Muutto pelottaa

ensimuuttaja

Olen todennäköisesti muuttamassa yhden kaverin kanssa syksymällä. Muuttaisin samalla pois vanhempieni luolta. Kun muuton aika lähenee ja pitäisi alkaa käydä katsomassa asuntoja ja pohtia kämppiksen kanssa asioita, alkaa ahdistaa hirveästi.

Ensinnäkin mietin että miten opin elämään kaverin kanssa. Pelkään että jossain vaiheessa vaan vittuunnumme toisiimme niin paljon ettei yhteisasumisesta tule mitään. Kumpikin olemme omilla tavoillamme tempperamenttisiakin ihmisiä. Ja itse kaipaan myös paljon omaa rauhaa ja en tiedä kuinka jaksan ilman sitä. Asunto on varmaan vuokrakaksio (PK-seudun kalliiden hintojen takia), joten mitenkään hirveästi tilaa ei varmaan olisi.

Sitten pelottaa raha-asioiden hoitaminen. Pelkään että jossain vaiheessa rahat vain loppuvat, työtä ei löydy ja en pysty maksamaan omaa osaani vuokrasta. Saan kyllä hiukan rahaa vanhemmiltani ja syksyllä opintotukea, mutta se ei riitä oikein hyvin elämiseen. Mitä teen jos rahat loppuvat? Jos vuokraa ei maksa, niin joutuu kadulle. Tosin itsellä on mahdollisuus palata vanhempien luokse, mutta kaverillani ei ole. Hän joutuisi asunnottomaksi jos en pystyisi maksamaan osaani vuokrasta.

Nämä ajatukset saavat minut joskus niin hermostuneeksi että en tiedä miten suhtautua asioihin. Joskus tekisi vain mieli jäädä vanhempien luokse kun muu vaikuttaa niin epäselvältä, vaikealta ja riskialttiilta. Mutta olen jo sen verran vanha että en halua enää lainkaan asua vanhempieni luona. Minua hävettää kertoa jo nyt että asun yhä vanhempieni luona.

1

106

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha-ensimuuttaja

      Hei ensimuuttaja!
      Muista ihan aluksi, että et varmasti ole ainoa joka pohtii näitä asioita. Itse oli vasta 22-vuotias kun muutin pois vanhempieni luota ja syynä oli uusi opiskelupaikkakunta. Muutin kahden hengen soluun ja itseäni jännitti todella paljon se, että millaisen kämppiksen saan. En ole varma kysyitkö lopulta neuvoa, mutta tässä olisi pari omasta kokemuksesta tulevaa neuvoa.

      Aluksi neuvoisin, että kekustele ystäväsi kanssa yhteisistä säännöistänne. Mitä kumpikin toivoo? Omaa rauhaa, yhdessäoloa, miten jaetaan kotityöt, omat vai yhteiset ruoat jne.
      Taloudelliseen puoleen antaisin hyvän vinkin, että tee esim Excel-taulukkoon seurantalista tuloista ja menoista. Itse tein taulukon jossa oli jokaiselle kuukaudelle oma sarake ja riveillä oli eroteltuna asiat mihin rahaa meni (vuokra, puhelin, ruoka, vaatteet, huvitukset jne.) tai mistä tuli (tuet, vanhemmat). Merkitsin kaikki tulot ja menot taulukkoon ja samalla suunnittelin seuraavaa kuukautta, että miten pysyisin budjetissa. Näin jälkeenpäin (8v. jälkeen) voin sanoa, että tämä auttoi todella paljon! Sain jopa säästettyä rahaa ja nyt olen asunut jo kolme vuotta yksin täysin omassa kämpässä, koska en tuhlannut opiskeluaikoinani vanhoja säästöjäni. Tuohon kimppa-asumiseen muistuttaisin, että miettikää myös miten jaatte taloudelliset kulunne. Kumman vuoro ostaa pesuaineita, vessapaperia (sitä ruokaa) jne. vai onko molemmilla kaikki omat? :)

      TSEMPPIÄ hyvin se menee !!! (ja kysy lisää, jos on tarve)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      591
      4091
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3428
    3. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2979
    4. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2911
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2244
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2181
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      2107
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1945
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1940
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1889
    Aihe