polvilumpion sijoiltaan meneminen

nimetön

Kaipaisin mielipiteitä.. Minulta meni noin viikko sitten polvilumpio sijoiltaan. Nyt olen toipunut viikkon ja pystyn kävelemään melko hyvin(pientä ontumista on, kipuja ei juuri ole, paitsi polven sisäpuolen reunassa tietyssä asennossa). Lääkäri määräsi fysioterapiaa!Muita toimenpiteitä ei määrätty.. Nyt olen ruennut miettimään että onko nivelsiteet ihan kunnossa? Mistä huomaa että olisi mahd. nivelsiteet menny?Kun kävelen suht hyvin jo nyt! Muiden puheet pisti miettimään..

48

33270

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KTO

      Nivelsiteet on nilkassa. Jos tarkoitat ristisiteitä (jotka on polvessa), niin selvin keino on lääkärin sulle jo todennäköisesti tekemä vetolaatikkotesti.

      Toimenpiteistä senverran, että niin huonoa polvea ei ole, etteikö sitä leikkaamalla saisi vielä huonommaksi. Eli jos ei kertakaikkiaan ole pakko, en missään tapauksessa suosittele.

      Eli aika näyttää miten sulle käy. Jos mennään pari vuotta eteenpäin ja niitä polvilumpion sijoiltaanmenoja on tullut muutamia ja oireita on jatkuvasti, voisi leikkausta harkita. Ainakin jos minun polvesta olisi kysymys. Sitä ennen siihen ei kukaan kyllä millään teräaseella koskisi...

      • ffrt

        Polvi on nivel, kuten nilkkakin. Polvessa on nivelsiteitä: eturistiside, takaristiside ja sivusiteet. Ja vetolaatikolla tutkitaan ristisiteiden kuntoa, ristisiteet ja polvilumpion sijoiltaan meno on aivan eri juttu.


      • Anonyymi

        Itse olen 12 vuotias ja polvi lumpio meni paikoiltaan ensimmöisen kerran 1,5vuotta sitten ja on jatkuvasti mennyt edelleen paikoiltaan. Mutta ei minua vielä leikata jaa nyt minulla on hirveästi liikunta rsjoitteita kun polvi jatkuvasti paikoiltaan ja särkee. Lääkäriin meno kumminkin aivan turhaa kun siellä ei asialle voida tehdö mitään.


    • Kokemuksen syvärintaääNi

      ..niin, minulta meni polvilumpio sijoiltaan 1/04, ja operaatioon parin päivän päästä tapahtumasta, oli nimittäin pahastai pois paikoiltaan. Donjoy-tuki polvessa liikuin 6 viikkoa, 3 viikkoa ei varausta, ja taivutuskulmaa ilman, sitten täysivaraus ja 40 asteen taivutus. 6:n viikon päästä kovaa jumppaa, ja eihän polvi taivu, ei - narkoosissa laitettiin liikkeelle......no ei hyvä vieläkään.
      Nyt sitten olen menossa etu- ja takaristisideoperaatioon, kun polvi löysä ja ei ponnistusvoimaa.
      Tuo sisäsivun kipu kertonee myös sinulla sen, että ns. mediaalinen meniski eli kierukka revennyt, ja se hankaa ja aiheutta kipua.
      Polvi on niitä ihmisen kipeimpiä niveliä, ja tärkeä liikkumisen kannalta..kannattaa hoitaa ajissa kuntoon, ja ehdottoman tärkeää on hyvät reisilihakset!!!!
      Jumppaa, jumppaa..ja tsemppiä!!!!

    • ACL

      Jos polvilumpio on todella mennyt ensimmäistä kertaa kokonaan sijoiltaan, on polvesi toipumassa tavanomaista nopeampaa.
      POlvilumpion sijoiltaanmeno hoidetaan pääsääntöisesti nykyään ei-leikkauksellisesti, ellei lumpiosta ole lähtenyt irtokappaletta polviniveleen tai lumpio ei pysy ollenkaan paikallaan. Liitännäisvammat toki voivat vaatia erikseen operaatiota.
      Sijoiltaanmenon perushoito on tuki/sidonta ja liikesektorin vähittäinen lisäys muutaman viikon kuluessa ja fysioterapian pääpaino on reisilihasharjoittelussa.
      Nivelsiteiden kunnosta saa hyvän kuvan ortopedin käsin tehdyssä tutkimuksessa.

    • kaisa

      Minulle meni kesällä ensimmäisen kerran polvi sijoiltaan. Paraneminen kesti noin 1kk, 2vko en siloin pystynyt varaamaan jalalle lainkaan. Ei muuta, mutta tämän jälkeen ei polvesta ole tullut enää tervettä :( POlvilumpio tuntuu koko ajan semmoiselta ''löysältä'', jota saa helposti sormillakin siirettyä. Sijoiltaan se on mennyt ton jälkeen jotain 5-6krt syksyn aikana, ja joka päivä saa aina pelätä, että se menee taas pois paikoiltaan. Lääkäri suositteli leikkausta, mutta itse en ole vielä asiaa sisäistänyt. Onkohan jollakin kokemuksia operaatiosta? Sen tiedän, etten kovin kauan enää näinkään pärjää.

      • nimetön

        Sinun tapauksesi kuullostaa vielä pahemmalta.. Itse pystyin astumaan jalalla jo parin päivän päästä! Ja polvi ei tunnu löysältä, mutta naksaa kummasti esim. portaita alas kuljettaessa ja joihinkin kulmiin taivuteltuna pistää.. Olen lueskellut että tälläisiä polvivammoja voidaan hoitaa leikkaamalla tai tähystyksellä (reiän kautta korjataan vika, on KUULEMMA easy cake juttu..) Mutta tarkemmin kannattaa lääkäriltä kysellä!
        Rohkeasti lääkärin juttusille! Menen itsekkin jos alkaa näyttää huonolta..Tähän asti kaikki suht ok.!


      • Anonyymi
        nimetön kirjoitti:

        Sinun tapauksesi kuullostaa vielä pahemmalta.. Itse pystyin astumaan jalalla jo parin päivän päästä! Ja polvi ei tunnu löysältä, mutta naksaa kummasti esim. portaita alas kuljettaessa ja joihinkin kulmiin taivuteltuna pistää.. Olen lueskellut että tälläisiä polvivammoja voidaan hoitaa leikkaamalla tai tähystyksellä (reiän kautta korjataan vika, on KUULEMMA easy cake juttu..) Mutta tarkemmin kannattaa lääkäriltä kysellä!
        Rohkeasti lääkärin juttusille! Menen itsekkin jos alkaa näyttää huonolta..Tähän asti kaikki suht ok.!

        Itsellä ollut samanlaista ongelmaa minulla on lähtenyt polvilumpio 2kertaa paikoilta ekan kerran 6 luokalla ja toinen kerta oli jo 3vk sitten pystyn kävellä normaalisti mutta rappusten ylös meno sillä jalalla on todella hankalaa alkaa pistelemään myös välillä polvi naksahtelee jos sitä siirtää eri kulmaan en tiedä onko se normaalia mutta isompaa ongelmaa ei ole vielä tullut


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itsellä ollut samanlaista ongelmaa minulla on lähtenyt polvilumpio 2kertaa paikoilta ekan kerran 6 luokalla ja toinen kerta oli jo 3vk sitten pystyn kävellä normaalisti mutta rappusten ylös meno sillä jalalla on todella hankalaa alkaa pistelemään myös välillä polvi naksahtelee jos sitä siirtää eri kulmaan en tiedä onko se normaalia mutta isompaa ongelmaa ei ole vielä tullut

        onko normaalia näin vanhan aloituksen nosto ?


    • ExC

      Itselläni meni aikalailla tasan kaksi vuotta sitten polvilumpio sijoiltaan, lisäksi lumpiosta irtosi noin sentin mittainen kappale, joka poistettiin tähystysleikkauksella. Lääkäri sanoi että lumpion liikerataa ohjailevat siteet voidaan "kiristää" leikkauksella, jos on löystyneet pahasti, mutta että niiden pitäisi muistaakseni palautua itsekseenkin jonkun verran. Toipuminen itselläni eteni suht nopeasti. Sen verran polveeni jäi vaivaa, että se naksuu taitettaessa suurella liikeradalla aika kuuluvastikin (asennosta riippuen), ja itsekin pystyy tuntemaan, kuinka lumpio hakee rataansa liikkuessaan.
      Joku jo mainitsikin, että reisilihasten kunto on hyvin tärkeää, ja itse kyllä olen aivan samaa mieltä. Vahva reisilihas tukee lumpiota ja estää sen menemistä pois paikoiltaan. Oman oikean jalkani (siitä meni siis se polvi) reisilihas ei oikeastaan vieläkään ole yhtä vahva kuin toinen, ehkä varon jotenkin vaistomaisesti vielä polveani. Oikea polvi ei tunnu edelleenkään niin joustavalta kuin toinen, mutta se johtunee pienemästä reisilihaksesta.

      Mutta tsemppiä sulle, ja kannattaa reenata jalka hyvään kuntoon!

    • Sad

      Itselläni meni viime marraskuussa polvilumpio sijoiltaan, ja lääkäri sanoi että yleensä kun lumpio menee sijoiltaan niin mitään muuta ei käy.

      • Polvisijoitaan(ko?)

        Minulla on mennyt 1 kerran polvi osittain sijoiltaan jalkapallossa, kipu oli vihlovaa ja todella kovaa. ja silloin lääkäri sanoi, että siinä oli "nivelsidevenähdys" ja että vaivojen ei pitäisi jatkua. Lääkäri määräsi "vain" viikon liikuntakiellon. No, minäpä sitten rupesin liikkumaan n. viikon päästä uudestaan "kevyesti" (aktiiviharrastan pesäpalloa ja käyn lenkeillä) Kävellessä rupesi tuntumaan outoa vihlomista. Ajattelin, että ei se niin vakavaa ole. No noin puoli vuotta sen jälkeen kipujen loputtua melkein kokonaan, menin pelaamaan suojalista. Siinäpä kävi sitten niin, että lumpio meni kokonaan paikaltaan ja kun ohjaaja tuli auttamaan, yritin suoristaa polven, tuntui siltä, että se olisi ikäänkuin mennyt takaisin.

        Menin lääkäriin ja hän otti verta pois polvesta ja käski aloittaa nopeasti reiden vahvistusta. Kuulemma, jos polvi menee vielä paikaltaan, on edessä kiristysleikkaus.Hän ei oikein ollut varma muista hoitotoimenpiteistä, mutta sanoi, että polvituki pitäisi ostaa mahdollisimman nopeasti ja sitä pitäisi ruveta käyttämään, no polvi oli TODELLA kipeä 2-3 päivää ja minulla oli kepit. Nyt ei ole muita kipuja, kun että hölkkääminen ja juokseminen sattuu/vihloo pikkaisen. Menen erikoislääkärille, että hän voi tutkia polven kunnolla. kuten jo sanoin, harrastan aktiivisesti pesäpalloa ja tämmöinen "epätietoisuus" ärsyttää.

        Luin jostain netistä, että jos on leikkauksessa, niin sen jälkeen ei saa puoleen vuoteen urheilla :( Byyh .


    • Tyttöpieni.

      Hei, lueskelin viestejä siksi että olisin läytänyt neuvoja kipujen lievitykseen ja kuntoutukseen muutaki kuin reisilihasten vahvistamista. Eli siis särkyä on VIELÄKIN hieman.

      Minulla meni kuulemma toisen kerran jo vasen polvilumpio sijoiltaan 1. syyskuuta. Nyt toisella kerralla oli aluksi viikon verran kyynärsauvat ja kun menin lääkäriin että olisin samalla antanut sauvat pois sain ne vielä seuraavaksi kahdeksi viikoksi. Edelleinen sijoiltaan meno tapahtui lokakuussa 05. Pelaan salibandya, olen maalivahti ja vasta 14 vuotias. Polvea särki melkein öin ja päivin. Ensimmäiseen viikkoon tai kahteen jouduin pitämään jalan about 70 asteen kulmassa, eli tyyny alla joka yö. ei mukava, en meinannut saada unta.

      Minuakin alkanun mietityttämään ja myös valmentajaani että olisiko siteille tapahtunut myös jotain? Polvi vielä kohta kahden kuukauden jälkeen turvoksissa, kävelen jo hyvin, mutta viikon verran kepeistä pois pääsemisen jälkeen portaissa kulkeminen oli kivuliasta.

      Minulla myös alkaisi tänä sunnuntaina kauden pelit ja perjantaina ensimmäistä kertaa tapahtuneen jälkeen pitäisi kokeilla maalin suulle asettumista. Mitä mieltä? Turhan aikaista yrittää alkaa taas pelaamaan?

      Ensi kerralla kun tuo polvilumpio menee sijoiltaan niin lääkäri sanoi että se olisi leikkauksen paikka. Alkanut itseä pelottamaan leikkaus, polvilumpion sijoiltaan menon uusiutuminen ja että saanko/pystykö jatkamaan salibandyn peluuta, koska se on maailmani tärkein asia etttä saan sitä harrastaa. Mielipiteitä?

      • Tyttöpieni.

        Anteeksi, äskeisestä viestistäni unohtui sanoa että kesällä, ennen sisätreenejä (eli polvilteen menoa kevään jälkeen) ensin vain juostessa tuntui että siinä polven alapuolella kuin tuo sääriluu painaisi jotain, mutta se painamisen tunto jatkui uusimman sijoiltaan menon jälkeenkin. Olisiko mahdollista siis, että jokin luu tai edes joku irtonainen osa painaisi jotain sääressäni/polven ala puolella.?


    • paskaaat

      Täällä samoja ongelmia. Toinen lumpion menny sijoiltaan n.10 kertaa ja toinen kerran. Nyt vasta pääsen leikkaukseen. Toisessa polvessa on nivelsiteet jo niin löysällä että en edes enään tunne varsinaista kipua kun lumpio menee sijoiltaa, inhottavalta se toki tuntuu. Tietääkö joku miten kauan noista kiristysleikkauksista yleensä toipuu?

      • v-1980

        Minulla leikattiin lumpion sisäsyrjän tukisiteet ensimmäisen sijoiltaan menon jälkeen, 6vk kokojalka kipsi jonka jälkeen alkoi kova kuntoutus polvea ei tuumannu saada koukkuun muuten kuin väkisten rusauttamalla.Sen jälkeen sijoiltaan menoja on ollut useta myös toisessa jalassa, onneksi olen saanut ensimmäistä lukuunottamata muilla kerroilla itse väännettyä lumpion paikoilleen :)oli kivulias se ensimmänen kerta,. mielipiteeni omasta leikkauksestani on ettei siitä ollu mitään hyötyä.


      • Yuukkis
        v-1980 kirjoitti:

        Minulla leikattiin lumpion sisäsyrjän tukisiteet ensimmäisen sijoiltaan menon jälkeen, 6vk kokojalka kipsi jonka jälkeen alkoi kova kuntoutus polvea ei tuumannu saada koukkuun muuten kuin väkisten rusauttamalla.Sen jälkeen sijoiltaan menoja on ollut useta myös toisessa jalassa, onneksi olen saanut ensimmäistä lukuunottamata muilla kerroilla itse väännettyä lumpion paikoilleen :)oli kivulias se ensimmänen kerta,. mielipiteeni omasta leikkauksestani on ettei siitä ollu mitään hyötyä.

        Minulla meni kesällä 2008 polvilumpio sijoiltaan oikeasta jalasta. Sattuipa niin ikävästi, että sai kolhaistua sellasen 20 snt kolikon kokoisen (ja paksuisen) palan reidestä ulkosyrjältä mukanaan. Pala poistettiin minulta 9 kk tapahtuman jälkeen, kun se aiheutti minulle liikaa komplikaatioita (jatkuva turvotus, kun se hinkkasi kudoksia vasten yms.)
        Tämä pala oli kuitenkin liian pieni takaisin ruuvattavaksi. (olisi haljennut)
        Nyt minulla on tuo polvilumpion "ura" loivempi, ja kärsin luksaatioista lopun elämääni, koska se pieni lohjennut pala oli kyllä pieni, mutta hyvin merkittävä. :< Ratkaisu on: kehittää oikeasti lihaksikkaat reidet tai sitten jokin proteesi palan tilalle jostain muusta materiaalista kuin luusta, mutta siinä olisi ongelmana sitten hylkimisreaktiot. Voivoi minua rampaa.


      • tiimus
        Yuukkis kirjoitti:

        Minulla meni kesällä 2008 polvilumpio sijoiltaan oikeasta jalasta. Sattuipa niin ikävästi, että sai kolhaistua sellasen 20 snt kolikon kokoisen (ja paksuisen) palan reidestä ulkosyrjältä mukanaan. Pala poistettiin minulta 9 kk tapahtuman jälkeen, kun se aiheutti minulle liikaa komplikaatioita (jatkuva turvotus, kun se hinkkasi kudoksia vasten yms.)
        Tämä pala oli kuitenkin liian pieni takaisin ruuvattavaksi. (olisi haljennut)
        Nyt minulla on tuo polvilumpion "ura" loivempi, ja kärsin luksaatioista lopun elämääni, koska se pieni lohjennut pala oli kyllä pieni, mutta hyvin merkittävä. :< Ratkaisu on: kehittää oikeasti lihaksikkaat reidet tai sitten jokin proteesi palan tilalle jostain muusta materiaalista kuin luusta, mutta siinä olisi ongelmana sitten hylkimisreaktiot. Voivoi minua rampaa.

        En tiiä teistä mutta tää on synnynnäinen. Sen nimi on joku hiivatin patella luksaatio. Se väli missä polvilumpio liikkuu ,niin se on liian laakee. Olen pitänyt polvitukia ja on määrätty reisilihas harjoituksia.
        Minulla ei ole haljennut lumpio (onneksi) mutta kyllä se sattuu. Minulle tehdään leikkaus.


      • kokk..
        tiimus kirjoitti:

        En tiiä teistä mutta tää on synnynnäinen. Sen nimi on joku hiivatin patella luksaatio. Se väli missä polvilumpio liikkuu ,niin se on liian laakee. Olen pitänyt polvitukia ja on määrätty reisilihas harjoituksia.
        Minulla ei ole haljennut lumpio (onneksi) mutta kyllä se sattuu. Minulle tehdään leikkaus.

        mulla meni tossa 3pv sitten polvilumpio pois paikaltaan ja sain sen sitten paikalleen ihan vaan suoristamalla jalan, molemmat polvet mennyt ainakin 7kertaa, ja ensimmäisen kerran tossa 04- vuonna. mulle on ehdotettu myös leikkaushoitoa mutta en ole suostunut, niin monella tutulla menny pilalle.. vaikka olen jo ns. "vanha konkari" näissä asioissa pitikin kysyä että kuinka kauan muilla on kestänyt turvotus sen jälkeen? musta tuntuu että polvi sekä reisi turpoaa entistä enemmän kun päiviä vierähtää, kamala paineen tunne jalassa ja koukkuun laittaminen on hyvinkin vaikeaa, paine sen kuin yltyy,


      • Hyvä tulee!
        kokk.. kirjoitti:

        mulla meni tossa 3pv sitten polvilumpio pois paikaltaan ja sain sen sitten paikalleen ihan vaan suoristamalla jalan, molemmat polvet mennyt ainakin 7kertaa, ja ensimmäisen kerran tossa 04- vuonna. mulle on ehdotettu myös leikkaushoitoa mutta en ole suostunut, niin monella tutulla menny pilalle.. vaikka olen jo ns. "vanha konkari" näissä asioissa pitikin kysyä että kuinka kauan muilla on kestänyt turvotus sen jälkeen? musta tuntuu että polvi sekä reisi turpoaa entistä enemmän kun päiviä vierähtää, kamala paineen tunne jalassa ja koukkuun laittaminen on hyvinkin vaikeaa, paine sen kuin yltyy,

        Mulla meni vasemman jalan polvilumpio osittain sijoiltaan ensimmäisen kerran elämässäni 13.2.10. Oli naukannu mukanaan ulkoreidestä n. 1cm mittaisen palasen rustoa mennessään. Polvi leikattiin ja kiristettiin sisäreidestä jotain jännettä/sidettä jotta ei tapahtuis vastaavaa enää uudestaan. Kävelin kahella kepillä 4 viikkoa, nyt vielä yhellä kepillä pari päivää jotta lihakset tottuu normaaliin rasitukseen. Polvi on vieläkin vähän turvoksissa, vaikka taphtuneesta on yli 5 viikkoa, mutta joka päivä laskee vaan ja fysioterapeutin mukaan polven liikkuvuus on tosi hyvä siihen nähden, kuinka vähän aikaa leikkauksesta on menny. Polvi taipuu about 120 astetta ennen kuin turvotus alkaa ottamaan vastaan. Kipuja polvessa ei ole ollut, portaita en tosin voi vielä kävellä normaalisti alas ilman että vihlasee. Toukokuussa kuitenkin pitäisi olla ihan suht hyvässä kunnossa ja ajan myötä polven pitäisi palautua ihan entiselleen!


      • Vikiiiiii12
        Hyvä tulee! kirjoitti:

        Mulla meni vasemman jalan polvilumpio osittain sijoiltaan ensimmäisen kerran elämässäni 13.2.10. Oli naukannu mukanaan ulkoreidestä n. 1cm mittaisen palasen rustoa mennessään. Polvi leikattiin ja kiristettiin sisäreidestä jotain jännettä/sidettä jotta ei tapahtuis vastaavaa enää uudestaan. Kävelin kahella kepillä 4 viikkoa, nyt vielä yhellä kepillä pari päivää jotta lihakset tottuu normaaliin rasitukseen. Polvi on vieläkin vähän turvoksissa, vaikka taphtuneesta on yli 5 viikkoa, mutta joka päivä laskee vaan ja fysioterapeutin mukaan polven liikkuvuus on tosi hyvä siihen nähden, kuinka vähän aikaa leikkauksesta on menny. Polvi taipuu about 120 astetta ennen kuin turvotus alkaa ottamaan vastaan. Kipuja polvessa ei ole ollut, portaita en tosin voi vielä kävellä normaalisti alas ilman että vihlasee. Toukokuussa kuitenkin pitäisi olla ihan suht hyvässä kunnossa ja ajan myötä polven pitäisi palautua ihan entiselleen!

        Tänään harkoissa kaaduin polvi eellä laitaan (ei ollut varusteita) ja lumpio on painunut sisään ja kävely on kivuliasta, Jäälle pitäisi päästä mahdollisimman pian, onko neuvoja?


    • littlemissfear

      joo mulla meni ilmeisemmin polvilumpio sijoiltaan tänään, pelasin jalkapalloa ja sit kuulu vaan kamala ääni ja polveen tuli kipu. Sillon se ei ollu vielä menny kokonaan sijoiltaan vaan oli melkein menny. Tuntu et joku ei ois paikallaan siellä, mut sit mä lähin isän kyydillä kotia kohden ja kävely oli kivuliasta ja hankalaa. Sitten kotona olin vaihtamassa housuja niin tunsin muljahuksen polvessa ja sit jotenkin automaattisesti painasin sen muljahtaneen jutun ( siis tässä tapauksessa se oli se polvilumpio) paikalleen. Sit siinä oli vaan sellanen kipu ja sen jälkeen kävely oli helpompaa mutta yhä kivuliasta. Nyt tää polvi on vaan turvoksissa.

      Pitäsiköhän käydä lääkärillä.

    • 13v.

      Mulla meni toissapäivänä polvilumpio sijoiltaan Ju-Jutsu treeneissä. Oma vika se tavallaan oli kun en muistanut kääntää tukijalkaan ettei tätä olisi tapahtunut. Geenitkin ikävä kyllä autto asiaan kun äidille ja isoäidille myös mennyt polvilumpio sijoiltaan mun ikäsenä. Mutta se ero on et mun polvea ei tarvinnu leikata. :) Mut silti noin 6 viikkoa ortoosia on jalassa pidettävä... Ei siinä muuta kuin polvitukea hankkimaan ja vakoilemaan mitä treeneissä tyypit tekee :D

