saaristoalueen jätehuoltojärjestelmä epäonnistunut

Paraislainen

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/799293/Paraisten saaristoalueen uusi jatehuoltojarjestelma osin epaonnistunut

Paraisten saaristoalueen uusi jätehuoltojärjestelmä osin epäonnistunut

Hiljattain uutisoitiin siitä, että Paraisten saaristoalueella on ollut ongelmia jätteiden luvattomasta jättämisestä jäteastioiden ulkopuolelle (TS 23.7.). Seuraavan päivän lehdessä samasta aiheesta oli pääkirjoittajalta kommentti.

Haluan tuoda esiin palvelujen käyttäjän näkökulman, joka on jäänyt kokonaan huomioimatta.

Hankimme vuonna 2005 omistukseemme Houtskarin ulkosaaristossa sijaitsevan saarikiinteistön. Olemme alusta asti kuuluneet yleisen jätehuollon piiriin ja maksaneet vuosittain siihen liittyvät maksut. Nykyisellään maksun suuruus on runsaat 100 euroa vuodessa, ja myös tämän vuoden maksu on maksettu.

Säilytämme venettämme Kivimossa, jonne kuljemme Turusta autolla ja josta matka jatkuu mökkisaarellemme.

Tähän saakka olemme voineet kotimatkalla jättää polttokelpoiset jätteet Saariston Rengastien varrella sijainneisiin keräyspisteisiin, joita on ollut muun muassa Kivimon lauttarannassa, Träskin koulun yhteydessä ja Kittuisissa, joka on Houtskarin merkittävin lauttaranta. Järjestelmä on toiminut hyvin.

Tämä vuoden alussa saimme hämmentävän tiedon siitä, että kaikki edellä mainitut jätteiden keräyspisteet on poistettu. Tilalle on saarikiinteistöille osoitettu Houtskarin alueella kolme lukollista jätepistettä Björkössä, Saverkeitintien varrella ja Hönsnäsissä.

Nykyisten keräyspisteiden käyttö tarkoittaa useiden kilometrien poikkeamista päätieltä, eli hiilijalanjäljen kasvattamista, ja eräänlaista jätesuunnistusta sunnuntai-illan ratoksi.

Lähetimme asian osalta Turun Seudun Jätehuollolle viime maaliskuussa kirjeen, jossa ilmoitimme, ettemme ymmärrä ollenkaan tehtyjä päätöksiä. Ehdotimme keräyspistettä Kittuisen lauttarantaan, jonka kautta jokainen Saariston Rengastietä matkaava kulkee ja jossa on iso asfaltoitu alue vailla käyttöä.

Emme saaneet kirjeeseemme vastausta ja kyseltyämme asiaa saimme kuulla, että TSJ ei runsaan palautteen vuoksi ole pystynyt vastaamaan kaikille. Tämä näyttää siis olevan yhtiön mielestä sitä asiakaslähtöisyyttä ja palveluhenkisyyttä, joiden se ilmoittaa kuuluvan sen arvoihin.

Yhden avaimen toki saimme kiinteistöllemme, jota käyttävät myös lapsemme perheineen. Säätämistä siis on syntynyt. Uusia avaimia yhtiö on armollisesti toki luvannut maksua ja vaivaa vastaan toimittaa.

Kittuisen lauttarantaan on kyllä ilmestynyt kolme uudenuutukaista kaikille avoinna olevaa keräyspistettä kierrätysjätteille eli paperille, lasille ja metallille. Hyvä juttu!

Silti, vaikka alueelle mahtuisi kymmeniä jäteastioita polttokelpoiselle jätteelle, ainuttakaan sellaista sinne ei ole tuotu. Ei lukollista eikä lukotonta. Lauttarannassa ei ole yhtään roska-astiaa, ei suurta eikä pientä, johon esimerkiksi matkailijat ja muut tietä satunnaisesti käyttävät voisivat roskiaan jättää.

Eipä siis ihme, että melkein tyhjinä olevien jäteastioiden viereen on ilmestynyt polttokelpoisten jätteiden säkkejä ja pusseja. Samanlainen tilanne on ymmärtääkseni myös Korppoon ja Nauvon lauttarannoissa Saaristotien varrella.

Mielestäni maailman kauneimman saariston mainetta ei saa pilata nyt tehdyillä päätöksillä. Asia on helppo korjata lisäämällä jokaiselle lauttarannalle avoin polttokelpoisille jätteille tarkoitettu jätepiste, johon kaikki tien käyttäjät voivat roskansa ympäristöä vaalien viedä.

Eikö lopputuloksen pitäisi olla ratkaisevaa? Niin matkailun kuin ympäristönkin kannalta.

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • åpoiujnbgt

      nii et sit ymmärtäny jäteastioiden vähennyksen pointtia. jos johonkin tienvarteen laitetaan astia energiajakeelle niin porukka tuo niihin astioihin ja ulkopuolelle kaikki mahdolliset romut. alkaen jääkaapeista jne... eli ihan itse olette aiheuttaneet ko. toimenpiteet. ja jollet tiedä niin niitä romukasojen kuvia on kyllä näytetty paikallislehdissä. eli vie vaan kaikki roskat sinne mihin ne kuuluu. taitaa se sun hiilijälkes olla paljon vähäisempi kuin se et isoauto kerää kerran viikossa lasteja ylimääräistä romua ja sitten viellä se joudutaan lajittelemaan muualla.

    • TurunKaveripiiri

      Tsj on pienen ahneen kaveripiirin bisnes, tarkoitus onkin kerätä ylhinta ja minimoida kaikki palvelut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      7949
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4522
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2210
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2109
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1925
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1795
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1726
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1689
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1633
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe