Kuinka paljon kuvaatte järkkäreillänne?

pokkarimies

Minulla on sellainen käsitys että alkuinnostuksen jälkeen usea järkkäri jää hyllylle pölyä keräämään. Harvoin näkee ihmisiä jotka ovat muuten vaan ottaneet järkkärin mukaansa. Sunnuntaisin näkee näitä sunnuntaikuvaajia jotka kuvailevat sorsia vaikka on pilvinen päivä ja hämärää, eli täysin selvää että kunnon sorsakuvia ei saa. Mutta kun sattuu olemaan sunnuntai ja kallista kalustoa pitää käyttää, ettei jää kokonaan pölykerroksen alle.

46

143

  Vastaukset

  • Kuvasi ovat varmaan yhtä säälittäviä kuin trollisi.

  • Minusta tuo on ihan hyvä ja asiallinen kysymys, mutta samalla pitää ymmärtää, että molemmille on paikkansa aktiivisen kuvaajan repertuaarissa. Eikä puhelintakaan pidä unohtaa kuvausvälineenä.

   Minulla ruutuja on varmasti enemmän järjestelmäkameralla kuin pokkarilla. Osasyynä tähän on ehkä ei ihan täydellinen pokkarivalinta. Olisi kannattanut päätyä Fuji X100T-malliin, joka on ehkä paras tämänhetkisistä pokkareista. Vaikka X20 on pykälää pienemmistä kameroista paras, se ei kuitenkaan korvaa puolikennoista. Kennon koolla on merkitystä.

   Oletan, että X100T pokkarina tarkoittaisi enemmän pokkarikuvia verattuna järjestelmäkameraani. Nyt tulee otettua aika usein pokkarin sijasta X Pro1 ja siihen f/2.8 27 mm pannari taskuun. Joka tapauksessa käyttöä on niin järjestelmälle, pokkarille kuin puhelimellekkin.

   • ”Kennon koolla on merkitystä.”– ”Jokainen tulkoon autuaaksi omalla uskollaan”
    Minulle kennon tai filmin koolla ei ole mitään merkitystä, en edes tiedä mikä on kennojen todellinen koko kameroissani. Käytännössä valintani ratkaisee ylensä kameran koko (ja paino).


   • koolla kirjoitti:

    ”Kennon koolla on merkitystä.”– ”Jokainen tulkoon autuaaksi omalla uskollaan”
    Minulle kennon tai filmin koolla ei ole mitään merkitystä, en edes tiedä mikä on kennojen todellinen koko kameroissani. Käytännössä valintani ratkaisee ylensä kameran koko (ja paino).

    Kennon koko vaikuttaa suoraan sen suorituskykyyn hämärässä. Sillä on iso vaikutus lopputulokseen.


   • koolla kirjoitti:

    ”Kennon koolla on merkitystä.”– ”Jokainen tulkoon autuaaksi omalla uskollaan”
    Minulle kennon tai filmin koolla ei ole mitään merkitystä, en edes tiedä mikä on kennojen todellinen koko kameroissani. Käytännössä valintani ratkaisee ylensä kameran koko (ja paino).

    https://www.youtube.com/watch?v=yAdI5BBgFHQ


   • Ihan hyvä juttu. Olisin ehkä painottanut enemmän pienten kennojen huonoa suorituskykyä vähäisessä valaistuksessa, vaikka sekin mainittiin ohimennen.

    Käytännön esimerkkinä nykyisin käyttämäni X Pro1 tuottaa yhtä hyvää kuvaa kuin 5D mark III muuten, paitsi hämärässä. Sen etuna taas on kuvauskaluston keveys.

    http://camerasize.com/compare/#258,312


  • Noinhan se on, se alkuinnostus vaan toisilla kestää kauemmin kuin toisilla. Minä ostin ensimmäisen järkkärini -70 luvun alkupuolella ja vielä riittää innostusta, kamera tosin on vaihtunut moneen kertaan. Filmirunkoja oli kaksi joista toinen on vieläkin varastossa ja toinii kokeiltaessa. Tosin siinä ei enää ole filmiä. Nyt on jo pitkään menty digillä mutta ainavaan innostaa. Saas nährä millo se alkuinnostus loppuu?

  • Yksi hyvä vihje innostuksen ylläpitämiseksi on jättää ne kaikkein halvimmat rungot ja huonoimmat zoomit väliin. Kannattaa ostaa sellainen runko, jossa on kunnolliset käsisäädöt ja siihen sitten pari kolme kelvollista primea.

   • Ajanmittaanhan laitteitaan voi mielensä mukaan uusia mutta ei aloittajan, vaikka olisikin ensihätään kovastikin innostunut, ole pakkoa suuria investointeja suorittaa. Kaikilla näkemilläni kameroilla jotka eivät ole digiantiikkia saa riittäviä kuvia ainakin nettiin ja kymppikuviksi jos ei A4 muotoonkin. Vasta siinä kuvatessaan hahmottuu mitä kukin oikeasti tarvitsee ja haluaa.

    Itsellänikin on tuo kuvausinto vuosikymmenten saatossa sekä kiihtynyt että laimentunut ollen nyt taas kesän tullen kiihdytyskaistalla.

    Myös se mitä haluaa kuvata ja miten vaihtelee, nyt minulla on makrointo päällä ja aion lähteä turneelle Jussin jälkeen muutamaksi viikoksi, saa nähdä tuleeko mitään näyttämisen arvoista tai edes itse katselemisen.

    Tänään saa kohtuullisia zoomejakin ja itse ainakin olen nuo primet jättänyt vain erityisolosuhteisiin kuten makro ja pimeä (heh heh) kuvauspuolelle. Muualla optinen zoomi helpottaa kun vertaa jalkazoomiin tai kuvan kroppaamiseen jatkuvasti. Noilla Nikkorin 16 - 35 F4, Sigman 24-105 F4 ja Nikkorin 70-200 F2.8 selviää aika pitkälti Fx kennoisella rungolla. Samat tosin käyvät Dx runkoonikin jolloin nuo millit pitää kuvakulman osalta kertoa 1,5:llä.

    Noita primejä käytän makroon 105 ja 60 mm F2.8 sekä pimeään 50 mm ja F1,4 lasia.

    Noilla ajattelin pärjätä tänä kesänä joten saapas nähdä montako tuhatta laukaisua tulee sulkimen urakaksi?

    Inspiraatio tuskin on kiinni vehkeistä kuten arvelen "Sunnuntaikuvaajankin" ajattelevan vaan ihan muusta. On nälkä nähdä maailmaa jossa se auto auttaa ja nähdä ehkä myös maailmaa eri näkökulmista johon pyrin itse saamaan ideaa. Vakiintuneen ajattelun ja kuvaamisen muuttaminen vaan ei tunnu olevan helppoa jos ei kukaan ulkopuolinen anna ideoita. Kannattaakin kierrellä valokuvanäyttelyitä sillä silmällä.

    Jos vaikka muuta ei keksi niin luonto näyttää erilaiselta sammakkoperspektiivistä kuin seisoen tai istuen, rähmällään olo kuitenkin lisää punkkivaaraa ainakin eteläisessä Suomessa joka on syytä myös ottaa huomioon.


  • No minusta aivan yhtälailla se inspiraatio kuvaamiseen lähtee oli sitten kuinka hienot vehkeet.
   Ja mitä tulee sorsien kuvaamiseen huonolla säällä, ehkä se sunnuntaikuvaaja olikin sellainen, joka on jo vanha konkari ja tuntee laitteensa. Saa hyviä kuvia vaikka missä räntäsohjossa.

   Oma alkuinnostukseni oli sitä luokkaa, että otin pari sataa kuvaa päivässä. Nykyään en juurikaan kameraan koske paitsi jos lähden lomalle tai muuten pois kotiseuduilta. Jos vain olisi auto käytettävissä, niin etsisin varmaan koko ajan uusia kuvauskohteita mutta nyt tilanne on tämä. Sitten toinen syy on varmaan se, että elämässäni on opiskelun puolella kiireisimmät ajat.

  • 7 vuoden ajalta laskettuna n. 20 kuvaa / päivä.

   • Itsellä on vuoden 2015 "Kotikuva-tiedostossa" tähän 10.7. mennessä noin 42000 kuvaa ja kun joka aiheesta on karkeasti arvioiden RAW ja JPG niin "otoksia" tulee samoin noin 20/pv tähän tarkoitukseen.

    Lapsenlapset ovat pieniä 2-6v ja se kyllä lisää selkeästi kuvausmäärää. Tämän lisäksi tulee satunnaisesti töissä ja seuratoiminnassa kuvattua mikä kasvattaa aika lailla tuota määrää ja välillä huomattavastikin. "Työkuvat" kansiossa näyttää olevan vuosittain luokkaa 2000-6000 tällä vuosikymmenellä ja "urheilukuvissa" 5000-16.000 vuosittain. Eikä siinä kaikki...