    • *itkee*

      Hei kaikki...
      Mulla meni kuulkaas polvi ensimmäistä kertaa kun olin 8.v, nyt täytin juuri 14.v ja polvi on mennyt jo kolmetoista kertaa sijoiltaan. Kaksi kuukautta sitten tehtiin leikkaus jossa rakennettiin uudelleen polven sisäreunan nivelsidettä. (jos nyt lääkärin höpötyksistä oikein tajusin). Polvessani on nyt kaksi ruuvia ja olen käynyt samalla fyssarilla jo tooodella monta kertaa. Tänään oli taas fyssarin aika.
      Mulla on ollut ongelmia polvea jännittävän lihaksen kanssa, ja se hädin tuskin toimii. En pysty jännittämään polveani. Kirurgi oli viime visiitillämme sanonut, että se on aika yleistä tämän tietyn leikkauksen jälkeen naisilla, kuulemma liittyy jotenkin polven hermotukseen. Aivoista ei kuulemma vain tule mitään viestiä jalkaan, se kuulemma saattaisi mennä pois ihan vaan kovasti ajattelemalla. Voi että, kun oli täyttä kukkua. Ajattelin asiaa sitten kotona, ajattelin asiaa kolme tuntia! Ja yritin. Ei ollut kuulkaas mitään hyötyä. Olen saanut fyssarilta koti treenejä, monta sataa liikettä päivässä, mutta vaikka kuinka teen, mikään ei auta. Tänään sain fyssarilta tietää että polven pitäisi toimia jo, hän ei kuulemma löydä siitä mitään mikä saataisi estää polven jännittymisen. Hänen mukaansa tämä ei ole enää normaalia, kuulemma aikoo jutella kirurgini kanssa siitä mitä voitaisiin tehdä, kenties sähköhoidosta. Alan hiljalleen vaipua epätoivoon, on hyvin epätodennäköistä että pystyisin enää esim. Juosta. Voimistelunkin jouduin lopettaa. ;(
      Ja nyt te valitatte kun teillä on jotain kerran mennyt polvi. Te selvisitte helpolla!
      Kaikki eivät ole niin onnekkaita... JA HITTO SOIKOON JOS ON JOTAIN EPÄTAVALLISIA KIPUJA, ILMOITTAKAA LÄÄKÄRILLENNE!

      • AurinkoistaKevättä

        Tsemppiä ja jaksamista sinulle polven kuntoutuksen kanssa! Tämän tyyppisten vaivojen parantuminen kestää tosiaan usein pitemmän aikaa, mutta etenemistä tapahtuu ihan varmasti!
        Sähköimpulssihoidolla voisi hyvinkin saada lisää tuntoa ja liikettä polven alueelle. Ystävälleni oli paljon apua tuosta hoidosta murtuneen olkavarren kuntoutuksessa.


    • sade

      Vaati todella paljon sinnikkyyttä.... Mullakin leikattin toista kuukautta sitten, myös monen sijoiltaanmeno kerran jälkeen..Pikku hiljaa kävely alkaa sujua mutta JOKA IKINEN päivä treeniä ja MONTA kertaa ja fyssaria monta kertaa viikossa.. polvi on monesta kohtaa tunnoton joten välillä kävely tuntuu kun astuisi "ilmaan", mutta kunhan hermopäät löytää uusia teitä niin sekin palautuu... Ei mikään helppo homma tämäkään mutta ei se polven sijiltaanmenokaan ole kovin miellyttävä joten toivottavasti löydät lihakset siinä polvessa ja saat treenattua!

    • Paniikki päällä

      Itselläni on myös ollut polvilumpion kiristysleikkauksen ( tehtiin jännesiirrolla ) ongelmia saada signaali yhdistämään aivojen ja reiden lihasten kanssa....Suurempi ongelma on kuitenkin tällähetkellä juuri äskettäin tapahtunut kompurointi, jonka seurauksena otin tukea maalisuussa leikatulla jalalla ja ponnistin himan kyykystä ylös suoraksi itseni. Samassa polvessa naksahti. Se ei ollut mitenkään "normaalin" kuuloinen, joten pistin kylmää ja kohoa. Pahempaa turvotusta ei tullut, mutta hieman viiltävää kipua. Lisäksi polvilumpio alkoi liikkua, jota se ei ole tehnyt leikkauksen jälkeen ollenkaan. Hysteria siinä sitten iski, että nytko leikkaus meni pilalle...
      ONKO JOLLAIN KOKEMUSTA VASTAAVASTA ? OSAAKO JOKU SANOA KUULUUKO LUMPION LIIKKUA TÄMÄNLAISEN LEIKKAUKSEN JÄLKEEN ?
      Konsultaatiotakin saan vasta lääkäriltä tulevana maanantaina, siihen on kuitenkin pitkä aika....

      • sade

        Lääkärin mukaan leikkauskohta on 70% parantunu neljän viikon jälkeen ja 90% kahdeksan viikon jälkeen joten eiköhän jänne ainakin olis parantunu... Itselläni viiltävää kipua polvilumpion keskellä silloin tällöin, ja jopa jonkinlainen "naksahdus" välillä. Polvilumpio liikkuu ihan normaalisti, vaikkakin kovin jäykkä. Mitä enemmän liikkuu ja käyttää polvea normaalisti niin sitä vähemmän se naksuu ja oireilee.


    • asdddddddd

      aika moni puhuu kuntoutuksesta ja treenistä, niin haluisin tietää että miten treenaatte niitä reisilihaksia?

    • polvi sano poks

      Kävin juuri ortopedillä tarkistuttamassa polven...meni tässä 4 päivää sitten 2. kerran lumpio sijoiltaan siten, että jäikin kokonaan sivuun. Ambulanssi keikka tuli.

      2004 oli 1. kerta kun oli kunnon patella luksaatio. Sittemmin on ollut sijoiltaanmeno tuntemuksia melkeinpä vuosittain esim. ollessani koiran kanssa lenkillä eli ns. subluksaatioita.

      Kyselisin nyt vain ihan mielenkiinnosta, onko joku käynyt polvileikkauksessa ja onko kokemuksia, kuinka hyvin leikkaushoito on auttanut? Ortopedi pisti lähetteen sairaalalle selvitykseksi leikkaustarpeesta ja suositteli leikkausta. Toki sanoi myös reisilihaksen treenaamisen tärkeäksi, mutta sanoi että kyse on enemmänkin rakenteellisesta viasta...omalla kohdallani voin kyllä myöntää säännöllisen liikunnan ja reiden treenaamisen vähentyneen polvioireiden takia, eli eihän se herkkua ole liikkua kun on kipuilua polven rasituksessa (mitä ikinä teetkin).

