten sitä ulkona.
      Kun taluttamalla sujuu niin voit laittaa sen liinaan, liikuttaa sen liinassa. Todennäköisesti tarvitset avustajan liinatyöskentelyyn.

    • Jennaheppahullu

      Jaksatko kattoo yhen mun kirjottaman jutun? Sieltä löytys kysyttävää...kun on tallilla huonokäytöksinen tamma. Jos tiiät jotain , niin vastaatko sinne? Kiitos. Jutun nimi: Tammalla huonot käytöstavat APUA!

      • koipeliini

        Tarkenna mistä juttusi löytyy, hevosen hoito? Hevoset ja ponit? Ratsastus?


    • Ahessa

      Satulan heppani hyväksyy nyt. Mitäs nyt? Miten opetan liinan? Entä muu jatko?

    • Liinatyöskentelyn opetat sillä, että pidät sen aluksi esim parimetrisessä liinassa ja kuljet itse isoa ympyrää (normaali 20m) hevosen kanssa. Pidä pitkä raippa (esim juoksutusraippa) hevosen takana niin että tarvittaessa voit napauttaa sitä saadaksesi sen liikkumaan eteenpäin ellei äänikomento tehoa. Jos hevonen pyrkii tulemaan lähellesi, voit koskettaa tai napauttaa sitä lavalle niin että se väistyy kauemmaksi. Sitä mukaa kun homma alkaa sujua, voit pidentää liinaa vähän kerrassaan.

      Jos hevonen ei osaa vielä kunnioittaa raippaa eikä väistä sitä, niin sitten yksinkertaisesti menet ja käsin työnnät hevosen kauemmaksi. Tässä vaiheessa saatat tarvita sitä Kasiron mainitsemaa avustajaa, mutta usein onnistuu yksinkin. Riippuu hevosesta.

      Aloita liikkeellelähdöistä ja pysähdyksistä ja käytä äänikomentoja, ne ovat luultavasti tuttuja jos sillä on jo ajettu kuten sanoit. Jos hevonen ei käskettäessä pysähdy/hidasta vauhtiaan, siirrä raippa hevosen eteen ja tarvittaessa napauta ryntäille sen verran että hevonen sen havaitsee. Tässä vaiheessa koulutusta on tarkoitus opettaa hevonen pysähtymään ja lähtemään liikkeelle pelkästä käskystä ja pysymään sopivalla etäisyydellä.

      Näin alkuvaiheessa älä pidä liinassa kauaa, n. vartin verran riittää, pari kertaa viikossa, äläkä vaadi vielä laukkaa. Vain käyntiä ja vähän ravia, koska hevonen vasta opettelee liinatyöskentelyn alkeita. Muista myös vaihtaa välillä suuntaa.

    • Ruunaamaton

      Mikä ihme niissä viehättää? Sen minä tajuan kun raveissa on tarjolla makkaraa, olutta ja uhkapeliä mutta paskan lappaaminen, harjailu ja muu hinkkaus ja värkkäys tuntikaupalla niin se on eri juttu

    • Yhtä hyvin voisi kysyä, miksi ihmiset hinkkaavat ja värkkäävät tuntitolkulla autojaan? Miten auton hoito loppujen lopuksi eroaa hevosen hoidosta?

      Jos auto on yltä päältä roskissa tai talvisin lumessa, se harjataan puhtaaksi ihan niin kuin hevonenkin.

      Jos on kylmä ilma, sekä autolle että hevoselle laitetaan (joskus) loimi päälle. Ainakin osa auton omistajista heittää jonkinlaisen viltin autonsa päälle jotta se ei aivan tykkänään jäätyisi. Samoin tekevät hevosen omistajat. Jotkut loimittavat hevosensa, toiset eivät.

      Niin auto kuin hevonenkin viedään yleensä säänsuojaan talliin.

      Jos hevonen likastuu, se pestään, samoin on auton laita. Varsinkin miehet pesevät ja kuuraavat autojaan tämän tästä.

      Auto tarvitsee ajoittain siivoamista myös sisäpuolelta, hevonen ei.

      Auto ei tule toimeen ilman ruokaa kuten ei hevonenkaan, tosin auton ruokkimista kutsutaan tankkaamiseksi.

      Jos auto sairastuu eli siihen tulee vikaa, se viedään huoltoon tai korjaamolle, hevoselle kutsutaan eläinlääkäri.

      Autoon hankitaan uudet renkaat säännöllisesti, hevonen täytyy kengittää.

      Hevosen "tuulilasia" ei tarvitse kylmälläkään talvikelillä raaputtaa vapaaksi jäästä, sen sijaan autojen tuulilaseja raaputellaan yhtä mittaa auki milloin milläkin vempaimella.