    -Itsellä alkuinnostus ei ole laantunut, vaan paremminkin päinvastoin kuvausmäärissä mitattuna kun kalusto ei aseta sellaisia rajoitteita kuin alkumetreillä. D50 ja 18-55mm kittizuumi ei antanut juuri hämärätyöskentelymahdollisuuksia vaan kulkee se runko vieläkin mukana tunturiretkillä.


   • Aika tasan tarkkaan 4 vuotta ollut nyt järkkäri ja ensimmäinen 10000 tulee täyteen.
    niistä kuvista voi olla ehkä 5kpl vähemmän paskoja :)


  • Kuvaan vähemmän kuin ennen, silloin kun on tarvetta.

  • Mulla on pieni mikroforthis kamera, ja siihen matala linssi, voi kantaa pusakan taskussa, eikä maksanut kun 800€. Lähes aina mukana.

  • Mulla se menee niin, että lähes jokaisen innostuksen jälkeen kamera jää hyllylle joskus viikoksikin. Kolmisen vuotta vanhassa pokkarissa laskuri näyttää 70476 .
   4-vuotiaassa järkkärin rungossa likema on 8489 ja nuoremmassa n. 3-vuotiaassa 7986. Eli noi 87 000 kuvaa neljässä vuodessa, keskimäärin 80 kuvaa päivässä.
   Kesällä ehkä 75% kuvista pokkarilla, talvella ulkona kuvaan yleensä järkkärillä.

   • Tähän asti on aina ollut selkeästi aika ja paikka pokkarille, mutta nyt tilanne on erilainen. Kännykkä on syönyt osan pokkarikuvaus kohteista ja toisaalta järjestelmäkameran vaihto Canonista pienempään Fujiin on vähentänyt pokkarin käyttöä. Aika usein on X Pro1 ja todella pienikokoinen f/2.8 27 mm mukana.

    Jos runkona olisi esimerkiksi X E1 tai 2, saattaisi olla, ettei pokkarille jäisi enää tilaa. Toisaalta jos pokkarina olisi X100T, ei pokkari olisi enää kuvanlaadulisesti kompromissi.


  • Kuvaan joko järkkärillä tai pokkarilla. Vaimon etsimetön C S110 on jäänyt todella vähälle käytölle, on sen verran rimpula ja hidas toiminnoiltaan että samantien ottaa pelkällä kännykällä.

   • Siis kuvaan järkkärillä tai KÄNNYKÄLLÄ, ei siis pokkarila.


  • vuoden kuluessa olen kuvannut noin 30000 kuvaa.

   • "vuoden kuluessa olen kuvannut noin 30000 kuvaa."

    Joista ehkä 30-300 on hyviä, riippuen siitä, mikä hyväksi lasketaan.


  • Tasaisesti kaikilla Canon 6D ja 600D sekä Fuji X100. Jonkin verran Canon Ixus ja iPhone.

  • Alussa kuvasin joka päivä useiden vuosien ajan mutta nykyään kamera pölyttyy objektiiveineen kaapissa, kuvaan kyllä toisinaan mutta enimmäkseen kevät talvesta ja keväällä. Harrastukset ja elämän tilanteet muuttuneet niin siksi enimmäkseen kamera kaapissa.

  • Kyllä kuvaan järkkärilläni aina kun siltä tuntuu.

   Ja kyllähän pilviselläkin säällä saattaa saada oikein hyviä kuvia, eipähän ole liian kova valo.

   Riippuu tietysti millaisia kuvia haluaa saada.

  • Itselläni on kaksi digikameaa joista toinen järjestelmä, sekä järjestelmä filmikamera jos muuta lisäobbari. Kuvaan aika ajoin ja varsin ahkerasti käytössä matkoilla joissa käyn, materiaa tulee enempi tai vähempi mutta tulee aina. Kotona kuvaan tilannekuvaa kun kohdalle osuu tai kun liikun metsissä niin luonnon komeuksia. Kaikkia noita on hauska katsella myöhemmin, kuitenkin jos tarkkuudesta puhutaan niin filmikameraa ei lyö mikään digi puhumattakan säätötoiminnoista. Mahdollisuuksia on huomatavan paljon enemmän kuin digissä. Mutta olkoon jokainen omaa mieltänsä, itse tuon vain todennut hyvin usein. Joten kamerat ei le pölyttymässä hylyllä, ne ovat sitä varten hankitussa kameralaukussa ja käyössä melko säntillisesti.

  • Itse tykkään pilvisistä päivistä. Musta veturi on hankala kovassa auringonvalossa. Saa mieluummin vaikka sataa kuin pilvetön
   taivas. Aika hurjia kuvamääriä monilla. Itse viitsin editoida vain muutaman kuvan päivässä. Kennon koolla on merkitystä. Tai filminkoolla. Ison koon filmikameraa ei digi vielä voita.