      Kysyisin teiltä hyvät ystävät, mitä luulette olisko leikkaus se oikea...vai helvetillinen lihaskunnon kasvatus...koskaan kai ei ole liian myöhäistä? Siihen vain treenitilanteessa kunnon patellatuet????

    • Minä en niinkään urheile eli en ole mikään koripalloilija, juoksika tms.., vaan lenkkeilen normaalisti kävellen.

      Omatarinani polven sijoiltaan menemisestä:

      Seurustelin vuonna 2011 yhden miehen kanssa ja omistan 2 koiraa.

      Olin koirieni kanssa tavan mukaan ulkona ja pelasin ns jalkapalloa eli siis potkin puolityhjää koripalloa koirilleni, kun yks kaks vasemmasta polvesta meni polvilumpio pois paikoiltaan (mennyt monta vuotta sitten, ennen tätä tapahtumaa ja nivelkierukka löystynyt sitä mukaan) ja samaan läjään murtui sitten vasemmasta jalasta nilkka.

      Pääsin leikkaukseen 13.03.2012 eli tasan 9kk sitten.

      Leikkaus onnistui erittäin hyvin, mutta siltikään en uskalla juosta, vaikka lääkärit sanoivat, että voin juosta viimeistään toukokuussa 2012.

      Polveni kuitenkin naksahtelee vielä, vaikka se on leikattu ja nivelkierukka vai mikä nyt lie nimeltään onkaan, niin on kiinnitetty oikeaan kohtaan 3 ruuvilla kiinni.

      En tiedä sitten että onko leikkaus loppujen lopuksi onnistunut, koska se kuitenkin naksuu aina välillä ja kipuaaltoja tulee jonkin verran.

      En ole käynyt lääkärissä näyttämässä polvea ja tiedän että pitäisi.

      Onneksi pystyn kuitenkin normaalisti kävelemään ja toivuin leikkauksesta erittäin nopeasti.

      Aloin kävelemään jo 14.03.2012 pieniä matkoja sisällä ilman kyynärsauvoja ja pikkuhiljaa jätin ne pois.

      Nyt kaikki on muuten hyvin, mutta kuten jo pariin kertaan jo mainitsinkin, niin polvi naksahtelee välillä ja kipuaaltoja tulee jonkin verran, jotka kyllä särkylääkkeellä menee ohi.

      Yhteydenotot: [email protected]

    • muffi5

      Ihan kiva, että jengi jakaa täällä kokemuksiaan, mutta jos omaan polveesi sattuu/se naksuu/on turvonnut niin MENKÄÄ LÄÄKÄRIIN. On ihan turha täällä kysellä, että mikähän omaa polvea vaivaa ja onkohan leikkaus hyvä idea. Mulla meni itsellä ekaa kertaa polvilumpio sijoiltaan vuoden alussa ja se sattui aivan saatanasti. Jalka tuettiin suoraksi kahden viikon ajaksi, ja about sen kaksi viikkoa se oli hyvin kipeä. Tämän jälkeen saranaortoosilla kolmeksi viikkoa 90asteeseen ja loppu 3 viikkoa vapautettu. Olin 9 viikkoa sairaslomalla. Itse treenasin tosin paljon reisilihasta, loppuajasta ihan salilla asti. Nyt odotan magneettikuvien tuloksia, koska halusin ehdottomasti, että sellaiset otetaan. En luota pelkkään julkisen puolen yleislääkärin käsikopelointiin ja sanoihin "no ei täällä kai ole mitään menny". Hommatkaa vakuutukset, niin pääsette yksityiselle ;) Toivon, että leikkausta ei tarvita minun kohdalla. Polvi tuntuu jo hyvältä, tosin "paljaalla" kävely on vielä aika varomista.

    • sportgi

      Heips. Mulla meni juuri 3pv sitten polvilumpio sijoiltaan, kun kävelin. Onnekseni se muljahti takaisin, kun jalka petti kivun takia ja jalkani suoristu siinä samalla. No liikunta tunnillahan toi tapahtu ja taxilla sitä terveyskeskukseen mentiin. Olen siis 13 vuotias.. kolmen tunnin tutkimuksen jälkeen jalassa tukiside (mielestäni ei auta yhtään) ja kepit ainakin 2vk.. pitäisi noilla kepeillä selvitä P!INKin keikka, synttäritkin ja kevätjuhla.. Lääkri kertoi, että jos kesällä tuntuu pientä muljahtelua niin se oisi sitten laikkaukseen. Nivelet kiristetään, että ei sitten uudestaan mene. Voisin vaikka heti mennä leikkaukseen, jotta ei tarvisi alkaa urheilua vähentämään polven takia. Tanssia ku harrastan ja tykkään muutenkin liikkua paljon.

    • gnweih

      Sain perjantaina kuulla että on menny polvilumpio sijoiltaan. Ja polvi on siis ylempänä kuin normaalisti joka raastaa tällä hetkellä reisilihasta. Ja toi on ny jämähtäny tohon eikä viel tehty mitään. Onko kellään kokemusta tälläsestä?

    • Elämäonkokokokoko

      Mulla meni talvella 2010 yllättäen polvilumpio toiselle puolelle ja sen jälkeen olen kamppailut sen vamman kanssa. Lääkärit sanoi minulle tylyn tuomion:
      Koko loppu elämäsi kun urheilet sinulla TÄYTYY olla tuki ja olla varovainen... Olen vasta nuorityttö..

    • larppa2

      mun lumpio on mennyt sijoiltaan ainakin yli 30 kertaa ensinmäisen kerran se lähti pois paikoiltaan vuonna 2008-2009. Tämän takia joudun leikkaukseen siellä minulle tehdään jännesiirre,sauvat siitä sitten kuus viikkoo,eikä painoo jalalle yhtään. Tai se on ihan sama oisko sitä leikkausta tehty vai ei. Oon nyt 15.v ja halusin kertoo tän siks,että mäkin pelkään joka ikinen päivä,että se lähtee pois paikoiltaan. Mikä helpottaisi minun pelkoani?

