Öljykattila jytisee jatkuvasti

rttt

Olen tähän asti kuvitellut jo päässeeni perille öljylämmityksen periaatteista, kun öljylämmitteisessä talossa on tullut elettyä kymmenkunta vuotta. Mutta nyt on eteen tullut ongelma, joka ylittää oman ymmärryksen. Nimittäin öljykattila (ja/tai poltin) ,joka pitää ääntä jatkuvasti, ei pelkästään käydessään.

Pannu on Arimax vm. 2003, poltin Oilonin, kiertovesipumppu on aina kesäaikaan kiinni, mitä nyt kerran tai pari kuukaudessa pidän sitä käynnissä, ettei sakkavesiin tukehdu. Aikaisemmin ei ole ollut mitään ongelmaa, mutta nyt jo alkukesästä aloin ihmetellä sisätiloissa jatkuvasti kuuluvaa matalaa humisevaa/jytisevää välillä voimistuvaa, välillä vaimenevaa ääntä. Ihan niinkuin ulkona olisi joku raskas ajoneuvo tyhjäkäynnillä tai seinän takana linkoava pyykinpesukone. Mutta kun ei ole. Äänen alkuperää on koetettu löytää poissulkumenetelmällä, eli ottamalla milloin pakastin, milloin jääkaappi väliaikaisesti pois pelistä. Ääneen näillä toimenpiteillä ei ollut mitään vaikutusta. Hiljaisuus laskeutui taloon vasta, kun kokeilumielessä nakkasin öljypolttimen virtakytkimen nollille, eli lämmityspuolelta tämä ääni on lähtöisin. Kattilahuoneessa sitä ei kuule, mutta kulkeutuu kai jotenkin putkien kautta asuintiloihin.

Näin keäisin kattila käy lämpimän käyttöveden takia ehkä parikolme kertaa päivässä, mutta tuo ääni kuuluu siis koko ajan. Myös silloin kun kattila ei käy. Jos kiertovesipumppu olisi päällä, äänen voisi ajatella johtuvan ilmasta putkistossa, mutta pumppu on siis pääsääntöisesti kiinni. Miltähän kantilta äänen alkuperää lähtisin selvittelemään ? Alkaa jatkuva jytinä vähin erin käydä hermoille.

4

3143

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • humisevakoppa

      Ensin kannattaa tarkistaa ettei se humina kuulu oman pään sisältä ;D

    • rane2

      "Hiljaisuus laskeutui taloon vasta, kun kokeilumielessä nakkasin öljypolttimen virtakytkimen nollille, eli lämmityspuolelta tämä ääni on lähtöisin. "
      Sinä sen syyn sanoit, en muista enään tuon polttimen sielunelämää, netistä varmasti löydät kuvat siitä polttimesta jos vaihtasit humisevan osan ?

    • 30-30

      Kirjoitit että ääni kuuluu vaikka poltin ei käykään mutta kytkimestä sammuttaessa ääni häipyi.
      Tuntuu erikoiselta kun kytkin ei muuta tee kuin sammuttaa polttimen virran, tosin en tunne kyseisen kattilan sielunelämää josko siihen olisi integroitu joku kv-pumppu jonka laakerivika tms. resonoisi putkistossa.

    • Jämällä

      Webbian sivulta lainaus:

      "Mistä johtuu kattilan "paukkuminen"?
      Kattilan paukkuminen voi johtua mm. kattilan nimellistehoa suuremmasta kuormituksesta, liian pienestä kattilaveden paineesta tai puutteellisesta kattilanveden kierrosta. Kattilan paukkuminen voi johtua myös siitä, että kattilassa on jokin vaakasuora ja lämpenevä osa, jonka alapuolelle syntyy eristeenä toimiva höyrytyyny. Nykyään kattilat on suunniteltu niin ettei niissä ole kohtia joihin voisi syntyä höyrytyyny. Jos uudessa kattilassa kuitenkin alkaa "paukkumista" kuulua, on kyseessä todennäköisesti valmistusvirhe, jonka johdosta on suositeltavaa ottaa yhteyttä kattilan myyjään tai valmistajaan."

      Ps itse pidän kyllä kiertovesipumpun päällä koko ajan myös kesällä koska pesutiloissa on lattialämmityskierto. Jämässä on kattilan pohja jäähdytetty eli sinne ei pitäisi muodostua höyrytyynyä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      390
      3877
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      135
      2710
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      129
      1877
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1320
    5. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      51
      1202
    6. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      172
      1199
    7. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      74
      1180
    8. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      64
      1125
    9. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      51
      952
    10. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      291
      940
    Aihe