   Kittizoomeja haukutaan liikaa. Kyllä niillä saa ihan hyviä kuvia. Kestävyys on sitten toinen juttu. Jotkut ns. superzoomit kyllä kelvottomia. Terävyys harvoin kiinni objettiivin laadusta. Itse en juuri huomannut eroa kittizoomin ja Nikonin 35 mm objektiivin piirrossa. Silti joku 35 mm on hyvä hankinta. Minusta vaikka Nikon 24-85mm f/3.5-4.5 AF-S on oikein hyvä objektiivi. Kevyt ja terävä kitti. Isommalla rahalla saa valovoimaa, kestävyyttä ja painoa.

   Pokkareita ei kannata halveksia. Kuvien taso parhailla järkkärin tasoa - ainakin DX koossa. Katselin tuossa Fuji X100 kameralla otettuja kuvia. Isollakin herkkyydellä otetut kuvat, kun niitä katseli HD-TV:stä normaalietäisyydeltä ei kyllä vikoja huomannut. Kinasin saunaillassa asiasta parin harrastajan kanssa. Pokkarilla ei muka saa kuvia hämärässä. Fujin F2 vastaan järkkärin kitti. Tuossa Fuji pääsee voitolle. Toki FX kennoinen prime lasilla on toinen juttu mutta hintakin on melkoinen,

  • Kaikki tärkeät otokset otan järkkärillä.

   • Vielä pitää kysyä, otatko tärkeät otokset digillä vai filmillä? Kävin eilen ostamassa viisi rullaa diafilmiä, koska tiedossa on hyvin tärkeitä otoksia. Kuvaan 99 % tilanteista digillä, mutta on asioita, jotka otan yhä filmille.


   • Canonisti_minäkin kirjoitti:

    Vielä pitää kysyä, otatko tärkeät otokset digillä vai filmillä? Kävin eilen ostamassa viisi rullaa diafilmiä, koska tiedossa on hyvin tärkeitä otoksia. Kuvaan 99 % tilanteista digillä, mutta on asioita, jotka otan yhä filmille.

    Ehdottomasti kaikki tärkeät kuvaukset digijärkkärillä jossa on 2 muistikorttipaikkaa varmistamassa lopputuloksen.


   • 920 kirjoitti:

    Ehdottomasti kaikki tärkeät kuvaukset digijärkkärillä jossa on 2 muistikorttipaikkaa varmistamassa lopputuloksen.

    Erittäin hyvä pointti!


   • Täytyy palata tuohon "kaikki tärkeät otokset otetaan järkkärillä" kommenttiin vielä siinä mielessä, että on olemassa myös hyvälaatuisia kompaktikameroita. Filmiaikana otin paljon "tärkeitä otoksia" Minox GT:llä. Nykyäänkin sekä Leicalla että Fujilla on hyviä kompakteja.


  • Järkkäri laulaa sarjatulta 24/7.

   • Sama :D


  • Kyllä järkkäri on hyllyssä ja otetaan esiin vain kun on tarkoitus kuvata. Pokkari on sitten aina taskussa ja sillä voi räpsiä kun kuvattavaa sattuu kohdalle.

   • Järkkäri on jatkuvassa käytössä.


  • Minulla on ollut käytössäni halpoja pokkareita, superzoomi (Panasonic), Nikon D40, D3100, D600 ja nyt ostin Sony RX100 IV:n kyllästyttyäni järkkärin painoon ja kotona pölyttymiseen, sekä kalliisiin objektiiveihin ja niiden vaihteluun (on toki olemassa myös halvempia, hieman pimeämpiä zoomeja, mutta kuvasin lopussa ainoastaan primeillä). Kyllä, D600 tekee parempaa kuvaa pikselitasolla (auttaa rajatessa), mutta tarkemmallakaan näytöllä eroa ei huomaa. RAW-kuvista saa hieman enemmän säätövaraa. RX100 kulkee kaikkialle taskussa ja toimii mahtavan kuvanvakaajan avustamana hienosti myös pimeässä. Linnunradan kuvaaminenkin tuolla onnistuu http://www.lonelyspeck.com/photographing-the-milky-way-with-a-point-and-shoot/

   Ymmärrän kyllä jos pokkari ei nappaa, kyllähän noita syitä keksii lukuisia, mutta parempi se kuin ei kuvia ollenkaan. Minulla suurin innostus kuvaamiseen laantui muutama vuosi sitten, mutta nyt se on löytymässä takaisin.