    • joujou27

      Mulla meni 09/13 polvilumpio sijoiltaan.
      Ensihoitajat sen paikalleen nytkäytti, voi sitä kivun määrää, kun eivät sitten mitään esilääkitystä antaneet. 4 viikkoo "jäykkä" 30 asteen ortoosi(eli se jalka tuki). Viikon aktiivisesti käytin keppejä, koska olihan tuo ihan sairaan kipee. Sitten en käyttäny enää kotona, mutta sattu ihan saatanasti, mutta ajattelin että hyvin se menee - ilman kipuja ei voi olla tuloksia! No sitten 2 viikon jälkeen, kolmannen viikon alussa jätin kepit vallan, edelleen jalassa oli tuo härpäke. Sitten 4 viikon jälkeen pääsin koko paskasta eroon ja eihän se jalka taipunu kun sen 60 astetta kun väkisin väänsi! Noin 2 viikko "klonkkasin" kun pääsin tuesta eroon. Ja pienesti se kävelyvauhtikin kasvoi koko ajan. Ja rappusten alastulo sattu paljon kauemmin.

      Kävin myös alkuvaiheessa magneettikuvassa, ja kaikki oli ok, mikään ei mennyt "rikki".

      No 3kk tapahtuman jälkeen kaikki oli ok. Mulle sanottiin et voin alkaa elään normielämää. Olin parantunu kuulemma tosi hyvin. Polvet taipu saman verran ja kaikki ok. Kuntoutu törkeen nopeesti normaaliksi.

      Ja paras hetki.

      MUTTA nytsiinä on alkanu jotain paskaa napsumista sisäsyrjällä, ja ei oikeestaa satu, mutta pelkää et se muljahtaa uudestaa. MITÄ SHITTIÄ! Luulin olevani jo ok.

    • omat kokemukset

      En ole ammattilainen mutta minulla on muutama ajatus jotka saattavat auttaa teitäkin löysästä polvilumpiosta kärsiviä. Vinkkini liittyvät lähinnä välttämään semmosia asentoja tietoisesti, joissa polvilumpiolla on suurempi mahdollisuus liikkua paikaltaan ja vinkkejä ylipäätään vamman kuntouttamiseen.
      - Ensinnäkin kannattaa varoa urheilussa, että ei pidä jalkaansa aivan suorassa ns. ''lukossa''. Polvelle on paljon terveellisempi asento olla hieman koukussa, jolloin myös lumpio on painautunut sille tarkoitettuun kuoppaansa paremmin. Varsinkin suoralle jalalle tuleva kierto esim. oikealle, on malliesimerkki miten sen polvilumpion saa irti paikoiltaan. Eli kun urheilette, pitäkää sitä polvea hieman koukussa ja varokaa niitä kiertoliikkeitä. Esimerkiksi jalkapallossa sisäsyrjä syöttöjen tekemistä aivan ''lukko'' -suoralla jalalla antaa lumpiolle mahdollisuuden lähteä pois paikoiltaan.
      Ison eron myös huomaat kun koetat ensin liikuttaa lumpiota kun polvi on suora, ja sitten kun koukistat sen.
      -Toiseksi, jos vain toinen jalka kärsii löysästä patellasta eli lumpiosta. On tietenkin luonnollista alkamaan suosia sitä toista jalkaa.
      -Tehokkain juttu miten sen lumpion saa pysymään paikallaan on tietenkin kun päättää olla tekemättä ja välttää tekemästä jaloilla äkkinäisiä kiertoliikkeitä.. Polvilumpio voi liikkua yleisesti vain vasemmalle tai oikealle. Esimerkiksi kyykky liikkeessä polvilumpion on lähes mahdoton mennä pois paikoiltaan. Urheilussa tätä voi miettiä miten itse voisit välttää kiertoliikkeet jalalla ja suosia suoria liikkeitä. Ja huomiota kannattaa myös kiinnittää nilkan suuntaan ja asentoon. Esim. jääkiekossa yleisesti jos laitatilanteessa nilkka oisoittaa oikealle ja polvi saakin väännön vasemmalle(esimerkiksi taklauksen seurauksena), ja lumpio menee pois paikoiltaan. Oltaisiin se mahdollisesti voitu välttää jos nilkka olisi ollut paremmassa asennossa. Eli muun jalan kanssa samassa suunnassa, joilloin olisi vältytty tältä vääntävältä voimalta joka kohdistuu suuresti polveen.
      -Haluaisin vielä muistuttaa siitä, että polvitukien käyttö on hyvin tärkeää. Se ei tietenkään tee polvilumpion sijoiltaan menoa mahdottomaksi, mutta auttaa pitämään sen oikeassa paikassa. Ja melkein omakohtaisesti tärkeimpänä pidän sitä , että jos lumpio menee paikoiltaan, polvituki tai -proteesi saa lumpion yleensä menemään nopeasti takasin paikoilleen. ''Normaalin'' polvituen tai -proteesin lisäksi, kannattaa harkita kiertämään esim. ns. sukkateippiä polvumpion alapuolelle, polven ympäri. Tämä on auttanut varsinkin minua. Se ei aluksi varmasti tunnu mukavalta, mutta siihen voi tottua. Käytännössä teippi ajaa samaa asiaa mitä ns. jänteen siirtoleikkaus. Se kiristää polvilumpiota polven alapuolelta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sitä ei sovi laittaa liian kireälle eikä millä tahansa teipillä, koska iho ja ihon alla menevät verisuonet voi kärsiä. Joten sovella miten parhaaksi näet.
      -Viimeiseksi toivon teidän menevän kunnon asiantuntijalle jolla on pätevät taidot tutkia teidän polvet perusteellisesti. Omakohtaisena kokemuksena: oma lumpioni oli ''valahtanut'' sentin normaalia sivummalle (oikealle) ja olin jostain saanut samasssa rytäkässä jalkaan ''lättäjalan''. Joka vaikutti polven ja polvilumpion asentoon. On siis paljon muutakin kuin pelkästään reisilihas joka vaikutta tähän touhuun.

      Itselläni ei ole mennyt niin pahasti polvilumpio mitä osalla porukkaa täällä on ja siksi osa näistä minun vinkeistä ei toimi teillä. Mutta osalla voi, ja se sai minut kirjoittamaan tämän tänne. Tiedän kuinka ikävä tämä ongelma on ja siksi koetan auttaa näillä minun neuvoilla teitä saamaan polvilumpion kuntoon ja ehkä jopa kuntoutumaan kokonaan.
      Kiitos ja tsemppiä!

