Lapsen pipon ohjeesta aikuiselle sopiva?

Kerppi-

Haluaisin neuloa Novitan ohjeella pipon joka on lapsen mitoituksella, mutta aikuisen päähän sopivaksi. Kyse tästä ohjeesta:
http://www.novita.fi/cms.php?cms_cname=neulemallisivu&nlm_id=92910

Tulisiko piposta sopiva jos käyttäisi isoveli lankaa tai vähän paksumpaa lankaa kun tuo jo poistunut Samos? Se ihmetyttää kun yleensä kudon isoveljestä pipon aikuiselle käytän 80 silmukkaa, mutta tuossa ohjeessa on 92 silmukkaa niin tulisiko siitä liian iso jo kun muutenkin olisi paksumpi lanka mitä ohjeessa?
Samos ja Isoveli eivät kovin paljon paksuudessaan eroa toisistaan niin ihmetyttää kun lapsenkin pipoon käytetty 92 silmukkaa. Tosin nuo palmikothan syövät silmukoita ja pipo ei niin helposti jousta.

Tuosta ohjeesta silmukkamäärää vaikea alkaa muuttamaan kun pilaa kuvioinnin.
Tämäkin kyllä selväisi kokeilemalla, mutta olisiko ketään kokeneempaa joka osaisi sanoa onnistuuko tehdä aikusen koolla ja millä langalla kannattaisi?

5

121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • stardustO9

      Onpa nätti pipo!
      En minä ole osaavampi, yleensä on kokeiltava muutaman kerran.
      Mutta: tuolla näyttäisi olevan Novitan toinen palmikkopipon ohje Isoveli -langalle, ja siinä on silmukoita sama 92, puikoilla 5 ja 6. http://www.novita.fi/cms.php?cms_cname=neulemallisivu&nlm_id=93038
      Jospa tytön pipon ohjeesta poiketen käytät vähän paksumpia puikkoja. Kyllähän ne palmikot aina enempi silmukoita vaatii.

      • stardustO9

        No oli nyt ihan pakko kokeilla. En tunne Samos -lankaa, enkä sen paksuutta. Käytin Red Heart Soft -akryylilankaa, kun sitä sattui olemanaan vieressä. Se on pikkuhitusen Isoveli -lankaa ohuempaa (vyötteessä tiheys 17/10cm kun Isoveli on 15/10cm). Resori puikolla 4 ja palmikko puikolla 5. Kyllä se nyt juuri ja juuri noin 52 sentin päähän mahtuu, mutta voisi olla vähän löysempi. Tukka menee littaan ja pipon kuvio kärsii, jos on liian ahdas, joten annan jollekin pienempipäiselle.
        Ehkä kutosen puikko olisi ollut parempi. (tein siis 92 silmukalla)
        Sitä en vaan ymmärrä, kuka voi olla niin masokisti että yrittää neuloa pipon sukkapuikoilla. Kyllä siinä saa silmukoita keräillä useamman kerran. Käytän itse 40 sentin pyöröpuikkoja ja vasta kun kaventaessa ei enää venyttämälläkään yletä niin vaihdan samannumeroisiin tai vähän pienempiin sukkapuikkoihin.
        Myös noita nyppyjä en saanut nätisti, viereen jäi reikä eikä ne oikein asetu - ehkä niissä olisi voinut käyttää ohuempia puikkoja.
        Ensin vierastin tuota palmikkoraitaa, mikä kiertyy vain toiselle puolelle, mutta se on oikein nätti. Toisaalta, jos silmukoita pitäisi lisätä, niin siihen voisi tehdä 6 silmukan sijaan 8 silmukan palmikon - joko samaan suuntaan kiertyvän tai 4 vastakkain.


    • anner

      Tosiaan jo pelkkä puikkojen vaihtaminen isompaan vaikuttaa jonkin verran. Toki käsialasta riippuu toisaalta onko muuten tiheys ohjeen mukainen ja toisaalta tuleeko jo liian löysää jos kovasti puikkoja suurentaa. Melko pieni langan paksuneminen/puikkokoon suureneminen pitäisi kyllä jo vaikuttaa. Loppujen lopuksi lapsen pää ei ole ihan hurjan paljon pienempi kuin aikuisen. Mutta jos ohjeessa on kerrottu tiheys, niin mallitilkun neulomalla saisi varmimmin testailtua mikä olisi oikea lanka/puikkokoko. Pikku prosenttilasku oman pään ja ohjeen mittojen välillä vois olla sekin poikaa : )

    • Kerppi-

      Oho, oletpa sinä nopeasti pipon tehnyt! Kiitos kun jaksoit vaivautua pohtimaan asiaa. Pipo tulisi itselleni ja minulla on mielestäni vähän isompi pää. Tosin tykkään nafteista pipoista, koska ne venyvät vähän muutenkin käytössä, mutta se ei ole hyvä jos pipo jo alussa venyy niin että palmikot eivät näytä hyville. Ehkä minun pitäisi testata isoveli langalla ja tehdä 5 jos ei jopa 6 puikoilla. Tuo mallitilkku kyllä aika hyvä idis niin siitä vähän saisi laskeskeltua minkä kokoinen tulisi.

      Minä en ole ennen koskaan tehnyt noita nyppyjä, mutta netin ohjevideot tuntuvat olevan selkeitä jos niiden avulla onnistuisin. Mietin jos osoittautuu liian hankalaksi voisin jättää nypyt kokonaan tekemättä mutta mietin tuleeko piposta sen näköinen että puuttuisi jotain..

      • stardustO9

        No täytyy tunnustaa, ettei se vielä ihan täysin valmiiksi perjantaina tullut - kun tuli viikonloppu ja muita kiireitä. Niin pitkälle kuitenkin, että pystyi sovittamaan ja näki sen ympärysmitan - toisaalta, ei se nyt niiiin hirveän kireä ole - ehkä liiottelin. Jäin pohtimaan kavennuksia, kun en ehkä halua tehdä niitä ohjeen mukaan. Eikä ne nypyt nyt niin kamalat ole - helpot ne oli tehdä - kait se vaan on, että tekiessä sitä on niin kriittinen.
        SellonPrisman lankahyllyllä oli lauantaina menossa suursiivous ja hinnoittelivat isot määrät lankoja, mm Isoveli, Purobatik ja jotain muuta 50-prosentille (ellen ihan väärin nähnyt). (tiedoksi sielläpäin liikkujille!)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      158
      1561
    2. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1235
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      199
      1086
    4. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      36
      987
    5. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      178
      852
    6. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      61
      852
    7. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      56
      798
    8. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      41
      786
    9. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      39
      695
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      49
      687
    Aihe