   • Unohtui mainita, RX100 ei toki korvaa teleä, joten aion ostaa kroppikennoisen halvan järkkärin ja siihen edullisen mutta laadukkaan teleputken.


   • eilöydyei kirjoitti:

    Unohtui mainita, RX100 ei toki korvaa teleä, joten aion ostaa kroppikennoisen halvan järkkärin ja siihen edullisen mutta laadukkaan teleputken.

    Canonilla on G3 X, jossa on pitkä Tele. Sonyllakin on RX10, mutta se on vain 73 mm (Canon 220 mm).   • Canonisti_minäkin kirjoitti:

    http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=sony_dscrx100m4&products=canon_g3x

    Molemmissa on saman kokoinen tuumainen sensori. Ei kovin hyvä valinta. Teoriassa korkeintaan kolminkertaisen zoomin voi saada toimivaksi, joten tuossa ensin mainittu Sony hakkaa mennen tullen tuon Canonin. Canonista puuttuu kaiken lisäksi etsin, joten sen voi kyllä luokitella ihan pilipalileluksi.

    Trolli, ei ole mitään rajoitetta, että vain kolminkertainen zoom toimisi.


   • okaro kirjoitti:

    Trolli, ei ole mitään rajoitetta, että vain kolminkertainen zoom toimisi.

    Fysiikan lait tulevat vastaan. Pidempiä zoomeja ei ole mahdollista suunnitella niin, että ne toimisivat koko alueella.


   • Canonisti_minäkin kirjoitti:

    Fysiikan lait tulevat vastaan. Pidempiä zoomeja ei ole mahdollista suunnitella niin, että ne toimisivat koko alueella.

    Puppua, erityisen puppua tuo on kompakteissa, joissa linjavääritymät korjataan ohjelmallisesti.


  • Kuvausinto ei ole laskenut vuosien aikana, vaan on jopa noussut. Syynä on se, että "keksin" valokuvien julkaisemisen valokuvablogissa. Blogissa saa kunnollista palautetta, ei mitään nälvimistä. Kävijöitä on jo yli ½ miljoonaa maailman 191 eri maasta.

   Tämä on harrastus, johon valokuvaaminen liittyy olennaisesti. Asia vaatii sitoutumista, mutta positiivinen palaute ylläpitää intoa ja muiden valokuvablogien kautta saa ideoita, jotka voi sitten hyödyntää omissa kuvauksissa. En bloggaa suomeksi, koska kielitaito kasvaa samalla. Eli monta kärpästä kerralla.

   En ole ammattilainen, vaan valokuvaukseen sitoutunut harrastelija.

  • Nyt on tullut kuvattua lintuja. Se onnistuu vaan järkkärillä.

   • Pokkari ja digiscoping on myös mahdollista, mutta jälki on sitten sen mukaista. Kyse ei ole varsinaisesti lintu- vaan enemmän tunnistuskuvista.

    Tähän asti on vielä ollut rajoitteena, että rungon pitää olla peilirunko ja melko hyvä sellainen, jotta tarkennusnopeus riittää lentävään lintuun. Nyt Oly toi markkinoille uuden kolmesatasen, joten he uskovat kaiketi lähinnä OM-D E-5M mark II:n tarkennukseen. Fujilta on myös ilmeisesti tulossa pitkä tele, kun X T2 tulee kesällä.


  SEISKA.FI

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vastaamon omistajat miljonäärejä

   https://www.iltalehti.fi/talous/a/3c760edc-f921-4bd9-8d2c-622719ab8e2e Yksityinen firma, josta myytiin iso siivu pääomasijoittajille. Ahneusko ajoi
   Maailman menoa
   262
   8017
  2. Stefulla miljoonavelat

   Seiska kertoo Stefun lainanneen hurjan summan pokerimiljonääri jens kyllöseltä. Stefulla saattaa mennä kuulemma kymmeniä tuhansia strippibaareihin. Ku
   108
   5321
  3. Korona ei tartu julkkiksiin?

   Selittäkää mulle, miksi nimenomaan nää julkut ryntäävät nyt ulkomaille. Tuttavistani en tiedä ketään, joka nyt lähtisi matkoille. Ei edes työmatkalle
   Kotimaiset julkkisjuorut
   93
   4676
  4. Vastaamon potkut saanut toimitusjohtaja tiesi turva-aukosta 1,5 vuotta

   Tietoturvaskandaalissa rypevän Vastaamon toimitusjohtajalle potkut – yhtiön hallituksen mukaan pimitti tietomurtoa 1,5 vuotta: https://yle.fi/uutiset/
   Maailman menoa
   101
   2703