    • minä

      Eli mulla meni polvilumpio 1vk sitten paikoiltaan. Tein kärrynpyörän jalkapallo pelin alkulämpöissä. No sitten tuli ambulanssi ja laittoi takas paikalleen. Mentiin sairaalaan ja siellä ne totesi ettei edes tarvitse ottaa kuvaa. No ne koukisti mun jalan ihan kokonaan koukkuun ja se ei sattunut. Sitten se laittoi siihen semmosen liimasiteen ja sain kepit. (Olen siis 11v. ja harrastan jalkapalloa)
      Kuinka kauan mulla on urheilukieltoa? (futiksesta) Mielipiteitä?

    • Schatte

      Täytyy kommentoida,
      minä ^^ tais selvitä yllättävän helpolla. Mulla meni pari viikkoo sitten kävellessä polvilumpio sijoiltaan. Mulle määrättiin 6vk voimistelukielto, yhtä kauan (vähintään) on säädettävä ortoosi jalassa. Ensimmäiset 3vk polvi saa taipua 0-30 astetta (siis ihan järkyttävän vähän) ja seuraavat 3vk 0-60 astetta. Ja ikää mulla siis 15-vuotta.

      Tän perusteella sanoisin, että futista kannattaa välttää jonkin aikaa, koska sulla on luultavasti jänteet & siteet venynyt ainakin vähän ja se lisää riskiä, että jos siihen polveen lähiaikoina jotain osuu, niin voi mennä uudelleen paikoiltaan. Eli varovaisuutta ainakin jonkin aikaa, kannattaa esim. koulun terkkarilta kysyä neuvoa, millon saa pelata taas.

    • tyttö--

      Itselläni on menny todella monesti polvi sijoiltaan, pienestä asti. En enää tiedä onko se ihan normaalia, koska ikäähän löytyy vain sellaiset 15 vuotta.

    • 351

      Minulla meni polvilumpio jo toisen kerran pois paikalta. Särkee koko ajan enkä pysty varamaan jalalle painoa. Nyt kolmatta päivää turvoksissa ja ku yrittää varata painoa tuntuu että lumpio menisi uudelleen pois paikoilta. Olen 15.v

    • epänormaalimuksu

      Itsellä menee kivuitta molemmat polvilumpiot pois paikoiltaan. Vaaraa?

    • Olen kohta 24 v mies. Meni ekan kerran polvilumpi sijoiltaan(oikea), sählyä pelatessa maaliskuun puolessa välissä. Sellasta kipua en ole koskaan kokenut. Vuorokauden tarvi vain keppejä käyttää, ontumista n. 2 viikkoa jonka jälkeen alko kävely sujumaan normaalisti.

      Käytin 3 viikkoa vaivaan tarkotettua patellax polvitukea, joka tukee lumpiota ettei se pääse pois paikaltaan ja se stabiloituu paikalleen.

      3 viikon paikkeilla alotin tosissaan kuntoutuksen, aloin käymään salilla ja ihan perus reisilihas jumppaa ja aerobista, missä jalka saa liikettä. 150kg menee jalkaprässillä ilman mitään kipuja jalassa, vielä varuiksi pidän tukea jalassa kun teen jalkaprässillä.

      Eli jotka haluatte jalan nopeasti kuntoon, alottakaa reisilihas treeni mahollisimman nopeasti kun kipu antaa myöten. Rappusista on hyvä alottaa. Reisilihas on se, joka pitää lumpion kiinni jalassa.

    • Anonyymi

      Itellä meni noin viikko sitten lumpio pois paikoiltaan. 2 päivän jälkeen kävelin ilman sauvoja. Kipuja ei ole mutta jalka ei vaan mene koukkuun yli 90°. Tietysti jos jalka pääsee vääntymään niin silloin vielä vihlasee

    • Tosi masentavaa lukea muiden kertomuksia missä polvi on parantunut normaaliksi tosta noin vaan parissa viikossa.. Ittellä meni polvilumpio sijoiltaan 3 kk sitten ja kävelen edelleen sauvoilla. Jorvissa sitä ei sidottu kun mut päästettiin kotiin joten meni heti uudestaan. Magneettikuvassa oli repeämiä kuten sivusiteen repeämä ja pieni murtuma ja irtopala ja vauriota sielä ja täällä ja turvonnut se polvi on edelleen eikä ole missään vaiheessa tapaturmasta taipunut kovasta fysioterapiasta huolimatta. Niinpä fysioterapeutti oli sitä mieltä että fysioterapia lopetetaan koska siitä ei ole apua ja pitäisi tehdä leikkaus jossa polvesta otetaan mm. arpikudos pois joka estää runsaan turvotuksen lisäksi polven taipumisen. Jos menen istumaan sohvalle jalat maassa, toinen jalka jää pystyyn eikä taivu ikäänkuin siinä olisi suora luu lantiosta nilkkaan asti ja se vain sojottaa suorana ilmassa. Vaatii voimaa kun jalkaa yrittää taittaa koska se ottaa fyysisesti niin paljon vastaan. Ja kun jalkaa yrittää taittaa on kipu niin suurta että taju meinaa lähteä. Pystyn laittaa suoralle jalalle painoa mutta kävelyyn tarvitsee sauvoja koska jalka ei taivu. Kauankohan leikkausjonossa olo kestää että pääsisi takaisin töihin. Ja leikkauksesta kuntoutuminen kuulema myös kestää kauan. Eli noinkin pienestä asiasta kun polvilumpion sijoiltaanmenosta en varmaan ainakaan vuoteen pääse töihin tai kävelemään tai istumaan tai bussiin tai taivuttamaan jalkaa, masentaa :-(((((

    • Anonyymi

      Istuin väkisin sylissä

    • Anonyymi

      On hyvä, että näitä " vanhoja " ketjuja otetaan esiin. Polven viat on minulle harvinaista. Kun nyt on ollut ongelmia polvessa, on rauhoittavaa lukea, että muilla on ollut vikoja. Siis ei mitään hätää. Ei tämä niin rampauttavaa ole, kuin itse alkuun luulin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      117
      2625
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      255
      1148
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1094
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1054
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      930
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      923
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      896
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      832
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      799
    Aihe