      Talvisin autoihin vaihdetaan nastarenkaat alle, hevoselle hokkikengät. Hokit, yleensä 4kpl/kenkä, maksavat euron tai pari kappaleelta. Paljonkos maksavat talvirenkaat autoon?

      Ja ne molemmat tarvitsevat liikuntaa. Jos auto seisoo liian kauan paikallaan tekemättä mitään, se ei välttämättä lähde edes käyntiin, ja osia on saattanut jämähtää jumiin käytön puutteessa. Aivan samoin on hevosenkin laita.

      Johtopäätös: autoa ja hevosta hoidetaan samalla tavalla. Miksi ihmiset saavat vapaasti hääriä autojensa kimpussa tuntikausia, mutta hevosten kanssa ei? Hevonen on kuitenkin lämmin, elävä olento, auto on pelkkää kylmää, elotonta peltiä.

      Ja toisin kuin autot, hevoset eivät koskaan ruostu!

      • Heppamummu

        Mahtava teksti, komppaan täysillä!


      • Rosika

        Sama täällä, komppaan minäkin! Tuo antaa loistavat aseet härnääjille. Loistavaa, Lampinajadi!!!


      • Kiitos kiitos! Välitän terveiset eteenpäin äidilleni, joka alunperin aloitti luettelon antaessaan sanasta takaisin miehelle joka vinoili hänelle hevosten jatkuvasta jynssäämisestä. Suurin osa kunniasta kuuluu siis hänelle, minä vain vähän jatkoin listaa.

        Se kieltämättä tukkii härnääjien suut varsin tehokkaasti! :)

        Mitä Kasirolle nykyään kuuluu? Häntä ei ole täällä paljon näkynyt.

        Ja kuinkahan Mörrin laita on? Olisi hauska tietää, onko hän ehtinyt pistää jauhot suuhun veljensä kavereille.


      • Mörrinkäinen

        Jep, onpa hyvinkin! Noin pari tuntia sitten, enkä ole vieläkään lakannut nauramasta!

        En minä ihan kaikkea muistanut, mutta suurimman osan, ja se riitti siihen, että neljä sälliä tilttasi täysin. Siinä ne seisoivat rivissä kuin tinasotilaat ja tuijottivat minua leuat levällään, eikä kukaan reagoinut mitenkään, kun kehotin heitä sulkemaan suunsa ennen kuin sinne lentäisi ötököitä. Vilkaisin veljeeni, joka näytti menneen yhtä jumiin kuin kaverinsakin. Heilutin kättäni heidän kasvojensa edessä, eikä mitään tapahtunut vieläkään. Siinä vaiheessa veljeni tointui ja alkoi nauraa, mutta kaverit töllistelivät minua vieläkin liikkumattomina kuin patsaat.

        Siinä vaiheessa lähdin muina miehinä viemään hevosta talliin harjattavaksi, osittain siksi, että se oli piehtaroinut jossain savilammikossa ja näytti sen mukaiselta, osittain siksi, että halusin päästä pian pois heidän näkyviltään, "nurkan taakse" nauramaan. En tiedä kauanko he siinä seisoivat töllistelemässä, mutta kun reilun tunnin kuluttua tulin takaisin, he olivat kadonneet pihamaalta.


      • Rosika
        lampinajadi kirjoitti:

        Kiitos kiitos! Välitän terveiset eteenpäin äidilleni, joka alunperin aloitti luettelon antaessaan sanasta takaisin miehelle joka vinoili hänelle hevosten jatkuvasta jynssäämisestä. Suurin osa kunniasta kuuluu siis hänelle, minä vain vähän jatkoin listaa.

        Se kieltämättä tukkii härnääjien suut varsin tehokkaasti! :)

        Mitä Kasirolle nykyään kuuluu? Häntä ei ole täällä paljon näkynyt.

        Ja kuinkahan Mörrin laita on? Olisi hauska tietää, onko hän ehtinyt pistää jauhot suuhun veljensä kavereille.

        Vastaukseni meni tämän ketjun loppuun joten laitan tähän tiivistelmän: Kasiro on kihlajaismatkalla Mauritiuksella.


      • Kihloihin?! Välitä toki valtavat onnittelut molemmille Najadien poppoolta, jos olet yhteyksissä! Ja vielä Mauritiukselle! Voi onnellisia, se onkin oikea paratiisisaari!

        Malja heidän kunniakseen!


      • Ai niin, anteeksi, Mörri... Piti vastata sinullekin, mutta ilahduin tuosta Kasiron kihlauksesta niin että unohdin!

        Hahaa, tuo on kohtalaisen tavallinen reaktio, joskin ihmiset yleensä havahtuvat viimeistään siinä vaiheessa kun tosiaan heiluttaa kättä nenän edessä. Olisi kyllä ollut hauska nähdä niiden kavereiden ilmeet! Takuulla näkemisen arvoiset!

        Hyvin tehty! Katsotaan vieläkö yrittävät vinoilla vai ottivatko kerrasta opikseen! :)


      • Rosika

        Lampinajadi: Isä kopioi tekstisi ja äiti piirsi siihen pari hauskaa piirrosta missä nainen harjaa hevosta ja mies vieressä autoa. Nyt se on laminoituna ja raameissa tallin seinällä.


      • Eihän?! Ihanko totta?
        (nauraa katketakseen)

        Enpä arvannut, että siitä tekstistä tulisi NIIN suosittu, että se päätyisi oikein kehyksiin ja seinälle! Mutta kaikin mokomin, hauska kuulla, että siitä riittää niin paljon huvia! :)


      • Mörrinkäinen

        Kasiro mennyt kihloihin? Onpa ihana uutinen! Tosi paljon onnea kihlaparille minultakin! :)

        Se laminointi olikin muuten loustava idea, taidanpa ottaa teistä mallia ja ihan kiusallanikin tehdä meidän talliin samanlaisen taulun, ja ripustaa sen johonkin näkyvälle paikalle!

        Lampinajadi, ei haittaa vaikka unohdit, minäkin olisin unohtanut itseni!

        Ai niin muuten, veljeni kaverit eivät ole sanoneet minulle sanaakaan hevosista sen viimekertaisen jälkeen. Itse asiassa he eivät ole sanoneet minulle yhtään mitään... Nykyään kun he näkevätkään minut, he näyttävät yhtäkkiä muistavan, että heillä olikin kiireellisempää tekemistä jossakin toisaalla. Taisivat poloiset pojat hiukan järkyttyä kuullessaan tiettyjä elämän tosiasioita.

        Niinpä niin... miehet on isoja vauvoja!


      • Kasiro
        lampinajadi kirjoitti:

        Kihloihin?! Välitä toki valtavat onnittelut molemmille Najadien poppoolta, jos olet yhteyksissä! Ja vielä Mauritiukselle! Voi onnellisia, se onkin oikea paratiisisaari!

        Malja heidän kunniakseen!

        Kiitos onnitteluista, Lampinajadi ja Mörrinkäinen. Olimme tosiaan Mauritiuksella ja matka oli aivan ihana.
        Lampinajadi, oletko ollut Mauritiuksella, kirjoituksestasi saa vaan sellaisen käsityksen.
        Ja täältäkö se taulu tallissamme on kotoisin! Se on todella hyvä!


      • Kyllä, Kasiro. Äiti ja minä olimme siellä kahden viikon lomalla kymmenisen vuotta sitten. Olimme pohjoisrannalla, Merville Beach- nimisessä rantahotellissa. Missä päin saarta te olitte?

        Kiitos, siitä tekstistä onkin riittänyt paljon huvia, niin meille kuin muillekin! Hauskaa, että pidät siitä!

        Ja onnea vielä teille kihlaparille, näin henkilökohtaisestikin sanottuna! Meiltä molemmilta!


      • Kasiro

        Olimme Le Mauriciassa, pohjoisrannalla sekin. Poikaystäväni poltti nahkansa heti ekana päivänä, ei onneksi pahasti.
        Tiedän Merville beachin, se oli aika lähellä. Olimme siellä lounaalla kun tutustuimme erääseen englantilaiseen pariskuntaan ja he kutsuivat sinne.
        Hieno paikka sekin, viihdyimme siellä( kin).


    • Mörrinkäinen

      Hyvä, Lampinajadi, tuo oli loistava veto! Kunhan ehdin opetella ulkoa tuon juttusi, niin heitän sen veljeni kavereiden silmille kun he seuraavan kerran alkavat vinoilla minulle hevosharrastuksestani! He ovat varsinaisia autofriikkejä jotka tuunaavat ja puljaavat kiesiensä kimpussa enemmän kuin minä hevosteni!

      Mörri kuittaa ja kiittää lämpimästi uudesta aseesta taistelussa hevosharrastuksen puolesta!

    • jokunen3

      Terve,

      Sellaista utelemaan, että kuinka paljon kustantaa hevonen kuukaudessa?
      Paljon menee ravintoon, hoitokuluihin jne.?
      Mitä perus ruokaa hevoselle täytyy olla, että sen ravinnonsaanti täyttyy? ihan vaan perhe hevosena jos toimii.
      Myös se kiinnostaisi tietää, että mitä tarvikkeita tarvitaan sähköaidan rakentamista varten ja paljon tulisi maksamaan koko helahoito?
      Paljon hevosen rokotukset maksaa ja kuinka usein täytyy rokottaa? entä hampaiden raspaus?
      Sekin kiinnostaisi tietää paljon hevosen ruunaus maksaa? entä onko järkevää tammalle tehdä steriilisaatio, siitä en liiemmin ole kuullut puhuttavan..

      Eipä tule nyt tällä hetkellä muuta mieleen.

      Kiitos jo etukäteen vastanneille!

    • Mörrinkäinen

      Tallimaksu plus 200-300e/kk, sis. ruuat sun muut säännälliset kulut, jos siis on yleisessä tallissa eikä omassa.

      Paljonko ruokaan menee rahaa, riippuu siitä mitä pöperöitä hevoselleen syöttää. Useimmat tulevat mainiosti toimeen heinällä ja kivennäisellä (suolakivi on tietysti oltava), mutta jotkut saattavat syöttää hevosilleen kauran lisäksi muroja viidestä eri pussista tarvitsi tai ei, ja silloin hintaa saattaa tulla paljonkin. Meillä hevoset saavat vain heinää, ja makupalaksi annetaan pari porkkanaa aamuin illoin. Kivennäistä saavat epäsäännöllisesti näppituntumalla, eivät joka päivä, ja suolakivi on aina saatavilla. Vanhempi hevonen kilpaileekin välillä, mutta heinäruokinta riittää silloinkin.

      Mitä sähköaitaan tarvitaan, riippuu siitä millaisen aidan haluaa. Meillä on muovisia paimenkeppejä joihin on kiinnitetty leveää sähkönauhaa. Tikut on helppo tökätä maahan pystyyn ja ne on helppo vaihtaa jos menevät poikki, maksavat muutaman euron kappaleelta, riippuen kai siitäkin mistä ostaa.

      Aidat voi tehdä puustakin, mutta sitten tolppiin pitää naulata erillisiä kiinnikkeitä mihin sähkölangan saa kiinni. Puutolpat myös lahoavat parissa vuodessa ja niitä saa olla uusimassa tämän tästä. Muoviset paimenkepit ovat parempia.

      Kummassakin tapauksessa tarvitaan myös itse sähköpaimen, eli se laite joka antaa aitaan sähkön. En muista paljonko meillä maksoi kun viimeksi hommasimme uuden. Paljonko aitojen pystyttäminen kaikkiaan maksaa, riippuu siitä millasta lankaa käyttää, kuinka iso laidun on ja illaista maaperä on. Märkään maahan joutuu laitamaan tikkuja tiheämpään jotta ne eivät kaadu niin helposti. Meillä on keppejä viiden metrin välein, paikoittain jopa kolmen.

      Raspaukset ja rokotukset on meillä kerran vuodessa, maksaa muutaman kympin kumpikin. Siis yhdelle hevoselle.

      En tiedä paljonko ruunaus maksaa, sen osaisi Kasiro varmasti kertoa jos sattuu olemaan linjoilla. Tammoja ei kovin helpolla aleta steriloida, koska leikkaus on kuitenkin iso ja oletettavasti kallis operaatio eikä siitä oikeastaan olisi mitään hyötyä.

    • Rosika

      Kasiro meni kihloihin ja sai kihlajaislahjaksi matkan Mauritiukselle. Hänen pitäisi kotiutua puolen kuun maissa.

    • ähvätti

      Kun se hevonen juoksee sinua suoraan kohti, niin kumpaan suuntaan väistät?

    • simpsutti

      Riippuu hevosesta ja tilanteesta ylipäänsä. Jos on tuttu hevonen joka on vain tulossa tervehtimään (omani juoksevat aina luokseni kun menen niiden laitumelle tai tarhaan) ja tietää niiden pysähtyvän ennen törmäystä, ei tarvitse väistää ollenkaan.

      Jos hevonen on hyökkäämässä, luikin hiton äkkiä siihen suuntaan missä on lähin aita jonka taakse pääsee turvaan.

      Ja jos on kyseessä esim kentällä irti päässyt hevonen jonka haluan saada kiinni, väistän sille puolelle missä on enemmän tilaa. En halua jäädä hevosen ja aidan väliin.

      • ähvätti

        Itse en väistä ollenkaan, koska 50-50% polle väistää myös samaan suuntaan. Heiluttelen sen verran käsiä, että huomaa minut, kun näkee huonommin suoraan eteenpäin. Ei ne tahallaan päälle tule. Mutta viime hetkellä ei sitten studata, muuten sattuu, ehkä.
        Kiitos vastauksesta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1542
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1329
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1182
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      118
      1139
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      30
      965
    6. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      795
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      56
      732
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      89
      656
    9. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      181
      637
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      634
    Aihe